Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przy przesiadce na lotnisku trzeba przejść zarówno kontrolę paszportową, jak i bezpieczeństwa - co trwa, warto zarezerwować sobie odpowiednią zakładkę czasową!

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 329 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 01 Lut 2020 11:15 

Cześć,
leciał ktoś z Polski przez Londyn Stansted do Fezu? Długa droga do przebycia podczas przesiadki? Czy 2,5h będzie wystarczające?
I jeszcze jedno pytanie o bilety z przesiadką w Ryanie, na stronie przeczytałem, że jest możliwość zakupienia dwóch lotów na jednym bilecie. Czy to zobowiązuje przewoznika do zapewnienia mi drugiego lotu w przypadku opoznienia na ich koszt?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#142 PostWysłany: 01 Lut 2020 12:17 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
@zakatarzony, to zalezy gdzie konkretnie Cie wysadzi jeden samolot i skad leci nastepny ale generalnie to tak - odleglosci do pokonania tam sa bardzo duze. Do tego dochodza kolejki przy kontroli paszportowej na przylocie a potem kolejki do security na wylocie. 2,5h wystarczy na styk - pod warunkiem ze nie masz bagazu rejestrowanego. Nie dajesz tez sobie zadnego marginesu na ewentualne opoznienie przylotu. Sam musisz zdecydowac czy podejmiesz takie ryzyko.
Bilety z przesiadkami sa dostepne tylko na niektorych trasach i jest to wtedy wyraznie zaznaczone na stronie Ryanaira. Sam sobie nie wybierzesz gdzie i kiedy chcesz sie przesiadac.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 01 Lut 2020 12:49 

@xyrxis lecimy tylko z podręcznym, więc o nadawanie bagażu się nie martwimy. Wielkie dzięki za pomoc, myślę, że się porwiemy na tę przesiadkę.
Szkoda, że przewoźnik nie oferuje łączenia większej ilości lotów.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 01 Lut 2020 13:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Z paszportem taką przesiadkę robi się w +/- 1,5h (szybkim tempem). Zależy jaka historia punktualności lotu, ja bym podejmował ryzyko. :)

Ale możliwość wtopy jest :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 06 Lut 2020 10:29 

W czerwcu wybieram się na mecz Polski na Euro 2020 w Dublinie i szukam powrotnego połączenia dzień po meczu. Znalazłem ciekawą opcję z przesiadką w Londynie-Stansted. Według rozkładu powinienem lądować w Londynie z Dublina o 7.50, a wylot do Warszawy jest już o 8.55. Czyli pomiędzy lotami mam trochę ponad godzinę. Nie będę odbierał żadnych bagażów i żadnych nie muszę nadawać, jednak godzina to dość mało czasu. Jak duże jest lotnisko w Londyn-Stansted i jakie mogą być odległości między bramkami? Czy myślicie że jest szansa się wyrobić?

Z góry dzięki za wskazówki.
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 06 Lut 2020 10:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie realne.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 06 Lut 2020 19:35 

Serio ? Godzina to mało? Nie odbieram bagażu. Wychodzę nawet powiedzmy koło 8 i idę od razu do kolejnej bramki. Mam na to 25 minut zakładając, że zamknięcie bramek jest na 0,5 godziny przed odlotem. Czy to lotnisko w Stansted jest aż tak duże?
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 06 Lut 2020 20:29 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Zdecydowanie za mało, na STN nie ma strefy tranzytowej, wiec musisz wyjść z lotniska (wliczając paszporty, bo nie Schengen) + przejść security jeszcze raz.
Nie zapominaj, ze lotnisko jest większe niż WAW (w 2018 na WAW bylo 17 mln, na STN 28 mln pasażerów). W godzinę to wyjdziesz przez paszporty, do samych bramek biometrycznych się idzie z 15 minut, o ile nie musisz jechać metrem

Ja bym się obawiał nawet 2h przesiadki na lotach popołudniem/wieczorem

EDIT: @kalul92 znalazłem w tym temacie nawet mapkę, którą kiedyś narysowałem jak wygląda przesiadka na tym lotnisku :D zapoznaj się i zastanów, czy uda się w godzinę zrobić ;) viewtopic.php?p=751473#p751473 + opis samej przesiadki 2 posty niżej

EDIT2: Chociaż z tego co czytam ten temat, to loty z Irlandii nie mają kontroli paszportowej (?). Więc może by jakiś cień szansy był, o ile to prawda... Ale i tak bym się nie zdecydował
 Profil Relacje PM off
peta uważa post za pomocny.

#149 PostWysłany: 07 Lut 2020 12:38 

To trochę słabo. Myślałem że jest może tak jak w Madrycie gdzie miałem kiedyś przesiadkę z Teneryfy i wychodząc z samolotu praktycznie zaraz byliśmy przy bramkach i sklepach Duty Free. W tym układzie faktycznie godzina to może być mało.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 07 Lut 2020 12:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
W sumie jakbyś przeczytał temat, to byś wiedział ze w STN nie ma tranzytu.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 07 Lut 2020 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Kontrolę dokumentów będzie miał raczej przy wylocie z Irlandii ze strefy non-Schengen. Po wylądowaniu w UK kontroli nie będzie i wydaje mi się, że ponowną przejdzie dopiero w Polsce. Wczoraj wracałem ze Stansted do PL, kontrolę miałem dopiero w Polsce. I dobrze bo nie zdawałem sobie sprawy jak duże to lotnisko - gdybym miał jeszcze kontrolę dokumentów to nie zdążyłbym na swój lot przez własną głupotę (nie ma to jak zainteresować się swoją bramką 40 min. przed odlotem, mając wcześniej 2h czasu)... :D

Sama kontrola bezpieczeństwa w STN trwała u mnie 30 min (godz. 17:00). Nie chodzi o to, że była duża kolejka przy wejściu tylko o to, że średnio co drugi bagaż był kierowany do dodatkowej kontroli (w moim przypadku na materiały niebezpieczne - za kontrolą ustawiła się długa kolejka oczekujących na swój bagaż; nie widziałem, żeby gdziekolwiek byli tak skrupulatni).
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 26 Sie 2021 14:51 

Witam, pytanie w temacie tego lotniska, ale pewnie dotyczące pozostałych londyńskich przy przesiadce - wysiadając z samoloty i przechodząc kontrolę paszportową, oficjalnie wkraczamy na teren GB, co zatem z podobno obowiązkową kwarantanną? I co z testami, jeśli mam aktywny kod QR i "paszport unijny"?
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 26 Sie 2021 14:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak oficjalnie wkraczasz na teren UK (na STN inaczej sie nie da) to postepujesz zgodnie z zasadami w UK, wiecej info tutaj (przeczytaj dwie ostatnie strony):
wielka-brytania-covid,1453,154038&start=520
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 26 Sie 2021 15:21 

Dzięki, szukałem chwil kilka ale na ten watek jakoś nie mogłem trafić :)
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 18 Gru 2021 02:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Robiłem przesiadkę 01:20h na STN, czwartek 19:00. Kołowanie od lądowania do otwarcia drzwi 8 minut. A sama przesiadka realnie wyniosła 19 minut od wyjścia z samolotu do znalezienia się w hali odlotowej (po security). Nie biegałem.

Od wyjścia z samolotu do e-gates 4 minuty (fajna opcja fast-track on arrival, nie korzystałem). Po 3 minutach byłem w hali głównej. Spacer na drugi koniec do security 3 minuty, samo security zajęło 6 minut z kolejkowaniem i skanowaniem bagażu/ciała. Dojście do hali głównej oczekiwania 3 minuty.

Mega się wynudziłem. Bardzo sprawnie wygląda obsługa.

Jednocześnie byłem mentalnie przygotowany na fakap w przypadku opóźnienia pierwszego odcinka :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#156 PostWysłany: 18 Gru 2021 05:47 

Jakie trzeba mieć dokumenty żeby skorzystać z e-gate?
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 18 Gru 2021 07:20 

niebieski
Paszport biometryczny. Już chyba innych nie ma :)
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 01 Kwi 2022 20:53 

A ja mam zgoła odwrotne pytanie - co robić na Stansted w trakcie dłużej przesiadki? Kierunek tam - przylot na Stansted godz. 8, wylot 16 (8 godzin na miejscu). Powrót - przylot godz. 10, wylot 20 (10 godzin). Czy warto jechać pociągiem do Londynu? Stansted Express na Liverpool Street jedzie około 50 minut, a n Tottenham Halle około 35 minut. Czy warto tam wysiąść, jest gdzie pochodzić? A może z samego lotniska można zrobić sobie spacer (choć mapy google na to mi nie wskazują)?
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 01 Kwi 2022 21:37 

srebrny
Warto, w 8h robi się normalną jednodniówkę z pl - do wyboru Londek albo Cambridge. Na forum są opisy różnych tras, poszukaj. Po okolicy lotniska nie ma sensu kręcić się przez dłużej niż 30 min i to jeżeli lubisz parkingi, dworce i autostrady.
 Profil Relacje PM off
robertrze lubi ten post.

#160 PostWysłany: 02 Kwi 2022 18:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Autobus na Stratford I Tam mozesz sobie piesza podroz w kierunku Canary Wharf zrobic.
Stratford jedno z lepszych miejsc na dojazd, tanio, sporo kursow, calosc prawie autostrada wiec nie bedziesz spedzal podrozy w korkach w busie (pociag tez ma sens ale o wiele drozszy).
Ja bym jeszcze rozwazyl wynajem auta na jeden dzien I np. Wyskoczyl nad morze, spoko bezludne plaze Tam SA nieopodal. Zobacz auta na truro.com (takie samochdowe Airbnb).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 329 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości