Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Maj 2016 22:50 
Awatar użytkownika

Witam, lece do Vigo od 5-tego do 8-ego maja. Mógłby ktoś polecić co warto zobaczyć? Myślę, żeby wyskoczyć też do Bragi na dzień. Dajcie znać, pozdrawiam :-)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 01 Maj 2016 22:56 

Zdecydowanie polecam Islas Cies :) w samym Vigo byłem tylko przejazdem by tam dotrzeć, więc na jego temat się wypowiedzieć nie mogę. Do Porto też można wyskoczyć.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Maj 2016 09:27 

Loty: 1
Kilometry: 1 178
Krajów: 2 / 0.9%
Vigo nie obiftuje w wiele ciekawych miejsc, ale jeśli lubisz - zdecydowanie polecam chillout w tapasach przy marinie - dobre ceny i klimat też fajny.
W ogóle ta część Hiszpanii mam wrażenie że mogłaby polegać tylko na jedzeniu w tapasach/piciu piwa/oglądaniu meczów i chłonięciu klimatu i byłoby dobrze. ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Maj 2016 09:47 

niebieski
Vigo - to jedno z tych miast do ktorych warto albo nie zagladac albo pozostac na dluzej. Tak turystycznie, w 24h to mozna się zawieść , jednak Galicja ma fantastyzny klimat, jedzenie, ludzi.

W samym Vigo Castello do Castro - wspanialy widok na zatoke, stara czesc z paroma knajpkami, port. No i w sumie tyle - jeden dzien wystarczy w zupelnosci.

Wspomniane Ilas Cies na pewno warte grzechu.
Jesli masz samochod to polecalbym raczej ogladac okolice - Pentevedra, Redondela, Tui/Valenca i/lub mniejsze miejscowosci.
Jesli nie to moze rzeczywiscie bus do Porto/Bragi? Tylko wtedy bedzie dosc intensywnie.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 02 Maj 2016 14:23, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Maj 2016 12:56 

Loty: 81
Kilometry: 127 461
Krajów: 17 / 7.9%
Do Porto jeździ też pociąg. Kiedyś to były po 2 kursy dziennie w obydwie strony (rano i wieczorem).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Maj 2016 21:58 
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedzi. Będę miał do dyspozycji 2,5 dnia także mogę zrobić jednonocny chill-out w miejscowej tawernie, a nastepnego dnia wysokoczyć na wyspy Illas Cies. Zdjęcia wyglądają zachęcająco. Wyczytałem, że mają limit 2200 zwiedzjących dziennie, także jakiś prom zabookuje chyba z wyprzedzeniem. Do Bragi myślałem, żeby podskoczyć jakimś autosanem, ale to już na miejscu będę ewentualnie organizował. Cheers!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Maj 2016 22:01 
Awatar użytkownika

<pisane 7 maja>

Witajcie ponownie, 3 dni minelo jak z bicza strzelil, czas na krotkie podsumowanie wyprawy :) Wciaz jestem w hotelu Compostela, 100 metrow od rzezby Juliusza Verna, ale rano wylatuje, takze praktycznie wyprawa dobiegla konca.

A wiec pierwszego (pol) dnia pokrecilem sie po Vigo, wypilem piwko tu i tam. W Vigo tak jak w wielu innych hiszpanskich miastach bardzo rzucily mi sie w oczy majestatyczne, pelne rozmachu rzezby. Postac półryby-półziomka, koni wspinajacych sie po wstedze, mezczyzn ciagnacych sieci czy wspomniany juz Juliusz Verne. Fantastyczne, choc nie do konca jeszcze wyczytalem jakie jest znaczenie tych posagow, ale odrobie lekcje. Verne z tego co pamietam umiescil wątek Vigo w swojej powiesci, gdy kapitan Nemo zbieral kase na budowe Nautiliusa.

Drugiego dnia pociagiem w 2h smignalem do Porto. Bilet e25 w dwie strony, ciezko mi bylo znalezc wejscie na dworzec kolejowy, ale wkoncu sie udalo. Caly dzien padalo w Porto, ale jakos nie przeszkadzalo mi to za bardzo. A wiec zwiedzanie zrobilem na podstawie mini przewodnika ze strony duze podroze pl. Z tego miesca dzieki wielkie dla autora / ki. Ogrody z pieknymi widokami na rzeke i mosty, slynna biblioteka. Odwiedziłem winnice Porto - Ferrara. Super wycieczka zakończona degustacją.

<pisane 16 maja>

Ostatni dzień, trzeci to kręcenie się po Vigo. Wspiąłem się na Castelo do Castro. Super widoki, pełen relaksik. Pogoda nie zachęcała do plażowania, ale postanowiłem odwiedzić Playa de Samil, największą plażę. Zrobiłem to joggingiem, pokonując w sumie 17km w obie strony. Vigo wygląda jakby miało kilka centrów, za każdym zakątkiem można trafić na jakieś większe rondo, albo plac, gdzie tętni życie. Plaża opustoszała, ale napiłem się lokalnego browara z przeszklonej restauracji nad samą plażą.

Dzięki wielkie za inspiracje i za pomysły na zwiedzanie. Na wyspy Illas Cies się nie wybrałem bo pogoda pod psem, a przed deszczem nie było by się gdzie tam schować ;)

Pozdrawiam Was serdecznie,

grey
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości