Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 19 Sie 2014 20:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Ja również udałem się na 4 noce korzystając z promocji w LOT. Ponieważ byłem w Helsinkach już wcześniej, wyskoczyliśmy za 3eu Simple Expressem do Rygi na 12h. W jedną stronę 4,5h jazdy. Pozostały czas spędziliśmy w Tallinie, chociaż był plan, żeby wyskoczyć do Parnawy (2h), jednak deszcze przelotne nieco nam pokrzyżowały plany :) Jakby co, to łatwiej autobusem, ceny od 3eu (SE pół roku wcześniej) poprzez 7 i 8,60. Można kupić na dworcu autobusowym.

Osobiście wieża TV wydała mi się niska. Jakby co to dojazd autobusem 34A (spory kawałek).

Image

Obowiązkowo stare miasto, urocze zaułki, mury i baszty. Można tam spędzić masę czasu, bo jest mnóstwo ciekawych miejsc i darmowych również rozrywek. Punkty widokowe na starym mieście na Tallinn są trzy. Bezpłatne. Oprócz tego można wleżć za opłatą 2 eu na wieżę kościelną. Interesujący jest pałac Katarzyny - Kadriorg http://en.wikipedia.org/wiki/Kadriorg_palace oraz ogród.

Image

W pobliżu znajduje się pałac prezydencki (stoi warta :P ) oraz ogród japoński, który też warto, jeśli się ma więcej czasu. Niby nic, a jednak miło i sympatycznie.

Image Image

Plaże. Najbliżej jest J. Poska (nazwa przystanku), tu w bonusie mamy wspomniany Kadriorg oraz pomnik Rusałki.

Image Image

Od pomnika Rusałki można plażą i promenadą dojść do wspomnianej już Pirity, ale to spory hektar.

Image

Ciekawym miejscem z fajnym widokiem na Tallinn jest Pikakari Rand. Dojazd autobusem 59 (do niego z centrum dojeżdzamy autobusem 3, albo łapiemy go na dworcu kolejowym) - ostatnim przystankiem jest właśnie Pikakari Rand, z przystanku jest 200 metrów na plażę. Autobus 59 jeździ co godzinę! więc przygotujcie sobie czas, gdybyście się tam wybierali.

Image

W miejscach turystycznych nie jest tanio :( Szczególnie ceny jedzenia wywarły na mnie wrażenie (pizza margherita 5,5 - 7,5 eu...) Trafiają się punkty gdzie można się taniej pożywić, ale taniej nadal nie oznacza tanio. W centrum można znaleźć supermarkety Rimi, w nich nabyć tańsze napoje czy przekąski. Na oko ceny 20-30% wyższe niż w Polsce. Jednak przyznaję, że w typowo mieszkaniowych dzielnicach żadnych zakupów nie robiłem.
 Profil Relacje PM off
Raphael uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 19 Sie 2014 20:45 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Fajne miejsca pokazałeś na zdjęciach, byłem w Tallinie w lipcu i w ciągu 2 dni zobaczyłem jedynie te wszystkim znane, chodzi o stare miasto i port. Ceny mnie też lekko szokowały, jako miłośnika piwa ratował mnie właśnie market Rimi , mieszczący się nie opodal dworca kolejowego w Tallinie- Balti Jaam.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 22 Sie 2014 12:41 
Awatar użytkownika

dobrze wiedzieć, że ceny są wyższe niż w Polsce, szczerze mówiąc nie spodziewałabym się, że w Talinie może być tak drogo...
Roku - dzięki za zdjęcia, na pewno wybiorę się do tych punktów widokowych : )

#24 PostWysłany: 22 Sie 2014 14:14 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Ja mogę dodać poradę dla tych, co nie mają gdzie zostawić bagażu.

W centrum handlowym Viru są schowki za 0,50 EUR, ale nie są zbyt duże i nie jest ich zbyt wiele. Znajdują się na dole, w okolicach wyjścia na terminal autobusowy i wejścia do sklepu spożywczego.
Teoretycznie jest też opcja zostawienia rzeczy w punkcie informacyjnym centrum handlowego.

Ale najlepiej jest przejść z centrum (bez wychodzenia na zewnątrz) do znajdującego się obok hotelu Sokos Viru i gdy wejdziemy do hotelu, to zanim dojdziemy do recepcji, po prawej stronie znajduje się bezpłatna przechowalnia bagażu.
Nie byliśmy gośćmi hotelowymi, ale też nikt o to nie pytał i bez słowa przyjęli torby.

Ostatnio edytowany przez Roku, 22 Sie 2014 14:49, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 26 Sie 2014 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 160 156
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Cytuj:
W pobliżu znajduje się pałac prezydencki (stoi warta :P ) oraz ogród japoński, który też warto, jeśli się ma więcej czasu. Niby nic, a jednak miło i sympatycznie.

Ogród japoński...z tym, że japońska to chyba była tylko żarówka w latarni ;)
Mówię z góry, żeby ktoś się nie rozczarował szukając specyficznej roślinności czy chociażby jakiejś altanki ;)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 01 Wrz 2014 10:39 

niebieski
Roku napisał(a):
Osobiście wieża TV wydała mi się niska. Jakby co to dojazd autobusem 34A (spory kawałek).

po drodze do wieży i niedaleko od niej jest bardzo ciekawy cmentarz leśny; niskie, skromne nagrobki, prawie identyczne, rozrzucone na dużej powierzchni wśród wysokich drzew leśnych; w zasadzie cmentarz nie ma nawet ogrodzenia; na cmentarzu zupełny brak odwiedzających; pod cmentarzem jedno stoisko z kwiatami; a ciekawy dlatego, że pokazuje podejście Estończyków do grzebania zmarłych jakże odmienne od naszego; powyższy opis mógłby pewnie odpowiadać jakiemuś prowincjonalnemu cmentarzowi, a to jest przecież estońska nekropolia narodowa; coś jak nasze Powązki; tu spoczywają najwybitniejsi Estończycy, w tym prezydent Lennart Meri (patron lotniska w Tallinie), pisarze, kompozytorzy, sportowcy.

A i jeszcze jedna rzecz niezwykle przydatna, genialna (bo u nas chyba nie ma czegoś podobnego), interaktywna mapka Estonii lub samego Tallina (po odpowiednim zbliżeniu). Wybieramy zakładkę Layers i odznaczamy rodzaj obiektu, który akurat chcemy na mapce zobaczyć:

http://www.visitestonia.com/en/map-of-e ... s=&d=&poi=
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 26 Wrz 2014 14:53 

Hej,

Ja lecę już za 28 dni:-) i mam dość nietypowe pytanie,a mianowicie ile średnio kosztują swetry ręcznie robione(chce kupić kumpeli na urodziny)bo nie wiem ile z budżetu na to przeznaczyć.

Leci ,może ktoś LOT-em w terminie 24.10-27.10?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 26 Wrz 2014 15:01 

90-130 euro, ale ręcznie to są raczej tylko zszywane czy wykańczane. Gros tego, co widziałam w lipcu tego roku, było jednak robione maszynowo.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 27 Wrz 2014 12:41 

Dzięki za info o swetrach. Był ktoś z Was,może w Reval Cafe? Jest ich kilka w Tallinie i jedna obok hostelu,w którym będę nocowała i myślałam nad śniadankiem tam i kawą przed wypłynięciem do Helsinek(prom zakupiony za 28euro w dwie strony :-)).
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 27 Wrz 2014 16:52 

PaulinaTorniewska napisał(a):
Był ktoś z Was,może w Reval Cafe?

Tam nie byłem, ale na kawę i ciastko polecam Maiasmokk Cafe. Najstarsza kawiarnia w Tallinnie, raz można wstąpić bez żalu, mimo że niebudżetowa.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 27 Wrz 2014 23:56 

Również polecam Maiasmokk Cafe i twierdzę, że jak za dużą kawę i naprawdę dobre ciastka, to cena była bardzo przyzwoita (patrząc oczywiście na ceny tallińskie).
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 11 Lis 2014 14:09 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 251 203
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Cześć,
Wybieram się do Tallina również w listopadzie ( 28-30.11) i mam parę pytań :

- najlepsze miejsce nad morze :)
- jakieś polecane tanie sklepy/supermarkety
- potrawy polecane i lokale :D -> oczywiście lokalne jedzenie

dzięki

#33 PostWysłany: 11 Lis 2014 20:31 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
ad 2 tanie markety Rimi
ad 3 III Draakon
Wszystko do wyczytania na forum jest cały temat o Estonii i Tallinie, wszystko można wyczytać.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 01 Gru 2014 09:05 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 251 203
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Wczoraj wróciłem z Tallina i naprawdę polecam ten kierunek.

Głównymi punktami do zwiedzenia oprócz starego miasta(rynek,mury,baszty itp) powinno być
Seaplane Harbour (możliwość wejścia do statków + muzeum interaktywne) - http://www.lennusadam.eu/en/
i
restauracja III Draakon

polecam!

#35 PostWysłany: 01 Gru 2014 10:31 

niebieski
Odnośnie tematów morskich, to dosyć ciekawe jest Muzeum Morskie ;-) w baszcie Gruba Małgorzata przy wejściu na Starówkę. Na szczycie baszty kawiarenka z widokiem. U wejścia do muzeum, na ścianie, tablica po polsku, upamiętniająca ucieczkę ORP Orzeł z internowania w porcie w Tallinie do Wielkiej Brytanii

Załączniki:
IMG_0763.JPG
IMG_0763.JPG [ 162.66 KiB | Obejrzany 11383 razy ]
IMG_0761.JPG
IMG_0761.JPG [ 167.77 KiB | Obejrzany 11383 razy ]
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#36 PostWysłany: 01 Gru 2014 12:56 

Z Grubej Małgorzaty rzeczywiście fajne widoki - i na port, i na starówkę. Samo muzeum też mi się podobało.
 PM off  

#37 PostWysłany: 14 Lip 2015 17:04 

Odświeżę trochę temat :P

Byłem w Tallinie w wakacje 2013 i pozwiedzaliśmy dużooooo.
Aktualnie mamy już zakupione bilety na SE i nocleg na 11-16 stycznia.
Co można tam robić w zimie? Jaka pogoda panuje o tej porze roku ?
Są szanse na zorze ? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 08 Sie 2015 16:51 

Tallinn - miłość od pierwszego wejrzenia. Kapitalna stolica.

Polecam Pirita Beach - zlokalizowany nieopodal jest fajny, klimatyczny lokal. Dobra kawa :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 14 Wrz 2015 11:25 

Pozdrowienia dla człowieka z forum spotkanego w autobusie z lotniska w Tallinnie, niestety nie pamiętam nicka. :wink:
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 19 Wrz 2015 07:59 

Tak na szybko, kilka miejsc wartych odwiedzenia, o których mogłeś nie przeczytać w przewodniku :wink::
- punkt widokowy na wieży w Kościele św. Olafa - wbitka 2 EUR, najlepiej iść rano, bo słońce jest z dobrej strony, świetny widok na Tallinn
- dwa punkty widokowe na Starym Mieście, niestety dokładnej lokalizacji nie pamiętam, ale niedaleko Soboru Newskiego, najlepiej iść wieczorem
- Muzeum Pieniądza - darmowe, obok Banku Estonii, zdecydowanie najlepsze muzeum, w jakim byłem w ostatnim czasie, można np. zobaczyć przebieg partii szachów rozgrywanych przez Paula Keresa
- Muzeum Sztuki Nowoczesnej - ale nie samo w sobie, bo tam nie byłem, ale taras - świetne miejsce na spędzenie wolnego czasu, można pograć w tenis stołowy, szachy, backgammona i jeszcze parę innych gier młodzieżowych :wink:
- skocznia narciarska w Mustamae - teoretycznie zamknięta, ale trochę gimnastyki i można wejść, niestety tylko na rozbieg, ale i tak widok warty grzechu
- cmentarz w Piricie - ktoś już tu o nim pisał, zdecydowanie warto odwiedzić, zupełnie odmienna sprawa niż w Polsce
 Profil Relacje PM off
ciacho_majonez lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość