Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: UNESCO w Finlandii
#1 PostWysłany: 22 Lip 2026 20:09 
Awatar użytkownika

Loty: 1027
Kilometry: 2 242 317
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Podczas mojej trzeciej wizyty w Finlandii zobaczyłem wszystkie wpisy z listy Unesco i 2 rezerwowe.

Przyleciałem w piątek o 15:30, a wyleciałem w niedzielę o 19:50. Zrobiłem 1400 km. Chciałem zrobić weekend bez urlopu, więc rozkładowo pasował mi tylko Finnair za 700 PLN.

Z samochodem się naciąłem. Zarezerwowałem w Alamo za 80 euro i cieszyłem się, że tak tanio. A na kilka dni przed odlotem podejrzałem rezerwację, a tam limit 150 kilometrów... Dodatkowy km za 0.3 euro, więc fortuna przy moim planie. Pierwszy raz widziałem by Alamo miało limit. Na dzień przed odlotem Sixt opuścił ceny i udało mi się zarezerwować za 200 euro te 2 dni i 3h. Zaleta w Sixt taka, że te 3h płaci się za ułamek doby, a nie za pełną kolejną. Zarezerwowałem Yaris, dostałem Octavię kombi automat, która mi spaliła 4.3 litra na całej trasie. Benzyna na stacjach 2 euro/litr.

Prosto z lotniska ruszyłem do Sammallahdenmäki. To miejsce pochówku z epoki brązu. Jest kilkadziesiąt kurhanów rozsianych po lesie. Wartość historyczna jest, ale wzrokowa to tylko kupa kamieni. Nie ma żadnych biletów, chodzi się samemu. Można puścić drona ;)

Image

Image

20 km obok jest Rauma. Największe drewniane nordyckie miasteczko. Około 600 kolorowych domków, które robią mega wrażenie. Do tego brukowane ulice i jest git.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Nocleg niedaleko za jedyne 52 euro w pokoju z łazienką, w coś ala akademik.

Dzień drugi to jazda na północ do archipelagu Kvarken. Tu było centrum lądolodu podczas ostatnich zlodowaceń. Lód miał 3 km grubości. Po ustąpieniu lądolodu, wszystko podniosło się o jakieś 200 metrów i dalej się podnosi prawie 1 cm rocznie. Wyłaniają się więc nowe lądy. A dla laików - ładny krajobraz wybrzeża :)

Image

Image

Image

Po kolejnych 2.5h drogi dotarłem do Petäjävesi Old Church. Akurat 10 minut wcześniej się rozpadało. To jeden z najstarszych i bardzo dobrze zachowany kościół zbudowany z bali. W środku dość skromny, a na zewnątrz ładny.

Image

Image

Image

Image

Na wieczór dojechałem do Jyvaskyla. Padało prawie cały czas. Na 5 minut tylko wyszedłem na uniwersytet i puściłem drona. To jeden z wielu budynków zaprojektowany przez Alvara Aalto. W tym tygodniu może wpiszą jego architekturę na listę Unesco.

Image

Image

Wstałem o 5 i postanowiłem pojechać do jeziora Saimaa. Są tu spotykane tylko w tym jeziorze foki obrączkowane (z uwagi na krążki na futrze). Szukałem ich długo dronem, ale nie znalazłem. Ponoć lubią się wylegiwać na skałach, ale nie było słońca, więc niestety.
Samo jezioro z wysepkami jednak bardzo ładne.

Image

Image

Image

Image

Image

Kolejne miejsce to dawna fabryka papieru i tektury w Verla. Zwiedza się z przewodnikiem 1h (17 euro). Dostałem autoguide.

Image

Image

Image

Następnie zajechałem do Porvoo. Co prawda nie jest na liście Unesco, ale jest bardzo ładne. To taka mini Rauma, ale bardzo turystyczna bo tylko 50 km od Helsinek, a była niedziela.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Weekend kończę w twierdzy Suomenlinna w Helsinkach. Płynie się promem za 3.5 euro z centrum. Twierdza jest ogromna i rozsiana po kilku wyspach. Ludzi bardzo dużo..., nie mogłem znaleźć odosobnionego miejsca by puścić drona.

Image

Image

Image

Image

Image
13 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość