Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Gru 2015 22:37 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Hej,

znajomy Anglik ma lot MAN-CRL z lądowaniem o 10:15, chciałby przesiąść się na lot do Bergamo 11:30. Zdąży? Jak wygląda korzystanie z tranzytu przy przylotach spoza Schengen? Czy lepiej nie ryzykować? ;)

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 06 Gru 2015 23:24 

Na Charleroi nie ma oficjalnie strefy tranzytowej ale można po przylocie i wejściu do budynku skręcić w lewo i dojść do stanowisk odlotu. Tak było w październiku przed zamachami w Paryżu.
Czy ryzykować to już sami musicie sobie odpowiedzieć.
 PM off  

#23 PostWysłany: 06 Gru 2015 23:37 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
@Higflyer
Piszesz o przejściu z przylotów non-Schengen do odlotów? Jak byłem ostatnio to nie dało się przejść mimo, że były oznaczenia.

#24 PostWysłany: 06 Gru 2015 23:42 

Widocznie po zamach uszczelnili lotnisko.
Tam nigdy nie było oficjalnie strefy tranzytowej ale ludzie sobie przechodzili bez powtórnej kontroli bezpieczeństwa.
 PM off  

#25 PostWysłany: 13 Gru 2015 00:08 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Jeśli przylot jest spoza Schengen, nie możliwości uniknięcia ponownej kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 13 Gru 2015 00:23 

Mi w CRL wystarczyło 50 min między lądowaniem a odlotem. Ryzykowałem,przeszedłem ponowną kontrolę i .... jeszcze czekałem ok 20 min w gate. Ps. zdążyłem na szybkiego zapalić jednego.
 PM off  

#27 PostWysłany: 15 Gru 2015 01:08 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Kurczę, no właśnie moje doświadczenia z CRL były raczej dobre, ale po ostatnich wydarzeniach boję się cokolwiek komukolwiek rekomendować by nie wystawiać na ryzyko :/ prawdopodobnie kupi dwa loty - jeden o 11:30 a gdyby na niego nie zdążył to poleci taką samą trasą ok. 18:00. No nic ;)

#28 PostWysłany: 22 Kwi 2016 08:51 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 521 460
Krajów: 79 / 36.9%
srebrny
Czy czas przesiadki się zmienił ? I czy po zamachach nadal można przesiadkę zrobić bez security ? Ktoś coś wie ? ;-)

#29 PostWysłany: 22 Kwi 2016 17:36 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Ostatnio @skoman pytał mnie o taką przesiadką, i z tego co mi później pisał, udało mu się. Ale może niech on sam potwierdzi.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 15 Cze 2016 11:45 

Hej

Ktoś ma jakieś newsy odnośnie obecnej opcji na ominięcie security? Zminiło się to po zamachach czy nadal można ominąć?

pozdr
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 15 Cze 2016 13:38 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 178 010
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Co do ominięcia security screening przy przylocie to nie wiem, natomiast wzmożonych kontroli ani dużych kolejek nie zaobserwowałem - 05 czerwca. Jedyna różnica pomiędzy innymi lotniskami to taka, że widać dosyć sporo wojska.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 23 Cze 2016 23:08 

niebieski
Jak najbardziej można w Charleroi od razu po wylądowaniu pójść "tranzytem" na odloty.
Trzeba skręcić na schody do góry (prosto idzie się korytarzem do wyjścia).

Było to możliwe i w kwietniu tego roku i w czerwcu tego roku (nawet wczoraj).

W kwietniu było więcej kontroli - wojsko z długą bronią, kontrole każdego samochodu wjeżdżającego w pobliże lotniska.
Teraz w czerwcu już nie było tak restrykcyjnie.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 16 Maj 2017 08:40 

Czy odlatywał ktoś w ostatnich dniach z Charleroi? Security trwa dłużej niż wcześniej czy raczej standardowo? Mam opcję bycia na lotnisku 1h15m przed odlotem (vs 3h) i ze wcześniejszych doświadczeń na tym lotnisku bez problemu powinienem zdążyć... no ale ostatnio leciałem stamtąd w 2015.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 16 Maj 2017 09:25 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 457 365
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
@‌H778‌ leciałem w długi weekend majowy i bez większych kolejek, kontrola trwała może z 15 min.
 Profil Relacje PM off
H778 uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 21 Maj 2017 23:05 

Cześć,

Przejrzałem istniejące wątki i nie znalazłem informacji o czasie na przesiadkę z bagażem rejestrowanym na CRL.
cze 21 09:25 Warsaw (WMI)Ryan
cze 21 11:20 Brussels (CRL)
następnie:
cze 21 13:55 Brussels (CRL)Ryan
cze 21 15:50 Faro (FAO)

Kupując bilety stwierdziłem ze 2,35 h to będzie odpowiedni czas, na przesiadkę, teraz zastanawiam się czy byl to dobry wybór co sądzicie? Lecieć bez stresu czy dla pewności zrezygnować z bagażu rejestrowanego?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 18 Wrz 2017 11:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Ktoś ostatnio odprawiał się na CRL? Jak obecnie wygląda czas na security? Mój bus Flibco rozkładowo dociera do CRL o g. 12.15 wylot g. 13.15. Czyli równo godzina. Z Waszego doświadczenia wykonalne?

#37 PostWysłany: 18 Wrz 2017 11:48 

Mam spore doświadczenie z lotniskiem CRL (czasami nawet 8-10 razy w miesiącu), jeśli chodzi o security to oni nigdy nie byli zbyt skrupulatni (za każdym razem latałam w okresach okołozamachowych - Paryż, Bruksela). Na pewno nie mają nic z dokładności np. w Modlinie. Jedyne co może spowodować spora kolejkę to nagromadzenie odlotów. Ale nawet wtedy nigdy nie stałam tam dłużej niż 20 minut.
 Profil Relacje PM off
danziger lubi ten post.
danziger uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 22 Wrz 2017 10:24 
Awatar użytkownika

hej, przejrzałem dużo wątków na temat przesiadek w Charleroi, ale zdecydowana większość jest z lat 2013-2015, więc chcę mieć pewność, czy obecnie również możliwe jest ominięcie security i przejście z jednego samolotu do bramek w miarę szybkim czasie.

Sprawa wygląda tak - lecę z Modlina w październiku do Charleroi (Ryanair, bagaż podręczny), ląduję o 11:20, a o 12:05 mam również Ryanairem lot do Puli (wcześniej wylot był o 14:00, lecz dziś przyszedł mi mail od Ryanaira ze zmianą godziny, dlatego też powstał mój problem). Jeśli wciąż możliwe jest ominięcie - to tematu nie było. Ale jeśli będę musiał znów przejść przez check-in? Bramki wg ich strony zamykają 40 minut przed odlotem (a mam 45 na przesiadkę), czy w razie czego da się ich jakoś przekabacić i wejść spóźnionym? Jest to mój pierwszy lot przesiadkowy, stąd wiele pytań i wątpliwości, dzięki z góry za wszystkie rady ;).
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 22 Wrz 2017 10:49 

niebieski
Wylot do Puli na pewno będzie z terminala T1 (bo jest konieczna kontrola paszportowa, której nie ma na T2).
Czyli jeżeli z Modlina wylądujesz na T1 bez opóźnień i tylko z bagażem podręcznym, to powinieneś zdążyć (z szybkim przejściem na odloty - to już było wiele razy opisywane).
W CRL do samolotów się idzie z terminala pieszo - kilka razy widziałem, jak już w samolocie po "boarding completed" jeszcze dobiegali ludzie - obsługa na tym lotnisku jest raczej pro-pasażerska.
Ale jak Modlin wyląduje na T2, to może być słabo, bo wtedy jeszcze czeka Cię dojście do T1, kontrola bezpieczeństwa i jeszcze kontrola paszportowa.

Możesz sobie codziennie sprawdzać na stronie lotniska, jak ląduje Modlin - dziś na T1.
http://www.charleroi-airport.com/en/brussels-south-charleroi-airport/index.html
 Profil Relacje PM off
Paweł Biernacki lubi ten post.
Paweł Biernacki uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 22 Wrz 2017 11:08 
Awatar użytkownika

wielkie dzięki! najbardziej uspokoiło mnie to, że obsługa jest pro-pasażerska ;)
z tymi spóźnieniami niestety widzę, że loteria, lecz niestety zauważyłem tendencję do 10-15 minutowych spóźnień na tej trasie.
rozumiem, że po wyjściu z samolotu WMI-CRL i po szybkim przejściu w kierunku CRL-PUY (oczywiście w przypadku obu na T1), pierw muszę się dostać na tę kontrolę paszportową i dopiero potem iść w kierunku bramek? zatem kontrola paszportowa jest, w domyśle, dopiero po kontroli bezpieczeństwa?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości