Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1261 PostWysłany: 20 Paź 2017 21:13 

Mam pytanko:
przez stronę trenitalii kupiłem bilety na regio z Termini do Neapolu na godzinę 7:36. W Rzymie mam kwaterę blisko stacje Roma Trastevere. I tam jest jakiś pociąg regio który jedzie na Termini o 7:00, na miejscu według rozkładu 7:18. Orientuje ktoś się czy: 1) można ufać, że zgodnie z rozkładem to regio przyjedzie i dotrze na Termini? 2) Czy te niecałe 20 min spokojnie wystarczy na przesiadkę (nie byłem na Termini, nie wiem ile peronów itd)? :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1262 PostWysłany: 20 Paź 2017 22:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@cj199
Na Termini to i 5 minut zrobisz przesiadkę. To jest płaski dworzec, czyli wszystkie tory i perony są w jednej płaszczyźnie i nie trzeba nigdzie się wspinać a potem schodzić żeby przejść z jednego na drugi, tak jak np dworzec Paris Lyon, Milano Centrale czy nawet Zamość (ZOO).

#1263 PostWysłany: 23 Paź 2017 09:24 

niebieski
Tak jak Namteh wspomniał, sprawa jest niemal banalna o ile 24 + 5 peronów ułożonych równolegle nie sprawi zawrotów głowy u Ciebie

Ale możesz też sobie pomóc:
Najpierw sprawdź na który peron przyjeżdżasz i z którego odjeżdżasz - czyli jak sie bardzo spieszysz to wsiadaj jak najbliżej lokomotywy.
http://www.romatermini.com/it/orari-partenze-treni/
(arrivi - przyjazdy, partenze - odjazdy)

A potem... :lol: - weź pod uwagę że z peronu na peron przejdziesz tylko w miejscu, gdzie się kończą tory.
http://www.romatermini.com/it/map/#

Co do punktualności - co prawda narzekań na tym forum mnóstwo, ale ja się jeszcze nie spotkałem z problemami na kolei. Wg mnie zdążysz bez kłopotu, choć jak to jest jedyna alternatywa to w razie obsuwy leżysz.

TERMINI:
https://dg.saveriani.org/images/mediate ... Binari.JPG
https://i.ytimg.com/vi/Dy5uurAhCIM/maxresdefault.jpg
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.
cj199 uważa post za pomocny.

#1264 PostWysłany: 28 Paź 2017 16:34 

Hejka mam do was 2 pytania.
Pierwsze - jeśli kupię bilet przez neta. To następnie mam go wydrukować i ten wydruk już będzie traktowany jako bilet?
A drugie pytanie, jeżeli kupię bilet na konkretną godzinę np. 17.30 to czy będę mógł pojechać późniejszym bądź wcześniejszym połączeniem?
 Profil Relacje PM off  

#1265 PostWysłany: 28 Paź 2017 17:58 

Loty: 134
Kilometry: 230 859
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Ad.1 Tak
Ad.2 Zależy jaki pociąg
fredbb uważa post za pomocny.

#1266 PostWysłany: 28 Paź 2017 20:11 

hmm Frecciarossa bądź Frecciarossa 1000, nie wiem czy to rodzaj przewoźnika?
 Profil Relacje PM off  

#1267 PostWysłany: 28 Paź 2017 20:26 

srebrny
Jeśli to nie regionalny i wykupiłeś miejscówki, to obowiązuje tylko na wybraną godzinę.
fredbb lubi ten post.

#1268 PostWysłany: 28 Paź 2017 21:28 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
fredbb napisał(a):
hmm Frecciarossa bądź Frecciarossa 1000, nie wiem czy to rodzaj przewoźnika?

Rodzaj pociągu - najszybszy z szybkich pociągów Trenitalii (jeszcze są Frecciabianca i Frecciargento).
 Profil Relacje PM off
fredbb uważa post za pomocny.

#1269 PostWysłany: 28 Paź 2017 21:45 

Trasa Bolonia-Florencja więc raczej nie odpada. No nic lepiej kupić na miejscu w takim razie
 Profil Relacje PM off  

#1270 PostWysłany: 29 Paź 2017 11:59 

srebrny
Im wcześniej kupisz bilet, tym będzie taniej. Z lotniska do dworca dojedziesz aerobusem w 20 min, jak będą korki to trochę dłużej.
Czasami pociąg do Florencji odjeżdża z najniższych peronów, więc dojście tam trochę czasu zajmuje.
Tutaj masz rozkład odjazdów aerobusa.
https://aerobus.bo.it/en
W marcu lądowałam w Bolonii o 16:20, a bilet na pociąg miałam wykupiony na 17:53. Jeszcze zdążyłam zjeść pizzę :)
Oczywiście wszystko zależy od tego, czy lot będzie o czasie.

#1271 PostWysłany: 05 Sty 2018 17:24 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 21 586
Krajów: 7 / 3.3%
Hej, pytanko odnośnie Rzymu. Będę jeden dzień, wybieram się trenitalia z Neapolu. Czy na miejscu w Rzymie jest konieczny bilet na komunikację calodzienny, czy na spokojnie można wszystkie ważniejsze punkty obejść na piechotkę do wieczora?

Kolejna sprawa to trenitalia, znacie lub polecacie jakieś kody zniżkowe? Istnieje coś takiego?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 05 Sty 2018 18:06, edytowano w sumie 1 raz
DUŻE LITERY - Nazwy Miejscowości
 Profil Relacje PM off  

#1272 PostWysłany: 05 Sty 2018 17:55 

Nie jest koniczny ale przydatny, ważniejsze (przynajmniej dla mnie) atrakcje są 'porozrzucane' po mieście. Z Termini łatwo dojedziesz prawie wszędzie metrem.
 Profil Relacje PM off  

#1273 PostWysłany: 05 Sty 2018 18:04 

Zbanowany
niebieski
Rbk marcin wskocz sobie na stronkę Trenitalia i w kilku językach masz wszystko podane. Jak spojrzałem to teraz są 3 miejsca base w cenie 2. wiele promocji jest aktualizowanych na ich stronie wiec obserwuj.Zazwyczaj weekendowe wypady wraz z powrotem w ten sam dzień wychodziły najtaniej.Jak wysiądziesz na Termini to masz info turystyczne , weź sobie mapkę a jak ewentualnie nie będzie to wejdź do pierwszego hotelu przy dworcu i w recepcji zawsze leża darmowe mapki wraz z ,,rysunkami,, zabytków. W 15 min dojdziesz z Termini do Colosseum a stamtąd już wg mapki możesz sobie zwiedzać. Jedynie do Vaticano masz dalej. Całe Centro Storico w jeden dzień spokojnie zejdziesz
 Profil Relacje PM off  

#1274 PostWysłany: 22 Sty 2018 00:33 

Loty: 18
Kilometry: 24 437
Witam

27.01 lecę do Neapolu i potem do Rzymu pociągiem, moje pytanie, jak ogarnąć dworzec w Neapolu? podobno jest piętrowy i nie wiem jak mam znaleźć peron

Pozfrawiam
 Profil Relacje PM off  

#1275 PostWysłany: 22 Sty 2018 07:17 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
Krajów: 2 / 0.9%
Mówisz o Napoli Centrale? Dworzec jak dworzec, ogarniesz bez problemu. Perony widoczne z daleka, przed samym wejściem na perony olbrzymie ekrany, gdzie znajdujesz interesujący Cię pociąg i przypisany do niego peron, idziesz na ten peron i wsiadasz do pociągu... Perony razem z halą główną dworca i głównym wejściem są na jednym poziomie. Jeśli na dworzec przyjedziesz metrem też trafisz bez problemu - idziesz po prostu po znakach i na halę główną trafisz wchodząc z boku.
 Profil Relacje PM off
forest1973 uważa post za pomocny.

#1276 PostWysłany: 22 Sty 2018 07:51 

Darek_2003 napisał(a):
Mówisz o Napoli Centrale? Dworzec jak dworzec, ogarniesz bez problemu. Perony widoczne z daleka, przed samym wejściem na perony olbrzymie ekrany, gdzie znajdujesz interesujący Cię pociąg i przypisany do niego peron, idziesz na ten peron i wsiadasz do pociągu... Perony razem z halą główną dworca i głównym wejściem są na jednym poziomie. Jeśli na dworzec przyjedziesz metrem też trafisz bez problemu - idziesz po prostu po znakach i na halę główną trafisz wchodząc z boku.

Mam rozumieć że opisany jest kierunek pociągu wraz z numerem?
 Profil Relacje PM off  

#1277 PostWysłany: 22 Sty 2018 08:30 

srebrny
Tak. Na telebimach są podane numery pociągów i przypisane perony, a na peronach numer pociągu i kierunek.
forest1973 uważa post za pomocny.

#1278 PostWysłany: 22 Sty 2018 20:01 

jekyll napisał(a):
Tak. Na telebimach są podane numery pociągów i przypisane perony, a na peronach numer pociągu i kierunek.

Wielkie dzięki :)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#1279 PostWysłany: 23 Sty 2018 20:15 

Jeszcze jedno pytanie, czy kod PNR jest drukowany na bilecie który kupiłem przez internet?
 Profil Relacje PM off  

#1280 PostWysłany: 23 Sty 2018 20:29 

Loty: 82
Kilometry: 97 797
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
@forest1973
Tak, na bilecie masz wszystkie informacje, Kod PNR również się ta znajduje
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości