Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Na jednym bilecie przesiadkę gwarantuje przewoźnik. Jeżeli się spóźnisz, musi się Tobą zaopiekować.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 294 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Sie 2014 01:18 
Awatar użytkownika

srebrny
taki motyw:
przylatuje lufthansa, a nastepnie chce sie dostac do terminala 2 [dokladnie: 2E]
1.jak to zrobic? [tak plus minus]
2. ile czasu mi to zajmie? [znowu plus minus]
þozdr

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 05 Maj 2026 13:15, edytowano w sumie 1 raz
Wiki
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
#2 PostWysłany: 01 Sie 2014 01:34 

HON fly4free
Przylatujesz, ale skąd? (rozumiem domyślnie, że T1, ale to mało precyzyjne). Z T1 do T2 najsprawniej dostaniesz się bezzałogowymi wagonikami napowietrznymi SkyLine (czas 5 minut). Najwięcej czasu może ci zabrać dojście z... (które miejsce T1?). Obejrzyj sobie plan np. http://webapp.frankfurt-airport.com/fra ... ml#getPlan
Np. przejście części A Terminalu 1 od początku do końca zajmuje 10 minut (szybkim krokiem). Część Z jest dla lotów z/do USA. Oznaczenia na lotnisku są raczej dobre, idąc pewnie do celu może udać się w 15-20 minut.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 20 Kwi 2015 20:57 

Taka sytuacja: między przylotem do FRA a odlotem do HKG mam 4h czasu, muszę zmienić terminal 1 na 2, rozumiem, że na lotnisku będzie łopatologiczne oznaczenie dla paxów tranzytowych?
Czy po przejściu security -bo zakładam, że takowa "atrakcja" mnie czeka są jakieś w miarę sensowne sklepy z giftami?
Na powrocie mam tylko 2h i też zmiana terminala, więc wolę mały shopping (magnesy) zaliczyć lecąc tam.

I ostatnia kwestia: czy na tej trasie obowiązują jakieś wycudowane obostrzenia tego co mogę mieć w bagażu czy są takie jak w UE?
To, że do SYD mam jedzenia czy ziemi na butach nie wwozić to wiem:D.

Czy coś jeszcze powinnam wiedzieć? to mój pierwszy tak długi lot w tę część świata.
Będę wdzięczna za oświecenie.
 PM off  

#4 PostWysłany: 20 Kwi 2015 21:09 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 12.3%
srebrny
Łap Pani: 'I fly via Frankfurt because transferring is so easy here' ;)
http://www.frankfurt-airport.com/conten ... glisch.pdf
 Profil Relacje PM off
kostek966 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 20 Kwi 2015 21:21 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Parafrazując powyższe to ja akurat wole przez MUCa niż przez FRA, jeśli tylko mam wybór. Znacznie sprawniej i jakoś przytulniej.
4h we FRA to się wynudzisz, obejrzysz wszystkie sklepy 3x i coś zjesz. 2h też w zasadzie sensowny zapas, ale jeśli do tego zmiana terminali to jest trochę spacerku, więc bardzo się nie nastawiaj.
Pamiętaj że będziesz z innego terminalu leciec do HKG a z innego potem do PL, więc nie nastawiaj się że w jedną stronę upatrzysz sobie coś a przy powrocie szybko podskoczysz i kupisz. Inne sklepy w innych miejscach, w detalach mogą być z innym towarem.

#6 PostWysłany: 20 Kwi 2015 21:56 

FRAport nie ma wielu fanów. ;-) Ponieważ terminale są rozległe, polecam korzystanie ze wszystkich ruchomych schodów/ chodników i wind po drodze. A jeśli lot z/ do Polski będziesz mieć z bramek A w terminalu 1 i będziesz przemieszczać się do/ z bramek D/ E w terminalu 2, to nie przegap tunelu-łącznika do bramek B, z których odjeżdża kolejka łącząca terminale.

4 h to sporo czasu, ale 2 h to - moim zdaniem - akurat tyle, żeby nienerwowo zmienić terminale, zrobić b. szybkie zakupy, przypudrować nosek i zameldować się przy bramce.

Jeśli podróżujesz z bagażem podręcznym, polecam trzymanie się liczby sztuk (łącznie z reklamówkami z duty free/ sklepów) i wymiarów, bo agenci obsługi naziemnej to raczej służbiści niż pracownicy obsługi klienta.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Kwi 2015 20:16 

Niestety z KTW nie ma lotów do MUC, więc byłam skazana na FRAport, z dwojga złego wolę to niż dojazd do kurnika w Balicach:D.
 PM off  

#8 PostWysłany: 17 Maj 2015 21:44 

Tak mnie jeszcze naszło, czy jeśli na powrocie zamarzy mi się kupić jakiś płyn % np. w SYD lub HKG to zapakują mi go w STEB i czy w FRA nie będą miała z tego tytułu problemów?
 PM off  

#9 PostWysłany: 17 Maj 2015 21:48 

We FRA - teoretycznie nie (na wszelki wypadek rzuć okiem na linki wklejone w wątku @KyokoMai o DTM).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Maj 2015 22:46 

FRA - całą UE obowiązują te regulacje: http://europa.eu/youreurope/citizens/tr ... ex_en.htm; na stronie lotniska nie ma wprawdzie dosłownego potwierdzenia, ale - na szczęście - żadnych sprzecznych informacji też nie.

Pozostaje tylko trafić na dobrze wyszkolonych kontrolerów.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Sie 2015 11:47 

Loty: 54
Kilometry: 115 206
Krajów: 14 / 6.9%
W październiku mam zarezerwowany lot KRK -FRA-BKK, czas na przesiadkę we Frankfurcie to 1h15m - nie chcę robić ani zakupów ani też jeść.

Jak oceniacie czas na przesiadkę? Co w wypadku opóźnienia wylotu z KRK lub opóźnienia?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Sie 2015 11:49 

Jeśli masz całą podróż na jednym bilecie, to w przypadku spóźnienia z KRK albo samolot poczeka albo Cię przebookują na kolejny lot.
 PM off  

#13 PostWysłany: 13 Sie 2015 12:09 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 30.9%
niebieski
Jezeli wszystko bedzie o czasie to 1.15h wystarczy.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Gru 2015 00:03 

Witam,
Planuję w lipcu lecieć do Los Angeles przez Frankfurt z Wrocławia. Czy 2h 45minut na lotnisku we Frankfurcie spokojnie wystarczą? Przy rezerwacji mam 2 opcje 2h45min lub prawie 5h... operatorem obu lotów jest Lufthansa jeśli ma to jakieś znaczenie :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Gru 2015 00:07 

niebieski
-- 29 Gru 2015 23:07 --

Wyrobilbys sie z przesiadka nawet ponizej godziny. Czasu bedziesz miec wystarczajaco, przy 5h mozesz nawet pokusic sie o wyskoczenie na miasto, to 15min pociagiem od lotniska.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 15 Sty 2016 17:19 

Mam bilet Bkk- Fr - Kolonia, z tym ze ostatni odcinek pociągiem (na jednym bilecie). Spotkaliście się z czymś takim? Czy zgrupują nas jakoś i przewiozą na dworzec, czy dostaniemy jakiś voucher na podroż do miasta?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Sty 2016 17:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nigdzie was nie przewiozą bo stacja kolejowa jest połączona z lotniskiem, po prostu musisz na nią pójść dokładnie tak samo jakbyś szedł do odpowiedniej bramki na kolejny samolot.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Sty 2016 17:24 

niebieski
Dworzec jest usytuowany na lotnisku - musisz tylko odebrać bagaż i pójść na peron :)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Sty 2016 17:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 41.1%
Na lotnisku jest dworzec kolejowy z którego pojedziesz do Kolonii.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 15 Sty 2016 18:04 

niebieski
Gwoli scislosci, dworce sa dwa. Te perony blizej lotniska sa dla pociagow podmiejskich, pociag do Kolonii odjezdza z dworca dalekobieznego, kawalek dalej. Kieruj sie po prostu na 'long distance trains'

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 294 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość