Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Maj 2015 22:03 

Loty: 48
Kilometry: 98 366
Krajów: 6 / 2.8%
Nie wiem niestety czy temat powinien trafić tutaj czy do wątku z atrakcjami, za co z góry przepraszam. Ale na temat.

Wybór wakacyjny w tym roku padł na Hiszpanię, co cieszy, niestety nie tak bardzo już termin - w sezonie, w sierpniu. Lecimy do Barcelony i szukamy czegoś na tydzień, mniej więcej 3-10 sierpnia. Jedyny kierunek, który nas bardziej zainteresował to Tossa de Mar i okolice. Wolimy raczej spokojne miejsca, gdzie będzie można odpocząć, tak samo jak mniejsze, mniej uczęszczane plaże itd., ale mam świadomość, że ze względu na termin te warunki nie zostaną spełnione. Nie przeszkadza mi duża ilość dyskotek czy zatłoczona miejska plaża, o ile można znaleźć dla tego bardziej kameralną alternatywę - małą knajpę na wieczorne wino... Wiadomo co mam na myśli.
Czy jesteście w stanie polecić jakiś nocleg w tej okolicy ew. podpowiedzieć dlaczego lepiej wybrać jedno miasto zamiast innego (brałem pod uwagę Lloret de Mar, ale już się naczytałem strasznych rzeczy tutaj ;) )? Ktoś zatrzymywał się w okolicy na dłużej w sierpniu? Canyelles wygląda o wiele lepiej, ale nie potrafię znaleźć tam nic / nic w rozsądnej cenie.

W skrócie - okolice Tossy dla 2 osób na tydzień, pokój 2-os z własną łazienką. Najspokojniej jak się da mimo sierpnia. Budżet do ok. 2 300 zł, jestem skłonny dopłacić, ale raczej za lepszą lokalizację niż za lepszy standard lokum.

Z góry dziękuję za pomoc, ponieważ im więcej czytam, tym bardziej tracę nadzieję na udany wyjazd :(
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 26 Maj 2015 22:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
a rozważaliście sant feliu de guixols?
mi się wydaje, że w każdej z okolicznych miejscowości znajdziecie jakąś klimatyczną knajpkę.
ja bylem w tossie tylko 2 noce i wg mnie ta wioska nie jest tak oderwana od lloret jak by się mogło wydawać. w nocy spokojniej ale też pokoju na niskim piętrze to ja bym nie chciał, szczególnie w sierpniu. w tossie bylem w listopadzie i ostatnio miesiąc temu i za każdym razem ktoś na ulicy darł .... . a w sierpniu to pewnie będzie do potęgi n-tej.

a sant feliu jest trochę dalej od tych perełek costa bravy i może nie wygląda tak fajnie jak tossa na pierwszy rzut oka ale ja bym zaryzykował.
dAde uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 26 Maj 2015 23:28 

Również byłem w Tossa de Mar miesiąc temu i było tak spokojnie ,aż nudno. Nocowałem 5x w Don Juan ze słynnej promocji Hotwire . Nawet na 1 maja wieczorem 21 pusto na ulicach. Odwiedziłem LLoret i Blanes jednego dnia a drugiego właśnie Sant Feliu Guixols. Dalej na lewo i prawo od Tossy nie wypuszczałem się. Z całą pewnością na tygodniowy pobyt uważam i polecam Tossę. Oczywiście w sierpniu to i tam będzie gwar i nikt nie uniknie masy turystów. Jednak ta miejscowość jest najładniejsza, i w przeciwieństwie do LLoret ,Blanes, SFdGuixols ma swoją specyficzną zabudowę, stare miasto, mury obronne ,twierdzę i jednocześnie nastawiona jest na turystykę. W sierpniu podobno jest tam mniej wrzeszczącej i pijanej młodzieżówki europejskiej, bo jest drożej niż w LLoret i inny dla nich klimat. Gdybyś szukał noclegów w Tossie to przy ulicy Catalunya widziałem kilka szyldów z wynajmem pokoi dosłownie w blokach, szyldy byłu na balkonach. Hotele w tym czasie będą drogi ,najwyższe ceny. W cenniku który mam przed sobą, teraz hotel Don Juan kosztuje w recepci na miejscu 33 e +2 klimatyczne za 2 os ze świetnym bufetem śniadaniowym. Na sierpień to 60 e . Na stronie hotelu jest taniej niż na portalach rezerwacyjnych. Nie jest on świetną rewelacją, ale spełnia wszystkie wymagania. Rezerwując noclegi warto pomyśleć o popołudniowo wieczornym posiłku. W tym hotelu wybierając opcję HB dopłacasz dosłownie 8 e, Kupując na miejscu 18e za pokój czyli 2 os. W knajpach w Tossa na 2os poniżej 20 e ciężko coś zjeść. W menu dosłownie wszędzie jest cwana pułapka >MENU 2 PERSON 9,55-14 eur < wszędzie płaci się tą kwotę za 1 os. Zawsze przy takich zestawach jest napój lub małe piwo ,2 dania do wyboru i kawa z ciastkiem lub owoce. W hotelu na 18 e nakładasz ile wejdzie, jednak za napoje płacisz. Z tanich knajp i z dobrym jedzeniem polecam CAN BIGOTIS /znają wszyscy/ taki zestaw ,co opisałem 10,5 od os. i można we 2 os, jako po 2 dania poprosić np. duża sałatka,porcja kalamarów, grillowany stek, całą doradę z grila i jeszcze coś. Porcje są dość duże.W mieścinie są dwa markety w tym DIA /ceny biedronkowe/. Bilety na autobusy dostępne u kierowcy na każdym kursie. od 1,85 do LLoret do 2,85 do Blanes . Pociąg z Blanes do centrum Barcelony 6,2 e a RT 11,5e.
Tak , polecam piękną Tossę.
 PM off

#4 PostWysłany: 26 Maj 2015 23:39 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
odnośnie w/w hotelu don juan już się na forum wypowiadałem (i zdania nie zmieniłem):

2 tygodnie temu spędziłem 1 noc w hotelu Don Juan w tossa de mar na costa brava.

hotel z zewnątrz wygląda jak najbardziej na 4*, można oblukać na google, robi wrażenie.

natomiast po wejściu już wiedziałem, że 3* to max. dzień wcześniej dzwoniłem żeby potwierdzić przyjazd, godzinę itp. wtedy pani słowem nie wspomniała, że będzie konieczne okazanie potwierdzenia rezerwacji (czyli e-maila z hotwire). całe szczęście miałem ten papier ale czemu nic o tym nie wspomnieli jak do nich dzwoniłem?!
tak więc już nie 4 a 3*.

po wejściu do łazienki to nawet i na 3* nie zasługuje...
taka klitka 2x1,5 metra; prysznic się nie trzyma; dystrybutor mydła (pusty) w takim hotelu?
pokój taki na 3* ale na plus taras takiej samej wielkości. w TV dużo kanałów. wyciszenie słabe, za równo od strony korytarza jak z zewnątrz. na szczęście dali mi ostatnie, 4 piętro. na niższych pietrach są balkony, nie mają tarasów (pewnie za to pokoje są większe).

śniadanie kazało mi się zastanowić czy aby gdzieś obok nie ma biedronki. dużo i rożne różności ale np te ich soki to nawet kwiaty strach tym podlewać. ser to być może wyrób seropodobny, tak samo wędliny. były owoce (te to ciężko podrobić) i np jajka w wielu postaciach.

podsumowując: więcej tam bym się nie pojawił, nawet za tę ich normalną cenę tj ok 25€/noc
parę dni przed tym pobytem odwiedziłem 4* intur w catellon i tam to rzeczywiście ten standard był a tu to bida...

natomiast jedna rzecz wywarła na mnie bardzo pozytywne wrażenie, majstersztyk architektoniczny, o którym pewnie w niektórych 5* nie ma co marzyc!
otóż z łóżka było widać latarnię morską a z kibla telewizor :)
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 26 Maj 2015 23:54 

Również polecam Tossa De Mar w której miałem możliwość przebywać 2 lata temu w połowie lipca, a więc już w wysokim sezonie. Z pewnością w tym okresie trudno nazwać tą miejscowość nudną. Jest dużo turystów i życie nocne kwitnie, przy czym rzeczywiście w samej miejscowości nie mieszkają tabuny imprezującej młodzieży, zapewne z uwagi na ceny hoteli w tym okresie. Widać dużo osób w różnym wieku, rodziny z dziećmi, ale nie powiedziałbym że jest bardzo tłoczno. W dzień do Tossy przyjeżdża wiele wycieczek zwiedzać zamek, miasteczko, wieczorem troszkę to wszystko się uspokaja i panuje bardzo przyjazdy klimat. Uliczki są ładnie podświetlone i panuje przyjemna atmosfera. Odbywają się codziennie koncerty na głównym deptaku przy plaży (coroczny festiwal dla orkiestr i zespołów młodzieżowych) i trzeba przyznać, że prezentują bardzo dobry poziom. Mi osobiście bardzo się podobało, widoki z zamku, klimat i atmosfera miasteczka w wakacje jest bardzo przyjemna.
Gdzieś wyczytałem, że prawdziwa Costa Brava to właśnie od Tossy w stronę Francji, właśnie z uwagi na górki, ładne zatoczki i widoki i muszę się z tym zgodzić. LLoret Calella Pineda to już zupełnie płaskie tereny i krajoobrazowo znacznie słabsze. Woda w morzu bardzo przejrzysta i znacznie spokojniejsza niż w innych miejscach wybrzeża. Sam nocowałem również w Don Juanie, który jest dobrze położony - praktycznie przy starym mieście. Nie jest to hotel marzeń, ale porządny 3 gwiazdkowy. Słabe są przede wszystkim łazienki i pokoje z widokiem na zbocze góry. Pokoje z drugiej strony zdecydowanie fajniejsze, a z ostatniego piętra da się nawet zobaczyć morze. Dużym mankamentem była dla mnie znacząca ilość gości ze wschodu w tym hotelu. Hotel jest oblegany przez Rosjan i Ukraińców, którzy zachowują się w dość specyficzny sposób. Jedzenie przeciętne, ale zawsze da się coś wybrać.
Moim zdaniem warto odwiedzić Tossę. Zawsze pozostaje też możliwość podzielenia pobytu na 2 miejscowości. Najtańsze noclegi w sezonie w Tossa wyszukałem przez hotel4you, natomiast rzeczywiście sam Don Juan najtaniej przez stronę samego hotelu.
 PM off

#6 PostWysłany: 27 Maj 2015 09:29 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 649 879
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
W sumie o Tossie poprzednicy napisali już prawie wszystko, ale ja również dołączę się do polecenia. Miejscowość wydaje się być idealna do letniego wypoczynku w sezonie, porównując ze wspomnianymi zatłoczonymi Lloret i Blanes. Byłam kilka lat temu właśnie w sierpniu i nie odczułam szczególnego natłoku turystów, a raczej przyjemny klimat hiszpańskiego miasteczka. Moja opcja noclegu pewnie Cię nie zainteresuje, bo spałam w namiocie na Camping Tossa (ok. 2km od centrum), było tanio i niczego nie brakowało :) Na przeciw znajdował się kemping z bungalowami (Bungalows Turismar Village) - wyglądał dość porządnie i również do najdroższych nie należał. Wg mnie - fajna wakacyjna alternatywa dla drogich hoteli.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 27 Maj 2015 11:27 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Przywracają mi wiarę i nadzieję, że Tossa nie była tak złym wyborem jak zacząłem uważać.
Jeśli chodzi o hotel Don Juan, to mi zasadniczo odpowiada, niestety w szukanym terminie nie ma wolnych dwójek :(. Więc jeśli ktoś jest w stanie polecić coś podobnego w okolicy, to oczywiście chętnie sprawdzę. A Bungalows Turismar Village - przeżyłem szok zobaczywszy cenę :D. "Trochę" ponad budżet.
Na chwilę obecną celujemy w hotel Marina Tossa, śniadania w cenie, nie jest w centrum, co powinno być plusem w sezonie. Ma basen, co jest plusem dla mojej piękniejszej połowy ;), dla mnie nie aż tak. Ktoś tam może nocował?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Maj 2015 11:38 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
hotel Marina Tossa wygląda OK.
jak już tam będziecie i znudzi się Wam plaza to pamiętajcie, że obok macie fajne pagórki i leśne szlaki.
na zamku w tossie, tam przy latarni też możecie sobie zorganizować jakąś kolacyjkę. było tam parę ławek i jakieś stoliki ale trzeba mieć uwadze, że inni też mogą mieć taki pomysł.

przez tosse przepływa taki strumień (widać go jak popada) i on wpada przy plaży do morza. woda w nim prawie stoi więc...komary sobie tam wiją gniazdka. autan się sprawdza ;)

#9 PostWysłany: 04 Cze 2015 19:48 

niebieski
Wszyscy piszą jakie to ładne miasteczko, ale zapominacie napisać o beznadziejnej plaży. Co z tego, że ładne widoki skoro po piasku, a raczej po drobnych kamyczkach nie da się boso chodzić. Zejście do morza dosyć strome i nogi zapadają się pod tymi kamyczkami, co sprawia, że nie wróciłbym tam już ponownie.

Natomiast jeśli chodzi o dojazd do Barcelony, to polecam bezpośredni autobus za 12€, czas przejazdu na Estacio Nord to 1:30 h. Pociąg + bus wychodzi ok. 2:30 h z przesiadką.

#10 PostWysłany: 04 Cze 2015 19:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
no ale costa braviańskie plaże już właśnie takie dzikie (jak sama nazwa wskazuje...) są.

#11 PostWysłany: 04 Cze 2015 20:14 

niebieski
No to przepraszam, nie wiedziałem. W takim razie zdecydowanie polecam plaże bliżej Barcelony, mięciutki piasek, łagodne zejścia, przezroczysta woda, osobiście korzystałem z plaży Bogatell i polecam. Ach, te widoki ;)
namteH lubi ten post.

#12 PostWysłany: 06 Cze 2015 13:17 
Awatar użytkownika

srebrny
pan wybaczysz, ale nie wiem jak można wogóle porównywać czystość wody w Tossie i w Barcelonie.

ze względu na czystość wody i sporą ilość rybek Tossa jest świetnym miejscem na snorkel: nie na tej głównej plaży przy głównej promenadzie, tylko trzeba pójść w lewo z 10 minut. wydaje mi się że był tam normalny piasek i zejście na 100% łagodne
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Cze 2015 11:19 

Dzięki za komentarze. Czy piasek jest drobny, gruby, kamyki, żwirek czy skały - nie ma dla nas szczególnej różnicy, przerabialiśmy w sumie wszystko. A drobny piasek w sumie lubimy najmniej :) Dla mnie liczy się przede wszystkim przejrzystość wody i to czy coś ciekawego można w niej zobaczyć :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Cze 2015 11:39 

Bez przesady z tą złą plażą. Drobne kamyczki są na większości plaż na Costa Brava, Loret, Santa Susana, Calella. Za to woda moim zdaniem jest dużo bardziej czysta i przejrzysta niż na pozostałych plażach, a morze nie jest tak "mocne" zatoka jest osłonięta i bardziej dostępna dla dzieci. Nie zauważyłem też by było jakoś szczególnie stromo. Stromo to jest w Loret De Mar.

Załączniki:
DSC_0153.jpg
DSC_0153.jpg [ 179.22 KiB | Obejrzany 6108 razy ]
 PM off  

#15 PostWysłany: 18 Sie 2015 11:05 

Krótkie podsumowanie po powrocie:
- nocleg w Hotel Marina Tossa, pokój 2-osobowy za 7 nocy ze śniadaniami wyszedł ok. 2 400 zł; śniadania nudne (codziennie to samo), ale smaczne, można było dobrze zacząć dzień; obiadokolację można było dokupić za 11 euro / osoba, napoje płatne dodatkowo, skorzystaliśmy raz, więc ciężko powiedzieć jak jest z urozmaiceniem tego, ale było smacznie, no i można zjeść więcej
- plaża - korzystaliśmy tylko z małej "za zamkiem", na dużej plaży nie byliśmy ani razu w ciągu dnia i nawet nie wiem jak wyglądało tam obłożenie i warunki. Na małej nie było problemu ze znalezieniem miejsca mimo sporej ilości ludzi, w wodzie średnio / mało tłoczno, przyjemne miejsce do pływania, średnio ciekawe do nurkowania. Na plaży lepiej pojawić się w pierwszej połowie dnia, od ok. 15-16 coraz więcej ludzi.
- samo miasteczko - mimo najwyższego sezonu, raczej spokojne, dużo turystów, ale bez dyskotek i ogólnego wakacyjnego hałasu, dużo knajp w centrum przy plaży, ale bez typowych mordowni czy głośnych pubów; wystarczy jednak zboczyć z głównym uliczek i jest spokojnie i przyjemnie, można znaleźć miejsca "z klimatem", mniejsze sklepy, bardziej lokalne puby, sklep z winem (świetne czerwone lane z beczki :D) itd., godne polecenie wzgórze ze starym miastem i pozostałościami, latarnią itd., także spacer nad morzem w kierunku Lloret. Ogólnie ładne miejsce, do którego na pewno warto wrócić
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#16 PostWysłany: 24 Sie 2015 12:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@dAde było sporo komarów wieczorem przy plaży?

#17 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:00 

@namteH
Tak, było całkiem sporo, ale zaznaczam, że odwiedzaliśmy tylko małą plażę za murami. Możliwe, że na głównej, gdzie obok nie ma skał, roślin, itd., problemu komarów nie ma / jest mniejszy. W pływaniu wieczorem już nie przeszkadzały :).
Jeśli chciałbyś wieczorem popatrzeć na morze, to wystarczy wejść na klify ścieżką obok zejścia na plażę, jest całkiem dobrze zrobiona (chociaż nieoświetlona), raczej nie można sobie zrobić krzywdy, nie ma komarów, ładniejszy widok i większy spokój :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@dAde zapytałem, bo jak byłem tam parę miesięcy temu to widziałem taki wysychający (pewnie okresowy) strumyk między plażą (tą główną powiedzmy) a pasażem. Tak pewnie się mnożą na potęgę... Jak ktoś jedzie to pewnie warto zabrać coś na komary, bo letnie wieczory są tam cudowne, z tym zamkowym klimatem, ale te komary żrą jak dzikie.

#19 PostWysłany: 25 Sie 2015 12:19 

Byłem w sierpniu kilka lat temu i ten strumyk był zupełnie wyschnięty. Nie było ani jednego komara w całej okolicy. Przy takich temperaturach ciężko by się coś uchowało, choć to pewnie zależy od pory roku i opadów podobnie jak u nas.
 PM off
namteH lubi ten post.

#20 PostWysłany: 26 Sie 2015 11:21 

Strumień był wyschnięty i komary były tylko przy plaży w okolicy skał, gdzie były one porośnięte roślinami. Jednocześnie tam w skale jest wylot jakiegoś większego tunelu, z którego wieje chłodem i czasami leje się woda.
Na klifie/skale, gdzie znajduje się stare miasto i latarnia, tak samo po drugiej stronie, ogólnie wyżej można bez obaw usiąść wieczorem na ławce, popatrzeć na morze i napić się wina bez obaw o komary.

Jeśli chodzi o strumyk, to potrafi on całkiem nieźle wezbrać. Jedząc bodajże w Castell Vell w starej części miasta, na ścianach były zdjęcia powodzi spowodowanej przez ten strumyk ;).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości