Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 562 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Włochy - Rzym
#61 PostWysłany: 01 Sty 2012 15:53 

Loty: 255
Kilometry: 423 004
Krajów: 34 / 16.4%
niebieski
kredka napisał(a):
Owszem, ale za dojazd taksówki również trzeba zapłacić w zależności od czasu w jakim do nas dotarła.
Pierwsze słyszę, że trzeba płacić za dojazd taksówki... Zresztą to chyba jakiś absurd, bo jeśli cena za dojazd byłaby zależna od czasu dojazdu to który taksówkarz by się śpieszył?:-)
Ja kiedyś właśnie tak zrobiłem. Wyszedłem an postój, zobaczyłem numer na boku samochodu, zadzwoniłem i zamówiłem taksówkę. Za chwilę podjechał inny samochód z tej samej korporacji pomimo tego, ze już jeden na postoju stał (ten drugi najwyraźniej był w tej samej strefie i był pierwszy w kolejce na infolinii). Oczywiście za żaden dojazd mnie nie kasował. Po tym bardziej byłoby to absurdalne jeśli jedna taksówka tej samej firmy stała już na postoju...

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#62 PostWysłany: 01 Sty 2012 16:04 
Awatar użytkownika

malediwy napisał(a):
kredka napisał(a):
Owszem, ale za dojazd taksówki również trzeba zapłacić w zależności od czasu w jakim do nas dotarła.
Pierwsze słyszę, że trzeba płacić za dojazd taksówki... Zresztą to chyba jakiś absurd, bo jeśli cena za dojazd byłaby zależna od czasu dojazdu to który taksówkarz by się śpieszył?:-)
Ja kiedyś właśnie tak zrobiłem. Wyszedłem an postój, zobaczyłem numer na boku samochodu, zadzwoniłem i zamówiłem taksówkę. Za chwilę podjechał inny samochód z tej samej korporacji pomimo tego, ze już jeden na postoju stał (ten drugi najwyraźniej był w tej samej strefie i był pierwszy w kolejce na infolinii). Oczywiście za żaden dojazd mnie nie kasował. Po tym bardziej byłoby to absurdalne jeśli jedna taksówka tej samej firmy stała już na postoju...

Absurd czy nie absurd - faktem jest, że we Włoszech coś takiego faktycznie funkcjonuje.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 01 Sty 2012 16:25 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.4%
malediwy napisał(a):
kredka napisał(a):

Nie zapłaciłeś, bo wsiadłeś do taksówki własnie na postoju, a nie musiała po ciebie przyjeżdżać do domu lub do hotelu. Jeśli dzwonisz po taksówkę, potwierdzają ci nazwę i numer samochodu, który po ciebie przyjedzie oraz przewidywany czas przyjazdu. I wg tego czasu będzie doliczona odpowiednia opłata (do 5 min. 2 euro, do 10 min. 4 euro, powyżej 10 minut 6 euro).
Dlatego bardziej opłacalne jest właśnie podejście do najbliższego postoju zamiast dzwonienia.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 01 Sty 2012 16:57 

niebieski
kredka napisał(a):
Nie zapłaciłeś, bo wsiadłeś do taksówki własnie na postoju, a nie musiała po ciebie przyjeżdżać do domu lub do hotelu.
Nie zamawiałem taksówki na postój ale na konkretną ulice i pod konkretny numer w pobliżu którego znajdował się postój.
kredka napisał(a):
Jeśli dzwonisz po taksówkę, potwierdzają ci nazwę i numer samochodu, który po ciebie przyjedzie

Tak właśnie było...
kredka napisał(a):
oraz przewidywany czas przyjazdu. I wg tego czasu będzie doliczona odpowiednia opłata (do 5 min. 2 euro, do 10 min. 4 euro, powyżej 10 minut 6 euro).

Jeździłem we Włoszech taksówką w różnych miejscach i nigdy nie płaciłem za dojazd. I dalej twierdzę, że to absurd.

#65 PostWysłany: 01 Sty 2012 21:38 

malediwy napisał(a):
kredka napisał(a):
Nie zapłaciłeś, bo wsiadłeś do taksówki własnie na postoju, a nie musiała po ciebie przyjeżdżać do domu lub do hotelu.
Nie zamawiałem taksówki na postój ale na konkretną ulice i pod konkretny numer w pobliżu którego znajdował się postój.
kredka napisał(a):
Jeśli dzwonisz po taksówkę, potwierdzają ci nazwę i numer samochodu, który po ciebie przyjedzie

Tak właśnie było...
kredka napisał(a):
oraz przewidywany czas przyjazdu. I wg tego czasu będzie doliczona odpowiednia opłata (do 5 min. 2 euro, do 10 min. 4 euro, powyżej 10 minut 6 euro).

Jeździłem we Włoszech taksówką w różnych miejscach i nigdy nie płaciłem za dojazd. I dalej twierdzę, że to absurd.

Tutaj nie mówimy o Włoszech, a o Rzymie konkretnie. Możesz uważać to za absurd, natomiast reguły są właśnie takie. Tutaj można je zweryfikować> http://www.comune.roma.it/wps/portal/pc ... se_aero.wp (po angielsku http://www.turismoroma.it/infoviaggio/taxi?lang=en)
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 02 Sty 2012 11:00 

niebieski
kredka napisał(a):
Tutaj nie mówimy o Włoszech, a o Rzymie konkretnie.

W Rzymie również jechałem...
kredka napisał(a):
Możesz uważać to za absurd, natomiast reguły są właśnie takie. Tutaj można je zweryfikować> http://www.comune.roma.it/wps/portal/pc ... se_aero.wp (po angielsku http://www.turismoroma.it/infoviaggio/taxi?lang=en)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale wynika z tego, że jednak nie płaci się za dojazd ot tak po prostu ale jest to też rodzaj jakiejś zaliczki którą potem odlicza się od ceny usługi jeśli ostatecznie po dojechaniu na miejsce będzie ona wyższa od tych podanych kosztów za dojazd. A to już nie jest takie absurdalne ale wręcz bardzo logiczne bo nie raz się zdarza, że taksówkarz i w Polsce musi do klienta dojechać kilka kilometrów po to, żeby potem z nim przejechać 500m.

#67 PostWysłany: 02 Sty 2012 11:53 

malediwy napisał(a):
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale wynika z tego, że jednak nie płaci się za dojazd ot tak po prostu ale jest to też rodzaj jakiejś zaliczki którą potem odlicza się od ceny usługi jeśli ostatecznie po dojechaniu na miejsce będzie ona wyższa od tych podanych kosztów za dojazd. A to już nie jest takie absurdalne ale wręcz bardzo logiczne bo nie raz się zdarza, że taksówkarz i w Polsce musi do klienta dojechać kilka kilometrów po to, żeby potem z nim przejechać 500m.

Nie zrozumiałeś dobrze. Opłata za dojazd nie jest żadną zaliczką. Należy zapłacić odpowiednią kwotę za dojazd: 2, 4 lub 6 euro w zależności od czasu dojazdu i w ten sposób to funkcjonuje.

Informacja na stronie mówi, że jeśli na liczniku taksówki, która po nas przyjeżdza widnieje wyższa cena niż te podane wyżej to wtedy tylko różnica musi być odliczona od ostatecznej ceny za podróż.

To forum jest przydatne dla osób, które podróżują, więc dobrze jest wiedzieć jakie są zasady funkcjonowania taksówek i żeby byli świadomi pewnych z góry ustalonych opłat. Natomiast warto podkreślić jeszcze raz, że stałe opłaty z centrum na lotniska to 30 euro na Ciampino i 40 na Fiumicino. Najlepszą opcją, by nie musieć ponosić dodatkowych kosztów jest po prostu podejście na najbliższy postój i wtedy cena jest gwarantowana.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 02 Sty 2012 13:49 

Kredka,
A może możesz polecić jakaś fajną niedrogą kwaterkę lub słyszałaś o niedrogich sprawdzonych miejscach ?
Ps. Znam jedną Kredkę, ale nie wiem czy to akurat Ty ;)
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 02 Sty 2012 14:03 
Awatar użytkownika

witam znalazłem hotel w rzymie w centrum za 160 Euro dla 4 osób z śniadaniem .

czy to dobra cena ?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 02 Sty 2012 14:39 

Jacky napisał(a):
Kredka,
A może możesz polecić jakaś fajną niedrogą kwaterkę lub słyszałaś o niedrogich sprawdzonych miejscach ?
Ps. Znam jedną Kredkę, ale nie wiem czy to akurat Ty ;)

Nie mogę polecić nic konkretnego, natomiast warto sprawdzić oficjaną stronę turismo Roma http://www.turismoroma.it/?lang=en
W kategorii "Where to sleep" są różne rodzaje noclegów z linkami do poszczególnych hoteli, hosteli, B&B, itd. Bardzo duży wybór.

PS. Nie sądzę, żebyśmy się znali :)
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 02 Sty 2012 15:59 

andachiel napisał(a):
witam znalazłem hotel w rzymie w centrum za 160 Euro dla 4 osób z śniadaniem .

czy to dobra cena ?

Raczej nie.

W maju płaciłem 100 euro za 4 os również ze śniadaniem. 200m od Termini

#72 PostWysłany: 03 Sty 2012 09:24 

Zarezerwowałem przez Booking.com to: http://www.booking.com/hotel/it/grand-fleming.html BB double room za 116 zł dziennie + 3 Euro/os. opłaty turystycznej.

#73 PostWysłany: 03 Sty 2012 09:33 

Są juz noclegi od 48zł - doklaniej rzecz ujmująć są to hostele w sćisłym ćentrum rzymu
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 06 Sty 2012 21:43 
Awatar użytkownika

Loty: 353
Kilometry: 415 951
Krajów: 48 / 23.2%
srebrny
Ale czytając recenzje tych najtańszych ciekawie to nie wygląda - brud, pluskwy itp.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 06 Sty 2012 21:56 

niebieski
A mnie się udało zarezerwować całkiem niedawno ten hotel za 43EUR/dzień za pokój 2os.
http://www.booking.com/hotel/it/welcome ... 552;dcid=2

#76 PostWysłany: 07 Sty 2012 19:49 

Na nockę (ok 6-8 h) warto wydać 40 Euro za dwie osoby dla noclegu, czy lepiej przespać to na lotnisku (Ciampiano) ?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 07 Sty 2012 19:52 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 680 713
Krajów: 48 / 23.2%
platynowy
Spałem na Lotnisku Ciampino w grudniu 2011

Nie zycze tego nawet wrogowi.
Bergamo przy Ciampino to 4* hotel. :)
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 07 Sty 2012 20:38 

A przypadkiem nie zamykają go na noc ?
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 09 Sty 2012 11:37 

Nie zamykają, spałem tam rok temu w styczniu. Ale, co ważne, spać można TYLKO w hali przylotów bo odloty zamykają koło północy. Warunki nie są najlepsze, ale da się przeżyć.

#80 PostWysłany: 18 Sty 2012 01:04 

Witam! w weekend wybieram sie do rzymu wiec mam pytania na ktore po czesci tylko widizalem odp na forum.
Co mam w pakiecie RomaPass? Wszytskie zabytki? Watykan? Muzea jakies oprocz tych 3(Koloseum,Pant,Romanum)?
przez 3 dni mozna cala komunikacja jezdzic? czy da sie wykupic na Fiumicino tak by juz jechac na tym?

dzieki
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 562 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość