Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#1161 PostWysłany: 16 Sie 2015 09:25 
Awatar użytkownika

niebieski
@ewel_no
O sposobach dotarcia pod Kjerag było już milion razy w tym wątku :)
Prom rzadko kursuje i dodatkowo jest mały i tak jak pisali inni, najlepiej rezerwować wcześniej, bo może zabraknąć miejsc. Przewóz samochodu to już na pewno trzeba z wyprzedzeniem rezerwować (wychodzi bardzo drogo).
Informacje i rozkłady promów na stronie przewoźnika:
https://www.kolumbus.no/en/routes/ferries/ryfylke/
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1162 PostWysłany: 16 Sie 2015 10:27 

Dziękuję za pomoc! Trochę mi się rozjaśniło, myślę że dam radę już to ogarnąć ;)

@lastminut w Stavanger będę 5-8 września, Kjerag myślę w niedzielę lub poniedziałek (i z tego co widzę to jednak w poniedziałek będzie łatwiej się dostać)

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#1163 PostWysłany: 16 Sie 2015 14:38 

W terminie 29.08 01.09 lecimy wizzair z Katowic do Stavanger.

Chętnie zgadamy się z 2 osobami, wspólnie wypożyczymy auto i zrobimy trasę Preikestolen, Kjerag, Trolltunga. Spanie pod namiotami.
Proszę o kontakt na marp76@interia.pl.
pozro
 Profil Relacje PM off  

#1164 PostWysłany: 18 Sie 2015 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
czy ktoś próbował stopem dojechać z okolic Pulpit Rock do okolic Kjerag? Prom u mnie odpada, bo w sobote nie kursuje...
 Profil Relacje PM off  

#1165 PostWysłany: 19 Sie 2015 09:33 

Witam,
Czy ktos byl na Kjeragu w polowie pazdziernika, czy to dobry okres aby wejsc na kamien?
Jakie sa tam warunki wejscia?
Czy jest slisko i czy wejscie w tym okresie na kamien jest bezpieczne?
Z gory dzieki za info
 Profil Relacje PM off  

#1166 PostWysłany: 19 Sie 2015 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
To nigdy nie jest tak że coś jest pewne. W tym roku byłem w połowie lipca i tydzień wcześniej i tydzień po tym jak byłem lało non stop. Na Kjeragu pełno śniegu. W Norwegii nic pewnego. Trzeba śledzić pogodę, która zmienna jest.

Ja w lipcu na kamieniu się trochę bałem... bo kamień był mokry i śliski... no ale podobno do tej pory nikt tam nie spadł ;)

#1167 PostWysłany: 20 Sie 2015 11:19 

Gdzie mozna kupic naboje do butli gazowej w okolicach stavanger? w jakich sklepach? z tego co czytalem to chyba jakies kiwi? moze ktos podac pare nazw i namiary gdzie te sklepy mniej wiecej sa?

-- 20 Sie 2015 11:22 --

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w okolicach schroniska pod Kjerag jest mozliwosc wziecia prysznica?
 Profil Relacje PM off  

#1168 PostWysłany: 20 Sie 2015 11:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Sklepów nie pamiętam, ale w tym wątku na pewno sa podane lokalizacje.

Pod wejsciem na Kjerag nie ma schroniska, jest tam restauracja.

Po wejsciu na pierwsze wzgórze masz widok na doline. Tam plynie rzeka. Tam tez sie mylem. Woda wprawdzie zimna, ale szybko czlowiek sie przyzwyczaja ;)

#1169 PostWysłany: 20 Sie 2015 15:14 
Awatar użytkownika

W samym centrum jest Intersport: Østervåg 7, 4006 Stavanger
Nie pamiętam dokładnych ceny, ale bardzo przystępne.

Na parkingu przed wejściem na szlak jest budka z toaletą i był też chyba prysznic, ale w 2012 i 2013 zamknięty. Może ktoś ma świeższe informacje.

Miałam dwa podejścia na Kjerag, we wrześniu i w lipcu następnego roku. Wrzesień - wiatr, deszcz, ponuro, ślisko, więc na kamień nie weszłam bo by mnie zwiało. Lipiec - idealnie :)
 Profil Relacje PM off  

#1170 PostWysłany: 21 Sie 2015 02:32 

niebieski
kogucikk napisał(a):
chyba jakies kiwi?
?

taa ... kiwi ... :lol:
 Profil Relacje PM off  

#1171 PostWysłany: 21 Sie 2015 09:24 

Mamy lecieć we wtorek a tu prognoza pogody pokazuje non stop deszcz - chyba lepiej odpuścić ?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1172 PostWysłany: 21 Sie 2015 09:40 
Awatar użytkownika

srebrny
No ale przecież nie napisałaś jakie masz plany, na jak długo, etc etc.
Jakbym miał zwiedzić Stavanger na jeden dzień, to by mi deszcz nie przeszkadzał. Gdyby to chodziło o wejście na Pulpit czy Kjerag, to znaczenie ma duże...

edit: Poszukałem Twoich wpisów. Jełsi masz faktycznie zamiar wejśc na Kjerag, poźniej udać sie promem do Bratteli i dalej na Pulpit Rock, to ja już bym chyba był skłonny do rezygnacji. Serio... to nie chodzi o spacerowanie po mieście.

Do poniedziałku będzie ładna pogoda w sumie: http://www.yr.no/place/Norway/Rogaland/ ... /long.html
Czyli jak zaczynasz podróż to zaczyna padac :).

Obserwuj pogode codziennie, to się szybko zmienia. Wg mnie jest szansa że się przesunie o jeden czy dwa dni. Tylko nie wiem w która stronę :D
Zdecyduj sie na dzien przed wyjazdem. Jeśli ma non stop padac, to ja bym odpuścił, bo doczytałem że planujesz namiot, tak jak i ja to zrobiłem.

Ostatnio edytowany przez DAD, 21 Sie 2015 09:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1173 PostWysłany: 21 Sie 2015 09:50 
Awatar użytkownika

niebieski
morówki napisał(a):
Mamy lecieć we wtorek a tu prognoza pogody pokazuje non stop deszcz - chyba lepiej odpuścić ?

Leciałem 2 tygodnie temu do Bergen i miałem ten sam dylemat. Tydzień przed wylotem prognoza pokazywała deszcz non-stop. Potem się trochę poprawiało ale i tak było źle. Hotel mogłem jeszcze odwołać, więc też się zastanawiałem ale za poradą forumową zaryzykowałem. W efekcie na trzy dni każdy był inny, jeden dzień słońce i nie padało w ogóle, jeden dzień deszcz przelotny, jeden dzień padało więcej ale były spore przerwy. Ogólnie wyjazd bardzo udany. Tak jak mówią, prognoza pogody w Norwegii to rzecz bardzo umowna :)
Ale jeżeli to ma być namiot, to faktycznie ryzyko jest jednak spore.
 Profil Relacje PM off  

#1174 PostWysłany: 21 Sie 2015 09:58 

No tak - plan był/jest: Sola, Lauvvik, prom do Lyseboten, Kjerag, prom do Bratteli, Prejkestolen ... Powrót w sobotę. Wszystko trekking z namiotem.

Ostatnio edytowany przez morówki, 21 Sie 2015 10:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1175 PostWysłany: 21 Sie 2015 10:04 
Awatar użytkownika

niebieski
DAD napisał(a):
Zdecyduj sie na dzien przed wyjazdem. Jeśli ma non stop padac, to ja bym odpuścił, bo doczytałem że planujesz namiot, tak jak i ja to zrobiłem.

W przypadku namiotu to jedynie sensowna rada, zadecydować w ostatniej chwili w zależności od aktualnego stanu na http://www.yr.no :)
 Profil Relacje PM off  

#1176 PostWysłany: 21 Sie 2015 10:13 

Też śledzę pogodę na tej stronie.

Profil Relacje PM off  

#1177 PostWysłany: 21 Sie 2015 11:59 

lastminut napisał(a):
Więc masz następujące opcje:

- prom z Lauvikk do Lysenbotn (do Lauvikk dostaniesz się autobusem nr 9 a później 47)

Mam jeszcze pytanie o dostanie się do Lauvvik, czy oprócz Kolumbusa można jeszcze znaleźć inny transport? Czy jest w ogóle realne dostanie się ze Stavanger na prom z Lauvvik o 6.05 (w poniedziałek)?
 Profil Relacje PM off  

#1178 PostWysłany: 21 Sie 2015 22:15 

z tym innym transportem to ciężka sprawa.. proponuje dwa rozwiązania, zakładam że spicie w namiocie:

1) wstajecie o 3-4 nad ranem i łapiecie stopa na wylotówce ze Stavanger w stronę Sadnes - kwestia szczęścia - o tej godzinie nigdy nie łapałem więc jest spore ryzyko..

2) dostanie się do Lauvikk na wieczór w niedzielę i spędzenie nocy w położonym obok zielonym miejscu ( jest tam coś w stylu parku )

polecam oczywiście drugie rozwiązanie, z tym pierwszym to za dużo zależy od szczęścia :)
 Profil Relacje PM off  

#1179 PostWysłany: 23 Sie 2015 12:48 

Jakiś sposób żeby dostać się z bergen do oddy na sobotę?
oczywiście jak najtanej.
Jedynie https://www.skyss.no ale tutaj conajmniej jedna przesiadka.

I skad dokladnie zaczyna sie wejscie na trolltunge? chodzi mi o te wejscie po kolejce. Prosilbym o punkt zaznaczony na mapie google
 Profil Relacje PM off  

#1180 PostWysłany: 24 Sie 2015 09:44 
Awatar użytkownika

jednooki napisał(a):
Jakiś sposób żeby dostać się z bergen do oddy na sobotę?
oczywiście jak najtanej.
Jedynie https://www.skyss.no ale tutaj conajmniej jedna przesiadka.

I skad dokladnie zaczyna sie wejscie na trolltunge? chodzi mi o te wejscie po kolejce. Prosilbym o punkt zaznaczony na mapie google

Połączenie Bergen - Voss pociągiem T45 i autobus Voss -Tyssedal 990 to chyba najlepsza opcja, bez przesiadek jest tylko autobus 930. Pierwsza opcja kosztuje około 400 NOK w sumie (z tego co pamiętam 198 NOK pociąg + 211 NOK autobus). Autobus 930 kosztuje 306 NOK, zawsze możesz się przekimać na Floyen i pojechać 930 w sobotę rano.

Po kolejce raczej nie wejdziesz, z resztą jak byłam teraz w sierpniu to już nikt się tamtędy nie wybierał. Z tego co widziałam mniej więcej w połowie drogi przy tych schodkach pracowały jakieś koparki itd., więc możliwe że wejdziesz do któregoś momentu i Cię cofną. Samo wejście znajduje się w miejscowości Skjeggedal, jak dotrzesz na górę to nie ma szans, że nie zauważysz. Początek kolejki jest parę metrów od początku szlaku. Także najpierw trzeba dotrzeć do miejscowości Tyssedal, stamtąd jest kierunkowskaz wskazujący drogę na Skjeggedal do Trolltungi - w "centrum" przy pętli autobusowej i supermarketu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości