Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2937 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147  Następna
Autor Wiadomość
#2841 PostWysłany: 07 Gru 2025 23:42 

srebrny
Nie warto.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2842 PostWysłany: 08 Gru 2025 21:51 

niebieski
kbk napisał(a):
@Aramise czyli ostatecznie obyło się bez paragonów?
Tak, bez paragonów się obyło.
 Profil Relacje PM off  

#2843 PostWysłany: 12 Gru 2025 02:46 

niebieski
ERGO wychodzi wyjątkowo tanio w porównaniu do innych , gdzieś kryje się jakiś haczyk?
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.

#2844 PostWysłany: 12 Gru 2025 07:35 
Awatar użytkownika

platynowy
Cholera wie... Wykupiłem u nich ostatnio polisę na daleki wyjazd za dużo mniej, niż u konkurencji (przy porównywalnych sumach ubezpieczenia), ale nie miałem (na szczęście) okazji skorzystać, a dopiero wtedy można byłoby stwierdzić praktyczny aspekt ewentualnego haczyka.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#2845 PostWysłany: 12 Gru 2025 13:30 

złoty
Do sprawdzenia w roli "haczyków" w OWU są zawsze w pierwszej kolejności dwie rzeczy:

- czy nie ma wyłączenia dla zdarzeń po spożyciu alkoholu, żeby nie okazało się, że ubezpieczenie przestaje działać po wypiciu piwa czy wina do obiadu,

- w przypadku coraz większej części z nas (nie robimy się młodsi :) ) - czy nie ma wyłączenia dla zaostrzenia chorób przewlekłych, żeby nie było problemu w razie zdarzeń związanych z astmą, alergiami czy kardiologicznymi.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#2846 PostWysłany: 14 Gru 2025 00:13 

niebieski
A wiecie co to za rozłam ERGO- Ergo Hestia?
 Profil Relacje PM off  

#2847 PostWysłany: 14 Gru 2025 09:17 
Awatar użytkownika

platynowy
Ergo Hestia to spółka zarejestrowana w Polsce, a Ergo Ubezpieczenia Podróży to jedynie polski oddział niemieckiej spółki (Ergo Reiseversicherung AG), która oferuje swoje usługi w wielu krajach. Takie faktycznie trochę włażenie w interesy polskiej spółce z tej samej grupy kapitałowej, ale widocznie nie mają w tej grupie żadnych reguł wewnętrznych powstrzymujacych przed taką działalnością.
 Profil Relacje PM off  

#2848 PostWysłany: 14 Gru 2025 19:00 

niebieski
bigosm napisał(a):
ERGO wychodzi wyjątkowo tanio w porównaniu do innych , gdzieś kryje się jakiś haczyk?

czytałeś:
ubezpieczenie-podrozne,135,3902?start=2820#p1795362
 Profil Relacje PM off
bigosm lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#2849 PostWysłany: 26 Gru 2025 18:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Pytanie czy jest jakiekolwiek dostępne ubezpieczenie podróżne, które zadziała w przypadku żądania przez osobę poszkodowaną wypłaty odszkodowania po wypadku drogowym spowodowanym przez ubezpieczonego podczas prowadzenia wynajętego auta? Poszkodowany powiedzmy ma uszkodzenie ciała, które uniemożliwia mu wykonywanie swego zawodu. Może ktoś miał taką sytuację?
 Profil Relacje PM off  

#2850 PostWysłany: 26 Gru 2025 19:37 
Awatar użytkownika

niebieski
ZUS i renta - więc chyba lepiej nie ryzykować
 Profil Relacje PM off  

#2851 PostWysłany: 26 Gru 2025 19:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ryzykować powodowania wypadku?
 Profil Relacje PM off  

#2852 PostWysłany: 26 Gru 2025 20:30 

złoty
Każde wypożyczane auto ma obowiązkowe ubezpieczenie OC, bo bez tego nie mogłoby być dopuszczone do ruchu. Szkody osobowe powstałe wskutek wypadku są pokrywane z OC. [edit: to dotyczy UE, poza UE trzeba to indywidualnie sprawdzić]
Przy czym przepisy o OC regulują przypadki, w których ubezpieczyciel ma roszczenie regresowe (o zwrot wypłaconego odszkodowania) do sprawcy wypadku. Nie znam szczegółów, ale na pewno takie roszczenie powstaje w razie spowodowania wypadku pod wpływem alkoholu, pewnie też w razie jazdy z rażącym naruszeniem przepisów.

Ostatnio edytowany przez meczko, 27 Gru 2025 00:24, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#2853 PostWysłany: 26 Gru 2025 21:15 

złoty
Nie każde. W USA często i gęsto nie ma takiego ubezpieczenia w standardzie. Wszystko zależy od stanu.
Na szybko, według google'a w stanach, między innymi: Kalifornia, Floryda i New Jersey, wypożyczalnie nie mają żadnego obowiązku oferować nawet minimalnego ubezpieczenia OC.
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#2854 PostWysłany: 26 Gru 2025 22:42 

niebieski
Mają też czasem zapis, że minimalne OC wymagane przepisami, albo, że OC do np 300000 USD co jak na USA nie wydaje się znaczną sumą na koszty leczenia poszkodowanego

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 29 Gru 2025 12:07, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#2855 PostWysłany: 27 Gru 2025 00:14 

srebrny
A to obowiązkowe potrafi wynosić np. jedynie 15 000 USD na osobę.
W sytuacji, gdy ubezpieczenie auta nie jest obowiązkowe, teoretycznie można wykupić polskie ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej poszerzone o odpowiednie klauzule. Ale taniej będzie na pewno rozszerzone ubezpieczenie wykupione w wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off

#2856 PostWysłany: 27 Gru 2025 00:23 

złoty
Dzięki za wyjaśnienie sprawy. W sumie od dawna jestem zdania, że UE jest jednak zdecydowanie bardziej cywilizowanym miejscem niż USA, a to mnie jeszcze bardziej utwierdza w tej ocenie.
W takim razie korekta: każde wypożyczane auto w UE ma obowiązkowe OC, na kwotę 6.45 mln euro za szkody osobowe i 1.3 mln euro za szkody w mieniu.
Poza UE trzeba sprawdzić zasady obowiązujące na miejscu.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#2857 PostWysłany: 05 Sty 2026 20:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
15% zniżki na ubezpieczenie turystyczne w TU Europa z kodem ZIMA2026.
 Profil Relacje PM off
ncn uważa post za pomocny.

#2858 PostWysłany: 08 Sty 2026 13:51 

Krótko recenzja ubezpieczyciela z 12.2025:
-Podróż Malezja, 2os. dorosłe plus dziecko 3 lata, ubezpieczyciel Generali (Europ assistance) pakiet elastyczny z maksymalnymi kwotami ubezpieczenia, bez ubezpieczonego bagażu.
-Pierwsza noc po długim transferze z Polski (waw-auh-kul-lgk) u dziecka wymioty, czerwone oczy z wydzieliną i gorączka. Rano podjęliśmy decyzję, że idziemy do lekarza z ubezpieczenia.

Kontakt z ubezpieczycielem ogólnie dobry, ale niestety tylko telefoniczny! lub e-mail. (Nie byłem w stanie skorzystać z ich opcji "zadzwoń przez internet", nie wiem po dziś czy ta opcja to fikcja czy był inny problem - miałem Internet z wifi w hotelu, kartę sim malezyjską, a u żony jeszcze abonament polski w razie czego. Jeden telefon iphone a drugi z android. Nie działało, a raczej jestem obyty internetowo/technicznie. W końcu po 30 min walk o darmowy kontakt, był pierwszy telefon przez abonament polski. (Nie lubię tracić czasu na kontakt e-mail w tego typu sytuacjach więc tej opcji nawet nie próbowałem).

Czekaliśmy ok. 25min na połączenie. Kolejne telefony już całkiem sprawnie były odbierane, a właściwie od razu (do 3 min oczekiwania). Pani z infolinii sprawnie przyjęła zgłoszenie, od razu dostaliśmy namiar na przychodnie. Niestety dostałem informacje, że nie ma możliwości oddzwonić przez whastapp, wchodzi w grę tylko kontakt e-mail. (Przychodnia, jak się potem okazało, tylko jedna współpracuje z Europ assistance na Langkawi).
Przychodnia bardzo ok, nastawiona na turystów raczej, choć i miejscowi też się pojawili, lekarz perfekt angielski - diagnoza wstępna wirus i za wcześnie na inne leki niż przeciwwymiotne. Wizyta bezgotówkowo opłacona przez ubezpieczyciela razem z lekami.
Mieliśmy przyjść na drugi dzień, na kontrole. I tak też chcieliśmy zrobić, rano telefon do ubezpieczyciela aby zgłosił wizytę, bez problemów zgłosił dziecko - a co ciekawsze u mnie w nocy wskoczyła gorączka 40 stopni, więc przy okazji również poprosiłem o wizytę - bez problemu załatwiona. U dziecka nie było lepiej, tylko wymioty ustały.

Nauczeni doświadczeniem wykonujemy telefon do przychodni z pytaniem o której będzie lekarz (bo dnia pierwszego czekaliśmy na niego 40 min. (godziny recepcji jedno, a lekarza drugie :) ) - Pani informuje, że dziś lekarza nie ma, bo jest na wyjeździe - dzwonimy na infolinię i prosimy o wizytę gdzie indziej - w skrócie z dzieckiem nie chcieliśmy przeciągać i tracić wakacji. W między czasie były telefony od ubezpieczyciela do przychodni czemu dziś lekarza nie ma, tu już była inna informacja, że są ćwiczenia przeciwpożarowe :). Okazało się, że tylko z tą przychodnią współpracują i mogą załatwić wizytę gdzie indziej przez Agenta - okej, mieliśmy czekać na info do 3 - 4 godzin. Czekaliśmy ok. 13 godzin. Od rana ok. 9 do 23 - o ok.23.00 przyszedł email że agent nie załatwił nic - trudno.

Kolejnego dnia dostaliśmy się do przychodni z dnia pierwszego u tego samego lekarza - efekt:
Córka wirus żołądkowy i zapalenie bakteryjne oczu - syrop, antybiotyk w maści do oczu.
Ja ostre zapalenie dróg oddechowych i pytanie czy antybiotyk czy walczymy bez - znając swój organizm nie chciałem czekać bo było to bez sensu, antybiotyk azytromycyna. Po antybiotykach sprawnie wróciliśmy do żywych.
Najprawdopodobniej złapaliśmy wszystko podczas długiego transferu (lotniska, loty etihad i malaysia airlines).

Ocena końcowa jak dla mnie to 4/6.
+Wizyta, leki opłacone zdalnie przez ubezpieczyciela
+Kontakt telefoniczny dobry
+szybkość działania dobra (jeśli chodzi o samą infolinię, umawianie wizyty)
+Próba zorganizowania przez agenta lekarza gdy przychodnia była niedostępna.
--niedziałający darmowy kontakt z infolinią, ani dzwonienie przez ich stronę, ani kontakt whastapp!

P.S. Nie oceniam dlaczego Agent nic nie załatwił i zakładam że ubezpieczyciel rzeczywiście wydał taką dyspozycje do Agenta. Nie mieliśmy trudnej sytuacji, mogliśmy czekać w innym przypadku pewnie byśmy do szpitali pojechali. Najważniejszy był spokój, nie było potrzeby na siłę szukać lekarza :) To był dopiero początek miesięcznych wakacji w Malezji, potem już poszło zdrowo do końca. Polecamy na kraj z dziećmi, dla dorosłych raj jedzeniowy. (Z dzieckiem wcześniej była tylko Tajlandia na miesiąc, Turcja2x , a bez dziecka to za dużo wymieniać tutaj).

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#2859 PostWysłany: 08 Sty 2026 18:14 
Awatar użytkownika

platynowy
@barteksmerf rozumiem, że kontakt telefoniczny z ubezpieczycielem w Polsce nie był darmowy. Czy będziesz ubiegać się o zwrot kosztów połączenia, bo pewnie trochę to kosztowało?
 Profil Relacje PM off  

#2860 PostWysłany: 08 Sty 2026 20:57 

Tak mi się wydaje, pierwsze i najdłuzsze połaczenie niewiem ile kosztowało bo poszło z abonamentu pracowego żony :) może za jakiś czas wyjdzie ile (niemamy wgladu teraz do tego), natomiast kolejne połaczenia były kilkuminutowe i poszły z mojej karty sim (formula play na karte ) - sprawdzilem teraz w historii i pokazuje mi ze nic niekosztowaly (niewiem dlaczego - może wifi-calling?) Dzwoniłem na +48 22 205 51 94 czyli numer platny jest.
Szczerze nawet o tym niepomyslałem do teraz :) ale jak wyżej niemam czego dochodzić. Niepotrafie wyjaśnić czemu niepobrało mi z karty opłaty za te połączenia.

Sądzę ze zwrot za połączenie niewchodzi w grę bo można w koncu za darmo skontaktowac się e-mailem - ale nieznam sie na tym.

Pamietam że Pani na infolinii proponowała aby wysłać rachunki za taksówki, ale to była tak mała kwota że od razu o tym zapomniałem (plus minus ok.20zł w sumie - mieliśmy akurat blisko tanim grabem).
Zapewne jak by to były inne kwoty to bysmy dochodzili zwrotu.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2937 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości