Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Oporto czy Salou
#1 PostWysłany: 23 Maj 2013 21:01 

Loty: 20
Kilometry: 26 052
Krajów: 7 / 3.3%
Moi drodzy!

Może ktoś z Was mi doradzi, którą destynację lepiej wybrać. Jedną opcją jest Oporto/Portugalia, drugą Salou/Hiszpania. Chciałabym zwiedzić trochę fajnych miejsc, ale przy okazji poplażować i poodpoczywać. Jeśli chodzi o Salou to raczej wiem, czego się spodziewać, jednak z tego, co wyczytałam o Oporto, nie do końca mam wyrobioną opinię. Dużo pisze się o samym trunku porto, starym mieście, ale jak wygląda temat wybrzeża - Antlantyk, więc chyba woda chłodna? Plaże w tym rejonie fajne? Ktoś był, wie? :?:

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
 Temat postu: Re: Oporto czy Salou
#2 PostWysłany: 24 Maj 2013 11:32 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Jest obszerny temat na forum o Porto, poszukaj. W Salou nie bylem, Porto jak najbardziej warto.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Maj 2013 11:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Salou to miejscowość typowo wypoczynkowa i pełno tam turystów szukających raczej spokojnego odpoczynku niż niekończącej sie imprezy. znajduje sie tam także park rozrywki (port aventura, wstęp dość drogi bo coś kolo 40euro a i w środku warto wybrać sie do jednej z tematycznych jadłodajni gdzie ceny niestety nie sa najniższe ale na prawdę warto), który spokojnie wypełni cały jeden dzień. wg mnie to wypoczynek typu "plaza i słonce" a w porto nie bylem.

za nieduże pieniądze możesz pozwiedzać okolice pociągiem lub busem, niedaleko są parki z za pewne nieziemskimi widokami (oczywiście jak masz jechać w sierpniu to chodzenie po górkach raczej tylko z rana i przed zachodem bo sie upieczesz)

po za tym, obok masz tarragone, czyli historycznie miejsce ciekawsze niż siostra barcelona. warto wybrać się tam i poznać nie tylko historie tego regionu ale i większości polwyspu iberyjskiego (za czasów rzymskich tarragona to była tak jakby stolica polwyspu).

podsumowując: w salou można i odpocząć i coś pozwiedzać i (ale to już podniesie koszty) trochę się rozerwać
od bidy zawsze można wsiąść w pociąg i za ok 15euroRT skoczyć do BCN ;)

#4 PostWysłany: 24 Maj 2013 12:06 

Byłam w Salou - typowo turystyczna mieścina, wręcz 3 koło siebie - nawet nie wiadomo kiedy wchodzi się do drugiej ze względu na promenadę. Poza sezonem po zmroku miasteczko wymiera, ja o dziwo spotkałam tam tylko wtedy Polaków. Natomiast w dzień nawet i zatłoczone jest, plaża fajna, długa, woda zdecydowanie cieplejsza aniżeli w Portugalii.
Co do Porto - jeszcze nie odwiedzone przeze mnie, byłam jednak w Lizbonie i południowej Portugalii (Lagos, Sagres, etc.). Woda okrtunie zimna! A w Lizbonie jeszcze gorzej...chociaż idzie po kilku minutach się przywyczaić. Fale nawet na południu dość wysokie były, więc o pływaniu jako pływaniu nie ma w zasadzie mowy - jedynie skakanie na fale i poczucie się jak dziecko - czy młodzi czy starsi frajda ta sama. Wietrznie jest i to nie podlega dyskusji, na południu nawet gorąco, słońce porównując z hiszpańskim wręcz pali. Na północnej części pogoda w kratkę. W zeszłym roku będąc w Lagos był upał i wiatr, temperatura ok 30-33stopni, w Lizbonie parę dni później było już "tylko" 26-28stopni, a w Porto temperatura w tym samym czasie oscylowała w granicach 18-24.
Było kilku moich znajomych w Porto i jakoś bez rewelacji na dłuższy pobyt. Gdybym była na Twoim miejscu i zdecydowała się na Portugalię na pewno bym odwiedziła Bragę (b. blisko), Lizbonę (1 dzień w zupełności, chociaż życie nocne na Barro Alto zapadnie na długo w pamięć! i w miarę możliwości południe, ewentualnie okolice Lizbony jest sporo do zobaczenia.
Pod względem finansowym zdecydowanie Portugalia :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Maj 2013 13:22 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Lula napisał(a):
Co do Porto - jeszcze nie odwiedzone przeze mnie, byłam jednak w Lizbonie i południowej Portugalii (Lagos, Sagres, etc.). Woda okrtunie zimna!

Nie przesadzaj, ja w styczniu kąpałem się niedaleko Albufeiry. Woda może miała z 18-19°C, fakt, że w lecie ma niewiele więcej, może 22-23°, ale na pewno nie można powiedzieć, że jest okrutnie zimna. Była wtedy całkiem przyjemna, przy temperaturze powietrza niewiele większej.
Uczucie zimna (subiektywne) może wynikać wyłącznie z różnicy temperatur powietrza i wody, przy 40° upale nawet 28° temperatury wody w Morzu Czerwonym może się wydawać zimne.

Jeśli chodzi o plażowanie to ja Porto nie polecam, ale zwiedzanie jak najbardziej tak.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Maj 2013 21:56 

Loty: 20
Kilometry: 26 052
Krajów: 7 / 3.3%
Dzięki:) jestem w trakcie kupowania - decyzja Salou. Oporto zaczeka na inny wypad, przy którym da radę zahaczyć o Lisbonę i Faro.

dzięki wszystkim za info:)

#7 PostWysłany: 30 Maj 2013 11:23 

karka30 napisał(a):
Dzięki:) jestem w trakcie kupowania - decyzja Salou. Oporto zaczeka na inny wypad, przy którym da radę zahaczyć o Lisbonę i Faro.

Faro odpuść.

W Lizbonie byłam 5 dni i okrutnie się nudziłam, naprawdę w 1 dzień zwiedziłam wszystko (odpuściłam ZOO). Ile można chodzić po wzgórzach (najlepiej się przygotować na pionowe niemal wspinaczki). Wstając z samego rana i wracając na wieczór da się wszystko zobaczyć. Niestety to nie ta sama Lizbona sprzed lat, którą każdy się zachwycał i pragnął zobaczyć. Stare, piękne budynki są wysiedlane i burzone, a w ich miejsce stawiane biurowce. Mój host opowiedział mi sporo historii i polityki lokalnej i takim tempem za kilka lat miasto może i będzie nowoczesne, ale klimat już nie ten sam, dopóki nie tkną Barro Alto, które w szczególności polecam nocą!

Załączniki:
Komentarz do pliku: Ericeira
DSC04648.JPG
DSC04648.JPG [ 142.04 KiB | Obejrzany 1607 razy ]
DSC04471.JPG
DSC04471.JPG [ 157.86 KiB | Obejrzany 1608 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Cze 2013 19:39 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
No to zla wiadomosc, bo w Porto tez chodzi sie tylko po wzgorzach :P Jednak i Lizbona i Porto sa moim zdaniem jak najbardziej warte co najmniej 3 dni.

Faro samo w sobie nie ma wiele do zaoferowania, jednak Algarve, zwlaszcza zachodnia czesc, zdecydowanie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości