Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1078 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 54  Następna
Autor Wiadomość
#801 PostWysłany: 27 Wrz 2016 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Pamiętam jak po nocy wracałem z dłuuuugiego spaceru i leciałem na autobus waląc na przełaj przez główną ulice w Bergamo i to po dobrym skosie a do przystanku był jeszcze ładny kawałek. Kierowca uśmiał się ostro jak zobaczył mnie kiedy biegłem przed autobusem ale wyprzedził mnie łukiem, dojechał na przystanek w okolicy hotelu Excelsior San Marco i spokojnie na mnie jeszcze poczekał jeszcze przez dłuuuuuuższą chwilę. Jak wpadłem do tego autobusu ze stanem przedzawałowym :mrgreen: to tylko zobaczyłem jego roześmianą gębę i jedyne co potrafiłem powiedzieć to "Dzięki stary !". Sądząc po jego minie na pewno zrozumiał. :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
jack.strong uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#802 PostWysłany: 21 Paź 2016 08:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Może było a może nikt na to nie zwrócił uwagi. Jadąc autobusem z lotniska do miasta (lub odwrotnie) szczególnie ci, którzy dalej podróżują pociągiem często kupują bilet za 2,30 E. Trzeba pamiętać że pozwala on na przewóz bagażu o maksymalnych wymiarach 20x40x60. Teoretycznie przy większej walizce trzeba kasować drugi bilet. Posiadacze biletów za 5E na 24 h i za 7E na 72 h nie mają tego problemu gdyż w cenie biletu jest i bagaż.

Ostatnio w drodze na lotnisko kontrola. 4 miłych panów w mundurkach ATM wsiadało 1 przystanek po stacji i ... 2 osoby złapane w tym jedna z dwoma dużymi bagażami i biletem za 2,30 E . Tłumaczenie o samolocie, małej ilości czasu itp. nikogo nie ruszało.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#803 PostWysłany: 25 Paź 2016 16:21 

Przeleciałem przez kilka stron tego tematu, ale nie znalazłem odpowiedzi, więc zapytam.
Z informacji ze strony ATB (o tej: https://www.atb.bergamo.it/en/atb-netwo ... irport-bus) wynika, że można kupić bilet na autobus w automacie przy przystanku na lotnisku.
Pytanie, czym można płacić (czy polska karta z ING przejdzie czy trzeba przygotować monety) i czy jest 24-godzinny bilet w tym automacie? :)
 Profil Relacje PM off
jack.strong lubi ten post.

#804 PostWysłany: 25 Paź 2016 16:37 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
@‌avaterys‌

Wg ichniejszej strony są 24h bilety w maszynie :)

Cytuj:
Airport where you can buy single Airport Bus tickets, 24hr and 72hr tickets with the city tourist map at the:

Autostradale ticket office in the arrivals lounge
The ticket machine at the bus-stop
The Turismo Bergamo information point in the arrivals lounge

linka:
https://www.atb.bergamo.it/en/atb-network/tickets/ticket-sales

#805 PostWysłany: 25 Paź 2016 16:46 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
avaterys napisał(a):
czy jest 24-godzinny bilet w tym automacie? :)
Jest, kupowałam w tym automacie dwukrotnie. Nie mam pojęcia, jak z płatnością kartą.

#806 PostWysłany: 25 Paź 2016 16:47 

Okej, jeszcze kwestia z metodami płatności w tym automacie. W Eindhoven nie chciały przechodzić niektóre polskie karty o ile dobrze pamiętam.
 Profil Relacje PM off

#807 PostWysłany: 25 Paź 2016 17:39 
Awatar użytkownika

niebieski
avaterys napisał(a):
Pytanie, czym można płacić (czy polska karta z ING przejdzie czy trzeba przygotować monety) i czy jest 24-godzinny bilet w tym automacie? :)

Bilet 24h jest na pewno, polską kartą chyba raz płaciłem ale głowy za to nie dam, na pewno nie trzeba rozmieniać na monety bo automat przyjmuje banknoty (tylko nie za grube - 5 i 10 € na pewno przyjmuje, 20 € chyba jeszcze też).
 Profil Relacje PM off

#808 PostWysłany: 26 Paź 2016 15:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Bilety 24h, 72h i jednorazowe. Monety i banknoty do włącznie 20 E na pewno co do karty to nie pamiętam.
 Profil Relacje PM off

#809 PostWysłany: 04 Lis 2016 11:20 
Awatar użytkownika

Czy orientuje się ktoś ile kosztuje taksówka z lotniska Bergamo do centrum Bergamo. Wiem że komunikacja miejska to lepsze rozwiązanie ale lądujemy późno i z dzieckiem - więc szukam innych rozwiazań ;) Z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off

#810 PostWysłany: 04 Lis 2016 11:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Do centrum to +/- 20 euro.

#811 PostWysłany: 04 Lis 2016 11:25 
Awatar użytkownika

dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

#812 PostWysłany: 04 Lis 2016 15:57 

srebrny
A co znaczy "późno"?
 Profil Relacje PM off  

#813 PostWysłany: 04 Lis 2016 16:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Marysia Louis napisał(a):
Czy orientuje się ktoś ile kosztuje taksówka z lotniska Bergamo do centrum Bergamo. Wiem że komunikacja miejska to lepsze rozwiązanie ale lądujemy późno i z dzieckiem - więc szukam innych rozwiazań ;) Z góry dziękuję
Ostatni autobus jest o 0:30 więc na pewno zdarzycie a dzieciaki do 1 metra wysokości mają przejazd gratis. Tu masz info https://www.atb.bergamo.it/en/atb-netwo ... irport-bus i rozkład https://www.atb.bergamo.it/user/downloa ... rt-bus.pdf
Bierz poprawkę że wieczorem i taksa może być droższa.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#814 PostWysłany: 08 Lis 2016 00:46 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 68 884
Krajów: 12 / 5.6%
Autobusy kursują punktualnie?
 Profil Relacje PM off  

#815 PostWysłany: 08 Lis 2016 01:00 

srebrny
Tak jak u nas - w dzień trochę korków, wieczorem bez problemu. Swoją drogą to są północne Włochy. Komunikacja cywilizowana, ruch na drogach cywilizowany. Nawet są rozkłady jazdy na przystankach. To nie jest Neapol, gdzie człowiek czuje się jak w buszu.
 Profil Relacje PM off

#816 PostWysłany: 24 Lis 2016 13:54 
Awatar użytkownika

srebrny
maczala1 napisał(a):
...
Warto pamiętać, że bilet jednorazowy tak naprawdę nie jest jednorazowy, a jest ważny przez 90 min i można przesiadać się (na przykład na funicolare w Citta Alta).

No właśnie. Na jednodniówce zaoszczędzimy 0,40€ 2 x OW względem biletu 24godz za 5,00€ ;)

#817 PostWysłany: 24 Lis 2016 21:40 
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 703 023
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
@‌obibok‌ Neapol? Katania to jest dopiero przykład :) Byłem już kilka razy we Włoszech, ale takiej masakry jak w Katanii z komunikacją nie przeżyłem nigdzie...rozkładów zero, a na pytania kiedy przyjedzie autobus tylko rozkładali ręce :)
Bergamo całkiem fajnie zorganizowane więc nie ma co się obawiać.

#818 PostWysłany: 24 Lis 2016 23:36 

srebrny
Wiesz, to że w południowym kraju nigdzie nie ma rozkładu i nikogo on nie interesuje, bo kiedyś przyjedzie, a jak nie, to może jutro, to jest normalne i generalnie dotyczy Grecji, Cypru, Włoch, części Hiszpanii, Francji, do niedawna Malty itd. Ale jak w Grecji czy na Cyprze potrafisz, to gdzieś w necie rozkład znajdziesz i autobus na pewno będzie punktualny. W Neapolu to czarna rozpacz i to dłuższa historia. Ale chodziło mi też o ruch na ulicach. Na przykład o to, że najpewniejszy sposób na samobójstwo to próbować przejść przez ulicę na zielonym.
 Profil Relacje PM off  

#819 PostWysłany: 25 Lis 2016 09:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Legion1 napisał(a):
Bergamo całkiem fajnie zorganizowane więc nie ma co się obawiać.
Mam nieco odmienne zdanie. Oczywiście rozkłady jazdy są i w internecie i na przystankach ale numeracja autobusów to horror np. linie 5A,5B,5C,5D,5E i bądź mądry co gdzie i kiedy. Wszystkie mają część wspólną trasy ale albo jadą z innego przystanku początkowego albo mają inny końcowy. Nie znając miasta nie wiesz gdzie jest jaki przystanek a w dodatku .... na przystankach nie ma ich nazwy lub nazwy i numeru i nie wiesz po której stronie skrzyżowania jest ten przystanek. Lekki koszmar.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#820 PostWysłany: 25 Lis 2016 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 703 023
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
@‌obibok‌ przyznam, że pod względem ruchu drogowego Neapol to koszmar- byłem i mnie to przerażało ;) z komunikacji jednak nie korzystałem (pociągów tutaj nie liczę)
@‌zulu‌ najwidoczniej dużo mniej korzystałem z komunikacji w Bergamo niż Ty stąd też moje pozytywne nastawienie do tego tematu ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1078 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 54  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości