Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Maj 2016 10:10 

Hej :)

Jedziemy w lipcu, sztuk: 5 czyli dwoje 30+ oraz trójka nastolatków ;)
Na wyspie spędzimy 10 dni (rejon Can Picafort i Alcudia)
Samolot, noclegi oraz auto wykupione, na typowe atrakcje zostawię osobny budżet. I teraz pytania ;
1. Ile przeznaczć na codzienne kieszonkowe? Mam na myśli normalne wydatki, czasem zjeść coś na mieście, a czasem w apartamencie (mamy kuchnię) . Rzuciłam okiem na ceny w sklepach typu Eroski i widzę, że nie powinno być drożej, niż w niemieckich supermarketach ;)
2. Jak mają się sprawy z parkowaniem w turystycznych miejscowościach? Są jakieś płatne/bezpłatne parkingi?
3. Jakie ceny przekąsek, napoi na promenadzie, na plaży?
4. Co jeszcze warto wiedzieć, żeby się nie zdziwić? ;)

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na Majorce z all inclusive 🌊🍹 Malowniczo położony hotel na klifie za 3599 PLN ☀️ Lato na Majorce z all inclusive 🌊🍹 Malowniczo położony hotel na klifie za 3599 PLN ☀️
Wycieczka do Apulii za 849 PLN ☀️🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami ☕🍕 Wycieczka do Apulii za 849 PLN ☀️🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami ☕🍕
#2 PostWysłany: 22 Maj 2016 11:22 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 88 065
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
W Alcudii albo Pollence spokojnie znajdziesz parkingi bezpłatne blisko plaży jeśli będą miejsca oczywiście; w innych miejscowościach podobnie. Płatne parkingi są oznaczone zazwyczaj linią koloru niebieskiego a bezpłatne białą. Jeśli chodzi o supermarkety to najlepiej eroski, są też lidle, spary. Te przy samych plażach mają zazwyczaj wyższe ceny. Jakbyś się wybierała na Formentor z Alcudi to lepiej z samego rana. Mniej ludzi i mniejszy ruch i łatwiej zaparkować. Po drodze punkt widokowy punta de la Nao i widok na Es Colomer.
monicca lubi ten post.

#3 PostWysłany: 22 Maj 2016 15:50 

Dziękuję za wypowiedź ;)
Z parkingami myślę, że sobie poradzimy, troszkę się boję jedynie parkowania pod naszym apartamentem, przy budynku nie ma przypisanych miejsc, wg "rezydentki" parkuje się na ulicy, mam nadzieję, że nie będzie z tym problemu i znajdzie się w pobliżu coś wolnego.
A jak kształtują się przykładowe ceny na promenadzie i plaży? Jakieś lody, gofry, napoje czy inne posiłki?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Maj 2016 17:08 

Co do parkingów, pamiętaj jedną ważną zasadę. Żółta linia przy krawężniku - nie parkujesz. Bez względu na oznakowanie. To bardzo ułatwia sprawę. Parkingi z reguły są bezpłatne (w mniejszych miejscowościach), ale gdy już trafisz na płatny, to pilnuj by się nie spóźnić. Na Majorce - szczególnie jeśli odwiedzisz Palmę, może Cię to kosztować kilkaset złotych. Kroją turystów niemiłosiernie w tej kwestii, a parkingowych jest sporo, więc lepiej się pilnować :) Dwa lata temu zarobiłem mandat za 10 minut spóźnienia i nie było tłumaczenia, że łatwo się zgubić w wąskich uliczkach. Na szczęście małe spóźnienie (bodaj do 30 minut) można załatwić u parkingowego, za dopłatą (nie pamiętam ile, ale tanio nie jest). Procedura trochę skomplikowana jak na pierwszy raz, trzeba dopłacić w parkomacie, a później wrzucić jakiś świstek z rachunkiem do skrzynki. Ogólnie - lepiej dołożyć 1E i przyjść szybciej niż się spóźnić. To nie działa tak jak u nas i mocno pilnują stref.

Kwestia parkowania pod hotelem - google maps, street view i obejrzyj dokładnie okolice, a na pewno rozwieje to Twoje obawy.

Kieszonkowe - to zależy co chcesz robić. Macie samochód więc problem z głowy. Polecam po wylądowaniu od razu udać się do Carrefoura na poważniejsze zakupy. Jest niedaleko lotniska, a ceny bardzo przyzwoite, rzekłbym marketowe bez turystycznej marży. Napoje bardzo tanie, nawet taniej niż w PL. Piwko również w polskich cenach, czasem tańsze jak jest promo. 3 tygodnie temu kupowałem SanMiguela 0,3 za ok 1zł:) Dużo promocji typu drugie za pół ceny itp. Można odwiedzić także ichniejszego Auchana (AlCampo). Zasada podobna. Dodatkowo w obu marketach masz darmowe WiFi, co na Majorce jest rzadkością. Ceny w kurortach średnio dwukrotnie wyższe niż w markecie. Eroski, Lidl itp. również drożej ale nie aż tak jak przy plażach. Drogie jest niestety paliwo 1,2-1.3 E / litr, papierosy oraz restauracje nastawione na kasę od Niemców. Reszta cen nieznacznie tylko wyższa jak w PL i da się spokojnie przeżyć z niewielkim nawet budżetem, choć czasem trzeba będzie wybrać produkt mniej markowy. Wszystko zależy od tego na jakim poziomie chcesz spędzić te wakacje.
 Profil Relacje PM off
monicca lubi ten post.

#5 PostWysłany: 22 Maj 2016 17:42 

Dzięki wielkie :)
Informacje o tych kolorowych liniach nawet zapiszę. Sama organizuję wyjazd. Mamy chyba fajny apartamencik z Airbnb. W google niewiele widać, to mała uliczka stąd obawy o parkowanie.
Przylatujemy wieczorem o 20:30, trzeba jeszcze odebrać auto i trochę nie widzi mi się wpadac z trójką nastolatków do sklepu, ale informacja na pewno się przyda.
W przeliczeniu na złotówki to super tanio nie jest, ale chyba nie ma tragedii w stosunku do cen u nas nad Bałtykiem. Zresztą ja już trochę euro żyję (Niemcy) więc, jeśli jest podobnie cenowo co tam to ok.
Myślałam o 100 euro max/ na dzień.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Maj 2016 17:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Zależy czym będzie jeździć. Akurat ja wypożyczałem diesla po koniec kwietnia i ON kosztowało trochę ponad 1 euro i jeszcze mniej auto spala. Eroski jest akurat tańszym ze sklepów, również jet dużo promocji typu 2 za 1 albo drugi 50% gratis. Nie trzeba jeździć do hipermarketów. bo akurat eroski można spotkać w większych miasteczkach.
monicca lubi ten post.

#7 PostWysłany: 22 Maj 2016 18:47 

Cieszę się, że mogę pomóc. Te żółte linie to fantastyczna sprawa, nie musisz zastanawiać się czy tu można czy nie. 100 Euro na dzień spokojnie wystarczy przy racjonalnych wydatkach, nawet przy 5 osobach. Głodni nie będziecie, a i pozwiedzać się uda. Budżet planuj tak jak zawsze na wakacje i będzie ok. Nie wiem jakie ceny macie w Niemczech, ale skoro operujesz na co dzień Euro, to raczej szoku nie przeżyjesz:) Często wręcz będziesz miło zaskoczona, bo nawet w przeliczeniu na PL nie wypada to tak strasznie (nie licząc restauracji w kurortach). Jeśli mogę coś doradzić, to zabierz ze sobą swoje kosmetyki do opalania. Na miejscu jest drogo, ale to akurat nie powinno dziwić.
 Profil Relacje PM off
monicca lubi ten post.

#8 PostWysłany: 23 Maj 2016 07:13 

To fajnie, że można nie zbankrutować ;) Co do euro to mam odniesienie tylko do Niemiec, tam faktycznie nie jest drogo jak na kraj tejże waluty, z tego co widzę to i w Hiszpanii nie jest gorzej.
Znalazłam taki "pomocnik" w necie, może bardzo się nie zmieniło w przeciągu 3 lat ;)
http://lubiepodroze.eu/majorka-ceny-produktow-spozywczych-w-spar/
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Cze 2016 22:08 

Jeśli Alcudia i Can Picafort to odradzam Eroski i wszystkie inne sklepy, a polecam Mercadonę, która jest zarówno w jednej jak i drugiej miejscowości - w Can Picafort obok stacji Repsola. Warto tam kupować bo ceny są wyraźnie niższe. W Alcudii jest Lidl ceny też świetne. Inne sklepy zdzierają.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
monicca lubi ten post.

#10 PostWysłany: 09 Cze 2016 11:43 

whan napisał(a):
Jeśli Alcudia i Can Picafort to odradzam Eroski i wszystkie inne sklepy, a polecam Mercadonę, która jest zarówno w jednej jak i drugiej miejscowości - w Can Picafort obok stacji Repsola. Warto tam kupować bo ceny są wyraźnie niższe. W Alcudii jest Lidl ceny też świetne. Inne sklepy zdzierają.

dzięki ;) akurat Mercadona jest rzut beretem od naszego apartamentu
no i jeżeli ceny w innych sklepach nie będą drastycznie większe od tych z niemieckich marketów to tagedii nie będzie

-- 09 Cze 2016 11:44 --

nail napisał(a):
Cieszę się, że mogę pomóc. Te żółte linie to fantastyczna sprawa, nie musisz zastanawiać się czy tu można czy nie. 100 Euro na dzień spokojnie wystarczy przy racjonalnych wydatkach, nawet przy 5 osobach. Głodni nie będziecie, a i pozwiedzać się uda. Budżet planuj tak jak zawsze na wakacje i będzie ok. Nie wiem jakie ceny macie w Niemczech, ale skoro operujesz na co dzień Euro, to raczej szoku nie przeżyjesz:) Często wręcz będziesz miło zaskoczona, bo nawet w przeliczeniu na PL nie wypada to tak strasznie (nie licząc restauracji w kurortach). Jeśli mogę coś doradzić, to zabierz ze sobą swoje kosmetyki do opalania. Na miejscu jest drogo, ale to akurat nie powinno dziwić.

A te kosmetyki to jak bardzo drogo mogą być? Trudno nabrać do samolotu niewiadomo ile zapasów, do 5 euro kupię olejki do opalania?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Cze 2016 15:16 

Nie, olejki są bardzo drogie, nawet w Alcampo(Auchan). Tanie są tylko jakieś syfiaste noname'y. Lepiej kupić u siebie.

Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Cze 2016 19:53 

Cieszę się, że moge skorzystac z przydatnych info. Również sama organizuje wyjazd na Majorkę (sierpień) i nie ukrywam ,ze budzet jest dla mnie wazny. Mam wynajety apartament w Canyamel i samochód na cały pobyt. W resztę dopiero sie "wgryzam". To mój pierwszy wyjazd na Majorkę. Co warto zobaczyć, moze jakies nieprzewodnikowe sugestie, piekne plaże, widoki, miejsca nie oblegane przez tłumy. Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Z linku z cenami równiez skorzystałm. dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Lip 2016 20:15 

Ja muszę trochę zdementować swoje wcześniejsze wypowiedzi poniewaz niedawno wrocilem z kolejnego pobytu na majorce
- Ceny w eroskim i mercadonie są podobne. Eroski zmienil profil i poszedl mocno w promo, lidl tez walczy dlatego w tych sklepach warto kupować. W niedziele otwarty tylko eroski.

A co warto zobaczyć mając samochód:
- Formentor - jadąc w stronę cap de fromentor mamy playe formentor (parking 9 euro), a kawałek dalej piękną calę figuerę.
- Cala Varques
- Calo des moro (widoki piękne a obok zatoczki z krystalicznie czystą wodą.
- Sa calobra - a wlasciwie dojazd do niej.
- plaża w alcudii (najlepiej kilometr lub dwa od portu w prawo).
- Santuari de sant salvador
Piękne są także okolice Paguery, Santa Ponsy.

Ps
Chwalony przez wielu Es Trenc tyłka nie urywa.

Profil Relacje PM off
monicca lubi ten post.

#14 PostWysłany: 03 Lip 2016 08:23 

A jak z tłumami na plaży w bieżącym terminie? Będziemy 5-15 lipca. Podglądam kamerki na żywo i póki co jest znośnie ;)

Wylot we wtorek i dopinam plan, co warto zobaczyć, a co sobie odpuścić. Na pewno rejon Formentor, rejon Soller i co jeszcze polecacie?
Warto jechać do tego Safarii Zoo?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Lip 2016 08:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Okolice Santa Ponsy, Cala Portal Vells i Playa el mago, Cala Pi.
monicca lubi ten post.

#16 PostWysłany: 07 Lip 2016 09:00 

Plaża Muro jest fantastyczna. Ta w Can Picafort trochę mniej chyba, ze ktoś lubi takie miejskie. W każdym razie Majorka jest bardzo ładna ;)

Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 07 Lip 2016 10:51 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 25 638
Krajów: 6 / 2.8%
Z miejsc wartych zobaczenie poleciłbym:

- Zatoka Sa Calobra + promem do Port de Soller
- Plaża Calla Millor
- Przejazd serpentynami poprzez góry Serra de Tramuntana
- Jaskinie Coves del Drach - w pakiecie jest koncert na żywo wykonany na płynących łodziach
- Targ w Porto Cristo (nie pamiętam w jakie dni tygodnia)
- Zwiedzanie stolicy Pallma de Mallorca + Katedra La Seu
- Safari Zoo - moim zdaniem warto
- Marineland - ogromnie polecam, a szczególnie pokaz z delfinami

Na Majorce jest wiele miejsc wartych zobaczenia, jest tam naprawdę pięknie:)
Życzę miłego wypoczynku.
 Profil Relacje PM off
monicca lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości