Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lotnisko Budapeszt
W godzinach 4:00-23:00 jeździ autobus E200 z lotniska terminal 2 do stacji metra Kőbánya-Kispest
Jak dojechać w dzień
Rozkład lini E200
linia 200e
Linia metra M3, do centrum kierunek Újpest Központ
linia m3
W nocy 23:00-4:00 należy skorzystać z lini nocnej 900 i potem z przesiadką na 950/950A na przystanku Bajcsy-Zsilinszky út (pętla autobusowa)
jak dojechać w nocy
Rozkład lini 900 / 950/950A
900
950/950a
dla pasażerów podróżujących na lotnisko, rozkłady
m3
200e
900
Bilety
rodzaje biletów
rodzaje biletów 2
Bilety można nabyć w nowo otwartych punktach obsługi BKK w hali przylotów
-Terminal 2A (codziennie 8:45-22:20) i Terminal 2B (codziennie 6:30-22:15), sprzedający mówią w j. angielskim, mają większość typów biletów, m. inn. grupowe i transfer ticket, oraz co ważne można u nich płacić kartą!
-w terminalu 2 na poczcie
Bilety tam dostępne są jednorazowe, 24h i 72h , pani w okienku wpisuje ręcznie godzinę ważności
W saloniku relay bilety 10przejazdowe w bloczku (3000 huf)
w automacie zaraz po wyjściu z lotniska (przyjmuje tylko monety!!), oraz u kierowcy bilet jednorazowy za 450 huf. Bilety należy skasować po wejściu do pojazdu! Potem należy kupić bilet jednorazowy na stacji metra (350huf).
Najtańszą opcją dostania się do centrum jest transfer ticket za 530 huf dostępnie niestety tylko w punktach z biletami (najbliżej na stacji metra Kobanya kispest)
W informacji turystycznej w terminalu 2A/2B dostępne są również travelcardy
http://budapest-card.com/en/
Dobrym rozwiązaniem dla grupy 5 osób są 24h karty za 3300huf dostępne tylko w punktach obsługi
karty grupowe
Tutaj dostępny jest asystent podróży
Taxi
Polecamy usługi
zona taxi
można również skorzystać z transferów busikowych http://www.airportshuttle.hu/ cena około 5400huf
Kompleksowy poradnik
http://www.fly4free.pl/zima-u-bratankow ... zytelnika/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lotnisko Budapest
#61 PostWysłany: 27 Lip 2012 08:13 

Loty: 366
Kilometry: 574 940
Krajów: 53 / 24.8%
platynowy
http://zonataxi.hu/en/

Z terminalu T2 do samego centrum (V.) 3600 Ft. Jadąc w 4 osoby wychodzi po 900 Ft.
Podczas jazdy wskazanie taksometru przekroczy 3600 ale nie ma się co przejmować, bo tyle zapłacimy.
Taksówek innych niż Fotaxi szukaj po lewej stronie po wyjściu z hali przylotów
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#62 PostWysłany: 29 Lip 2012 18:44 

Przed wyjściem z lotniska możesz kupić bilety. Kiosk jest po prawej tuż przed wyjściem i dobrze jeśli masz ze sobą drobniejsze banknoty. Nie wiem czy mają bilety typu transfer (z 1 przesiadką), ja brałem zwykłe single. Zaoszczędzisz potem czas szukając sklepu, bo na Kobanya-Kispest nie widziałem kasy. Tylko automaty.

#63 PostWysłany: 30 Lip 2012 21:49 
Awatar użytkownika

Wiecie może czy jest możliwość kupić bilet kolejowy w pociągu? Czy trzeba wtedy płacić więcej? Chcę dostać się na stację Ferihegy (z lotniska autobusem 200E) do stacji Zugló. Według rozkładu internetowego cena to 155 Ft dla studentów, a pociąg jeździ dość często. Czy akceptują tam nasze legitymacje studenckie?
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 21 Sie 2012 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 409
Kilometry: 452 616
Krajów: 37 / 17.3%
Ja miałem problem z kupieniem na lotnisku, automaty nie lubiły banknotów albo w ogóle ich nie przyjmowały, w kioskach mieli tylko jednorazówki, w informacji pani miała tylko tourist cards. Natomiast na pierwszej stacji metra (Kobanya-Kispest) jest ticket office, otwarty do 21.30. Tam siedzi pani, która da radę wydać z odpowiednio dużych nominałów i sprzedać każdy bilet.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 21 Sie 2012 09:53 

niebieski
edytinha napisał(a):
Wrocilam dwa dni temu z Budapesztu i chcialam tylko lojalnie uprzedzic, ze podroz z lotniska do centrum trwa dluzej niz myslalam. Otoz najpierw nalezy odszukac bankomat i wyczekac w kolejce... (bankomat znajduje sie za kioskiem z biletami), potem zakup biletow, potem autobus 200E, ktory jedzie do Kobanya ponad 20min zatrzymujac sie na wszystkich przystankach, potem wysokie schody aby dostac sie do metra, (w tym momencie dobrze jest miec juz zakupiony drugi bilet, nie wiem, czy bilet transferowy za 400 Ft uprawnia do tej przesiadki), potem dluga podroz strasznie zuzytym metrem do centrum. Od chwili wyladowania, droga do hotelu zajela mi 2h!!!

Proszę nie siać paniki ;-) Z Budapesztu wróciłem w niedzielę. Podróż z lotniska do centrum (do głównej stacji metra w centrum, czyli Deak Ferenc ter) zajęła mi ok. godziny, łącznie z poszukiwaniem miejsca gdzie na lotnisku mógłbym kupić trzydniowy bilet na komunikację miejską. Fakt, nie musiałem wyciągać forintów z bankomatu, więc trochę czasu zaoszczędziłem. 24- i 72-godzinnego biletu na komunikację miejską (travel card) nie można kupić w informacji turystycznej na poziomie przylotów (0). Mają tam tylko 24- i 72-godzinne karty turystyczne (Budapest card), które są droższe, ale obejmują również zniżki do muzeów, restauracji i innych atrakcji. Normalne wielodniowe bilety na komunikację miejską można kupić na poczcie na poziomie 2 (antresola), pani mówi po angielsku, jako godzinę startu biletu wpisuje aktualną godzinę, więc jeśli chcemy godzinę późniejszą, trzeba jej szybko dać znać. Autobus 200E z lotniska do ostatniej stacji metra niebieskiego nr 3 (Kőbánya-Kispest) rzeczywiście zatrzymuje się na każdym przystanku, ale rozkładowo jedzie 22 min. Autobusów jest od 6 do 8 na godzinę w ciągu dnia. Następnie rzeczywiście wysokie schody, które można jednak ominąć windą. Następnie podróż metrem do Deak Ferenc ter trwa 16 min., a metro w zależności od pory dnia jeździ co 2-5 min. Suma samych przejazdów to 38 min. Bilet transferowy za 400 Ft uprawnia do przesiadki z autobusu 200E na metro. Bilet uprawnia do jednej przesiadki. Musi być skasowany dwa razy na początku podróży i przy przesiadce. Ważny jest 90 min. Kiedy drugie skasowanie ma miejsce przy wejściu do metra bilet ważny jest jeszcze przez 60 min., nawet jeżeli czas całej podróży przekroczy 90 min. i można się w tym czasie dalej przesiadać pomiędzy poszczególnymi nitkami, nie wychodząc na zewnątrz.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 30 Sie 2012 07:14 

niebieski
a jak ze spaniem na lotnisku? Z tego co widzę można ale czy w miarę wygodnie?:)
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 30 Sie 2012 07:43 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Na lotnisku mozna nocowac. Z tym nie ma problemu. Na jakims forum wyczytalem, ze najlepiej przejsc przez odprawe i przenocowac po drugiej stronie w hali odlotow. Tam sa niby wygodne kanapy??? Jesli ktos to sprawdzi prosze o wiadomosc na forum. Sam bede nocowal na lotnisku w Budapeszcie, ale dopiero w listopadzie.

#68 PostWysłany: 09 Wrz 2012 13:47 

niebieski
tom971 napisał(a):
Daj znac jak poszło bo we wrześniu też mam 24h wypad do BUD.
pozdrawiam
tomwie napisał(a):
Nie wiem, czy mozna tak w Budapeszcie. Ale robilem tak juz na innych duzych lotniskach (np. El Prat w Barcelonie). Ludzie ukladaja sie tam do snu na podlodze w hali odlotow, kiedy za security mozna wyspac sie spokojnie na kanapach przy bramkach do gatow.

Więc daję znać:)
Nie ryzykowałem z dojazdem rano (o 6 miałem samolot) i spałem (powiedzmy że spałem) na lotnisku. Da się o ile ktoś ma mocny sen;) Krzesełka zimne i twarde, dużo ludzi spało na podłogach. Spałem na samej górze zaraz przy ruchomych schodach z prawej strony. Ochrona się nie czepia, a że kręci się cały czas w pobliżu nie trzeba się obawiać o swoje rzeczy. Zresztą wszędzie są kamery.
Najlepiej spało by się zapewne na dole z prawej strony przy ruchomych schodach. Są tam miękkie krzesełka i jest ciemniej niż w innych miejscach. Niestety jak przyjechałem wszystko było już zajęte (łącznie z podłogami:).
Odprawę można przejść niestety 2godz przed odlotem więc spanie po drugiej stronie odpada. A było by na czym:) Miękkie, długie kanapy, cisza i spokój. Tą lepszą stronę można zobaczyć na filmie

(od 1.33).
Wcześniej w temacie ktoś pisał, że w automacie z biletami można płacić kartą/banknotami inni że nie. Otóż jest tak że można ale nie w sobotę i niedzielę. Bilet- niestety tylko jednorazowy, można kupić w sklepie (po wejściu zaraz z lewej strony). Tam w sumie można też kupić sobie np wodę i rozmienić kasę. Tyle że albo robiłem coś źle albo po prostu automaty nie mają biletów transferowych. Nie było ich w automacie zarówno na lotnisku jak i w mieście. Transferowych nie sprzedają też w kioskach. Są one tylko w punktach z biletami.
A co do autobusu 200E. Jak już pisałem nie jechałem nim rano jak wcześniej planowałem. Jechałem po 22 kiedy nie było już ruchu i jechał dokładnie 23 min więc podejrzewam że o 5 będzie podobnie.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 14 Wrz 2012 23:36 

Mam pytanie czy ktoś kiedyś korzystał z tej grupowej 24-h travel card?
http://www.bkv.hu/en/travel_cards/budap ... ravel_card

Wydaje mi się to zbyt piękne - przy mojej grupie 4 osób wychodzi niecałe 12 zł za podróżowanie w ciągu 24 godzin po Budapeszcie z nielimitowaną ilością przesiadek. Czy to może być prawda (przy jednorazowym bilecie za niecałe 5 zł po prostu mam wątpliwości)? Na wcześniejszych stronach wyczytałem, że travel cardy można kupić na poczcie na drugim piętrze. Czy można tam płacić kartą?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 14 Wrz 2012 23:45 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Matias napisał(a):

Wydaje mi się to zbyt piękne - przy mojej grupie 4 osób wychodzi niecałe 12 zł za podróżowanie w ciągu 24 godzin po Budapeszcie z nielimitowaną ilością przesiadek. Czy to może być prawda (przy jednorazowym bilecie za niecałe 5 zł po prostu mam wątpliwości)? Na wcześniejszych stronach wyczytałem, że travel cardy można kupić na poczcie na drugim piętrze. Czy można tam płacić kartą?

my korzystaliśmy z grupowego biletu 24 h za ok .3100 HUF - bez problemów, tylko cięzko je dostać, najłatwiej na głównych stacjach metra
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 15 Wrz 2012 00:42 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 122 565
Krajów: 14 / 6.5%
suszek napisał(a):
Matias napisał(a):

my korzystaliśmy z grupowego biletu 24 h za ok .3100 HUF - bez problemów, tylko cięzko je dostać, najłatwiej na głównych stacjach metra

my też korzystaliśmy - świetna sprawa, bo bilet jest ważny dokładnie 24 godziny, a nie tylko do północy dnia zakupu; na gapę się nie opłaci jeździć, bo niemal wszedzie są kontrolerzy

#72 PostWysłany: 15 Wrz 2012 21:27 

izabellash napisał(a):
suszek napisał(a):
Matias napisał(a):

my też korzystaliśmy - świetna sprawa, bo bilet jest ważny dokładnie 24 godziny, a nie tylko do północy dnia zakupu; na gapę się nie opłaci jeździć, bo niemal wszedzie są kontrolerzy

Dzięki za informacje! Lądujemy przed 20 i chyba nie obejdzie się bez kupna tego podwójnego biletu za 490 huf na autobus+metro aby się dostać do miejsca noclegu. Spróbujemy kupić te karty (bo będzie nas 8 osób) na lotnisku, a jeśli się nie uda to pewnie gdzieś tak jak radzicie na głównych stacjach.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 15 Wrz 2012 23:04 

Nie nastawiaj sie na bilet łączony bo na lotnisku chyba go nie dostaniesz. Te bilety sprzedaja glownie w punktach obslugi klienta w metrze.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 17 Wrz 2012 21:54 

Maciek25 napisał(a):
Nie nastawiaj sie na bilet łączony bo na lotnisku chyba go nie dostaniesz. Te bilety sprzedaja glownie w punktach obslugi klienta w metrze.

Masz na myśli ten za 490 huf czy kartę travel?
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 21 Wrz 2012 00:39 

Mam na mysli że tego za 490 chyba tam sie nie da kupic. W automatach go nie ma, kioski tez nie sprzedawały.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 21 Wrz 2012 21:52 

hej, planuję zamówić zona taxi, ale przy wyborze adresu wyświetla mi się terminal 2A i 2B, lecę wizzem z modlina w niedzielę, ale przy potwierdzeniu rezerwacji jest napisane terminal 2, bez A lub B. może ktoś doradzić, na jaki adres mam zamówić ?

a może ktoś też leci w niedziele i chce się dorzucić na taxi?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 21 Wrz 2012 21:56 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
m2ciu4 napisał(a):
hej, planuję zamówić zona taxi, ale przy wyborze adresu wyświetla mi się terminal 2A i 2B, lecę wizzem z modlina w niedzielę, ale przy potwierdzeniu rezerwacji jest napisane terminal 2, bez A lub B. może ktoś doradzić, na jaki adres mam zamówić ?

a może ktoś też leci w niedziele i chce się dorzucić na taxi?

50 metrów różnicy, no może 100 :) pomiędzy nimi jest przystanek autobusowy ;) W zasadzie to jeden budynek.

#78 PostWysłany: 21 Wrz 2012 22:34 

w sumie na karcie pokładowej mam napisane, że terminal 2B, ale dzięki za wyjaśnienie. a czy orientujecie się czy przy rezerwacji zona taxi podanie numer lotu i tabliczka są dodatkowo płatne? i czy płacił ktoś kartą, jest bez problemu ?
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 21 Wrz 2012 22:41 

niebieski
Z tego, co znalazłem, to z terminala 2B odbywają się loty poza strefę Schengen. Sam rezerwowałem Zonataxi w Budapeszcie z terminala 2A.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 21 Wrz 2012 22:48 

niebieski
yarciak napisał(a):
Z tego, co znalazłem, to z terminala 2B odbywają się loty poza strefę Schengen.

Nie, raczej loty linii niskokosztowych.

Ostatnio edytowany przez Ich, 21 Wrz 2012 22:49, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość