Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1541 PostWysłany: 18 Cze 2023 15:22 

Witam. Jak jest ważny bilet Italia in Tour? Kupuję np. 3 dniowy w biletomacie w poniedziałek rano przed podróżą Jest on ważny 3 dni od godziny zakupu? 3 dni od godziny skasowania? Czy 3 dni jako poniedziałek, wtorek, środa? I drugie pytanie czy trzeba go kasować później za każdym razem jak bilety jednorazowe?
Dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1542 PostWysłany: 18 Cze 2023 18:18 
Awatar użytkownika

Loty: 379
Kilometry: 561 459
Krajów: 71 / 33.2%
HON fly4free
KL_user napisał(a):
@onufry_z To wyraźnie wskazuje na to, że będzie jakaś zmiana w rozkładzie i sprzedaż jest systemowo zablokowana. Zapewne niedługo powróci sprzedaż na te dni.

Może wyjaśnię jak się sprawy potoczyły.
Jakiś tydzień przed podróżą już byłem blisko kupienia biletu Milano Centrale - Bern z przesiadką w Lucernie za jakieś 80€ ale sprawdziłem jeszcze połączenia obu miast na dany dzień w Omio. Okazało się że pociągi o 7.20 i 11.20 są i można kupić bilety ale odjeżdżają z Milano Porta Garibaldi. Nie pamiętam ile czasu wcześniej sprawdzałem na Onio, pewno jakieś 3-4 tyg przed podróżą i wtedy jeszcze biletów nie było. Na trenitalia.com sprawdzałem co 1-2 dni ale z Milano Centrale. Zapłaciłem 64€ zadowolony że nie 100€ a niezadowolony że nie 32€ bo gdyby było wiadomo że pociąg będzie z M. Porta Garibaldi i kiedy rusza sprzedaż to tyle bym zapłacił.

Muszę napisać że np. polska wyszukiwarka PKP jest pod tym względem lepsza. Można wyszukać połączenia pomiędzy danymi miastami niezależnie od konkretnej stacji. Gdyby trenitalia.com miała taką funkcjonalność zaoszczędziłbym pieniądze, czas i delikatne nerwy.
 Profil Relacje PM off  

#1543 PostWysłany: 18 Cze 2023 22:06 

Loty: 18
Kilometry: 27 839
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Wybierasz np. Milano (Tutte Le stazioni) i masz już wszystkie razem.

Z innej beczki - czy ktoś widział jakąś kontrole biletów we Włoszech? Jeżdżę od środy Torino Genua Oulx Ventimiglia i jeszcze nikt nigdy nie kontrolował. To samo TER francuski do Monako. U nas to nie do pomyślenia. Zawsze kontrola a nie raz nawet dwa razy jak się załoga w trakcie zmienia.

#1544 PostWysłany: 18 Cze 2023 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 379
Kilometry: 561 459
Krajów: 71 / 33.2%
HON fly4free
Aha no to fajnie z ich strony że w wersji EN tego Tutte le stazioni akurat nie przetłumaczyli.

Miałem kontrole na trasie o której pisałem. Panią kod qr nie interesował. Ręcznie coś wklepywała z biletu na tablet.
 Profil Relacje PM off  

#1545 PostWysłany: 18 Cze 2023 22:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak widziałem kontrole ale fakt nie są one częste, to raczej loteria, widziałem też jak trzy nasze rodaczki płaciły mandaty za nie skasowane bilety, to było na trasie Treviso - Mestre, podobną sytuację spotkałem na trasie Tivoli - Rzym ale tam kontroler był na tyle miły że dosc sporej grupie turystów sprzedawał nowe bilety z automatu.

Co do wyszukiwania połączeń to tak jak wyżej "Tutte le stazioni" ale na trasach gdzie siatka połączeń jest spora i są przesiadki to wyszukiwarka internetowa sugeruje czasami połączenia inne niż podpowiada rozsądek :)
 Profil Relacje PM off  

#1546 PostWysłany: 18 Cze 2023 23:41 

srebrny
onufry_z napisał(a):
Aha no to fajnie z ich strony że w wersji EN tego Tutte le stazioni akurat nie przetłumaczyli.

Miałem kontrole na trasie o której pisałem. Panią kod qr nie interesował. Ręcznie coś wklepywała z biletu na tablet.

marrak napisał(a):
czy ktoś widział jakąś kontrole biletów we Włoszech?

1) Ja już dawno się przyzwyczaiłem, że u Włochów i Hiszpanów wersja EN jest angielska tylko częściowo.
2) W aplikacji Trenitalii po wejściu do pociągu typu Pendolino klika się "self check-in". I wtedy jak siedzisz na swoim miejscu to konduktor nie zawraca ci głowy tylko odznacza sobie pasażera na tablecie.
W pociągach regionalnych Ternitalii mających dłuższą trasę konduktor raz się przejdzie w czasie przejazdu i sprawdzi bilety.
W pociągach Italo obsługa chodzi i sprawdza bilety.
 Profil Relacje PM off  

#1547 PostWysłany: 19 Cze 2023 22:17 

srebrny
@marrak Zdarzyło się i to nie raz, chociaż faktycznie ostatnio jakby rzadziej. Ja natomiast nie tak dawno miałem inną sytuację... Jechałem z jakiejś lokalnej stacyjki w okolicach Florencji do Pizy. Na przystanek kolejowy przybiegłem w ostatniej chwili, pociąg miał kilka minut opóźnienia, chciałem kupić bilet, ale zarówno na stronie jak i w automacie nie można już było go kupić, bo rozkładowo pociąg już odjechał. Wsiadłem więc do pociągu, poszedłem na koniec składu, żeby znaleźć konduktora czy innego kogo tam znajdę, żeby mi sprzedał bilet. Wychodzi gość z kabiny maszynisty, mówię mu, że chciałem kupić bilet, bo nie zdążyłem na stacji, a ten że ok, żebym zaczekał tutaj. Wyszedł na peron, odgwizdał co tam ma odgwizdać, wrócił do kabiny maszynisty, dojechaliśmy do kolejnej stacji, wychodzi, mija mnie, wychodzi na peron, robi co do niego należy... i wraca do kabiny. I tak na każdej kolejnej stacji. Dojechaliśmy w końcu do Pizy, gdzie wysiadłem, jadąc cały czas bez biletu, który miał mi sprzedać gość, który mijając mnie w tym czasie kilkanaście razy albo miał wyjątkowy zanik pamięci, albo nie wiem co... ;)
 Profil Relacje PM off  

#1548 PostWysłany: 19 Cze 2023 22:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Mar77 napisał(a):
Dojechaliśmy w końcu do Pizy, gdzie wysiadłem, jadąc cały czas bez biletu, który miał mi sprzedać gość, który mijając mnie w tym czasie kilkanaście razy albo miał wyjątkowy zanik pamięci, albo nie wiem co... ;)

mam wrażenie, że turyści tak są traktowani we Włoszech.
W tym roku byłem 10 dni w Apulii, w tamtym roku 9 w Toskanii, bez samochodu + sporo jeździłem w obu przypadkach, więc sporo tych kontroli mogło być. A kończyło się na, nie wiem, 2 kontrolach na wyjazd? Czasem sprawdzani byli ludzie obok (miejscowi), a koło mnie gość przechodził i o nic nie pytał.

Inne sceny: w Brindisi na lotnisku chcę kupić bilet w autobusie, mam 1.80€ w gotówce, bilet kosztuje 2€: kierowca macha ręką i mówi, żebym wchodził.
W Bari, w autobusie do Matery para Polaków z małym dzieckiem nie ma kupionych biletów, a nie można ich kupić u kierowcy. Kierowca ich wpuszcza.
 Profil Relacje PM off  

#1549 PostWysłany: 20 Cze 2023 22:58 

niebieski
Odnośnie kontroli biletów to np.
na stacjach w Cinque Terre spotkałem kontrolerów/pracowników, ubranych w kolorowe (czerwono/żółte) ubranka, sprawdzających bilety ludziom przyjeżdżającym.
Robił się trochę korek, gdyż zatrzymywali ludzi, a tłum napierał do wyjścia.
Przy pojedyńczych biletach po 5Euro kusi, by oszczędzić, ale czy warto/można/wypada?
Obowiązuje nas Taryfa 5 Terre i kupując np. bilet tańszy dla lokalsów, do kolejnej stacji za 5Terre znowu kusi, by wysiąść wsześniej i skorzystać i może być ZONK!
 Profil Relacje PM off  

#1550 PostWysłany: 21 Cze 2023 00:42 

srebrny
To samo (to znaczy kontrola biletów po przyjeździe na peronie) przytrafiło się nam około miesiąc temu w Brescii. Jechaliśmy pociągiem od strony jeziora Iseo.
 Profil Relacje PM off  

#1551 PostWysłany: 29 Cze 2023 10:43 

Mała aktualizacja tematu biletów kilkudniowych "Italia in Tour".
Bilety kupione w biletomacie - instrukcja zakupu krok po kroku załączona do postu.
Ważne - bilet jest imienny, przy zakupie podaje się imię, nazwisko, data urodzenia, nr telefonu i ewentualnie mail (my maila nie podawaliśmy)
Bilet jest ważny nie od godziny zakupu tylko od dnia zakupu - i tak jak np. kupujecie bilet 3dniowy w poniedziałek, nieważne czy o 6 rano czy 6 po południu - bilet jest ważny do środy do końca dnia.
Biletów tych się nie kasuje, nawet w przypadku pierwszej podróży - w przypadku kontoli (w ciągu tych 3 dni mieliśmy kontrol dwukrotnie) Kontroler skanuje kody QR znajdujące się na bilecie.
Nikt nas nie prosić o jakiś dowód tożsamości w celu weryfikacji danych, ale nie dam głowy że tak jest zawsze.

Załączniki:
trenitlia italia in tour.jpg
trenitlia italia in tour.jpg [ 127.85 KiB | Obejrzany 1294 razy ]
italia in tour.jpg
italia in tour.jpg [ 111.21 KiB | Obejrzany 1294 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Raphael uważa post za pomocny.

#1552 PostWysłany: 13 Lip 2023 10:07 

@friend jak dobrze,że wstawiłeś ten bilet, bo Apulia i jej podział na rożnych przewoźników mnie próbuje przerosnąć :D :D :D Już miałam wątpliwość czy na Regionale Veloce obejmuje, ale już wiem,że tak.
 Profil Relacje PM off  

#1553 PostWysłany: 26 Lip 2023 10:46 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Hej.
Potrzebuję dostać się z lotniska do portu.
Kupowac bilet na pociąg przez internet czy na spokojnie po przylocie na stacji?

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1554 PostWysłany: 26 Lip 2023 10:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
zarówno lotnisk, jak i portów we Włoszech jest dużo. Jeśli masz jechać pociągami regionalnymi to lepiej na miejscu, cena taka sama, bilet kasujesz. Jak "strzałami" to im wcześniej kupisz, tym lepsza cena.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1555 PostWysłany: 26 Lip 2023 10:57 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Fco do Civitavecchia. Pociag lokalny z przesiadką 11€.
Kupuje sie na konktetna godzine czy jak sie wyrobie to moge wczesniejszym jechac? Kursuje co 30min.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1556 PostWysłany: 26 Lip 2023 11:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kupujesz i kasujesz w kasowniku, bilet ważny bodaj 4h od skasowania (drobne różnice zależnie od prowincji)
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.
brzemia uważa post za pomocny.

#1557 PostWysłany: 26 Lip 2023 11:28 

srebrny
AguSS napisał(a):
Już miałam wątpliwość czy na Regionale Veloce obejmuje, ale już wiem,że tak.
RV to nie przewoźnik tylko kategoria pociągów, w tym przypadku polski odpowiednik pociągu przyspieszonego.

brzemia napisał(a):
Fco do Civitavecchia. Pociąg lokalny z przesiadką 11€.
W przypadku pierwszego odcinka trasy czyli FCO - Roma Ostiense nie ma rezerwacji na konkretny kurs pociągu. Natomiast na ten drugi odcinek rezerwacja już niestety obowiązuje. Włosi bilety na takie pociągi regionalne kupują generalnie tuż przed samym odjazdem. Jeśli kupujesz przez aplikację Trenitalii to jeden raz możesz sobie bezpłatnie samodzielnie zmienić rezerwację godziny odjazdu pociągu regionalnego. A na sam koniec i tak się okaże, że przez całą trasę konduktor ani razu nie sprawdzał biletów ;) .
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.
brzemia uważa post za pomocny.

#1558 PostWysłany: 26 Lip 2023 11:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

KL_user napisał(a):
Natomiast na ten drugi odcinek rezerwacja już niestety obowiązuje.

Nie.
 Profil Relacje PM off  

#1559 PostWysłany: 26 Lip 2023 11:51 

srebrny
dmirstek napisał(a):
KL_user napisał(a):
Natomiast na ten drugi odcinek rezerwacja już niestety obowiązuje.

Nie.
W aplikacji czy w automacie biletowym na ten drugi pociąg od Roma Ostiense do Civitavecchia masz podaną ilość miejsc w pociągu do sprzedaży. Na bilecie drukuje ci dane kursu, którym masz jechać. Jak miejsca się skończą to sprzedaż na ten pociąg jest blokowana.
Postanowiłem trochę się podciągnąć w wiedzy teoretycznej. W punkcie 4.1 do regulaminu dla pociągów regionalnych https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... i=89978449 jest napisane "L’acquisto di un treno contingentato è possibile fino ad esaurimento dei posti; il biglietto singolo emesso dà diritto a viaggiare solo ed esclusivamente sul treno selezionato" czyli dla pociągów z ograniczoną ilością miejsc bilet jest ważny tylko na konkretny kurs. Zagadkowy jest kolejny punkt 4.1.1 który faktycznie pozwala skorzystać z innego pociągu niż na bilecie w czasie czterech godzin ale tylko "do odwołania".
 Profil Relacje PM off  

#1560 PostWysłany: 26 Lip 2023 12:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jest to relikt czasów covidowych, gdzie faktycznie trochę bawiono się w takie rezerwacje, czy też próbowano się bawić, bo na dobrą sprawę na pełną skalę nigdy to nie działało. Obecnie nikt na to nie patrzy, nie kojarzę też takich nadruków na bilecie (ale może są). Po dwóch miesiącach mieszkania we Włoszech i przejechania kilku tysięcy kilometrów wyłącznie pociągami regionalnymi (większość z dopiskiem "prenotazione") mogę powiedzieć, że absolutnie nikogo coś takiego nie rusza. Co więcej - w kasach nigdy nie pytają się, którym pociągiem chce się jechać, tylko o dzień podróży. Bilet normalnie się kasuje w kasowniku.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości