Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2944 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 148  Następna
Autor Wiadomość
#2761 PostWysłany: 15 Lut 2025 00:36 

srebrny
Trudno wyrazić jakąkolwiek opinię bez znajomości OWU.
 Profil Relacje PM off
kumkwat_kwiat lubi ten post.
kumkwat_kwiat uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2762 PostWysłany: 15 Lut 2025 00:54 

niebieski
https://web.archive.org/web/20210422001 ... cz2021.pdf
 Profil Relacje PM off  

#2763 PostWysłany: 15 Lut 2025 01:36 

srebrny
Moim zdaniem w opisanej sytuacji świadczenie z ubezpieczenia NNW nie przysługuje.
 Profil Relacje PM off  

#2764 PostWysłany: 26 Lut 2025 15:32 

złoty
xyrxis napisał(a):
Mam nadzieję, że ten post się przyda komuś na przyszłość. Skorzystałem z ubezpieczenia Travel World Elite do karty Mastercard World Elite w mBanku. Dokładnie chodzi o "Ubezpieczenie kosztów z tytułu opóźnienia odjazdu środka transportu". Dostałem zwrot kosztów noclegu i wyżywienia w sytuacji lotu opóźnionego o dobę przez warunki pogodowe. Czas rozpatrywania roszczenia od momentu dosłania przeze mnie wszystkich dokumentów - 3 tygodnie. Jako potwierdzenie aktywacji ubezpieczenia wystarczyło potwierdzenie transkcji za hotel wydrukowane z mBanku. Warto dodać, ze płatność za pośrednictwem Curve.

To małe kwoty, więc łatwo poszło, Ubezpieczyciel za żadne skarby nie chce mi odpowiedzieć mailowo (bym miał na piśmie) że płatność kartą WE mB podpiętą pod Curve aktywuje ubezpieczenie. Masz może takie potwierdzenie? Przy kilku stówkach przejdzie pewnie wszystko a jak będą mieli wydać 600k to nie zaczną się migać i twierdzić, że "nie zapłacono kartą mB" ?
Ktoś ma może mailowe/pisemne potwierdzenie od mB czy Ubezpieczyciela, że płatność WE podpiętą pod C aktywuje ubezpieczenie?
 Profil Relacje PM off  

#2765 PostWysłany: 26 Lut 2025 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Nie mam potwierdzenia na papierze i nikogo nie pytałem o to, tylko po prostu wysłałem claima. Wydaje mi się, że jak chodzi o te ubezpieczenia podróżne to nigdy nie będą jakieś wielkie kwoty. Noc w hotelu, szczoteczka do zębów, nowy bilet itd. Największe pieniądze wchodzą w grę w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego, które jest niezależne od płatności za podróż.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.
lluukk uważa post za pomocny.

#2766 PostWysłany: 01 Mar 2025 14:45 

Loty: 170
Kilometry: 288 438
Krajów: 32 / 15.0%
W połowie maja wybieram się do USA, bilety kupione w najtańszej taryfie w Lufthansie. Po wczorajszych wydarzeniach w Białym Domu dwie osoby oświadczyły, że obraziły się na Stany i nie chcą lecieć. Do połowy maja pewnie się wiele jeszcze zmieni, ale chcąc dmuchać na zimne chciałem już zapytać, czy zna ktoś ubezpieczenie podróży, w którym ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie z uwagi na zmianę planów podróży, a nie wystąpienie jakiegoś zdarzenia, które uniemożliwia podróż (choroba, śmierć, utrata dokumentów)?

#2767 PostWysłany: 01 Mar 2025 14:48 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Primo, na 99% kupienie ubezpieczenie na odwołanie wyjazdu, długo po kupnie biletów, raczej nie zadziała
Secundo, nie ma takiego ubezpieczenie. I jakby było, to by kosztowało krocie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
freddy_gonzalez uważa post za pomocny.

#2768 PostWysłany: 01 Mar 2025 14:52 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Takie ubezpieczenie to się nazywa taryfa full-refund

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2769 PostWysłany: 01 Mar 2025 15:47 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Jedyne, na co możesz liczyć, to korekta rozkładu i wtedy rezygnacja z lotu. A tak z ciekawości - jakie loty i ile kosztowały, że komuś się opłaca obrażać na wydane przez siebie pieniądze?

#2770 PostWysłany: 01 Mar 2025 21:34 

Loty: 170
Kilometry: 288 438
Krajów: 32 / 15.0%
Korekta rozkładu już niestety była i została zaakceptowana także na drugą nie liczę ;) Loty z KRK z dogodnymi przesiadkami w MUC i A380 w dwie strony na JFK za niecałe 1900 zł od osoby wiec jak dla mnie obrażanie średnio się opłaca. No ale to nie moje pieniądze.

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 02 Mar 2025 16:26, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#2771 PostWysłany: 04 Mar 2025 09:07 

Czasem lepiej skupić się na korzyściach niż na narzekaniu – jak się trafi sensowny układ, to brać i lecieć!
 Profil Relacje PM off  

#2772 PostWysłany: 04 Mar 2025 17:59 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 85 497
Krajów: 16 / 7.5%
srebrny
Korzystał ktoś z ubezpieczenia w ramach posiadanej kk z Żubrem Banku PeKaO SA wersja Miles&More? W aplikacji, dane karty jest cos takiego jak Korzyści w podróży -> Ubezpieczenie w podróży (suma ubezpieczenia jest) ? Czy posiadacz kk z automatu cały czas jest objęty ubezpieczeniem w pracy, domu i podróży? Korzystał ktoś z tego ubezpieczenia w praktyce?
 Profil Relacje PM off  

#2773 PostWysłany: 04 Mar 2025 18:00 

srebrny
Odpowiedź znajdziesz w OWU.
 Profil Relacje PM off  

#2774 PostWysłany: 02 Kwi 2025 09:44 
Awatar użytkownika

Loty: 480
Kilometry: 511 465
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Czy mamy tu jakichś specjalistów zajmujących się ubezpieczeniami? Od razu proszę, nie odsyłajcie mnie do OWU, bo już kilka dni Googluję, pytam ChataGPT i raczej potrzebuję, żeby ktoś mi coś polecił/podpowiedział.

Potrzebuję ubezpieczenia "podróżnego" na 10 tygodni. Takiego, w którym będę mógł spokojnie latać i po Europie i polecieć do takiego Iraku czy Rijadu. Dodatkowo aby to ubezpieczenie pomogło mi w przypadku jakiejś sytuacji zdrowotnej w Polsce. Chcę wziąć urlop bezpłatny na 2,5 miesiąca, a co za tym idzie byłbym wtedy wyłączony z pomocy w ramach NFZtu (owszem, mam opcję dogadania się z szefostwem w ramach zwrotu za ZUS z własnej kieszeni, ale taka sumka przy łącznie kilkunastu dniach w PL raczej jest bardzo niekorzystna). Zatem: czy istnieje coś takiego, co nie będzie kosztowało równowartości własnej - przysłowiowej - nerki.

Ktoś z czegoś takiego korzystał może? Słyszał, napotkał taki temat?
 Profil Relacje PM off  

#2775 PostWysłany: 02 Kwi 2025 16:34 

niebieski
Zastanów się dobrze z tym NFZ. Bo oczywiście NFZ jaki jest, każdy wie, ale w sytuacji naprawdę poważnych i kosztochłonnych przypadków może być jedynym, które działa.
I nie chodzi tylko oto, że w czasie tych kilkunastu dni w Polsce będziesz miał akurat zawał, albo wtedy zdiagnozują u Ciebie nowotwór. Chodzi o to, że w przypadku poważnych problemów za granicą po doprowadzeniu delikwenta do jako takiej używalności można przetransportować do kraju i tu kontynuować leczenie. W przypadku poważnych przypadków w drogich krajach suma ubezpieczenia szybko maleje.
A nie wiem czy wiesz, istnieje możliwość tzw. dobrowolnego ubezpieczenia w NFZ (czyli bez pracodawcy): https://www.nfz-warszawa.pl/dla-pacjent ... browolnie/
Nie ćwiczyłem tego nigdy, ale wydaje się że te 769 zł za miesiąc ubezpieczenia na wypadek leczenia wysokospecjalistycznego jest kwotą do rozważenia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#2776 PostWysłany: 02 Kwi 2025 16:40 

Masz ubezpieczenie podróżne w różnych kartach kredytowych ale ich okres trwania wynosi 60 dni od dnia opuszczenia kraju. Np. ubezpieczenie w karcie MC Platinum PKO BP na 1 mln PLN (roczny koszt karty 300 PLN) albo Visa Infinite na 30 mln (roczny koszt karty 1 tys. PLN).
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.

#2777 PostWysłany: 02 Kwi 2025 19:33 

złoty
wujekp napisał(a):
A nie wiem czy wiesz, istnieje możliwość tzw. dobrowolnego ubezpieczenia w NFZ (czyli bez pracodawcy): https://www.nfz-warszawa.pl/dla-pacjent ... browolnie/
Nie ćwiczyłem tego nigdy, ale wydaje się że te 769 zł za miesiąc ubezpieczenia na wypadek leczenia wysokospecjalistycznego jest kwotą do rozważenia.

Ubezpieczenie w NFZ ma się też przy każdej umowie zlecenia, nawet na 100-200 zł miesięcznie, od której odprowadzane są składki - a przy każdej legalnej umowie są odprowadzane, bo są obowiązkowe. Jeżeli ma się możliwość zatrudnienia się w ten sposób, to jest to prostsze i znacznie tańsze niż dobrowolne ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2778 PostWysłany: 02 Kwi 2025 20:05 
Awatar użytkownika

niebieski
1955845624 napisał(a):
Czy mamy tu jakichś specjalistów zajmujących się ubezpieczeniami? Od razu proszę, nie odsyłajcie mnie do OWU, bo już kilka dni Googluję, pytam ChataGPT i raczej potrzebuję, żeby ktoś mi coś polecił/podpowiedział.

Potrzebuję ubezpieczenia "podróżnego" na 10 tygodni. Takiego, w którym będę mógł spokojnie latać i po Europie i polecieć do takiego Iraku czy Rijadu. Dodatkowo aby to ubezpieczenie pomogło mi w przypadku jakiejś sytuacji zdrowotnej w Polsce. Chcę wziąć urlop bezpłatny na 2,5 miesiąca, a co za tym idzie byłbym wtedy wyłączony z pomocy w ramach NFZtu (owszem, mam opcję dogadania się z szefostwem w ramach zwrotu za ZUS z własnej kieszeni, ale taka sumka przy łącznie kilkunastu dniach w PL raczej jest bardzo niekorzystna). Zatem: czy istnieje coś takiego, co nie będzie kosztowało równowartości własnej - przysłowiowej - nerki.

Ktoś z czegoś takiego korzystał może? Słyszał, napotkał taki temat?
Do rozważenia jest mix urlopowy - 2 dni normalnego urlopu, reszta bezpłatnego.
Wizz tak potrafił kombinować w przypadku zatrudnienia załóg.
Chodzi o zasadę, która daje 30 dni obowiązywania ochrony po ostatnim dniu za który pracodawca płaci za pracownika.
Wtedy można pracodawcy zwrócić grosze, które on wyda.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2779 PostWysłany: 02 Kwi 2025 20:20 

niebieski
meczko napisał(a):
wujekp napisał(a):

Ubezpieczenie w NFZ ma się też przy każdej umowie zlecenia, nawet na 100-200 zł miesięcznie, od której odprowadzane są składki - a przy każdej legalnej umowie są odprowadzane, bo są obowiązkowe. Jeżeli ma się możliwość zatrudnienia się w ten sposób, to jest to prostsze i znacznie tańsze niż dobrowolne ubezpieczenie.

Absolutna racja. Aczkolwiek należy pamiętać, ze zawieranie sztucznych umów jest ścigane dlatego to trzeba robić z głową, a dobrowolne ubezpieczenie jest pozbawione jakiegokolwiek ryzyka prawnego i nie wymaga drugiej strony.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2780 PostWysłany: 02 Kwi 2025 21:44 

złoty
Tak, oczywiście racja co do fikcyjnych umów i nie namawiam na to. Ale nie ma żadnego zakazu świadczenia (podkreślam: rzeczywistego świadczenia), w tym zdalnego, jakichś drobnych usług i wyceny ich na te 100 czy 200 zł miesięcznie.
To jest m.zd. zdecydowanie bardziej uczciwe niż kombinowanie z 2 dniami płatnego urlopu na miesiąc, zwłaszcza z opcją zwracania pracodawcy (pod stołem?) kosztów.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2944 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 148  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości