Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 02 Lis 2015 13:00 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Sprawdź ubezpieczenie na esky.pl (ubezpieczyciel AIG), tam KL masz 150 000 eur. Patrzyłam przypadkowe daty, na 29 dni wychodzi 238 zł.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#522 PostWysłany: 02 Lis 2015 13:28 

@-olus, dzięki ale tylko KL mają większe niż Ergo, reszta SU jest niższa.
Doczytam jeszcze ich OWU-może mnie przekonają ;) .
 PM off  

#523 PostWysłany: 02 Lis 2015 13:35 

Loty: 698
Kilometry: 1 378 661
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Jezeli chodzi o AUS to warto miec ta wyzsza sume ubezpieczenia na KL, reszta nie jest mysle az tak istotna - to moj punkt widzenia oczywiscie.

Ja bym bardziej zwrocil uwage, kto dostarcza assistance, bo przeciez to oni beda koordynowac wszystko jak bedzie jakas akcja tfu tfu. Zobacz gdzie maja swoje centra itp.
 Profil Relacje PM off  

#524 PostWysłany: 02 Lis 2015 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Tak widziałam, ale jednak dla mnie koszty leczenia są najważniejsze, zwłaszcza w krajach, gdzie opieka zdrowotna jest bardzo kosztowna, a przypuszczam, że tak jest w Australii. Generalnie inne SU też mają niezłe. Tylko informuję, do niczego nie namawiam, bo chociaż w esky ubezpieczenie kupowałam kilkukrotnie, to nigdy, całe szczęście, nie miałam okazji sprawdzać jak to działa w praktyce, zresztą u innych ubezpieczycieli też.

#525 PostWysłany: 03 Lis 2015 12:28 

olus napisał(a):
Sprawdź ubezpieczenie na esky.pl (ubezpieczyciel AIG), tam KL masz 150 000 eur. Patrzyłam przypadkowe daty, na 29 dni wychodzi 238 zł.

Przestudiowałam OWU i tak:
+
KL 150.000 €
cena składki
ochrona mienia pozostawionego w miejscu zamieszkania do 3200€ ALE nie dłużej niż 16dni, więc ja się nie łapię.

-
leczenie stomatologiczne tylko do 150€
wyłączenie w NNW zawału serca, udaru mózgu i wylewu
wyłączenie uszkodzenia bagażu przez zwierzęta-ja mi dingo zje walizkę to lipa :lol:
 PM off  

#526 PostWysłany: 04 Lis 2015 12:33 

Zbanowany
A czy ktoś miał i korzystał z tego https://www.starter24.pl/oferta/podroz/ ... ter-podroz? Szukam sprawdzonej oferty dla 2 osób do Francji z pakietem na narty, a to wygląda dobrze.. Ktoś coś?
 Profil Relacje PM off  

#527 PostWysłany: 04 Lis 2015 17:22 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 185 024
Krajów: 19 / 8.9%
singielka_1976 napisał(a):
Czy ktoś ostatnio korzystał z ERGO (Hestia)?
W sensie, że miał akcję z wypłatą odszkodowania?

Ich oferta na wyjazd do Australii wydaje się być dla mnie najkorzystniejsza: za 29dni wołają 344zł w najszerszym pakiecie:
KL-500.000zł
NNW-30.000zł
OC-1.000.000zł
Bagaż-5.000zł.

Zawsze kupuję hestię, może dlatego że sama sobie robię;) aktualnie siostra po leczeniu w Tajlandii czeka na wypłatę ale odpukać na razie bez najmniejszych kłopotów. Ważne żeby zgłosić im zdarzenie najlepiej od razu (w miarę możliwości) co trwa chwilkę ale z jakichś proceduralnych względów jest istotne.
 Profil Relacje PM off  

#528 PostWysłany: 05 Lis 2015 13:48 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 110 566
Krajów: 15 / 7.0%
Jakie najlepsze ubezpieczenie polecacie na ten moment? Zależy mi na ubezpieczeniu aparatu ( zabieramy tylko bagaż podręczny ). Lecimy do Brazyli więc czy są jakieś ubezpieczenia od kradzieży? ( sprzęt, karty, pieniądze ? ) + zdrowotne oraz aby było ważne w krajach tranzytowych.
Jakieś ubezpieczenie z racji opóźnionych lub anulowanych lotów? jest coś takiego? Oczywiście w dobrej cenie :) dziękuję za każdą radę :)
 Profil Relacje PM off  

#529 PostWysłany: 05 Lis 2015 14:55 

Nie ma czegoś takiego jak najlepsze ubezpieczenie.
Dla każdego to może być inna oferta, inne TU.
Poczytaj wątek, wyślij zapytania do różnych ubezpieczycieli, porównaj oferty i poczytaj OWU.
 PM off
Aga_podrozniczka lubi ten post.

#530 PostWysłany: 08 Gru 2015 15:37 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 689 410
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Orientujecie się gdzie mogę wykupić ubezpieczenie samego bagażu i jakie ew. jest godne polecenia?
Nie zależy mi na NW, KL czy OC bo to mam osobno. Potrzebuję natomiast ubezpieczenia od zagubienia bagażu głównie przez linię lotniczą i opóźnienia w dostarczeniu. Zabieram sporo sprzętu turystycznego i chciałbym aby w przypadku opóźnienia w dostarczeniu była wypłacana jakaś kwota za każdą godzinę/dzień zwłoki jak również w przypadku jego całkowitego zagubienia aby ubezpieczenie pokrywało całą zawartość. Miałem kiedyś podobne warunki ubezpieczenia do karty kredytowej ale tam był cały wachlarz, a teraz chciałbym ubezpieczyć tylko bagaż i tylko na czas przelotu do miejsca docelowego i powrotu do domu.

#531 PostWysłany: 08 Gru 2015 16:12 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 195 575
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Dubaj + Filipiny.
Gdzie najlepiej ubezpieczenie i jakiej wysokosci do tych destynacji ?
 Profil Relacje PM off  

#532 PostWysłany: 08 Gru 2015 16:28 

@maarcin1938 Z własnego doświadczenia wiem, że opłaca się na wykupić jakieś ubezpieczenie dla odwołanych/ opóźnionych lotów. Zobacz np tu: http://www.esky.pl/ubezpieczenie-biletu ... rezygnacji (w sensie to ubezpieczenie podróżne, nie od kosztów rezygnacji).
 PM off  

#533 PostWysłany: 08 Gru 2015 16:53 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Anonymous napisał(a):
@maarcin1938 Z własnego doświadczenia wiem, że opłaca się na wykupić jakieś ubezpieczenie dla odwołanych/ opóźnionych lotów. Zobacz np tu: http://www.esky.pl/ubezpieczenie-biletu ... rezygnacji (w sensie to ubezpieczenie podróżne, nie od kosztów rezygnacji).

Ostatnio testowałem to standardowe ubezpieczenie podróżne z esky, na okoliczność opóźnienia lotu. Owszem, przysługuje refundacja do 150EUR kosztów podstawowych artykułów i żywności, z tym, że jak zostałem poinformowany, muszę mieć zaświadczenie od linii, że opóźnienie nastąpiło w przyczyn leżących po stronie linii lotniczej. Jeśli linia nie ma przedstawicielstwa na lotnisku przylotu, to może być z tym kłopot...

Ostatnio edytowany przez rattaman, 09 Gru 2015 09:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#534 PostWysłany: 08 Gru 2015 17:47 

@rattaman Napisałeś z 'przyczyn leżących po stronie linii lotniczej'. A kojarzysz jak to jest w przypadku czynników naturalnych (wiatr np.)? Bo wyłączone są tylko katastrofy naturalne.
 PM off  

#535 PostWysłany: 09 Gru 2015 09:52 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Anonymous napisał(a):
@rattaman Napisałeś z 'przyczyn leżących po stronie linii lotniczej'. A kojarzysz jak to jest w przypadku czynników naturalnych (wiatr np.)? Bo wyłączone są tylko katastrofy naturalne.

Nie jestem całkowicie pewnien, ale takie zdażenie wydaje się być w zakresie ubezpieczenia.
W umowie jest następująco:

...
1. Przedmiotem ubezpieczenia są koszty poniesione przez Ubezpieczonego w związku z opóźnieniem lotu.
2. Ubezpieczyciel refunduje Ubezpieczonemu, na podstawie oryginałów rachunków, koszty do równowartości 150 euro, w
przypadku gdy na skutek udokumentowanego opóźnienia lotu, o co najmniej 4 godziny w stosunku do jego
planowanego terminu, Ubezpieczony poniósł niezbędne wydatki na zakup przedmiotów pierwszej potrzeby, w postaci
odzieży, przyborów toaletowych, artykułów spożywczych, oraz na rezerwację dodatkowego noclegu, przejazd na i z
lotniska.
3. Odpowiedzialność Ubezpieczyciela polega na zwrocie poniesionych przez Ubezpieczonego niezbędnych wydatków,
niepokrywanych przez przewoźnika zawodowego, w wysokości nieprzekraczającej sumy wskazanej w ust. 2.
...
1) skontaktować się z przewoźnikiem realizującym połączenie lotnicze i uzyskać od niego pisemne potwierdzenie
faktu opóźnienia lotu (na zgłoszeniu przewoźnik bezwzględnie powinien podać: nr lotu, planowany zgodnie z
rozkładem termin odlotu, datę oraz godzinę dokonania zgłoszenia przez Ubezpieczonego);
2) uzyskać od przewoźnika pisemną informację na temat, jakie koszty poniesione przez Ubezpieczonego w związku z
opóźnieniem lotu pokrywane są przez przewoźnika;
...
4) najpóźniej w terminie 7 dni od daty powrotu na teren Rzeczypospolitej Polskiej lub kraju zamieszkania
Ubezpieczonego, jednak nie później niż w ciągu 45 dni od daty szkody, przesłać do Ubezpieczyciela zgłoszenie
szkody, które powinno zawierać:
...
e) wszelkie oryginalne dokumenty oraz informacje potwierdzające podstawę roszczenia i/lub inne informacje,
których zażąda Ubezpieczyciel w celu ustalenia prawa do odszkodowania lub jego wysokości.
...

Tak jak napisałem, na infolinii poinformowali mnie, że muszę dostarczyć zaświadczenie z linii, że opóźnienie wynikało z przyczyn po stronie linii lotniczej (rozumiem to tak - że potrzeba zaświadczenia, że nie wynikało z mojej winy). Wydaje mi się, że najtrudniejsze jest dostarczenie w ciągu 7 dni dokumentów. Ta duża linia tradycyjna europejska, przez którą dotarłem do celu ze sporym opóźnieniem, nie chciała wystawić takiego zaświadczenia na lotnisku macierzystym i odsyłała od Annasza do Kajfasza...

#536 PostWysłany: 09 Gru 2015 20:33 

No może być problem z tak szybkim zgromadzeniem dowodów. Ale i tak wygląda to na solidne ubezpieczenie.
 PM off  

#537 PostWysłany: 16 Gru 2015 21:53 

Zbliża się sezon zimowy, więc zaczynam się rozglądać za ubezpieczeniem dedykowanym dla fanów stoków. REKLAMA CIACH Oczywiście samo EKUZ nie wystarczy nawet jeżeli jedziemy w góry w Europie. W razie wypadku EKUZ nie pokrywa np. kosztów transportu, więc to musimy załatwić właśnie innym ubezpieczeniem lub samemu załatwić sobie transport. Warto również zadbać o odpowiednie ubezpieczenie OC, bo na stoku możemy przecież być nie tylko ofiarą ale i sprawcą jakiegoś zdarzenia. OC to chyba obowiązek (zdroworozsądkowo) przy wyjazdach. Sprzęt (jeżeli jedziemy ze swoim) również ubezpieczamy, co chyba jest jasne :) - nie chciałbym stracić sprzętu podczas podróży. Ciekawe jak to jest z ubezpieczeniem sprzętu (np. nart) i zgubieniem ich przez linie lotnicze. Bo linie chyba też zapewniają jakieś ubezpieczenie na czas podróży.

Ostatnio edytowany przez Roku, 17 Gru 2015 11:49, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#538 PostWysłany: 21 Gru 2015 12:27 

Szybkie pytanie:

Sri Lanka 30.12-15.01

bez sportów wyczynowych itp.

135zł od osoby Travel Guard przez AIG

ZAKRES UBEZPIECZENIA
Ubezpieczenie opóźnienia lotu (opóźnienie pow. 4h) € 150
Ubezpieczenie kosztów leczenia oraz assistance € 150 000
Ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków - uszczerbek € 6 000
Ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków - śmierć € 6 000
Ubezpieczenie od utraty, kradzieży lub uszkodzenia bagażu podróżnego € 1 000
Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym za szkody na osobie € 200 000
Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym za szkody na rzeczy € 10 000
Ubezpieczenie kosztów rezygnacji z biletu lotniczego w sytuacjach nagłych € 500

ktoś coś ciekawszego - bardziej opłacalnego?
ktoś miał do czynienia ze szkodą przy nich czy były problemy?
 Profil Relacje PM off  

#539 PostWysłany: 21 Gru 2015 13:24 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
Mam pytanie
Jak ująć "transport taxi" do szpitala. Paragonu nie ma. Słyszałem o oświadczeniu woli. Wystarczy opisać sytuację czy jakiś konkretny wzór jest z paragrafami etc.

#540 PostWysłany: 21 Gru 2015 19:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Z doświadczenia polecam wszystko, co jest obsługiwane przez Mondial Assistance (->Allianz, ale też niektóre inne firmy outsourcują do nich).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: SamWPodrozy oraz 5 gości