Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 402 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Szczepienia
#61 PostWysłany: 10 Lut 2015 22:04 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 313 106
Krajów: 36 / 17.4%
Zgadza się, tamte szczepienia robiłem przed wyjazdem do Azji, szczepienie na żółtą febre nie było zalecane. Ale czy rzeczywiście żółta książeczkę otrzymuje się pod warunkiem szczepienia przeciwko żółtej febrze?

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#62 PostWysłany: 10 Lut 2015 22:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie. Dostałam żółtą książeczkę bez tego szczepienia.

#63 PostWysłany: 10 Lut 2015 23:09 

Loty: 43
Kilometry: 143 112
Krajów: 20 / 9.7%
niebieski
ja także dostałem żółtą książeczkę ot tak, ale 1. szczepienie miałem w Międzynarodowym Punkcie Szczepień ( Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Szczepienia\
#64 PostWysłany: 22 Lut 2015 17:56 

Loty: 33
Kilometry: 62 360
Krajów: 10 / 4.8%
Potwierdzam, żółtą książeczkę można dostać bez szczepienia p. żółtej gorączce. Jeśli nie decydujesz się na nie, w książeczce powinna zostać pusta pierwsza strona na którą zwyczajowo wpisuje się to właśnie szczepienie. Tym sposobem informacje o szczepieniach można mieć w jednym miejscu i uzupełniać książeczkę w miarę dodawania kolejnych.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 25 Lut 2015 16:09 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
Krajów: 38 / 18.4%
srebrny
Wiecie może jaki jest koszt szczepień na Filipiny?

#66 PostWysłany: 03 Mar 2015 17:43 

Loty: 33
Kilometry: 62 360
Krajów: 10 / 4.8%
Zalecanych szczepień jest trochę. Które zrealizujesz - zależy od Twojego budżetu, typu wypoczynku, rejonu w jaki się udajesz i ew. wcześniejszych szczepień. Listę i trochę dodatkowych informacji znajdziesz tu http://www.medycynatropikalna.pl/kraj/filipiny/70 A cennik chociażby tu http://www.szczepieniawroclaw.pl/cennik Ceny różnią się trochę między punktami, więc warto zadzwonić w kilka miejsc i wybrać to z najniższym sumarycznym kosztem lub zestaw szczepień zrealizować w więcej niż jednej przychodni.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 30 Mar 2015 10:46 
Awatar użytkownika

Mam pytanie do szczepionkowych wyjadaczy (bo szukam i wszędzie znajduję sprzeczne informacje).
Wylatuję do Azji w drugiej połowie sierpnia tego roku. Jestem umówiona na pierwsze szczepienie WZW A+B w tym tygodniu (czyli 5 miesięcy przed wyjazdem). Z tego co wiem, szczepionkę należy przyjmować w systemie 0-30 dni-6 miesięcy. I teraz - jeżeli ostatnią dawkę przyjmę dopiero po powrocie z Azji to w dalszym ciągu będę bezpieczna podczas wyjazdu? Czy może jakoś inaczej powinno się to załatwić?

#68 PostWysłany: 30 Mar 2015 10:48 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Będziesz bezpieczna w Azji ;)
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 30 Mar 2015 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Dokładnie, ważne żeby mieć pierwsze 2. 3cia to taka "utwalająco-przypominająca".
Co do książeczki to tak jak ludzie pisali - założą ją przy pierwszym szczepieniu, raczej w puncie szczepien, niż w zwykłej przychodni. Jak pytałem np dla dzieci to powiedzieli że nie mają książeczek, ale że jak przyniose gotową to mi przepiszą wszystkie szczepienia.
Tak przy okazji - mam dwa tomy żółtej książeczki, bo do jednego się nie zmieściło, a co jakiś czas dochodzą nowe (chocby okresowe p.grypowe)
Dobrze że nie trzeba wpisywać ilości zjedzonego Malarone ;-)

#70 PostWysłany: 01 Kwi 2015 13:30 
Awatar użytkownika

Uff, to mnie trochę uspokoiliście :) Dziękuję

#71 PostWysłany: 01 Kwi 2015 15:13 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
niebieski
ana77 napisał(a):
Offtopujemy? :P przedekspozycyjne są 3. (kropka;)
Skąd Ci się wzieły 4? Mógłbyś mi podać źródło tych informacji?

Trochę w tym siedzę, ale chętnie się jeszcze doszkolę jeśli pojawiły się nowe zalecenia w temacie szczepienia p/wściekliźnie.
Btw w razie czego odsyłam do zaleceń WHO (które mimo iż z 2013 wg moich informacji wciąż obowiązują w schemacie wyżej przeze mnie opisanym).

Stary post wyciągam, ale przeglądając książeczkę zainteresowałem się i jako ciekawostkę napisze o wściekliźnie - ja miałem szczepienie w 2010 roku w trybie 0-7-28, następną po roku (365), a kolejną mam zaplanowaną na +5 lat od tej ostatniej (czyli 2016). Ale dlaczego to się mnie nie pytajcie. Ja w każdym razie zapodaje wszystko co mi wkłuwają ;-)

#72 PostWysłany: 02 Kwi 2015 09:07 
Awatar użytkownika

Co do WZW a+b-teoretycznie trzecia dawka jest przypominająca, ale np.w moim przypadku dwie pierwsze nie dały przeciwciał na B. Najlepiej sprawdzić przeciwciała z krwi po drugiej dawce.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 09 Cze 2015 15:38 

Orientuje się może ktoś jak kwestia szczepień wygląda we Wrocławiu? Tzn. czy jest kilka miejsc i różnią się cenowo?
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 09 Cze 2015 16:10 

@rude-boy

Możesz się szczepić w Sanepidzie na Składowej 1/3 ale tam jest drożej.
Tu masz cennik http://wssewroclaw.pis.gov.pl/?onas=86
My byliśmy tam tylko na pierwszej dawce WZW A+B, tężec + błonica. Trzeba najpierw iść do siebie do przychodni po zaświadczenie o braku przeciwwskazań do szczepienia. Jeśli potem będziesz chciał się szczepić w sanepidzie to już do kolejnych dawek nie potrzebujesz takiego zaświadczenia.

Drugą dawkę wzięliśmy w Enel-Med w Arkadach Wrocławskich. Zaświadczenie od lekarza o braku przeciwwskazań jest potrzebne za każdym razem (i ważne jest tylko w dniu wydania).

WZW A+B w Enel Med kosztowało 200zł za dawkę, gdy w Sanepidzie kosztuje 236zł wg ich cennika.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 09 Cze 2015 17:08 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.9%
niebieski
ja się szczepiłem we Wrocławiu ostatnio tutaj:
http://www.centrumgh.pl/oferta.html
wzw a+b = 190zł/1dawka
tężec, błonnica, ksztusiec, polio = 150zł
dur = 221zł

pierwsza wizyta kwalifikująca = 120zł/1os
badania kwalifikujące do kolejnych szczepień = 50zł/1os
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 09 Cze 2015 17:35 

@lagor
Tak z ciekawości. Co daje ta wizyta kwalifikująca za 120zł i badanie za 50zł?
Te 50zł to przed każdą kolejną dawką płacisz?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 09 Cze 2015 17:48 
Awatar użytkownika

niebieski
pierwsza wizyta jest po to żeby się zdecydować na określone szczepienia przed wyjazdem, lekarz robi wywiad, opowiada na co się zaszczepić, bada itd. Razem z żoną spędziliśmy w tym gabinecie chyba ponad godzinę - strasznie długo i skrupulatnie to ta lekarka przeprowadzała...

przy kolejnych dawkach jak sądzę (tego nie jestem pewien, bo będę dopiero je przyjmował), sprawdza czy jestem w stanie przyjąć kolejną dawkę, czy nie jestem chory itp.
przed każdą kolejną dawką będzie więc wizyta u lekarza specjalisty, za którą zapłacimy 50zł/1os
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 09 Cze 2015 18:20 

A możesz napisać jak wygląda to badanie, czy jesteś w stanie przyjąć kolejną dawkę. Rozumiem, że krwi nie pobierają i nie badają przeciwciał.
U internisty pytają czy jesteś chory, czy bierzesz leki, czy masz gorączkę, osłuchają cię zajrzą do gardła i wypisują brak przeciwwskazań. Darmowe.

Np. my z żoną spędziliśmy w sanepidzie też sporo czasu, gdzie lekarka nam powiedziała na co się warto szczepić, a na co nie (lecimy do Indii - Goa). Np. według informacji tam uzyskanej szczepienie na Polio nie ma sensu, bo szczepione dzieci rozsiewają to wszędzie np. w tramwaju czy autobusie i uodparniasz się bez szczepień. Z krztuścem nie pamiętam o co chodziło ale ostatecznie poradziła nam tylko tężec i błonicę. Na wściekliznę również nie ma sensu się szczepić. W przypadku ugryzienia np. przez małpę pierwszą dawkę (pierwsze dawki) można przyjąć na miejscu (na całym świecie podobno są takie same szczepionki na wściekliznę) a kolejne przyjmować już w Polsce na zasadzie leczenia i wtedy jest za darmo.
Ta wizyta nie była dodatkowo płatna, po prostu dłuższa rozmowa przy okazji przyjmowania 1 dawki WZW A+B i tężec+błonica i wpisywania w żółtą książeczkę.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 09 Cze 2015 18:32 
Awatar użytkownika

niebieski
o tym kolejnym badaniu (za 50zł) nie mogę nic napisać, bo jestem w tej chwili przed kolejną dawką WZW i dopiero będę je miał...

to badanie kwalifikacyjne (za 120zł) wygląda mniej-więcej tak jak to, o którym piszesz...

Jak rozumiem w sanepidzie ta pierwsza wizyta kwalifikacyjna była bezpłatna? A kolejną dawkę przyjmowałeś w enelmedzie i wcześniej byłeś u swojego lekarza internisty na NFZ?

Jeśli tak to jak widać miejsce, które wymieniłem nie należy do najtańszych... :lol: i dałem się trochę naciągnąć... :oops:
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 09 Cze 2015 18:48 

Loty: 43
Kilometry: 82 989
niebieski
Luxmed (ceny chyba ujednolicone w całej Polsce ? )

4 w 1 (tężec, błoinnica, krztusiec, polio) Booster - 110 zl
WZW A - 150 -170 (zalezy od szczepionki)
WZW B - 59 (zolty tydzien 50)
dur - 215
japonskie zapalenie mózgu - ok.350 (nie wszedzie to robią)

Wizyta w tzw. "medycynie podrózy" - 80 zl (pic na wode, wystarczy powiedziec ze nigdzie nie jedziesz i chcesz tylko przyjac szczepienia i masz to samo za 20 zl)
Kwalifikacja przed szczepieniem (rowniez kolejne dawki - 20 zl)
Wszystko to mozna miecx za fri - jesli sie zapiszemy na NFZ (ten sam lekarz etc.)

Tzw. kwalifikacja polega na pytanie " jest Pan zdrowy? " i ewentualnie " wszystko bylo ok po poprzedniej dawce?" Jesli odpowiesz twierdzaco - finito :)
Wypelniasz jeszcze kartke, na ktorej zaznaczasz kilka razy "tak", ze wsio z Tobą ok i tyle. Trwa ze 3 minuty :)

Placic za to na pewno nie warto. Nie badaja zadnych przeciwcial ani nic z tych rzeczy, zwykla formalnosc ;)
lagor lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 402 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości