Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 27 Sty 2018 14:01 

Cześć, za jakiś czas ruszam do Wiednia. Będę miał mało czasu - połowa piątku i cała sobota. Będzie to wypad sportowy, ale miasto też chcę zwiedzić :P Mam zapisane na liście: Katedra św. Szczepana, Parlament, Ratusz, Hofburg, Schonbrunn, Innerstadt. Czego na tej liście brakuje ? co jeszcze warto zwiedzić ? jakiś punkt widokowy, specjalnie ciekawe muzeum ? wszelkie wskazówki mile widziane ;)

ps. Prater odpada. Jadę sam, nie w głowie mi jakieś wesołe miasteczka, chyba, że jestem w tej kwestii ignorantem i warto mimo wszystko ?
 PM off  

7 dni z wyżywieniem na Malcie z 8 miast 🌊✈️ Hotel w Melliesze za 2548 PLN 7 dni z wyżywieniem na Malcie z 8 miast 🌊✈️ Hotel w Melliesze za 2548 PLN
🔥Sztos!🔥 Wycieczka na Sycylię w superniskiej cenie 343 PLN 😯👏 Loty do Palermo + noclegi ☀️🌊 🔥Sztos!🔥 Wycieczka na Sycylię w superniskiej cenie 343 PLN 😯👏 Loty do Palermo + noclegi ☀️🌊
#102 PostWysłany: 27 Sty 2018 14:37 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
W takim czasie powinieneś obskoczyć wszystkie atrakcję w tym i Prater.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 27 Sty 2018 14:39 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Belweder, choć ogrody są najładniejsze jak są zielone, jest tu też galeria z obrazami Klimta w tym słynny Pocałunek - jeśli Cię interesuje....
W Pałacu Schonbrunn wejść pod Gloriette - wspaniały widok na teren pałacowy - w wątku Sylwester w Wiedniu jest moje zdjęcie....
W parku też można wejść do Palmiarni.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 20 Lut 2018 17:37 

Byłem w Wiedniu właśnie jeden dzień. Około 6 przyjechałem z Wenecji, o 19 miałem busa do Bratysławy. I... prawie zacząłem się nudzić. :D no dobra, nudzić to może nie, ale ostatnie dwie godziny spędziłem po prostu siedząc na jednym z deptaków pijąc kawę z McDonalda i słuchając jakiegoś pięknie śpiewającego pana.

Trasa wyglądała mniej więcej tak: przystanek FlixBusa -> metrem pod katedrę; zwiedziłem katedrę. Potem pochodziłem trochę uliczkami, poszedłem pod Hofburg, przeszedłem wzdłuż tych wszystkich pałacyków, minąłem parlament i ratusz, potem wzdłuż tej dużej ulicy, poszedłem pieszo pod Schonbrunn. Z Schnobrunnu wróciłem metrem i snułem się po starym mieście, po drodze zaliczając nawet sam już nie wiem ile kościołów.

I tyle mi wystarczyło, nie sądzę bym miał tam wrócić w najbliższym czasie. Zwiedzam budżetowo, więc nie wchodziłem do Schonbrunn (tym bardziej, że pałaców to ja się już w Petersburgu naoglądałem i średnio mi się widziało wydawać ponad 100 złotych na kolejne pozłacane głupoty), nie wszedłem do krypt cesarskich (ale cena biletu też była jakaś absurdalnie wysoka) no i nie odwiedziłem ZOO (tego mi było szkoda najbardziej, bo zawsze staram się zahaczyć o jakieś blokowisko, KFC i o ZOO - taki mam zwyczaj).

Dodatkowo wspominam Wiedeń raczej z ciężkim sercem - bo przyjechawszy o 6 rano z Wenecji chciałem iść kupić jakieś śniadanie, picie, cokolwiek. Była niedziela. Minęły trzy godziny zanim znalazłem otwarty sklep, w którym było mnie stać na zakupy. A był upalny, lipcowy dzień ;) więc należy mieć to na uwadze, że w niedzielę zakupów tam nie zrobimy poza dosłownie paroma sklepami. Udało mi się znaleźć KFC - 3 euro za b-smarta, średnio dobrego z resztą.

Albo więc jest Wiedeń jest tak drogi, że nie da się nim naprawdę nacieszyć nie wydając kupy hajsu, albo ja nie potrafię go docenić, albo zwyczajnie blednie przy Budapeszcie czy nawet Pradze.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 20 Lut 2018 18:15 

srebrny
Cytuj:
albo ja nie potrafię go docenić,

Na to wygląda ;-)
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#106 PostWysłany: 20 Lut 2018 19:10 

Kardasz napisał(a):
średnio mi się widziało wydawać ponad 100 złotych na kolejne pozłacane głupoty

Dosyć śmiała teza, zwłaszcza w kontekście dwóch godzin siedzenia pod MCD :roll:
Kardasz napisał(a):
dwie godziny spędziłem po prostu siedząc na jednym z deptaków pijąc kawę z McDonalda i słuchając jakiegoś pięknie śpiewającego pana.

To ja w opozycji dodam, że zwiedzanie pomieszczeń w pałacu Schönbrunn jest ciekawe i w moim odczuciu warte swojej ceny. Audioguide jest w języku polskim, co znacznie uatrakcyjnia przejście wybranej trasy. Miejsca w których autentycznie rezydowali Maria Teresa i cesarz Franciszek Józef, a przygrywał im sam Mozart, robią wrażenie. Zresztą dopiero kiedy wsłuchasz się w historie z przewodnika, unaocznisz sobie skalę imperialnego mocarstwa.

Kardasz napisał(a):
Dodatkowo wspominam Wiedeń raczej z ciężkim sercem - bo przyjechawszy o 6 rano z Wenecji chciałem iść kupić jakieś śniadanie, picie, cokolwiek. Była niedziela.

I obwiniasz za to Wiedeń? Przecież wystarczyło poczytać ;) jest wiele miejsc na globie gdzie handel w niedzielę lub święta jest ograniczony.

Kardasz napisał(a):
Albo więc jest Wiedeń jest tak drogi, że nie da się nim naprawdę nacieszyć nie wydając kupy hajsu, albo ja nie potrafię go docenić, albo zwyczajnie blednie przy Budapeszcie czy nawet Pradze.

To miasto jest nieporównywalne z Budapesztem czy Pragą. Te miasta są zupełnie inne choć sobie bliskie, w każdym wymiarze. Turystycznie to prawdziwy wiedeński torcik więc nie może być tani.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#107 PostWysłany: 20 Lut 2018 19:21 

baja napisał(a):
Dosyć śmiała teza, zwłaszcza w kontekście dwóch godzin siedzenia pod MCD :roll:

Nigdzie nie napisałem, że pod MCD.

Cytuj:
To ja w opozycji dodam, że zwiedzanie pomieszczeń w pałacu Schönbrunn jest ciekawe i w moim odczuciu warte swojej ceny. Audioguide jest w języku polskim, co znacznie uatrakcyjnia przejście wybranej trasy. Miejsca w których autentycznie rezydowali Maria Teresa i cesarz Franciszek Józef, a przygrywał im sam Mozart, robią wrażenie. Zresztą dopiero kiedy wsłuchasz się w historie z przewodnika, unaocznisz sobie skalę imperialnego mocarstwa.

Czyli to co w każdym pałacu - mnóstwo przepychu i fotele w które puszczał bąki jakiś satrapa. Meh.

Cytuj:
I obwiniasz za to Wiedeń? Przecież wystarczyło poczytać ;) jest wiele miejsc na globie gdzie handel w niedzielę lub święta jest ograniczony.

Czytałem i jakoś od przeczytania nie otworzyły się sklepy, więc "nie wystarczyło" poczytać. Liczy się całokształt wrażeń. Z resztą w Budapeszcie też przez długi czas sklepy były nieczynne w niedziele i nie oceniam go przez pryzmat tego, to była uwaga na marginesie.

Cytuj:
To miasto jest nieporównywalne z Budapesztem czy Pragą.

Zgadzam się. Nie może się w ogóle z nimi równać ;)
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#108 PostWysłany: 20 Lut 2018 20:18 

srebrny
@Kardasz
Cytuj:
Czyli to co w każdym pałacu - mnóstwo przepychu i fotele w które puszczał bąki jakiś satrapa. Meh.

Analogicznie jest, gdybyś nie wiedział, na plażach - na każdej piasek i obok woda. I w każdym mieście - budynki i szlaki komunikacyjne. Wszędzie to samo, nie warto odwiedzać...
Cytuj:
Czytałem i jakoś od przeczytania nie otworzyły się sklepy, więc "nie wystarczyło" poczytać.

Wystarczyło - przywiózłbyś żarcie ze sobą, albo chociaż nie narzekał. No bo przecież opcja jedzenia w miejscach, gdzie się jada na pewno nie wchodziła w grę...
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 20 Lut 2018 20:39 

Kardasz napisał(a):

Niewykluczone, że z łaski takiego satrapy możesz pierdzieć podobne bzdety ;)
Pamiętaj, że ten jegomość władał połową ówczesnej Europy i odcisnął na niej silne piętno. Poza tym pałac jest symbolem cesarskiej epoki, przygrywał w tych komnatach sześcioletni Wolfii, umierał jedyny syn Napoleona, abdykował ostatni Cesarz. Bale organizowano na tysiące osób zajeżdżających karetami, a ciepłe posiłki serwowano z grubo ponad stu kuchni. Barwni mieszkańcy tego miejsca wyprzedzali stylem życia i jego skalą całą resztę globu ale faktycznie, nie ma sensu zmuszać się dla tych pozłoceń ;) Wiem, że wiele osób decyduje się zobaczyć pałac tylko z zewnątrz i spacerem przez ogrody pod Gloriettę odbębnić te atrakcje. Dziwi mnie to o tyle, że właśnie z zewnątrz Schönbrunn nie zrobił na mnie tak dużego wrażenia jak spacerując po jego komnatach.

Kardasz napisał(a):
Czytałem i jakoś od przeczytania nie otworzyły się sklepy, więc "nie wystarczyło" poczytać. Liczy się całokształt wrażeń. Z resztą w Budapeszcie też przez długi czas sklepy były nieczynne w niedziele i nie oceniam go przez pryzmat tego, to była uwaga na marginesie.

Bo nie sklepy miały się otworzyć, wystarczyło przygotować sobie więcej kanapek wiedząc, że będzie problem z zakupami.

Kardasz napisał(a):
Zgadzam się. Nie może się w ogóle z nimi równać ;)

Dosyć pospolite i powierzchowne porównanie. Dane mi było oglądać każde z nich i nie pokusiłbym się o taką lekkomyślność ;)
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 20 Lut 2018 21:31 

Jeju, każdy lubi coś innego, wyraziłem swoje wrażenia, a wy się zachowujecie jak wielce oburzone dzieciaki w zderzeniu z opinią która nie pasuje do waszej wizji świata. Pogódźcie się z tym że każdy ma swój sposób zwiedzania i lubi inne rzeczy zamiast płakać. Wiele miast ma do zaoferowania wiele atrakcji "dla biedaków płaczących że nie mają $$$", Wiedeń ma niewiele i opinia taka w wątku o Wiedniu nie powinna dziwić a juz na pewno budzić takich komentarzy jak powyższe.

Edit
Cytuj:
[Wrażenia po 1 dniowej wyciecze do Wiednia nie wchodząc do żadnej atrakcji - to tak jakbyś oglądał słodycze przez witrynę sklepową nie próbując ich - albo

Bo przecież wątek wcale się na nazywa "Wiedeń w jeden dzień" :D

Ostatnio edytowany przez Kardasz 20 Lut 2018 21:39, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 20 Lut 2018 22:15 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Mimo wszystko można poczuć choć klimat Wiednia nawet w jeden dzień i budżetowo;) Nie każdy też interesuje się Klimtem czy secesją wiedeńską, ale nawet pobieżne zwiedzanie daje wyobrażenie o tej epoce. Polecam też takie mniej typowe atrakcje, np. pchle targi, gdzie można znaleźć przysłowiowe "szwarc, mydło i powidło" lub muzeum kryminalistyki. Koniecznie gulasz na Naschmarkt (oczywiście dla mięsożerców).

#112 PostWysłany: 20 Lut 2018 22:17 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Kardasz rozumiem każdy ma swoje do zaliczenia must see, ty np. KFC, ok ja też jeżdże budżetowo, ale Wiedeń i takie narzekanie na nudę, że nie było co oglądać? W to nie uwierzę, to jedno z piękniejszych miast na świecie. A kiełbaski w budce próbował zamiast KFC? Zagryzł tortem Sacher? Słynną Filharmownię z koncertów noworocznych i Prater zaliczył?
 Profil Relacje PM off
baja lubi ten post.

#113 PostWysłany: 20 Lut 2018 22:28 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Jeśli autor będzie chciał zajechać jeszcze raz do Wiednia poszukać nowych miejsc, to polecam (sam też uważam, że Wiedeń jest świetny), ale też może mieć taką opinię, jaką ma - każdy w końcu lubi co innego i ma swoje sposoby na zwiedzanie ;)
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 20 Lut 2018 22:32 
Awatar użytkownika

Loty: 374
Kilometry: 535 690
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Z tym Wiedniem to jest po prostu różnie - mi też nie przypadł do gustu. Taki nadęty Berlin sprzed 200 lat. Warto zajrzeć, ale jak dla mnie jeden dzień jest wystarczający.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 20 Lut 2018 22:36 

srebrny
A co zwiedziłeś przez ten jeden dzień?
 Profil Relacje PM off
baja lubi ten post.

#116 PostWysłany: 20 Lut 2018 23:13 
Awatar użytkownika

Loty: 374
Kilometry: 535 690
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Standard - byłem jakoś bliżej południa, spacer po centrum z uwzględnieniem wszystkich głównych punktów, potem Schönbrunn, wieczorkiem Prater i potem jakaś plenerowa transmisja koncertu pod Ratuszem (to było fajne). Potem nocleg, następnego dnia dwugodzinny spacer po centrum i wyjazd. Nie zwiedzałem obiektów wewnątrz - rzadko to robię. Po prostu każdy lubi co innego. Ja np. wolę klimat Porto - nieuporządkowane, lekko zapuszczone miasto z duszą. Wiedeń był dla mnie zbyt ach i och, źle się tam czułem.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#117 PostWysłany: 21 Lut 2018 09:08 

no popatrz a ja wróciłam z Porto i na pewno już tam nie wrócę ;)

Wiedeń zalewa przepychem - w moim odczuciu oczywiście - dla mnie to jak najbardziej pozytywne wrażenie, uwielbiam tę architekturę, atmosferę, miasto, byłam ostatnio w Wiedniu 1,5 dnia wszystko na nogach i ciągle tylko Och i Ach, dla mnie miasto, do którego będę wracać, które mnie zachwyca na każdym kroku
polecam oprócz wymienionych także Muzeum Techniki, byłam w pierwszą niedzielę miesiąca i 3 muzea zwiedziłam za darmo (poszukaj gdzieś tu jest wykaz takich muzeów) np muzeum zegarków
wchodziliśmy na wieżę katedry św.Szczepana, bardzo ładne widoki
byłam na Praterze aby sprawić radość dziecku, sama się skusiłam na huśtawki na łańcuchach
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#118 PostWysłany: 21 Lut 2018 09:29 

niebieski
Z tym Wiedniem to faktycznie różnie jest :) . Moja opinia nie jest zbyt wiarygodna a to z racji, że byłam dawno temu i z wycieczką zorganizowaną: nie jest źle-podobały mi się te "obowiązkowe" punkty, ale wracać tam tak jak do wspomnianego wyżej Porto nie chciałoby mi się :) . No i nie lubię brzmienia j. niemieckiego-nic na to nie poradzę. Może wrócę, bo trzeba odświeżać wrażenia, no i zawsze coś nowego zauważać. Wiedeń zasługuje na wizytę. Ale klimat to na pewno ma Porto-lecę tam, gdy tylko mogę :)
 Profil Relacje PM off
mzukowski lubi ten post.
mzukowski uważa post za pomocny.

#119 PostWysłany: 21 Lut 2018 10:31 

shimonlee6 napisał(a):
Ale te kiełbaski brzmią kusząco. :D

"Nasze jedzenie już dawno przegoniło ich jedzenie. Na przykład... kiełbasa przegoniła." :D
A polsko-wiedeńskiej kanapki Trześniewskiego kosztował? Dla mnie punkt obowiązkowy, są kapitalne :)
http://zalicjaprzezwieden.blogspot.com/ ... ood-z.html
https://www.tripadvisor.com/Restaurant_ ... ienna.html
Image
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 21 Lut 2018 16:39 

Loty: 18
Kilometry: 25 110
Krajów: 8 / 3.7%
A o to i Kaserkrainer we własnej osobie :) Dodam jeszcze, że lokalizacja to Hoher Markt 1.

Załączniki:
P1013339.jpg
P1013339.jpg [ 721.9 KiB | Obejrzany 2625 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość