Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Cze 2016 11:16 

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, to CZEŚĆ Wszystkim Miłośnikom Podroży:)

Mam do Was pytanie odnośnie wyjazdu "w ciemno"
Jesteśmy rodziną 2+2 (chłopaki 11 i 14 lat zaprawieni w podróżach) i zazwyczaj podróżujemy w ciemno samochodem - kierunek południe.
Najczęściej przez Węgry do Chorwacji, choć ostatnio zawiało nas do Macedonii i Albanii.
Zazwyczaj taki wyjazd to 3 tygodnie i nie musimy się mocno spieszyć.

W tym roku musimy skrócić wyjazd do 2 tygodni, przemieszczać świat postanowiłem by samolot. W ten sposób kupiłem bilety do Barcelony - termin 27 lipca - 10 sierpnia.

Pytanie do Was.
Chce na ten czas wypożyczyć auto i śmignąć tak jak lubimy - w kierunku morza;).
Nie znamy Hiszpanii.
Czy w tym okresie taki totalny spontan i brak rezerwacji to może się okazać ryzykowna zabawa?
Jakie ceny w prywatnych apartamentach w mniejszych mieścinach są?

Chcemy poznać "tubylców" ich kuchnie i polenić się na słońcu:)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 05 Cze 2016 19:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Bosiek napisał(a):
...
Pytanie do Was.
Chce na ten czas wypożyczyć auto i śmignąć tak jak lubimy - w kierunku morza;).
Nie znamy Hiszpanii.
Czy w tym okresie taki totalny spontan i brak rezerwacji to może się okazać ryzykowna zabawa?
Jakie ceny w prywatnych apartamentach w mniejszych mieścinach są?

Chcemy poznać "tubylców" ich kuchnie i polenić się na słońcu:)

- Jeśli lecicie do BCN to do morza praktycznie można dojść z buta, max 2 godziny
- znacie język? w małych mieścinach bez hiszpańskiego to tylko na migi

Ja bym pojechał! Jak nawet niczego nie znajdziecie to spanie pod gołym niebem w sierpniu Wam nie zaszkodzi. Dość często można znaleźć oferty wynajmu pokoi, których nie ma w internecie; po prostu trzeba się rozglądać ale żeby wiedzieć za czym to jakieś minimum języka trzeba znać, bo "rooms" to raczej rzadkości w mieścinach.
Może pomyślcie o jakichś karimatach zawczasu ;)

I rzuć okiem na tekst pod drugą mapką :arrow: wschodnia-hiszpania-na-dwoch-kolkach,1506,73195

#3 PostWysłany: 05 Cze 2016 23:17 

Dziękuje za odpowiedź. Podoba mi sie Twoja relacja. Nawet bardzo.
Lecimy tanimi liniami i karimat nie zabierzemy:)

Jesteśmy odważnymi obieżyświatami i co najważniejsze dobrze nastawionymi.
Martwi mnie trochę brak języka i budżet (po opłacie auta będę miał jakieś 1800-2000E) Zamierzam sie zatrzymywać w rożnych apartamentach tak po 3-5 dni... Jak gdzieś będzie cudnie to na 2 tygodnie zakotwiczymy:). Najlepszy plan to całkowity spontan.

Biorę sie za jakieś rozmówki hiszpanskie i szukam w sieci podobnych relacji z podróży .

Raz jeszcze dziękuje i proszę o więcej:)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Cze 2016 21:30 

Jak sądzicie jechać w górę czy dół od Barcelony?
Jakoś tak pewnikiem założyłem, że w dół ... Ale straciłem pewność:)

Gdy jeździliśmy po, Chorwacji, Macedonii czy Albanii kwatery prywatne zawsze były jakoś oznaczone. Jak to wyglada w Hiszpanii?

Ceny apartamentów w Chorwacji to w zależności od standardów/miejsca 50-100E dla naszej czwórki. jak kreują sie ceny w Katalonii ?

:)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Cze 2016 23:40 
Awatar użytkownika

srebrny
jesli chcesz jechac blisko i wylegiwac sie na niewielkich, zatoczkowych, skalistych plazach to jedz w gore. Costa Brava jest bardzo ladna. Isles Medes, Tossa del Mar , Cadaques, Girona, Figueres.

Jesli chcesz zrobic pareset kilometrow i wylegiwac sie na plazach dlugich i piaszczystych, to jedz w dol, zobacz Walencje, Alicante, Elche i Benidorm, a po drodze Deltebre, Tarragone i Sagunto i co tam jest jeszcze ciekawego.

Kwatery prywatne... eee, chyba nie. Nie za bardzo to tu istnieje, choc moze na AirBNB poszukac? ale szczerze to watpie. Z Andaluzji pamietam tzw pensiony, czyli duuuze mieszkania w ktorych wlasciciele wynajmujo pokoje. I w sumie w Barcelonie kiedys spalem w takim czyms. Ale standard byl slaby, byc moze to pech, choc nie wydaje mi sie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Cze 2016 23:44 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Na południe będzie taniej (im dalej tym bardziej) niż na północ.

#7 PostWysłany: 07 Cze 2016 00:31 

Czyli kierunek południe;).
Jesteście w stanie oszacować średni koszt noclegu dla naszej czwórki?
Luksusy są nam zbędne. Widok na morze niech będzie największym luksusem który lubimy.
Raz jeszcze dziekuje za podpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Cze 2016 10:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Będę strzelał, że to będzie +/- 100euro za noc za 4. Dla porównania, w najtańszych hostelach (ale nie w centrum Barcelony czy Walencji) to za noc biorą 15euro ze śniadaniem.
Oczywiście, jako że jest to szczyt sezonu, może być problem ze znalezieniem a i nikt za bardzo nie będzie schodził z ceny jeśli to będą 1 czy 2 noce.
Ja bym na Waszym miejscu przestudiował np booking żeby mieć coś na wszelki wypadek.
No i takie szukanie spania gdzieś na wiosce to może być kłopotliwe, bo tam zwykle są wąskie i jednokierunkowe ulice. Najlepiej to w barze się zapytać czy ktoś coś wynajmuje.

#9 PostWysłany: 07 Cze 2016 16:20 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 196 116
Krajów: 24 / 11.2%
srebrny
Jeżeli szukasz spokojnej mieściny - takiej .....plaża książka i do tego nic, to polecam Cubelles. Plaże z łagodnym zejściem w sam raz dla dzieci. Obecnie własne tu jestem. Po za dwoma marketami i paroma knajpkami nic tu nie ma. Blisko do Sitges i Tarragony...można pociągiem. W Sitges już czuć sezon, tu jeszcze przed. Mieszkanie wynająłem przez Airbnb - cena za 7 dni to 363 Eurosy .... standart taki sobie. Raczej w sezonie cieżko będzie Ci coś z ulicy znaleść.
 Profil Relacje PM off
Bosiek uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 07 Cze 2016 16:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Zibid napisał(a):
Jeżeli szukasz spokojnej mieściny - takiej .....plaża książka i do tego nic, to polecam Cubelles. ...

Wątpię by w sierpniu miało sens liczyć na taką labę! Cubelles to nie Sitges czy Salou ale ludzi przybędzie; a Twój opis rysuje jakąś sielską wioskę, gdzieś na Costa del Sol a Cubelles na pewno tym nie jest :)

Ja rozumiem zamiłowanie do "okien z widokiem na morze" ale np w Katalonii, mając samochód, warto odjechać na noc gdzieś w głąb, 30-50 km i tam poszukać spania. Na pewno będzie chłodniej i ciszej w nocy a na plażę dojedziecie raz dwa! Dla przykładu podam Valls, Montblanc czy Espluga de Francoli gdzie można przespać się w pięknie położonym schronisku za 15 euro/doba.
Bosiek uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 08 Cze 2016 08:56 

Dzięki za wskazówki :)
Skoro chcemy trochę poznać ludzi i kulturę to chyba wartona nic zjeżdżać trochę w głąb.
Bałkany są juz trochę poznane i nie było takiej ekscytacji wyjazdem jak teraz.
Mam prośbę może o jakieś konkretne miejsca, schroniska ...

Pozdrawiam z 3miasta:)

-- 08 Cze 2016 09:09 --

Dzięki za wskazówki :)
Skoro chcemy trochę poznać ludzi i kulturę to chyba wartona nic zjeżdżać trochę w głąb.
Bałkany są juz trochę poznane i nie było takiej ekscytacji wyjazdem jak teraz.
Mam prośbę może o jakieś konkretne miejsca, schroniska ...

Pozdrawiam z 3miasta:)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Cze 2016 09:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
No i w ten sposób, po 5 dniach dotarliśmy do typowego pytania: jadę i gdzie mam tam spać? :lol:
Odpowiedz będzie również typowa :arrow: jak-szukac-tanich-noclegow-v-0-2,20,70308
;)

#13 PostWysłany: 11 Sie 2016 22:11 

Hej, jestem świeżo po wakacjach. Generalnie to był super urlop. Pokochaliśmy Barcelonę!

Gdyby ktoś tak jak ja miał ochotę w szczycie sezonu wyskoczyć z rodziną na wybrzeża Katalonii tak zupełnie w ciemno to ... odradzam;)
Tzn. odradzam nisko-budżetową wyprawę - spanie w apartamentach z kuchnią. Tu trzeba na np. homeawey coś ze sporym wyprzedzeniem wyszukać. Potrzeba planowania.
Na miejscu znalazłem jedynie parszywy apartament poprzez booking....gdzie podwójnie mnie skasowano (sprawa reklamacji w toku).
Większość czasu spędziliśmy w Barcelonie gdzie genialnie sprawdził się "hotwire". Poprzez Hotwire także zarezerwowałem auto.
Za 250E miałem nowego Seata Leona na całe 2 tygodnie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość