Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 19 Sie 2026 13:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 962 325
Krajów: 61 / 28.5%
Po powrocie z Hiszpanii też jeszcze się dopiszę. Gratulacje dla tych, którzy dobrze trafili z miejscem i z pogodą :) My sugerując się dobrymi prognozami pojechaliśmy wybrzeżem z Bilbao pod Santander. Miała być latarnia morska na Cabo de Ajo, ale ok. godziny 17 drogi prowadzące do miejscowości Ajo były już zamknięte i pilnowane przez policję, czyli ludzie zjechali się bardzo wcześnie. Ostatecznie wylądowaliśmy w okolicach plaży i punktu widokowego Los Tranquilos. Miejsce w teorii super, z widokiem na Santander po drugiej stronie zatoki. Tam również na wieczór zjechały tłumy ludzi. Niestety im bliżej było fazy całkowitego zaćmienia, tym więcej chmur nad horyzontem. Po 20:15 można było robić zdjęcie cienkiego "rogalika" w tych chmurach bez żadnych filtrów na obiektywie. I jakieś 2 minuty przed kulminacją chmury wszystko zasłoniły... :roll: Z innej relacji wiem, że z okolicach Gijon było podobnie, wybrzeże Kantabrii i Asturii okazało się więc raczej kapryśne dla obserwatorów. Do następnego zaćmienia! 8-)
wtak uważa post za pomocny.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#62 PostWysłany: 19 Sie 2026 13:49 
Awatar użytkownika

złoty
kameander napisał(a):
Pięknie dziękuję. Autentycznie mnie to teraz zaciekawiło, może spróbuję wyskoczyć w takim razie.

To ja tylko jeszcze raz podziękuję za ten wątek. Przede wszystkim @Kashpir, @kostek966, @kubus571 i @piotrek_ za motywację, dodatkowo @farciarz, @piotrkr i @wtak za narzędzia i oczywiście @xyrxis za zaciągnięcie mnie we właściwe miejsce. Absolutnie wyjątkowe przeżycie - za rok na pewno uderzam na południe.

@wtak Kurczę, przegapiłem, a widzę, że byliśmy praktycznie zaraz obok.

PS Przypadkowo nagrałem audio kilkunastu sekund momentu kulminacyjnego. Nie nadaje się do publikacji, ale kto pamięta stary dowcip o reakcji mieszanej grupy turystów na Niagarę, ten zasadniczo wie, jak to brzmiało 😂

Ostatnio edytowany przez kameander, 19 Sie 2026 13:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
xyrxis uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 19 Sie 2026 13:53 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 1 157 204
Krajów: 118 / 55.1%
platynowy
Ja byłem w Bilbao, widok elegancki

Załączniki:
20260812_202732.jpg
20260812_202732.jpg [ 60.96 KiB | Obejrzany 145 razy ]
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 15.99 KiB | Obejrzany 145 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#64 PostWysłany: 19 Sie 2026 14:00 
Awatar użytkownika

srebrny
To ja dodam jeszcze od siebie materiał TVNu który leciał live, nawet gdzieś w tym małym tłumie na wzgórzu mnie widać :)

Uprzedzając pytania znalazłem się konkretnie w tym miejscu zupełnie przypadkiem :)

https://tvn24.pl/najnowsze/calkowite-za ... -st9186667 (drugi materiał filmowy)

Image
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 19 Sie 2026 15:11 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Fajnie się ogląda Wasze zdjęcia i czyta posty. Ja polowałem na zaćmienie na Islandii, no cóż, nie będę zakładał oddzielnego tematu :D Ale nawet bez zaćmienia Islandia jest cudowna i nie żałuje wyboru.
W pasie całkowitego zaćmienia było całkowite zachmurzenie (aczkolwiek widziałem gdześ zdjęcia, że komuś się udało na którymś wzgórzu uchwycić właściwy moment. Pojechaliśmy więc w rejon Jeziora Mývatn gdzie było 95% zasłoniętej tarczy. A widoki były takie -tuż przed -
Załącznik:
Z2.JPG
Z2.JPG [ 25.35 KiB | Obejrzany 111 razy ]

oraz podczas kulminacji
Załącznik:
Z1.jpg
Z1.jpg [ 52.59 KiB | Obejrzany 111 razy ]
5 ludzi lubi ten post.

#66 PostWysłany: 19 Sie 2026 20:40 
Awatar użytkownika

Loty: 705
Kilometry: 947 291
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
Ja na moment całkowitego zaćmienia dosłownie dobiegłem w ostatniej chwili :D

Plan A zakładał, że zaćmienie obejrzę z klifów nieopodal Aviles w Asturii i plan ten obowiązywał do środy aż do południa, bo nawet najbardziej pesymistyczne prognozy wskazywały, że pomimo początkowego zachmurzenia od połowy dnia zacznie się stopniowo rozjaśniać.

O 17:10 wylądowałem na lotnisku Asturia i w momencie podchodzenia do lądowania stało się jasne, że na żadne przejaśnienia nie ma szans. Zamiast do Aviles pojechałem zatem z lotniska autobusem do Oviedo, gdzie zachmurzenie było mniejsze, ale im bliżej horyzontu tym chmur było więcej i dodatkowo radary pokazywały, że mogą ciągle napływać z kierunku północnego, od strony wybrzeża.

Miałem dużo szczęścia, że o 18:56 z Oviedo odjeżdżał pociąg, który o 20:07 planowo zatrzymywał się w Leon, gdzie pogoda była idealna. Początek zaćmienia obserwowałem z pociągu wraz z obsługą i nielicznymi pasażerami. Do Oviedo dotarłem z lekkim opóźnieniem i prosto z dworca kolejowego biegłem w kierunku otwartych terenów z dobrym widokiem na zachód. Na szczęście okazało się, że Słońce jest na tyle wysoko, że dobry widok był również z okolic centrum kongresowego nieopodal dworca i stamtąd ostatecznie obserwowałem fazę całkowitego zaćmienia.

Czasu na przygotowanie miałem zaledwie kilka minut, ale zdjęcia wyszły całkiem przyzwoicie, chociaż żadne zdjęcia i nagrania nie oddają jak zaćmienie wyglądało w realu.

Początek całkowitego zaćmienia.
Załącznik:
IMG_0118.JPG
IMG_0118.JPG [ 77.32 KiB | Obejrzany 62 razy ]

Faza całkowitego zaćmienia.
Załącznik:
IMG_0122.JPG
IMG_0122.JPG [ 82.69 KiB | Obejrzany 62 razy ]

Okolice centrum kongresowego w Leon w trakcie całkowitego zaćmienia.
Załącznik:
IMG_0125.JPG
IMG_0125.JPG [ 123.9 KiB | Obejrzany 62 razy ]
7 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość