Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 136 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 01 Sie 2026 16:50 
Moderator forum

Ja również, ale doświadczenie nauczyło mnie, że nie tylko liczba opinii jest tu kluczowa, lecz ich JAKOŚĆ.

Wziąłem kiedyś nocleg w obiekcie w Madrycie, z oceną prawie 9 z kilkudziesięciu opinii. A okazał się miną.

Bo te wspaniałe opinie pochodziły wyłącznie od osób z biednych krajów południowoamerykańskich, azjatyckich oraz afrykańskich. Chyba byłem tam pierwszym gościem z Europy.

Teraz patrzę zawsze nie tylko na liczbę opinii i ocenę, ale też skąd pochodzili wystawiający je goście.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#122 PostWysłany: 01 Sie 2026 17:01 

złoty
Tak, rozkład opinii wg pochodzenia gości też jest istotny. Przy czym nie oznacza to, że opinie gości np. z Indii są z definicji niewiarygodne, ale sygnałem ostrzegawczym jest, jak jest ich ponadproporcjonalnie dużo. Równie ważne, jeżeli nie ważniejsze, jest zwrócenie uwagi na język, jakim pisane są opinie - czy nie są pisane "na jedno kopyto", czy ludzie piszą różnym stylem itp. Dlatego wolę przeglądać opinie w oryginalnych językach, a nie w automatycznym tłumaczeniu podsuwanym przez booking czy airbnb.

Oprócz tego ustawiam sobie zawsze opinie od najniższej i zaglądam do najgorszych, chociaż przyznam, że czasem wprowadza to w nadmierną paranoję i mam potem problemy z wyborem czegokolwiek :D . Przeważnie większość mocno negatywnych opinii w miejscach o ogólnie wysokiej punktacji to pieniacze, ale czasem wychodzą ciekawe kwiatki mogące mieć spory wpływ na komfort w danym miejscu. Dość pouczające bywają też czasem odpowiedzi hostów na opinie - pozwalają na identyfikację miejsc prowadzonych przez przysłowiowych "januszów biznesu".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#123 PostWysłany: 01 Sie 2026 17:59 

Loty: 47
Kilometry: 130 779
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Ja sortuję zawsze od najnowszych. Czy to mapy, czy booking. Ilość i jakość oczywiście idą w parze choć ostatnio koło Otranto Agroturystyka nas rozczarowała. Basen ok, czystość także ale wifi tylko na zewnątrz przy braku zasięgu GSM w pokojach, madejowe twarde materace, klimatyzacja tylko z nazwy, śniadania obfite ale czasami z babką sprzed dwóch dni, zniesmaczył. Dobrze, że tylko kilka dni. Za co ludzie dawali tak wysokie oceny? nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 01 Sie 2026 20:25 

złoty
No właśnie takie rzeczy jak słaba klima, twarde materace itp. najprędzej wychodzą przy posortowaniu opinii od najniższych. 90% gości coś nie przeszkadza, a komuś będzie przeszkadzało i wystawi za to niską ocenę. Można łatwo poznać, czy to jest pieniactwo i czepialstwo, czy jakiś konkretny detal, który będzie przeszkadzał też mi.
 Profil Relacje PM off
vtec uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 01 Sie 2026 21:59 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 185 414
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Hose napisał(a):
Obiekt nie może sobie ot tak anulować noclegu bez konsekwencji, dlatego zawsze "naciskają" żeby samemu to zrobić, albo wysyłają "prośby" do zaakceptowania poprzez system Booking'u.
Ja w takich przypadkach kontaktuje się z Bookingiem, oni przysyłają propozycje altermatywnych noclegów i po powrocie zwracają różnicę w cenie. Sprawdzone wielokrotnie.

wiem, że stary post, ale temat mnie interesujący :) Kontaktujesz się w takich przypadkach z Bookingiem w jaki sposób i jak długo trwa załatwienie takiej sprawy? Jak wygląda kwestia przepływu kasy?

ja chociażby kilkanaście dni temu miałem taką sytuację:
- rezerwuję nocleg, bez darmowego odwołania (ryzykowne i rzadko tak robię, ale cena korzystna, a było kilka dni do wyjazdu), kasa od razu pobrana
- po kilku godzinach przychodzi wiadomość, że sorry, ale ten obiekt mamy też wystawiony na airbnb i ktoś był szybszy, musimy odwołać
- moja odpowiedź: to odwołajcie
- oni: my nie możemy, ty odwołaj
- ja: przecież nie ma darmowego odwołania
- przyszło powiadomienie przez booking, że przez 24 godziny mogę odwołać za free, więc odwołałem, żeby się nie kopać z koniem :)
- dzień później napisali, że jednak się okazuje, że jest wolne, wszedłem w ten obiekt, a tam dużo wyższa cena :lol:

Czy dobrze zatem rozumiem, że gdybym (nawet bez tego ostatniego punktu) zgłosił sprawę do bookingu, to dostałbym bez dopłacania inny obiekt w tej okolicy?
 Profil Relacje PM off
ume lubi ten post.

#126 PostWysłany: 01 Sie 2026 22:02 

Loty: 47
Kilometry: 130 779
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Stary numer. We Włoszech powszechne w czasach końcówki covidu. U mnie była akcja pt. brak autoryzacji karty/płatności.
Znalazłem fajniejsza kwaterę za mniejsze pieniądze. Ta, która Włoch odwołał wystawiona zaraz została o ponad 50% drożej.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#127 PostWysłany: 01 Sie 2026 22:10 
Awatar użytkownika

złoty
@Qba85, patrz mój post na poprzedniej stronie
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.
Qba85 uważa post za pomocny.

#128 PostWysłany: 01 Sie 2026 23:08 

srebrny
Qba85 napisał(a):
Kontaktujesz się w takich przypadkach z Bookingiem w jaki sposób i jak długo trwa załatwienie takiej sprawy? Jak wygląda kwestia przepływu kasy?
Telefonicznie. Rekordowo to miałem w jakieś 15 minut. Bierzesz rachunek z nowego obiektu, wysyłasz do Booking i dostajesz zwrot różnicy w cenie.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.
Qba85 uważa post za pomocny.

#129 PostWysłany: 01 Sie 2026 23:51 
Awatar użytkownika

złoty
jak się wybiera nowy nocleg z ich polecenia to rachunki nie są potrzebne, mają już to w systemie
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#130 PostWysłany: 02 Sie 2026 01:24 

niebieski
kostek966 napisał(a):
nocleg z ich polecenia to rachunki nie są potrzebne,

Polecenie nie zwalnia z przedstawienia rachunku. Taka opcja jest jeśli płatność jest przy ich pośrednictwie. czyli płatność pobiera booking i potem rozlicza się z obiektem. Dodatkowo trzeba brać pod uwagę, że obciążają kosztami wyrównania ceny obiekt ,który nie zrealizował rezerwacji. Jeśli to obiet ,,widmo"" to często wszelkimi sposobami unikają rozliczenia różnicy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#131 PostWysłany: 02 Sie 2026 10:19 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 185 414
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
@mar77 Okej, czyli to jednak jest zamrażanie dodatkowej kasy na jakiś czas. Myślałem, że może Booking sam to wewnętrznie rozlicza.
Spróbuję powalczyć następnym razem, choć naiwnie liczę, że następnego razu nie będzie :)

@miriam
Cytuj:
Dodatkowo trzeba brać pod uwagę, że obciążają kosztami wyrównania ceny obiekt ,który nie zrealizował rezerwacji. Jeśli to obiet ,,widmo"" to często wszelkimi sposobami unikają rozliczenia różnicy.

ale to chyba już nas nie powinno obchodzić?

@FUX to akurat Francja. Na tzw. zadupiu, więc mały wybór ;)
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 02 Sie 2026 12:38 

niebieski
@Qba85 Teoretycznie nie powinno, ale praktyka niestety nie zawsze nadąża za teorią. Jeśli różnica jest niewielka to jakieś max kilkadziesiąt euro są w stanie wysupłać ,ale przy większych kwotach (bez możliwości ich odzyskania od obiektu) nie są skłonni dokładać z własnych środków.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#133 PostWysłany: 02 Sie 2026 13:09 
Awatar użytkownika

złoty
u mnie praktyka była inna, różnica w cenie bardzo duża bo to na malutkiej wysepce i w terminie sylwestrowym więc wyboru nie było, wziąłem praktycznie ostatnie miejsca, ze zwrotem nie było problemu pomijając fakt, że miałem 2 pokoje w jednym a zmieniłem z konieczności na 2 różne obiekty i mieli problem z ogarnięciem tego,,
więc skoro wywołałes temat to teraz dzwoń i zobacz co zaproponują, jak nie będzie odpowiadać to zrezygnujesz, u mnie w każdym przypadku udało się polepszyć warunki noclegu w takiej sytuacji.
co do rachunku to tak, nieprecyzyjnie napisałem ale myślę, że jak ktoś zmienia nocleg w ostatniej chwili to bierze i płaci od razu bezpośrednio w bookingu i ma święty spokój, że może gospodarz nie wystawi rachunku albo booking będzie kwestionował poprawność jego wystawienia
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#134 PostWysłany: 02 Sie 2026 13:34 

niebieski
@kostek966 Twój hotel istniał i booking sobie z niego wszystko ściągnął .Sprawa się komplikuje dopiero jak obiekt nie istnieje lub już od dawna nie ma umowy z bookingiem.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#135 PostWysłany: 02 Sie 2026 15:22 

srebrny
Qba85 napisał(a):
@mar77 Okej, czyli to jednak jest zamrażanie dodatkowej kasy na jakiś czas.
No jakieś 2-3 dni średnio u mnie trwał zwrot różnicy, więc nie narzekam ;)
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#136 PostWysłany: 02 Sie 2026 18:31 

niebieski
Widzę, że sprawa robi się coraz grubsza:
https://www.cesenanotizie.net/2026/08/0 ... nza/89231/

W skrócie większa ilość osób zarezerwowała ten nocleg i to już od teraz, w efekcie władze gminy zorganizowały miejsce gdzie turyści mogą przeczekać i szukają im noclegów.

A tymczasem Centrum Obsługi Bookingu, po mojej kolejnej wiadomości czy coś wiadomo:
"Rozumiemy, że brak kontaktu, ze strony obiektu może być niepokojący. Niestety, nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi. Gdy tylko otrzymamy informacje, niezwłocznie skontaktujemy się z Panem. W przypadku problemów podczas zameldowania, prosimy o kontakt. W razie dodatkowych pytań pozostajemy do dyspozycji."

Zastanawiam się czy osoba, która mi odpisała faktycznie nie wie, że jest problem czy jakoś specjalnie udają głupich. Poczekam może do wtorku lub środy i najwyżej wyśle im te artykuły.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 136 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości