Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2929 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 142, 143, 144, 145, 146, 147  Następna
Autor Wiadomość
#2881 PostWysłany: 18 Lut 2026 17:38 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 22.2%
złoty
A Revolut Metal? To też nie tanie ale może się opłacić :) Ja mam i na razie jestem na plus za ostatnie dwa lata :)
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2882 PostWysłany: 18 Lut 2026 17:44 

złoty
Idąc tym tropem to jak nie potrzebujesz ubezp. auta i ubezp. dla Starej to plan Premium wystarczy.
 Profil Relacje PM off  

#2883 PostWysłany: 06 Mar 2026 12:09 

Mogę podzielić się doświadczeniem z likwidacją szkody ERGO Ubezpieczenia.
Podróż rodzinna na Seszele. Niestety jedno dziecko dostało ohydnego oparzenia słonecznego na twarzy. Leki/kosmetyki z lokalnej apteki nie pomagały. Najpierw skorzystałem z teleporady z prywatnej opieki w Polsce i zdecydowanie doradzono wizytę w szpitalu.
Kontakt z Ergo telefoniczny (polski numer) lub mailowy. Z racji kosztów najpierw napisałem maila z wszystkim o co prosili. Po pół godzinie zero odpowiedzi więc jednak zadzwoniłem poprzez roaming. Odebrali szybko i pani bardzo szybko znalazła mój email. Wytłumaczyłem, że z racji kosztów roamingu wolałbym kontynuować mailowo i tak się kontaktowaliśmy. Niestety po sprawdzeniu okazało się, że na całych Seszelach nie mają możliwości rozliczenia bezgotówkowego więc przesłali info, że mam zbierać rachunki i dokumentację medyczną i wysłać po powrocie.
Udałem się do najbliższego małego 'szpitala' gdzie po odczekaniu swojego przyjęto nas. Obyło się na samej wizycie lekarskiej i otrzymaliśmy na miejscu rewelacyjny krem na oparzenia. Pani ładnie mi go zapakowała - specjalnie poszła szukać reklamówki i w drzwiach już się z nami żegnała. Nieśmiało zapytałem czy coś płacimy. Nie ucieszyło ją to pytanie - poszła gdzieś spytać, szukała czegoś na tablicy i w końcu przyszła powiedzieć, że wizyta lekarska 350 SCR czyli ok. 90 PLN płatne tylko gotówką. Kątem oka widziałem jak mieli tam wypisane dużymi literami, że przed wypuszczeniem płatnych pacjentów mają się upewnić czy zapłacili. :)
Zapłaciłem, wypisała mi jakiś świstek z potwierdzeniem wpłaty, po czym spytałem o jakąś dokumentację medyczną. To było znowu trudne pytanie, poszła gdzieś konsultować i stwierdziła, że nie dostaniemy bo muszą wypisać w biurze w dni robocze (a była sobota). Ok pomyślałem kwota nie jest kosmiczna więc nawet jak ubezpieczalnia nie zwróci to przeżyję. Akurat w poniedziałek przejeżdżaliśmy obok w drodze na lotnisko i pomyślałem, że wejdę spytać o tą dokumentację. Nie było kolejki do okienka więc miałem nadzieję. Pani gdzieś podzwoniła, odszukała moją wizytę, stwierdziła, że już wszystko wie, ale... dokumentację musi podpisać dyrektor a jest teraz bardzo zajęty bo jest dużo pacjentów (rzeczywiście sporo siedziało). Podziękowałem bo już nie miałem czasu czekać. W międzyczasie dostałem maila od Centrum Alarmowego Ergo z pytaniem czy uzyskałem pomoc medyczną.
Po powrocie nie mając co prawda żadnej dokumentacji poza świstkiem z pozycją wizyta lekarska i kwotą zgłosiłem do Ergo. Po 4 dniach roboczych pismo od Ergo z uznaniem rozczenia i decyzją wypłaty. Pewnie z powodu małego kosztu obyło się bez większej dokumentacji.
Podsumowując - ubezpieczenie działa. Kontakt w miarę OK, decyzja i uznanie kosztów szybkie i bezproblemowe, na minus brak możliwości rozliczenia bezgotówkowego na Seszelach.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#2884 PostWysłany: 06 Mar 2026 12:20 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
Z tym rozliczeniem bezgotówkowym to sporo zależy od lokalnej sytuacji. Ja potrzebowałam porady i pomocy ginekologicznej i w Grecji (wyspa Thassos) jest tylko jeden taki punkt, prywatny, nie zgadza się na rozliczenie gotówkowe. Zapłaciłam i potem rozliczenie w Polsce i bezproblemowo zwrot (Generali, oczywiście wcześniej wszystko telefoniczne uzgadniane).
 Profil Relacje PM off  

#2885 PostWysłany: 21 Mar 2026 20:15 

HON fly4free
Kod na -15% ERGO UBEZPIECZENIA PODRÓŻY
ZIMA2025
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#2886 PostWysłany: 23 Mar 2026 10:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej, czy kojarzycie dla mnie jakiś produkt ubezpieczeniowy długookresowy (np. roczny) bądź dodatek do jakiegoś innego produktu, typu KK?
Input: choroby przewlekłe, poważne (aktywna choroba nowotworowa), potrzebuję mieć wysoką SU na wyjazdy oraz klauzulę do rezygnacji z podróży w przypadku zaostrzenia chorób przewlekłych. Właśnie procesuję zwrot za taki wyjazd i naszła mnie refleksja, że to męczące, bo rezygnację kupuję zazwyczaj dodatkowo na każdy drobny wyjazd + ubezpieczenie podróży.
Zdolność np. na KK: pracuję w sektorze finansowym na stanowisku expa w IT, UOP, ale w polskiej spółce, więc zarobki spoko, ale nie 50k miesięcznie :D
Wyjazdy: wyjeżdżam coraz więcej i niestety coraz więcej odwołuję, raczej nie jadę z ryzykiem nagłego powrotu. Moje choroby raczej nie mogą się zaostrzyć tak, że wymagałabym nagłego, wielomilionowego leczenia, ale na pewno dla spokoju chcę mieć wysokie koszty transportu i leczenia poza krajem (>1mln zł).
Nie potrzebuję ubezpieczenia na auto i na sporty ekstremalne, kraje podwyższonego ryzyka też odpadają.
Idealna byłaby możliwość rozszerzenia ube na osobę towarzyszącą, ale niespokrewnioną, co pewnie odpada przy KK czy jakichś rocznych ube.
Macie jakieś rady, jak żyć? :D
 Profil Relacje PM off  

#2887 PostWysłany: 12 Kwi 2026 23:57 

srebrny
hej, ubezpieczenie potrzebne od rezygnacji z podrozy, wyjazd z biura 2 plus 2, pod koniec maja.
wiecie rezygnacja jak np.dzieciak zachoruje. polecicie cos ?
na PZU juz za pozno, znalazlem uniqu-a. moze ktos kojarzy jakas inna firme sensowna ?
 Profil Relacje PM off  

#2888 PostWysłany: 13 Kwi 2026 00:13 

srebrny
Revolut?
 Profil Relacje PM off  

#2889 PostWysłany: 13 Kwi 2026 01:00 

srebrny
revolut nie ubezpiecza od rezygnacji z podrozy ze wzgledu na np. chorobe infanta.
 Profil Relacje PM off  

#2890 PostWysłany: 13 Kwi 2026 01:08 

srebrny
W planie Metal i wyższym ubezpiecza.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#2891 PostWysłany: 13 Kwi 2026 05:09 

niebieski
michcioj napisał(a):
hej, ubezpieczenie potrzebne od rezygnacji z podrozy, wyjazd z biura 2 plus 2, pod koniec maja.
wiecie rezygnacja jak np.dzieciak zachoruje. polecicie cos ?
na PZU juz za pozno, znalazlem uniqu-a. moze ktos kojarzy jakas inna firme sensowna ?

Alianz, Warta jeśli masz 30 dni do wyjazdu i zawsze Wiener zostaje jak się przegapiło terminy reszty (można kupić na tydzień przed wyjazdem)
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#2892 PostWysłany: 13 Kwi 2026 09:08 

srebrny
boots napisał(a):

dobrze wiedziec na przyszlosc, teraz to za pozno bo juz zaplacilem za wycieczke.
chociaz Revolut nie wzbudza mojego zaufania.
 Profil Relacje PM off  

#2893 PostWysłany: 13 Kwi 2026 11:13 

złoty
Ciekawostka w ubezpieczeniu kosztów rezygnacji z podróży.
Zamiast określonej listy zdarzeń uprawniających do wypłaty, ubezpieczyciel obejmuje ochroną wszystkie udokumentowane powody, z wyjątkiem tych wprost określonych w OWU

https://www.cashless.pl/18728-compensa- ... og-otwarty
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#2894 PostWysłany: 13 Kwi 2026 11:41 

srebrny
@michcioj
Nie jest za późno.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#2895 PostWysłany: 13 Kwi 2026 12:11 

niebieski
boots napisał(a):
@michcioj
Nie jest za późno.

na PZU wojażera jest za późno, 3 dni od zakupu wyjazdu
 Profil Relacje PM off  

#2896 PostWysłany: 13 Kwi 2026 12:16 

srebrny
Pisałem o Revolucie.
 Profil Relacje PM off  

#2897 PostWysłany: 13 Kwi 2026 12:26 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 24.6%
niebieski
michcioj napisał(a):
boots napisał(a):

dobrze wiedziec na przyszlosc, teraz to za pozno bo juz zaplacilem za wycieczke.
chociaz Revolut nie wzbudza mojego zaufania.

Patrząc długofalowo, można rozważyć ewentualnie inną kartę z pakietem ubezpieczeń, w tym od rezygnacji. Jest na forum obszerny wątek o Mastercard i Visa Infinite PKO BP ale i innych też. Formalnie nie jest za późno ale realnie, czy da się zdążyć - nie wiem.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#2898 PostWysłany: 21 Kwi 2026 22:28 

srebrny
ubezpieczenie Warta od rezygnacji kosztow podrozy:

RABATWARTA - znizka 10 %.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#2899 PostWysłany: 24 Kwi 2026 12:21 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 82 783
Krajów: 15 / 7.3%
srebrny
Wygląda na to, że da radę wyciągnąć 40 procent zniżki na Axa z poniższego linka:

https://www.axa-assistance.pl/ubezpiecz ... y_promo_40
tropikey uważa post za pomocny.

#2900 PostWysłany: 24 Kwi 2026 17:18 

A propos AXA - studiując ich OWU nie dopatrzyłem się żeby ubezpieczenie obejmowało koszty poszukiwań, mowa jest tylko o kosztach ratownictwa. Nie ma ich nawet w najwyższym wariancie z KL na poziomie 40 baniek.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2929 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 142, 143, 144, 145, 146, 147  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości