Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1321 PostWysłany: 04 Wrz 2018 19:50 

Loty: 134
Kilometry: 230 859
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
rzdrozny1 napisał(a):
Mądralo, jak nie masz nic do napisania to nie warto męczyć paluchami klawiatury... Przeczytałem cały wątek i znalazłem słowa: powinno, ryzyko jest, nigdy nie korzystałem, itp. Co to wnosi do tematu? Ponadto, niewiele o tym u wujka google. Wszędzie info, że dla rezydentów, że chcą wysyłać plastikową na adres tylko włoski. Dlatego pytam. Po to jest chyba forum? Ale może się mylę.

To chyba nie czytałeś ze zrozumieniem ;) Cartafreccia Special to taryfa a nie karta.
pociagi-w-italii,1407,60251&p=579658&hilit=Cartafreccia+Special#p579542

Po angielsku wujek G już wie więcej :)

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1322 PostWysłany: 04 Wrz 2018 20:04 
Awatar użytkownika

Jekyll, czasami się mylę - wtedy przepraszam. Teraz zaczytuję się i nadal widzę, że taryfa jest dla posiadaczy karty. Dlatego pytam o kartę. Czy mam rację? Jak nie, popraw mnie

https://jadziemlecim.wordpress.com/
 Profil Relacje PM off  

#1323 PostWysłany: 04 Wrz 2018 20:41 

srebrny
W takim razie źle zadałeś pytanie :)
Nie interesowałam się nigdy tą kartą.
http://www.trenitalia.com/tcom/Cartafre ... -ai-soci#6
OCCASVS lubi ten post.
OCCASVS uważa post za pomocny.

#1324 PostWysłany: 04 Wrz 2018 21:20 
Awatar użytkownika

Dla nierezydentów jest Cartafreccia wirtualna. W każdym razie, przy założeniu normalnego konta dla rezydentów, wydają najpierw wirtualna kartę, a po miesiącu wysyłają fizyczną kartę.

PS: Nie jestem Polakiem, i jeszcze uczę się polskiego
 Profil Relacje PM off  

#1325 PostWysłany: 05 Wrz 2018 11:05 
Awatar użytkownika

-- 05 Wrz 2018 11:02 --

jekyll napisał(a):
W takim razie źle zadałeś pytanie :)
Nie interesowałam się nigdy tą kartą.
http://www.trenitalia.com/tcom/Cartafre ... -ai-soci#6

Pytania: Zakładał ktoś na hotel? Można ją wydrukować w formie tymczasowej/papierowej? Jak je zadać, aby były dobre wg Twoich wyśrubowanych norm? Nie masz pojęcia na zadany temat - nie pisz. Szkoda Twojego, mojego i wielu innych czasu.

A zdanie: "Nie interesowałam się nigdy tą kartą." pokazuje wszystko. Bez odbioru. Nadal niewiele wiem nt. tej karty i tej taryfy.

-- 05 Wrz 2018 11:05 --

OCCASVS napisał(a):
Dla nierezydentów jest Cartafreccia wirtualna. W każdym razie, przy założeniu normalnego konta dla rezydentów, wydają najpierw wirtualna kartę, a po miesiącu wysyłają fizyczną kartę.

A czy ona jest w ogóle dla nierezydentów?:) Wszędzie jasno napisane, że tylko dla rezydentów. Coby nie było tak, że w trakcie sprawdzania, sprawdzają też adres... Wiele wątpliwości, pytań, niewiele odpowiedzi i konkretów. Szkoda.

Profil Relacje PM off  

#1326 PostWysłany: 05 Wrz 2018 11:13 

srebrny
Jakbyś zajrzał do tego linku, co go wstawiłam, to byś wiedział :) Bez odbioru :)
OCCASVS lubi ten post.
OCCASVS uważa post za pomocny.

#1327 PostWysłany: 05 Wrz 2018 12:15 
Awatar użytkownika

niebieski
@rzdrozny1
Zakładałem catefrecia parę lat temu, wtedy nie było opcji dla nierezydentów, a jak jest teraz, tego nie wiem.
Przy zakładaniu podałem swoje nazwisko i resztę danych włoskich przy użyciu jakiegoś generatora. Pamiętam, że trochę było problemów z ich "codico fiscale" ale po kilku próbach się udało założyć. Potem wydrukowałem sobie tymczasową kartę i to by było tyle. Nic więcej nie jest potrzebne do szczęścia.
 Profil Relacje PM off  

#1328 PostWysłany: 05 Wrz 2018 18:53 
Awatar użytkownika

@rzdrozny1

Według tej strony:
nierezydenci muszą wysłać maila na cfreccia.application@trenitalia.it z: imię, nazwisko, data urodzenia, miejsce i państwo urodzenia, adres mailowy, numer telefonu, skan PDF paszportu (dosłownie, ale uważam, że dowód osobisty polski/UE wystarczy)

W ciągu 30 dni, wysłają wirtualną Cartafreccię.

Profil Relacje PM off  

#1329 PostWysłany: 06 Wrz 2018 09:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko pytanie, czy faktycznie wysyłają za granicę, czy tylko teoretycznie, jak to bywa w Italii ?
Nie spotkałem się z sytuacją żeby kiedyś w ogóle w pociągu sprawdzali kartę, a w razie trafienia jakiegoś służbisty, tymczasowa karta z właściwym nazwiskiem w zupełności wystarczy.
 Profil Relacje PM off  

#1330 PostWysłany: 06 Wrz 2018 12:43 
Awatar użytkownika

OCCASVS napisał(a):
@rzdrozny1

Według tej strony:
nierezydenci muszą wysłać maila na cfreccia.application@trenitalia.it z: imię, nazwisko, data urodzenia, miejsce i państwo urodzenia, adres mailowy, numer telefonu, skan PDF paszportu (dosłownie, ale uważam, że dowód osobisty polski/UE wystarczy)

W ciągu 30 dni, wysłają wirtualną Cartafreccię.

Dzięki - wreszcie konkrety. 30 dni, wirtualną... szybko ogarniają...
Bilety już kupione.

PS. Jekyll, za szybko uznałem Cię za niewiarygodną:) Zmienię się:)

Profil Relacje PM off  

#1331 PostWysłany: 06 Wrz 2018 15:04 
Awatar użytkownika

maczala1 napisał(a):
Tylko pytanie, czy faktycznie wysyłają za granicę, czy tylko teoretycznie, jak to bywa w Italii ?
Nie spotkałem się z sytuacją żeby kiedyś w ogóle w pociągu sprawdzali kartę, a w razie trafienia jakiegoś służbisty, tymczasowa karta z właściwym nazwiskiem w zupełności wystarczy.

Właśnie wysyłają na adres mailowy.

Jeszcze przeczytałem na tej stronie, że teraz wydana jest tylko Cartafreccia wirtualna dla wszystkich. Kiedyś wysłali fizyczną kartę na dowolny adres we Włoszech po dokonaniu pierwszej rezerwacji biletu.

Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.

#1332 PostWysłany: 08 Wrz 2018 11:15 

niebieski
Powiedzcie, czy bilety ITALO opłaca się kupować online z miesięcznym wyprzedzeniem, czy w dniu przejazdu w automatach jest taka sama cena?
 Profil Relacje PM off  

#1333 PostWysłany: 08 Wrz 2018 11:32 

Zbanowany
niebieski
Wczoraj podczas meczu w Bolonii na reklamowych banerach przesuwało się info jakoby Frecciarossa oferowała ,,sconto" na ceny biletów . 2 osoby płacą a jedzie 5. Weryfikacja potrzebna bo mój italiański... :lol: :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#1334 PostWysłany: 08 Wrz 2018 12:00 
Awatar użytkownika

@hank
Zdecydowanie z wyprzedzeniem. Mają zawsze jakieś rabaty.
Tylko bilety na pociągi regionalne Trenitalia najlepiej kupować na miejscu.

@HandSome
Masz jakieś zdjęcia tej reklamy? Mogę sprawdzić co jest napisane. Chyba to było promowanie taryfy "Offerta Insieme":
http://www.trenitalia.com/tcom/Offerte- ... ta-Insieme

Profil Relacje PM off
hank lubi ten post.
hank uważa post za pomocny.

#1335 PostWysłany: 08 Wrz 2018 13:01 

Zbanowany
niebieski
To jest dokładnie to co pokazałeś w linku. A więc grupy 2-5 osób a nie moje błędne przeinaczenie 2 bilety dla 5 osób :lol: :lol: :lol: . Jest sconto 30% i tak jest prawidłowo :P
 Profil Relacje PM off  

#1336 PostWysłany: 08 Wrz 2018 15:35 
Awatar użytkownika

niebieski
U nich podobne promocje na Freccie pokazywane są na meczach praktycznie co tydzień :D
 Profil Relacje PM off  

#1337 PostWysłany: 08 Wrz 2018 20:28 

hank napisał(a):
Powiedzcie, czy bilety ITALO opłaca się kupować online z miesięcznym wyprzedzeniem, czy w dniu przejazdu w automatach jest taka sama cena?

W automatach cena bywa taka sama, ale napewno nie w dniu wyjazdu.
 PM off  

#1338 PostWysłany: 08 Wrz 2018 21:27 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
hank napisał(a):

Prawie zawsze kupowałem taniej on-line. Zdarzało mi się nawet, że jechałem w rezultacie pierwszą klasą w niższej cenie od nominalnej ceny biletu w klasie drugiej. Odpowiedź - warto ! Chociaż i tak najlepsze ceny da się złowić, jak dadzą jakieś fajne promo typu pierwszy dzień wiosny, dzień ojca, czy specjalna taryfa dla rodziny lub grupy ;)

#1339 PostWysłany: 08 Wrz 2018 21:45 

nie na każdej trasie zniżka np. 40% daje jakikolwiek większy rabat (lecz np. 5-10%) a jak zależy komuś na konkretnym odjeździe to jest wręcz prawdopodobne że w automacie dostanie taki bilet za kwotę identyczną do tej online. Tylko że nie w dniu wyjazdu, ani na kilka dni przed też nie.
 PM off  

#1340 PostWysłany: 29 Lis 2018 11:02 
Awatar użytkownika

Loty: 359
Kilometry: 455 739
Krajów: 50 / 23.4%
niebieski
obecnie na trasie Katania - Syrakuzy pociągi nie kursują (remont torów)
trenitalia podstawia zastępcze autobusy przy dworcach
bilety cały czas należy kupować w kasach/automatach i kasować przed wejściem ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 3 gości