Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#1221 PostWysłany: 20 Lut 2016 22:51 

lukasz0207 napisał(a):
Trochę odświeżę wątek bo już wizz powoli wrzuca bilety na kwiecień do Stavanger dlatego zacząłem zastanawiać się nad wyjazdem. Jako, że jestem osoba, która uwielbia dużo łazić z całym bagażem na plecach (taki ślimak, ale trochę szybszy :). Mam pytanie w sprawie szlaku. Wiem, że jest szlak z Preikestolen do Bratelli (czytałem o tym w kilku relacjach), ale ostatnio gdzieś przeczytałem, że podobno szlak ciągnie się dalej do Lysebotn przez Songesand. Czy słyszał ktoś o tym szlaku? Bardzo podoba mi się myśl o takiej trasie (zaoszczędzi się na promie) a najważniejsze, że jest możliwość dłuższej wędrówki przez piękną przyrodę.

Rzadko tu wchodzę więc odpisuję z opóźnieniem. Razem z kumplami zrobiliśmy w czerwcu ub. roku rundkę prawie dookoła Lysefiordu. Ominęliśmy fragment z Lysebotn do Bratteli posiłkując się promem. Spowodowane to było brakiem czasu. Startowaliśmy w Oanes i szliśmy się w kierunku Kjerag. Później powrót do Stavanger przez Preikestolen. Jeśli masz 6-7 dni to spokojnie zrobisz całą rundkę. Nam tego jednego-dwóch dni zabrakło. Była też podwózka z parkingu spod Kjeragu do Lysebotn, ale tam jest tylko asfaltówka więc żadna przyjemność.

Prom z Lauvvik do Oanes
Image

Naprzeciw Preikestolen kończy się asfaltówka i już zaczyna się normalny szlak

Image

Gdzieś po drodze do Florli

Image

Image

Spaliśmy koło chatki Florli. Była oczywiście zamknięta. Gdzieś tam trzeba wcześniej zabukować miejsce i odebrać klucze. Noclegi w tych chatkach jednak są bardzo drogie.

Image

Drugi dzień, kierunek Kjerag.

Image

Image

Image

Pogoda się zepsuła. Na szczęście idąc po śladach znaleźliśmy jakąś otwartą chatkę. Nie była to chata z tych które są na mapach oznaczone jako chatki do spania. Z tego co słyszeliśmy to jakaś prywatna inicjatywa. Chatka otwarta, dobrze wyposażona i utrzymana. Polacy na których się tam natknęliśmy spali tam również w poprzednich latach.

Image

To właśnie ona. Zdjęcie z kolejnego dnia

Image

Image

Image

Image

Powoli wchodzimy na Kjerag, tutaj konkretnie omijamy jego szczyt

Image

To już z okolic Kjeragbolten

Image

Lysebotn

Image

Płyniemy z Lysebotn do Bratteli

Image

Kjerag z drugiej strony

Image

Nasz przystanek

Image

Jakieś sto metrów wyżej znajdujemy fajną polanę do spania

Image

Kolejny dzień to już kierunek Preikestolen

Image

Image

Image

Dochodzimy do szlaku na Preikestolen. Tutaj już całe wycieczki chodzą

Image

Image

Spaliśmy jakieś dwadzieścia metrów od miejsca z którego jest wykonane to zdjecie

Image

Weszliśmy też na szczyt. Nie wiem nawet czy jego nazwa to też Preikestolen

Image

Jak myśmy byli na Preikestolen, to było ciężko z wodą. Nie potrafilismy znaleźć żadnego źródełka. Dopiero po długich poszukiwaniach udało się znaleźć przy szlaku.

Zachód słońca

Image

Image

Chyba trzy godziny później wschód

Image

Powoli schodzimy

Image

Tutaj kończymy i jedziemy autobusem do Tau, dalej Stavanger. Szybkie zwiedzanie i lot do Katowic.

Image

Przepraszam za ilość zdjęć.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1222 PostWysłany: 20 Lut 2016 23:35 
Awatar użytkownika

Loty: 147
Kilometry: 272 825
Krajów: 36 / 16.8%
Tauzen fajnie, że się Wam udało. W jakim terminie byliście bo widzę ?, że sporo śniegu było.

Cytuj:
Przepraszam za ilość zdjęć.

Za takie zdjęcia to nie ma co przepraszać, chciałoby się więcej. Zwłaszcza ten widok o zachodzie słońca, jest niesamowity.
 Profil Relacje PM off  

#1223 PostWysłany: 21 Lut 2016 00:24 

Byliśmy w drugiej połowie czerwca ub. roku. Ale ubiegłoroczna wiosna była specyficzna, co potwierdzali wszyscy napotkani Norwedzy i Polacy. Także w tym roku powinno być dużo lepiej ze śniegiem.
 Profil Relacje PM off  

#1224 PostWysłany: 21 Lut 2016 11:50 
Awatar użytkownika

A jak nawigowaliście po południowej stronie fiordu? Po śladach/ścieżkach, mapa czy jakieś zdobycze techniki?

#1225 PostWysłany: 22 Lut 2016 18:15 

Korzystaliśmy głównie z wydrukowanych map z ut.no/kart. W przypadku niejasności korzystaliśmy z aplikacji OruxMaps, oszczędzaliśmy na baterii telefonu więc staraliśmy się nie nadużywać.
Śladów do Florli nie mieliśmy żadnych. W drugim dniu napotykalismy czasami na ślady Polaków którzy szli przed nami w tym dniu.
 Profil Relacje PM off
Lucass uważa post za pomocny.

#1226 PostWysłany: 29 Lut 2016 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Krajów: 29 / 13.6%
Zbanowany
niebieski
Witam. Mam pytanie czy da radę w jeden dzień zwiedzić Preikestolen? Konkretnie rano o 6:05 wylot z Gdańska do Stavanger tam o 7:50. Potem z lotniska na przystań promową w Stavanger Flybussen. Następnie ze Stavanger promem do Tau. Z Tau autobusem na parking pod Preikestolen. Powrót był by o 18:50 do Katowic lub 20:50 do Wilna. Teraz powstaje pytanie czy radę to zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#1227 PostWysłany: 29 Lut 2016 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
Tak. Da rade.
Kilka osób tak robiło. Tylko zależy kto co lubi... bo jednak co chwila będziesz zerkał na zegarek ile ci zostało :)

W tym, wątku są rozkłady jazdy. Po prostu pododawaj sobie te odcinki, będziesz wiedział jakim czasem dysponujesz.

#1228 PostWysłany: 29 Lut 2016 23:15 
Awatar użytkownika

Bilety kupione :D 1.05-9.05, wiem, że lepiej było by trochę później ale ten termin mi bardzo pasuje i dodatkowo bilety były tanie.
Mam nadzieję, że za bardzo nie pogubię się na trasie :)
 Profil Relacje PM off  

#1229 PostWysłany: 01 Mar 2016 22:58 

W planach ta sama trasa co my?
My dziś kupiliśmy bilety do Bergen na 02-06.06. Na tapecie język Trola.
 Profil Relacje PM off  

#1230 PostWysłany: 01 Mar 2016 23:08 
Awatar użytkownika

Tak, ta sama trasa.

Też chciałbym wybrać się na trolltunge w czerwcu, ale nie wiem czy uda mi się w tym roku.
Jak wrócisz do napisz jak było. Ja myślałem żeby z Bergen pojechać stopem do Oddy, ale jestem ciekaw czy na tej trasie jest ruch.
Idziecie tylko na język, czy będziecie jeszcze na coś iść? Czytałem, że w tamtej okolicy jest sporo ładnych szlaków, w sumie jak chyba wszędzie gdzie są fiordy :)

Kurcze zwariowałem prze fly4free :D jeszcze nie pojechałem a raczej poleciałem do Stavanger a już poważnie zastanawiam się nad językiem trola.
 Profil Relacje PM off  

#1231 PostWysłany: 06 Mar 2016 12:29 

Myślę, że jeszcze coś koło Bergen lub w okolicy Oddy zobaczymy. Raczej nas interesują górskie szlaki niż zwiedzanie.

A co do Lysefjordu, to życzę przynajmniej takiej samej pogody jak myśmy mieli.
 Profil Relacje PM off  

#1232 PostWysłany: 17 Mar 2016 11:14 

niebieski
Sprobuje jakos przebrnac przez caly watek ale wybaczcie jest to ponad 60 stron.
Potrzebuje pomocy w okresleniu kluczowych punktow wyjazdu.

Lecimy w czerwcu (sobota) do Stavanger. O 9am wypozyczamy samochod i w planach na ta sobote i niedziele mamy: Kjerag oraz Preikestolen. W poniedzialek o 8am mamy powrot ze Stavanger.

Mam takie pytania:
a) jaka kolejnosc wybrac - ktora gora piersza? Jesli mozecie zaproponujcie najoptymalniejsza droge.
b) czy warto brac samochod - jest na 5 wiec chyba najtaniej?
c) gdzie brac najtanszy nocleg - w jakiej okolicy? Wydaje sie nam ze bedzie nam potrzeny tylko nocleg z soboty na niedzile. Bo z niedzieli na poniedzialek przespimy sie na lotnisku
d) jakies miejsce warto dodac do tego planu?
e) wiem że to wróżenie z fusów ale czy 25.06 należy spodziewać sie jakis trudnosci w dotarciu do tych 2 miejsc? Mysle tu powiedzy o sniegu - i chodzi mi o statystyczny rok :)
f) jakie beda nas czekaly oplaty dodatkowe: prom, parkingi, platne drogi? Moze da sie cos ominac by bylo taniej?

Z gory dziekuje za wszelka, nawet najmniejsza, pomoc
 Profil Relacje PM off  

#1233 PostWysłany: 17 Mar 2016 14:09 
Awatar użytkownika

niebieski
@beata123
b) Jeżeli w grę w chodzi Kjerag to zdecydowanie brać samochód, szczególnie przy 5 osobach.
d) Jak jest samochód to punkt obowiązkowy - wodospad Manaffosen (odbicie z głównej trasy tylko na jakieś 10 km).
e) Jeżeli chodzi o pogodę w Norwegii to lepiej nie patrzeć na statystyki, tylko być przygotowanym na wszystko (zdjęcia śniegu na Kjeragu z drugiej połowy czerwca masz nawet na tej stronie).
 Profil Relacje PM off
beata123 lubi ten post.
beata123 uważa post za pomocny.

#1234 PostWysłany: 17 Mar 2016 14:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
a) ja wybrałem Pulpit Rock. Jest znacznie bliżej.
c) jak macie auto, to tam gdzie tanio.
f) Promy kosztują. Ten z Tau jest droższy i niestety nie pamiętam ile zapłaciliśmy, ale to było coś w stylu 200-300 NOK z samochodem. Ten z Lauvvik kosztował niecałe 100 NOK. Parkingi przy Pulpit Rock i przy Kjerag też kosztują po 100 NOK. Jakby co to widzieliśmy parkujących na dziko, tyle że trzeba dojść, ale nie jakoś daleko. Ten dziki parking przy Pulpit Rock był jakieś 800 m. od startu na PR, ten przy Kjeragu z 1,5 km i widać z niego schronisko przy Kjeragu.
 Profil Relacje PM off
beata123 lubi ten post.

#1235 PostWysłany: 17 Mar 2016 16:22 

niebieski
Roku napisał(a):
f) Promy kosztują. Ten z Tau jest droższy i niestety nie pamiętam ile zapłaciliśmy, ale to było coś w stylu 200-300 NOK z samochodem. Ten z Lauvvik kosztował niecałe 100 NOK. Parkingi przy Pulpit Rock i przy Kjerag też kosztują po 100 NOK. Jakby co to widzieliśmy parkujących na dziko, tyle że trzeba dojść, ale nie jakoś daleko. Ten dziki parking przy Pulpit Rock był jakieś 800 m. od startu na PR, ten przy Kjeragu z 1,5 km i widać z niego schronisko przy Kjeragu.

Dziekuje.
Rozumie ze prom jest koniecznoscia.
Najsensowniej wychodzi Stavenger->Tau->Preikestolen->(nocleg)->Lauvvik->Wodospad->Kjeragu.
Z powodu odleglosci oraz niepowtarzania drogi. Co myslicie?
 Profil Relacje PM off  

#1236 PostWysłany: 17 Mar 2016 18:44 

niebieski
Spania w namiotach nie bierzecie pod uwagę?

#1237 PostWysłany: 17 Mar 2016 19:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Ja jechałem z lotniska przez Sandness (nazwy mogę mylić nieco bo z pamięci piszę) do Lauvvik i stamtąd na drugą stronę. Przejazd mostem (zakaz zatrzymywania) urywa głowę. Później na Preikestolen i na dół do Tau i do Stavanger, tam miałem nocleg. Rano następnego dnia do Manaffosen (już inną trasą, nie na Lauvvik) i na Kjerag. Co mogę doradzić, to zasuwajcie rano czym prędzej na Kjerag, bo lepsze zdjęcia wychodzą (położenie słońca). Lepiej do Manafossen na powrocie, wydaje mi się. Z 2h na ten wodospad można liczyć, na bezpiecznie. 20 minut autkiem i z 40 minut pod górę. Powtarzania drogi raczej w tym było mało. A właściwie wcale. No ale ja byłem nieco uwiązany noclegiem w Stavanger. Weźcie nawigację.
 Profil Relacje PM off
beata123 lubi ten post.

#1238 PostWysłany: 17 Mar 2016 20:48 
Awatar użytkownika

Jeżeli miałbym wybierać, to wybrałbym taką kolejność:
Sobota: Stavanger - Kjerag (przez Sandnes, Oltedal, Sinnes) - powrót tą samą drogą (innej nie ma) przez wodospady, potem przed Sandnes skręt na prom Lauvvik/Oanes, dalej w okolice Preikestolenhytte i tu nocleg (niekoniecznie akurat w schronisku).
Niedziela: wczesna pobudka i marsz na Preikestolen, gdzie macie szansę uniknąć dzięki temu tłumów. Zostaje też trochę czasu na ewentualny spacer po Stavanger.
Co do trasy powrotnej z Preikestolen do Stavanger (czy na lotnisko) warto się zastanowić czy nie bardziej opłaca się powrót do promu Oanes/Lauvvik i stamtąd przez Sandnes do Stavanger. To zaledwie około 35 km dalej niż przez Tau.
Porównując ceny promów:
https://www.norled.no/contentassets/d12 ... d_2016.pdf
Kod:
Oannes - Lauvvik 73 NOK (samochód i kierowca) + 4x30 NOK (pasażerowie) = 193 NOK
Tau - Stavanger  155 NOK (samochód i kierowca) + 4x55 NOK (pasażerowie) = 375 NOK
Różnica - 182 NOK

i biorąc pod uwagę ceny paliwa ~14 NOK za litr benzyny, wychodzi, że za tą "zaoszczędzoną na promie" różnicę można kupić 13 litrów, na których spokojnie da się zrobić i 150-200 km, a nie tylko 35. W przypadku diesla nawet więcej.

Jeżeli wybierzecie kolejność odwrotną, i najpierw wybierzecie się na Preikestolen, to będziecie tam około południa, czyli w najgorszą ze względu na tłum porę. A chyba fajniej byłoby doświadczyć samotności na Kazalnicy, niż na Kamieniu.
:)

#1239 PostWysłany: 17 Mar 2016 21:16 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
@beata123 też lecimy 5os w sobotę 25.06 :D
na pewno zrobimy Ambonę, Kjerag jeszcze nie wiem.

#1240 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:35 

niebieski
kleyo napisał(a):
Spania w namiotach nie bierzecie pod uwagę?

lecimy wizzair i bysmy musieli na 5 osob zabrac spory namiato - nie wiem czy to sie kalkuluje bo pewnie ze 200zl za sam taki bagaz :(

-- 18 Mar 2016 10:42 --

Roku napisał(a):
Ja jechałem z lotniska przez Sandness (nazwy mogę mylić nieco bo z pamięci piszę) do Lauvvik i stamtąd na drugą stronę. Przejazd mostem (zakaz zatrzymywania) urywa głowę. .

W Lauvvik jest most? Mozesz napisac cos wiecej bo jakos tego nie widze. W Lauvvik jest prom do Oanes tylko. Przynajmiej tak to widze na mapie.
Podpowiedz bo juz nie lapie nic

PS> Pamietasz ceny promow?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość