Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2955 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 148  Następna
Autor Wiadomość
#2501 PostWysłany: 29 Lis 2023 22:34 

Nie chodzi mi o skorzystanie z polisy z powodu zmiany terminu lotu. Tę zmianę zaakceptuje i zmienię termin w hotelu dostosowując go do lotu. Pytanie czy mogę wtedy zmienić okres obwiązywania polisy na nowe daty lotu + hotelu.
Chyba rzeczywiście jedyne w miarę pewne rozwiązanie to kupienie polisy w późniejszym czasie.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2502 PostWysłany: 30 Lis 2023 10:47 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Ciekawe zagdanienie, bo ubezpieczenie kosztów rezygnacji możesz kupić w ciągu maksymalnie 7-30 dni (nie spotkałem się z dłuższym terminem) od momentu zakupu usługi turystycznej, wiec zakup polisy później raczej nie jest opcją. Trzeba by przekopać SWU konkretnych ubezpieczeń jak podchodzą do tematu, bo nie sądzę by jakiekolwiek call center miało kompetencje by udzielić odpowiedzi na to pytanie.
PS Większość osób po prostu stara się brać zwrotne hotele przy tak długim czasie między rezerwacją a pobytem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2503 PostWysłany: 30 Lis 2023 13:04 

Przed rezerwacją hotelu trafiłem na ubezpieczenie w Allianz i wydawało mi się, że ubezpieczenie od rezygnacji można wykupić w dowolnym momencie. Nie śledziłem głębiej tematu, ale rzeczywiście inni ubezpieczyciele określają maksmalny termin od rezerwacji np. 7 dni.

Wczoraj na call center próbowano sprzedać mi to ubezpieczenie mimo rezerwacji i opłacenia pobytu w dniu 7.10.2023 r.
Nie wiem czy to ich niewiedza czy wpakowałem się w maliny, ale na stronie Allianz w pytaniach do produktu ubezpieczenia od rezygnacji widnieje:
Cytuj:
Kiedy wykupić ubezpieczenie rezygnacji?

Ubezpieczenie Rezygnacja z podróży można zawrzeć w dowolnym momencie jeżeli do rozpoczęcia podróży pozostało co najmniej 60 dni, albo w ciągu:

7 dni daty rezerwacji i opłacenia usługi turystycznej (lub wpłacenia zaliczki), jeżeli do rozpoczęcia podróży pozostało od 59 do 31 dni, lub
w dniu rezerwacji i opłacenia usługi turystycznej (lub wpłacenia zaliczki), jeżeli do rozpoczęcia podróży pozostało 30 dni lub mniej.

natomiast OWU:
Cytuj:
Umowa ubezpieczenia w zakresie Ubezpieczenia kosztów rezygnacji z Wyjazdu może być zawarta przez Ubezpieczającego najpóźniej w ciągu 168 godzin od daty potwierdzonej rezerwacji Wyjazdu i wpłaty całości lub części opłaty (zaliczki), jeżeli od daty rezerwacji Wyjazdu do daty Wyjazdu pozostało więcej niż 30 dni albo w dniu rezerwacji Wyjazdu i wpłaty całości lub części opłaty (zaliczki), jeżeli od daty rezerwacji Wyjazdu do daty Wyjazdu pozostało 30 dni lub mniej.

edit:
przejrzałem inne oferty i w razie niewypału z Allianz jest np. NN, w którym można wykupić ubezpieczenie w każdym momencie:

Cytuj:
Kiedy, najpóźniej, mogę kupić ubezpieczenie przed wyjazdem?
To zależy od tego, ile jeszcze czasu zostało do Twojej podróży. Umowę możesz zawrzeć w terminach, które
opisujemy w tabeli. Nie ubezpieczymy Cię, jeśli chcesz kupić ubezpieczenie w dniu, w którym rozpoczynasz
podróż.
Przykład – zakup ubezpieczenia rezygnacji z podróży:
Ubezpieczenie możesz kupić najpóźniej 1 dzień przed planowaną podróżą. W zależności od tego, kiedy odbędzie się Twoja podróż, masz określony czas na zakup ubezpieczenia:
• Jeśli kupujesz bilety lotnicze z rocznym wyprzedzeniem, możesz kupić ubezpieczenie rezygnacji z podróży najpóźniej 60 dni przed datą lotu.
• Jeśli planujesz wyjazd za 30-59 dni, możesz kupić ubezpieczenie rezygnacji z podróży w ciągu 10 dni od zakupu Umowy Podróży (np. biletów lotniczych, kolejowych czy zorganizowanej wycieczki).
• Kiedy kupujesz podróż typu last minute, która rozpocznie się w ciągu 1-7 dni, ubezpieczenie rezygnacji z podróży możesz kupić tylko tego samego dnia, kiedy kupisz wycieczkę.
 Profil Relacje PM off
jasiub uważa post za pomocny.

#2504 PostWysłany: 30 Lis 2023 15:22 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
srebrny
o widzisz , nie śledzę na bieżąco zmian, ale te zapisy są lepsze niż kiedyś

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 30 Lis 2023 15:37, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#2505 PostWysłany: 30 Lis 2023 16:26 
Awatar użytkownika

złoty
W aliorkantorze w aplikacji można kupić ubezpieczenie turystyczne dzień przed podróżą, ubezpiecza PZU
 Profil Relacje PM off  

#2506 PostWysłany: 30 Lis 2023 17:36 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Ale w tym alior ubogie są kwoty KL jak na zagraniczne wypady w nieznane

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#2507 PostWysłany: 30 Lis 2023 22:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 631
Kilometry: 958 233
Krajów: 61 / 28.5%
kostek966 napisał(a):
W aliorkantorze w aplikacji można kupić ubezpieczenie turystyczne dzień przed podróżą, ubezpiecza PZU

Raz się zapomniałem, kupowałem po przylocie na miejsce - Warta dawała ubezpieczenie ważne od następnego dnia, gdy pozostali sprawdzani ubezpieczyciele dawali minimum 2 dni karencji. A kupno dzień przed podróżą to w czasach błyskawicznych płatności to chyba już standard.

#2508 PostWysłany: 07 Gru 2023 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 376
Kilometry: 536 746
niebieski
Ja jak pamiętam to kupuję w Generali, dzień przed jest ok. A jak zapomnę to w ipko jest opcja od tego samego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#2509 PostWysłany: 22 Gru 2023 23:20 

W nawiązaniu do mojego posta #2501 informacyjnie, może komuś się przyda:
Allianz nie ma opcji zmiany terminu polisy wykupionej na hotel, jeśli np. linia lotnicza zmieni termin lotu i z tego powodu nastąpi zmiana terminu rezerwacji na hotel.
NN ma taką możliwość, wystarczy się z nimi skontaktować.
Innych sprawdzonych towarzystw nie pytałem, bo rezerwację robiłem 7.10.2023, a one wykluczały wykupienie ubezpieczenia od rezygnacji po tak długim okresie.

Odpowiedź od NN:
Cytuj:
Szanowny Panie,
dziękuję za wiadomość. Jest możliwość dokonania takiej zmiany. Konieczne jest, by od razu w takiej sytuacji skontaktował się Pan z nami informując o zaistniałej sytuacji. Może Pan to zrobić: mailowo: info@nn.pl, lub telefonicznie: 801 20 30 40 i 22 522 71 24.

Odpowiedź od Allianz:
Cytuj:
Dzień dobry,
Niestety, nie ma możliwości dokonania zmiany okresu ochrony na polisie.
 Profil Relacje PM off  

#2510 PostWysłany: 23 Gru 2023 20:24 

niebieski
W kontekście poprzednich pytań:

- w AXA kupiłem ubezpieczenie (przez www) w dniu wylotu.

- również w AXA raz zdarzyło mi się, że kasa za polisę (bez ubezp. od rezygnacji) została całkowicie zwrócona kiedy okazało się, że wylot/wycieczka zagr. się nie odbyła. Wystarczył mail - bez żadnego przedstawiania "dowodów".

Czyli za całokształt podejścia do klienta , to polecam.

Ale ogólnie uważam, że lepsze rozwiązanie (chyba nawet finansowo też) to wykup "FLEX" w hotelu niż "ubezpieczenie od rezygnacji" z tysiącem wyłączeń.
 Profil Relacje PM off  

#2511 PostWysłany: 27 Gru 2023 18:20 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Nie ma tu zbyt wielu doświadczeń dotyczących xcover więc podzielę się swoim obecnym
Mam to ubezpieczenie w planie metal revolut i musiałem złożyć roszczenie związane z odwołaniem podróży ze względu na nagłe poważne zachorowanie.
No i jak na razie to wygląda to fatalnie. Obsługa klienta nie istnieje. Nie da się tam dodzwonić, konsultanci telefoniczni zajmują się tylko nagłymi wypadkami medycznymi. Na maile nikt nie odpowiada. Czekam już ponad półtora miesiąca na decyzję bez praktycznie żadnej informacji zwrotnej. W międzyczasie poprosili o dodatkowe dokumenty, które dosłałem w ciągu 24h, obiecali kontakt po 5 dniach, minęły 2 tygodnie i nadal cisza. Tragedia. Prosiłem o pomoc revolut, niby zrobili zgłoszenie ze swojej strony ale to było tydzień temu i wciąż bez żadnego info...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#2512 PostWysłany: 28 Gru 2023 16:59 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 186 238
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
Podzielę się z Wami doświadczeniem z mojego roszczenia wobec Uniqa Kontynenty Multitravel.

16 września miałem lot Wizzairem Katowice Funchal, ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe po 2 godzinach krążenia nad Maderą samolot został przekierowany na Teneryfę.
Lot docelowy TFS-FNC odbył się następnego dnia 17 września. Tu przy okazji muszę pochwalić Wizzair że zwrócił wszystkie poniesione koszty, posiłki, taxi, hotel bez problemu na podstawie wysłanych paragonów.

Dopiero po powrocie do kraju przypomniało mi się że mam ubezpieczenie w wariancie Premium Kontynenty Multitravel Uniqa, w tym wariancie jest opóźnienie lotu.
Złożyłem więc roszczenie do Uniqa.
Po ponad miesiącu (bo podobno nie dostali emaili) po kilkrotnym wysyłaniu meili, dostałem decyzję o odmowie wypłaty odszkodowania, powodem odmowy było stwierdzone przez likwidatora: lądowanie awaryjne i że to jest opóźnienie podróży a nie lotu, opóźnienia podróży nie obejmuje moja polisa.
Najpierw pomyślałem niecenzuralne słowa o Uniqa potem w zasadzie chciałem odpuścić w końcu miałem zaliczone dwa kraje w jednej podróży ;)

Nie mogłem jednak się z tym pogodzić postanowiłem napisać reklamację i tu trzeba już uważać na terminy bo wg owu miałem na to 30 dni od doręczenia decyzji o odmowie.
Napisałem reklamację emailem i wysłałem, czekałem na jakiś odzew a tu cisza, postanowiłem więc wysłać pocztą formę papierową dokumentacji obawiając się że termin ucieknie a oni powiedzą że emaila nie dostali.
Dzisiaj po ponad 3 m-cach od zdarzenia dostałem pozytywną decyzję o wypłacie odszkodowania po 200eu na osobę taka była wtedy suma ubezpieczenia, obecnie jest zmniejszona.

Wnioski nasuwają się takie: nie odpuszczać! pisać reklamacje! wszystko wysyłać nie tylko meilem ale i pocztą tradycyjną.

Niech każdy sam oceni postępowanie Uniqa, osobiście najpierw chciałem unikać tego ubezpieczyciela teraz to chyba znowu kupię u nich polisę. :)
Pozdrawiam
"EDIT" Poniżej dodałem zrzut reklamacji może komuś się przyda

Załączniki:
reklamacja1.jpg
reklamacja1.jpg [ 97.89 KiB | Obejrzany 4042 razy ]
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#2513 PostWysłany: 11 Sty 2024 19:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Promocje na ubezpieczenie turystyczne w AXA -35% przy użyciu kodu: Tanibilet35 i 20% w Uniqa przy użyciu kodu: TRAVEL20.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Temat postu: UBEZPIECZENIE
#2514 PostWysłany: 11 Sty 2024 22:35 

Hej, jaką firmę ubezpieczeniową dla turystów polecacie na Kenię i ewentualnie kwoty ubezpieczeniowe? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie? Dziękuję i pozdrawiam.

Moje np. jest takie, że nie wezmę PZU. Miałem z nimi przygode na srilance, gdyż odmówili nam zwrotu środków, które ponieśliśmy w związku z chorobą syna i 1 dniowym leczeniem w szpitalu. Żądali dokumentów, których nikt mi nie chciał wydać w szpitalu. Przedstawiane dokumenty przeze mnie mimo, że zawierały informacje, o które prosiło PZU nie były wystarczające z tego powodu, że nie posiadały odpowiedniej nazwy. Masakra.
 Profil Relacje PM off  

#2515 PostWysłany: 30 Sty 2024 22:51 

niebieski
Pod jakim hasłem szukać w OWU informacji o bezgotówkowym rozliczeniu? Chodzi mi o sytuację kiedy np trafiam do szpitala, robią mi szereg badań które kosztują 20k i chciałbym nie płacić za to samemu i czekać na zwrot, tylko żeby ubezpieczyciel to ogarnął. Fraza "bezgotówkowe" nie występuje, a może to i tak chwyt reklamowy, bo w praktyce taki szpital w Indiach może chcieć kasę od razu do ręki?

Mile widziane też opinie nt Generali lub Warta (te firmy rozważam) jeśli chodzi o właśnie takie rozliczenia i sam sposób dzialania w Indiach i Malediwach, może ktoś przerabiał to w ostatnim czasie
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.

#2516 PostWysłany: 02 Lut 2024 16:46 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
lagor napisał(a):
Nie ma tu zbyt wielu doświadczeń dotyczących xcover więc podzielę się swoim obecnym
Mam to ubezpieczenie w planie metal revolut i musiałem złożyć roszczenie związane z odwołaniem podróży ze względu na nagłe poważne zachorowanie.
No i jak na razie to wygląda to fatalnie. Obsługa klienta nie istnieje. Nie da się tam dodzwonić, konsultanci telefoniczni zajmują się tylko nagłymi wypadkami medycznymi. Na maile nikt nie odpowiada. Czekam już ponad półtora miesiąca na decyzję bez praktycznie żadnej informacji zwrotnej. W międzyczasie poprosili o dodatkowe dokumenty, które dosłałem w ciągu 24h, obiecali kontakt po 5 dniach, minęły 2 tygodnie i nadal cisza. Tragedia. Prosiłem o pomoc revolut, niby zrobili zgłoszenie ze swojej strony ale to było tydzień temu i wciąż bez żadnego info...
Kończąc tę opinię muszę napisać, że dziś, po ok. 2,5 miesiącach od zgłoszenia szkody, kilku interwencjach w revolut, pieniędze w końcu trafiły na moje konto. Czyli niby ubezpieczenie działa, przy czym czas rozpatrywania szkód jest nieznany i obsługa klienta w tej firmie nie istnieje. Dla cierpliwych i odważnych. Ja już raczej za płacenie za metal podziękuję.
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#2517 PostWysłany: 10 Lut 2024 02:16 

Czy mogę gdzieś ubezpieczyć się od sytuacji, gdy np. z powodu opóźnionego lotu nie zdążyłem na kolejny (na osobnych rezerwacjach)? Albo inny środek transportu (np. prom, motorówka) z powodu złych warunków pogodowych nie dowiózł mnie na lot międzynarodowy, a muszę kontynuować podróż i chodziłoby o zwrot poniesionych tego tytułem kosztów.
Czytałem OWU Allianz i jest tam mowa o opóźnieniu >24h, a mi bardziej chodziłoby o rząd kilku godzin.
 Profil Relacje PM off  

#2518 PostWysłany: 12 Lut 2024 14:06 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Mam nadzieję, że ten post się przyda komuś na przyszłość. Skorzystałem z ubezpieczenia Travel World Elite do karty Mastercard World Elite w mBanku. Dokładnie chodzi o "Ubezpieczenie kosztów z tytułu opóźnienia odjazdu środka transportu". Dostałem zwrot kosztów noclegu i wyżywienia w sytuacji lotu opóźnionego o dobę przez warunki pogodowe. Czas rozpatrywania roszczenia od momentu dosłania przeze mnie wszystkich dokumentów - 3 tygodnie. Jako potwierdzenie aktywacji ubezpieczenia wystarczyło potwierdzenie transkcji za hotel wydrukowane z mBanku. Warto dodać, ze płatność za pośrednictwem Curve.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2519 PostWysłany: 12 Lut 2024 14:25 

srebrny
Gdzie miało miejsce zdarzenie? Jaka linia nie zapewniła hotelu i posiłku?
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.

#2520 PostWysłany: 12 Lut 2024 14:39 

niebieski
Dzięki za info. Sam się zastanawiam od dłuższego czasu nad tą KK. Stąd jeszcze kilka pytań:
- kartą zapłaciłeś i za lot, i za hotel? Oby dwie płatności kartą były wymagane do aktywacji ubezpieczenia.
- czy były osoby towarzyszące i one też się załapały na zwrot
- ilu gwiazdkowy był hotel.

I jeszcze takie (choć to może do innego wątku)
- jakie znaczenie miało to Curve w tej całej sprawie? Jakie wg Ciebie Curve ma lepsze korzyści nad korzystaniem z karty bezpośrednio z banku?
- wnioskowałeś o KK normalną ścieżką ? Jakie są opłaty roczne i czy zwracane przy intensywnym korzystaniu?

Dzięki wielkie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2955 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 148  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości