Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 761 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Andaluzja
#401 PostWysłany: 18 Mar 2017 23:10 
Awatar użytkownika

To jest podróż PO Andaluzji w róznych miejscach z zapewnionymi hotelami (choć zakładam że nie), czy "do Andaluzji"? Bo to tak szerokie pojęcie, jakby mówić że jadę na 10 dni na Mazowsze i czy dam dużo pieniędzy za hotel ;) Duża miejscowość, czy mała, nad morzem czy nie? Jak dla mnie ciut jednak za dużo, ale przyznam szczerze że z biurem podróży miałam styczność raz w życiu z 6 lat temu i to nie w Hiszpanii. Ale chyba drogawo
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#402 PostWysłany: 20 Mar 2017 17:46 
Awatar użytkownika

Loty: 147
Kilometry: 226 006
Krajów: 34 / 16.4%
niebieski
Alexis93 napisał(a):
Koleżanka prosiła o pomoc i pytała mi czy to dobra cena na podróż do Andaluzji we wrześniu z biurem podróży hotel 4* z śniadaniem i obiadem 2,5 tys za osobę na 10 dni.

Wiele zależy czy te 2,5 tys to cena całkowita po doliczeniu obowiązkowych opłat za bilety, przewodników lokalnych itp. Takie opłaty w przypadku wycieczek do Andaluzji to koszt ok 140 euro. Jeśli wspomniana cena jest ceną ostateczną to uważam ją za bardzo dobrą. Jeśli to cena bez tych dopłat, to jest to nadal niezła oferta. I zakładam, że mówimy o wycieczce objazdowej po Andaluzji (która z automatu jest droższa), bo jeśli mowa o typowych wczasach pobytowych, to nie mam orientacji w cenach.
 Profil Relacje PM off  

#403 PostWysłany: 20 Mar 2017 19:02 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Jeszcze pytanie co w tych 10 dniach sie mieści, w szczególności w kwestii dojazdu/dolotu na miejsce, z tych 10 dni to sie może łatwo zrobić 8. Cena realna, trochę zależy gdzie będa spać (klasa/cena hotelu) i co dokładnie zwiedzać. W ciemno strzelam że cena bez dodatkowych kosztów wejścia.
Co do Malagi i ogólnie uroku miejsc, to mocno zależy co się widziało wcześniej, oraz gdzie konkretnie trafiamy. Mnie osobiście łażenie po "górskich" uliczkach małych miejscowości przypadło bardziej do gustu niż duże miasta. Powinienem tutaj napisać, że może się coś zmieniło, bo było dość dawno temu, ale zakładam że Alhambry nikt w tym czasie nie przebudował ;-)
Cicha_Woda lubi ten post.

#404 PostWysłany: 21 Mar 2017 21:46 
Awatar użytkownika

srebrny
musssli napisał(a):
Byłam "dalej w Andaluzji", ba, nawet centralnie w środku lata :) Mam porównanie z wieloma miastami w Hiszpanii, za wyjątkiem tych z samej północy. Po prostu robiąc swojego tripa andaluzyjskiego słyszałam od kilku osób że Malaga to się nadaje tylko przejazdem albo tylko na lotnisko, przy czym totalnie złamała mi ten stereotyp, naprawdę uważam to miasto za śliczne i atrakcyjne :)

musssli napisał(a):
Ja nie wiem jak można nie polecać Malagi, albo mówić żeby olać. [b]To miasto jest niesamowite! Prześliczne, bardzo zielone, zadbane w porównaniu z 3/4 miast hiszpańskich. Nie januszujmy tak w podróży szukając samych kurortów czy nie wiem czego, ja myślę że Malaga to takie miasto dające oddech i zostawia po sobie bardzo miłe wrażenie.[b]

ale rozwiniesz troszkę co Ci się tam faktycznie tak podobało? czy zostaniemy tylko na tym, że prześliczne, zielone i zadbane?

Januszujmy? omg! sami Hiszpanie twierdzą, że Malaga jest kiepska. A osoby na tym forum raczej rzadko uderzają do kurortów.

także jak stawiasz tezę, z którą mało kto się zgadza, to ok, nie ma problemu, ale fajnie byłoby ją poprzeć jakimiś sensownymi argumentami

nie krępuj się!
 Profil Relacje PM off
Wintermute lubi ten post.

#405 PostWysłany: 21 Mar 2017 23:44 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.5%
niebieski
@‌rw30‌ - w całym wątku o Andaluzji tylko Ty twierdzisz, ze Malaga jest nieciekawa i niewarta zwiedzania.
Tak że jak stawiasz tezę, z którą mało kto się zgadza, to ok, nie ma problemu, ale fajnie byłoby ją poprzeć jakimiś sensownymi argumentami.
Nie krępuj się! ;)

#406 PostWysłany: 22 Mar 2017 00:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
W Maladze warto zobaczyć samo "stare miasto" i ten zamek na górze. Nadmorski deptak jest taki sam jak wszędzie... nie wiem co tam jeszcze może urzec. Generalnie klimat miast jest taki dość turystyczny, znaczy się łatwiej spotkać Anglika niż Hiszpana, co trudno wziąć za zaletę.
Aron lubi ten post.

#407 PostWysłany: 22 Mar 2017 08:01 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.5%
niebieski
Akurat jak bylem, to tego dnia byla jakas fiesta, wiec bylo calkiem sympatycznie. Malaga jako kurort moze powierzchownie zauroczyc, szczegolnie gdy brak skali porownawczej - plaza, slonce, i jednak miasto, a nie skupisko hoteli i apartamentowcow. Moge spokojnie wymienic wiele miejsc w Hiszpanii, ktore na mnie zrobily o wiele wieksze wrazenie.
2 ludzi lubi ten post.

#408 PostWysłany: 22 Mar 2017 08:44 

srebrny
My Polacy w znacznej części wychowaliśmy się na blokowiskach. Może dlatego część tak dobrze czuje się w Maladze czy Alicante bo może sobie popatrzeć na te okropne bloki z zamku czy plaży i ma choć niewielką namiastkę domu...
 Profil Relacje PM off  

#409 PostWysłany: 22 Mar 2017 09:24 
Awatar użytkownika

Loty: 375
Kilometry: 801 193
Krajów: 39 / 18.8%
srebrny
Mam wrażenie, że przeciwnicy Malagi mają złe wspomnienia związane z Benalmadeną i innymi okolicznymi komercyjnymi kurortami, natomiast zwolennicy zauroczyli się uliczkami z Malagi właściwej, muzeum Picassa, zamkiem, etc :)

#410 PostWysłany: 22 Mar 2017 09:33 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Nawskoczyliście na dziewczyny za tę Malagę, jakby to jakaś naprawdę kluczowa sprawa była.
A śmiem twierdzić, że panie bardziej stronią od okolic blokowisk niż panowie ;-p
To oczywiście aluzja w kontekście (przed)ostatniej wypowiedzi - rozumiem że z autopsji, ale proponowałbym nie uogólniać i dokładniej sprawdzić statystyki.

A tak na serio, to oczywiście można dyskutować czy budowanie apartamentowców w linii morza się podoba czy nie (i czemu nie ;-)), ale trzeba się pogodzić, że jest stałym elementem krajobrazu nadmorskiego, w wielu miejscach na świecie. Jak również wolałbym dziką naturę niż sztucznie budowane, i nie zawsze w dobrym guście bloki. Ale nie razi mnie to szczególnie. A już bardzo szczególnie mnie to nie razi, gdy mogę sobie rano wyjść na kawkę obejrzeć wschód słońca z balkonu z któregoś piętra i patrzę na morze i przestrzeń, a nie na kominy sąsiada. Proponuję kiedyś spróbować, i wcale nie musi to być AI.

Jakoś w Dubaju nikt nie psioczy że zaje-piękną pustynię zepsuli i nastawiali sztucznych towerów czy wysepek, które w czasie burzy piaskowej przypominają scenerię z futurystycznych filmów katastroficznych, a i o dobrym guście można by sporo podyskutować. W czym taka Malaga jest gorsza w tym względzie? Chyba wyróżnia się mocno na plus, bo tam jednak jest trochę prawdziwego miasta. A jak komuś nie styka, to może sobie pojechać gdzieś kawałek dalej, do jakichś mniejszych miejscowości (z tych niewymienionych np. Salobreña). Wybrzeże w Andaluzji jest momentami dość mocno skomercjalizowane, ale spokojnie można znaleźć coś dla "naturystów" (zapewne również dosłownie ;-)
To samo dotyczy zresztą całej Hiszpanii, jednemu będzie się podobać, innemu nie.

Już pisałem wcześniej, mnie Malaga jakoś specjalnie nie zachwyciła, ale i nie odrzuciła niczym.
kacper451 lubi ten post.

#411 PostWysłany: 22 Mar 2017 10:18 

Akna napisał(a):
Mam wrażenie, że przeciwnicy Malagi mają złe wspomnienia związane z Benalmadeną i innymi okolicznymi komercyjnymi kurortami...

Pardon, ale Benalmadena to nie tylko komercja i bezguście. Wystarczy ruszyć 4 litery w górę i przemieścić się do Benalmadena Pueblo - zupełnie inny świat.
 PM off  

#412 PostWysłany: 22 Mar 2017 11:12 

Loty: 801
Kilometry: 1 046 794
Krajów: 73 / 35.3%
platynowy
Generalnie to każde pierwsze lepsze miasto na świecie w jakim ląduje jakikolwiek samolot można nazwać kiepskim,
w każdym będą w końcu i tak jacyś turyści i będzie to miasto mniej czy więcej turystycznie.
Tak to już jest jeden się zachwyci, inny przeleci po mieście obojętnienie, ale dajcie żyć innym, pojadą zobaczą wybałuszą oczy albo się zniesmaczą.

Tak to można zapewne powiedzieć o każdym innym mieście hiszpańskim. Barcelona kiepska, Madryt kiepski, Malag kiepska itd...
Mnie osobiście w Maladze się podobało i z chęcią wrócę tam jeszcze raz.
Dobre hiszpańskie krafty ;)

Załącznik:
CRAFT.jpg
CRAFT.jpg [ 258.07 KiB | Obejrzany 1725 razy ]

sprawny transport, w miarę ciekawe muzea, galerie (chociaż osobiście Picasso Museum zwiodło,
zdecydowanie większe wrażenie wywarty na mnie Centre Pompidou Málaga, CAC Malaga Contemporary Art oraz Museo Automovilistico czy Colección del Museo Ruso,
może tour po stadionie Malagi był taki sobie, za to miale prywatne oprowadzanie ;) zamek i namiastka Alhambry też zrobiły wrażenie.

Załącznik:
CAC.jpg
CAC.jpg [ 371.27 KiB | Obejrzany 1725 razy ]

Załącznik:
AUT.jpg
AUT.jpg [ 361.23 KiB | Obejrzany 1725 razy ]

Nawet ta wczasowa Benalmadena (w sumie tylko sen) mi się podobała góry, morze, chociaż nie bylem nawet na plaży (bo te mnie najmniej interesują gdziekolwiek)
to, jak wracałem sobie wieczorem, mimo że dobrze wiało to w powietrzu unosił się cudowny zapach drzew który czuję do dzisiaj.
Spałem w moloch turystycznym w Benalmadena (pustawo, styczeń, zacna cena) ale co tego,
za to budziły mnie tabuny kogutów z pobliskiego parku, a znaki ostrzegawcze to nie zdjęcia przechodzących dzieci tylko jeży:)
i właśnie.. można.. sobie przecież podejść/podjechać gdziekolwiek, zamiast opasek i leżaków ;)

Załącznik:
BAN1.jpg
BAN1.jpg [ 486.73 KiB | Obejrzany 1725 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#413 PostWysłany: 22 Mar 2017 11:35 

srebrny
I zrobiła się debata o Maladze :-) W takim razie dorzucę jeszcze jednego zbędnego posta żeby nie było że jakoś na nią bardzo psioczę.
Spędziłem w Maladze w sumie 2,5 dnia i bynajmniej nie uważam aby to był czas stracony. Tym bardziej że w niedziele można sobie zrobić fajny free tour po mieście - Dom Picassa (na plus), Muzeum Picassa (trochę rozczarowujące), Alcazaba, zamek. Do tego dochodzi darmowe Muzeum Sztuki Współczesnej (choć słabe), fajna plaża, Paseo Parque i mercado central. Jak się do tego trafi w niedzielę na procesję, która zdecydowanie może przebić wszystkie inne atrakcje to powodów do narzekania nie ma.
No ale skoro mówimy o uroku miasta to ten poza starym miastem czyli ścisłym centrum szału jednak nie robi...
I chyba jednak nieporozumieniem jest porównywanie wieżowców Dubaju do tych wstrętnych bloczysk stojących w Maladze. Przy nich nasze pogierkowskie blokowiska wyglądają naprawdę zacnie...
 Profil Relacje PM off  

#414 PostWysłany: 22 Mar 2017 15:49 
Awatar użytkownika

rw30 napisał(a):
ale rozwiniesz troszkę co Ci się tam faktycznie tak podobało? czy zostaniemy tylko na tym, że prześliczne, zielone i zadbane?

Januszujmy? omg! sami Hiszpanie twierdzą, że Malaga jest kiepska. A osoby na tym forum raczej rzadko uderzają do kurortów.

także jak stawiasz tezę, z którą mało kto się zgadza, to ok, nie ma problemu, ale fajnie byłoby ją poprzeć jakimiś sensownymi argumentami

nie krępuj się!

Polecałeś Benidorm w innym wątku i zdaje się że odradzałeś Alteę więc zdecydowanie mamy TOTALNIE odmienne gusta :D

Malaga podobała mi się ze względu na bardzo fajną plażę. Plaża w Almerii tez bardzo mnie zachwyciła, ale o Almerii ciężko tu dyskutować cokolwiek skoro plaże w Almerii wygrywają jakieś nagrody co roku za bycie najpiękniejszymi :) Porównując plaże w centrum miasta do plaży w centrum innych miast w których miałam okazję być to uważam że jest przyjemna i bardzo muszelkowa, co dla mnie było plusem :)
Bardzo mnie zachwycił park miejski w centrum Malagi- jeju no jest zielono, papużkowo no i co się z tym kłócić. Zwróciłam na to uwagę jako architekt krajobrazu i zawsze zwracam uwagę na zieleń w mieście. Pełno kwitnących strelicji, ciekawe gatunki roślin, jest co oglądać i jest się nad czym zachwycać, wystarczy tylko się rozejrzeć. Uważam że miasto jest też fajnie rozwiązane funkcjonalnie, są skwery, ławeczki. Mówię tu o tym centrum, wiadomo nie zagłębiałam się w dzielnice mieszkalne.
.
Wystarczająco opisałam swoje pozytywne odczucia nad zielonością i zadbaniem?

W Maladze mnie rozczarowało Pompidou- dla mnie kicz. Kwestia gustu pewnie.

Spodobał mi się taki jeden skwer w stylu jakimś formalnym, do którego można było się dostać tak "z ulicy" a nie tak jak 3/4 takich miejsc że płacisz za zwiedzanie zamkniętego ogrodu. Nie wiem gdzie to, mi się spodobał- jeśli ktoś kojarzy to miejsce to chętnie się dowiem co to gdzie to, bo trafiłam tam przypadkiem ;) to nie było na zamku, tylko gdzieś w tych uliczkach w centrum. Za jakość- lo siento, robiłam fotkę nocą.

Nie wiem, ale z wypowiedzi niektórych wynika to tak jakbym pisała że tylko Malagę widziałam albo tylko to mi się spodobało i koniec. Po prostu uważam, że to miasto nie jest warte tego bagatelizowania, bo jest przyjemne. Bo to że Granada, Sevilla, Ronda etc to nie ma nawet co dyskutować, choć Sevillę zapamiętałam jako miasto-patelnię :lol: Ale też bardzo fajnie i funkcjonalnie zaplanowaną.

Załączniki:
123.jpg
123.jpg [ 581.84 KiB | Obejrzany 1678 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 28 Mar 2017 14:08 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 233 256
Krajów: 28 / 13.5%
srebrny
Przeszedłem przez wszystkie 21 stron, więc z grubsza mam powoli obraz mojej tygodniowej wycieczki.
Przesyłam wstępny szkic z prośbą o opinie, na wstępie zaznaczam, że jadę w połowie maja z żoną, będącą wtedy w połowie 5 miesiąca ciąży dlatego odpadają zbyt długie wędrówki tym razem:) Czy w tej sytuacji Caminito Del Rey w ogóle ma sens? Trasa niby krótka ale ciężko mi powiedzieć nie będąc tam wcześniej czy jest osiągalna dla osoby z dodatkowymi kilogramami z przodu:) Oczywiście samochód wypożyczamy na cały pobyt.
Wstępny szkic:
Środa - popołudniowy lot do Malagi i tam szybkie wieczorne zwiedzanie + nocleg
Czwartek - Malaga -> Caminito Del Rey -> The Torcal De Antequera -> Malaga i tam drugi nocleg
Piątek - Malaga -> Setenil de las Bodegas -> Ronda -> ew. Marbella -> Malaga i tam trzeci nocleg
Sobota - Malaga -> Gibraltar -> ew. Tarifa -> Sewilla i tam pierwszy nocleg
Niedziela - Sewilla i tam drugi nocleg
Poniedziałek - Sewilla -> Kordoba -> Sewilla i tam trzeci nocleg - co po drodze?
Wtorek - Sewilla -> Los Cahorros -> Granada i tam ostatni nocleg
Sroda - Granada -> Nerja -> Malaga i lot z powrotem o 18:10
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 28 Mar 2017 14:35 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 106 123
Krajów: 15 / 7.3%
Los Cahorros nie dla kobiety w ciąży, El Caminito jak najbardziej (o ile nie ma lęku wysokości) :D
 Profil Relacje PM off
bonifacy uważa post za pomocny.

#417 PostWysłany: 29 Mar 2017 21:39 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 129 118
Krajów: 17 / 8.2%
niebieski
El Caminito to niby plaska trasa ale pamietaj ze to jednak ok 4-5 km na wlasnych nogach.
 Profil Relacje PM off
bonifacy lubi ten post.

#418 PostWysłany: 29 Mar 2017 22:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
W El Torcal żona niech tylko po płaskim chodzi. Skałki są bardzo fotogeniczne, ale można sobie kuku zrobić, więc niech jedynie popstryka ci fotki. A tak w ogóle jak czytam ten plan to nie za intensywny? czy może jeszcze z żoną nie konsultowałeś? ;)
bonifacy lubi ten post.

#419 PostWysłany: 29 Mar 2017 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 233 256
Krajów: 28 / 13.5%
srebrny
Na początek musi być ambitnie, aby można było z czego schodzić. Na pewno już omijam Kordobe. Szczerze mówiąc to z racji odległości i Sewilla mi nie pasuje ale wszyscy się nią tak zachwycacie :-)

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#420 PostWysłany: 29 Mar 2017 23:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
A propos Sewilli - jeśli jeszcze nie masz noclegu to polecam znaleźć taki z prywatnym parkingiem, może nawet dodatkowo płatnym. Sewilla wciąż - a byłem tam w 2006 r. - jest moim najgorszym koszmarem jeśli chodzi o szukanie miejsc do parkowania... :evil:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 761 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości