Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#1121 PostWysłany: 21 Lip 2015 15:42 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Byłem pod koniec czerwca i nie było. Gość ktory cos tam grzebał przy krzewach mowil ze nie ma płatnych pryszniców i kazał sie spytać w schronisku a tam tylko dla gości hotelowych ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1122 PostWysłany: 21 Lip 2015 20:40 

W dniach 08.08 - 11.08 wybieramy się do Stavanger. Celem naszej podróży jest Pulpit Rock i Kjerag.

Generalnie całość wycieczki jest już zaplanowana.

Jeśli byli by chętni do przyłączenia się do nas to pisać na priva.

Pozdro!
 Profil Relacje PM off  

#1123 PostWysłany: 23 Lip 2015 14:41 
Awatar użytkownika

kogucikk napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanie,
Na stronie kolumbusa ( http://bestilling.kolumbus.no/ ) moge kupic bilety ale tylko dla osob. Gdzie jest opcja samochodu? Rowniez na stronie http://www.tidereiser.com/upload/images ... pt_eng.pdf jest rozklad jazdy, ale nie moge nigdzie znalezc ceny.

Czy ktos wie jak moge spr ceny dla auta? Czy sa to dwaj rozni przewoznicy czy to samo?

To dwaj rożni przewoźnicy i dwa różne promy
Ceny dla promu kolumbusa masz tu
https://www.kolumbus.no/globalassets/pr ... sebotn.pdf
w górnej tabelce trasy i liczba stref
w dolnej tabelce ceny odpowiadające liczbie stref. Sone - liczba stref, Voksne - dorosły, Barn dzieciak, dalej masz samochody o różnych długościach. Osobowy zapewne do 6m.
Prom kolumbusa jest mały i miejsca dla samochodów trzeba rezerwować wcześniej. Nie wiem czy nie telefonicznie na nr z tego rozkładu
https://www.kolumbus.no/globalassets/ru ... mbibat.pdf

@DAD - fajnie że się wycieczka udała. Ładna blondynka jest czasem skuteczniejsza od S&W 44 Magnum :mrgreen:
DAD lubi ten post.

#1124 PostWysłany: 23 Lip 2015 21:01 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 79 377
Krajów: 12 / 5.6%
Wróciłam. Niestety trafiłam w okno niepogodowe, więc na Kjerag nie udało się nam dotrzeć. Weszliśmy tylko na Preikestolen.
W Polsce kupiłam kuchenkę Campingas. Na miejscu okazało się, że akurat w Intersporcie w Stavanger skończyły się butle pasujące do tej kuchenki. :/
Jakby coś, to dorzuciłam do skrzyni na lotnisku z napisem SAND naszą butlę (czyli jest już druga do kompletu). :)
mordek lubi ten post.

#1125 PostWysłany: 24 Lip 2015 02:02 

niebieski
mistus napisał(a):
w Intersporcie w Stavanger skończyły się butle pasujące do tej kuchenki. :/
Jakby coś, to dorzuciłam do skrzyni na lotnisku z napisem SAND naszą butlę

sorry, ale Ciebie naprawde ciezko zrozumiec - skoro sie skonczyly to co dorzucilas do skrzyni ?? :shock:
 Profil Relacje PM off  

#1126 PostWysłany: 24 Lip 2015 07:16 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 79 377
Krajów: 12 / 5.6%
Kartusz Primus.

radzio666 napisał(a):
mistus napisał(a):
w Intersporcie w Stavanger skończyły się butle pasujące do tej kuchenki. :/
Jakby coś, to dorzuciłam do skrzyni na lotnisku z napisem SAND naszą butlę

sorry, ale Ciebie naprawde ciezko zrozumiec - skoro sie skonczyly to co dorzucilas do skrzyni ?? :shock:

#1127 PostWysłany: 24 Lip 2015 17:22 

Czy mozecie mi napisać jak się przygotować jeśli chodzi o ciuchy na odwiedziny Norwegii w dniach 13-15 sierpnia??? Mam na celu Pulpitrock oraz Kjeragg (o ile się uda czasowo). Zabieram ze sobą 1,5 roczną córeczkę i żonę :) Dlatego te ciuchy najważniejsze. Pomożecie???
 Profil Relacje PM off  

#1128 PostWysłany: 24 Lip 2015 18:27 

Szpilki i mała czarna dla żony obowiązkowa :) My zastanawiamy się nad np. kurtkami puchowymi na noc - choć pewnie to przesada ale łatwo się kompresują i nie zajmują dużo miejsca.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1129 PostWysłany: 24 Lip 2015 21:46 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
mack3211@wp.pl napisał(a):
Czy mozecie mi napisać jak się przygotować jeśli chodzi o ciuchy na odwiedziny Norwegii w dniach 13-15 sierpnia??? Mam na celu Pulpitrock oraz Kjeragg (o ile się uda czasowo). Zabieram ze sobą 1,5 roczną córeczkę i żonę :) Dlatego te ciuchy najważniejsze. Pomożecie???

Na Pulpit Rock z małymi dziećmi ludzie szli ( w nosidelkach) ale na Kjerag? Hmm.. tam trzeba sobie pomagac łańcuchami aby wchodzić. Nie wiem jaka pogoda bedzie, ale w polowie lipca miałem snieg i lod, a wiatr tak wial ze zaszylem sie pod czapką i kapturem.

#1130 PostWysłany: 25 Lip 2015 00:47 

niebieski

na Kjerag z 1.5 rocznym dzieckiem :shock: Preikestolen ok, ale z Kjeragiem daj sobie spokoj, idz sam a zone z dzieckiem zostaw w restauracji....

http://ut.no/tur/2.5144

a tu dla porownania Preikestolen - http://ut.no/tur/2.2990
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

#1131 PostWysłany: 25 Lip 2015 14:30 
Awatar użytkownika

mistus napisał(a):
W Polsce kupiłam kuchenkę Campingas. Na miejscu okazało się, że akurat w Intersporcie w Stavanger skończyły się butle pasujące do tej kuchenki. :/
Błąd logistyczny. W niefrancuskojęzycznych krajach Europy ;) łatwiej zaopatrzyć się w Primusa.

#1132 PostWysłany: 28 Lip 2015 16:33 

Dzieki wypozyczeniu auta zyskamy jeden dzien.
Co byscie proponowali zobaczyc?
Wspomne ze po dordze na Kjerag zatrzymamy sie pod wodospadem Manafossen oraz zobaczymy trzy miecze.
Takze czy ma ktos jakies propozycjie?
Mysle o okolicach Haugesund, ale oprocz plaz nic mi sie nie udalo znalezc;/

Bardzo prosze o pomoc/sugestie
 Profil Relacje PM off  

#1133 PostWysłany: 28 Lip 2015 18:28 

Witam

W dniach 08 - 11.08.2015 lecimy z Warszawy do Stavanger. Mieliśmy lecieć w 6 osób ( po 3 osoby w namiocie ).

Niestety ale jeden kolega doznał nieszczęśliwego upadku i zmuszony jest zrezygnować z wyjazdu. Zwalnia nam się miejsce w namiocie oraz na pokładzie samolotu. Jeśli będzie ktoś chętny pokryć koszty zmiany nazwiska na bilecie w obydwie strony to proszę o kontakt.

Koszt zmiany nazwiska - około 360 zł

Obecna cena biletów w obydwie strony z PL do Stavanger - 440-500 zł

W planach PulpitRock oraz Kjerag + szlak Bratteli.

Proszę o kontakt na priva.

Pozdro!
 Profil Relacje PM off  

#1134 PostWysłany: 28 Lip 2015 18:38 

Hej!

Wybieram się do Stavanger. Zakupiłem kuchenkę TR 219 (http://intersklepkielce.pl/pl/podroze-w ... e-hit.html)

W tekście piszę, że można stosować naboje 190 lub 450. Czy w Stavanger np w Intersporcie, Kiwi lub Juli dostanę naboje pasujące do tej kuchenki?

Ta niebieska część jest mi potrzebna ? Do niej teoretycznie można włożyć nabój od dołu, ale czy faktycznie jest to niezbędne?

Palnik wykręca się z niebieskiego pojemniczka ( gwint coś około 1/2' ), jeśli w sprzedaży dostanę butlę/nabój z gwintem wewnętrznym to będe mógł śmiało nakręcić na niego mój palnik, wtedy niebieska część jest mi zbędna. Dobrze rozumuję?
 Profil Relacje PM off  

#1135 PostWysłany: 28 Lip 2015 23:06 
Awatar użytkownika

Prometeuszu, jak się przekonał Twój protoplasta z ogniem żartów nie ma. ;)
Do swojej kuchenki możesz zastosować WYŁĄCZNIE takie kartusze/naboje gazowe tzw przebijane - tego typu.
Image
Żadne inne się nie nadadzą. Nie ma kartuszy gazowych z wewnętrznym gwintem, więc nie będziesz mógł pozbyć się niebieskiej obudowy kartusza.
Nie kombinuj, bo z gazem też żartów nie ma. Zaletą tych kartuszy jest to, że można je dostać także w sklepach budowlanych z akcesoriami do lutowania (np dachów). Zdecydowaną wadą jest to, że kartusza nie można odłączyć od kuchenki przed całkowitym opróżnieniem. I tu trochę strzeliłeś sobie w stopę, bo kartusza zapewne nie zużyjesz w trakcie jednego wyjazdu (chyba że dłuższy), więc trzeba będzie gaz spuścić, a to zawsze pewne ryzyko. No i marnotrawstwo.
W Intersporcie powinieneś je znaleźć, W marketach "ogólnych" niekoniecznie, choć ja spotkałem je w Coopie. Ale to na dalekiej północy było.

#1136 PostWysłany: 29 Lip 2015 06:24 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
Ostatnio widziałem w GoSport za 8,9zł. Przy cenach w Norwegii, nie miałem żalu że po 3 dniach resztę gazu po prostu ulotniłem ;)

#1137 PostWysłany: 05 Sie 2015 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 91 172
Krajów: 15 / 7.0%

Przede wszystkim ciuchy powinny być nieprzemakalne ;) dobrze jest zabrać płaszcze przeciwdeszczowe, ja wziąłem i przydały się bardzo. No i faktycznie Kjerag z małym dzieckiem to nie jest najlepszy pomysł niestety..

#1138 PostWysłany: 06 Sie 2015 14:03 

Co do Kjeraga decyzja już została podjęta, Młoda w tym roku tam się nie pojawi... Ja z żoną również tam nie wejdę. Pulpitrock jak najbardziej ogarniamy. Wymyśliłem sobie, zeby pozwiedzać Stavanger w 15.08 bo do 15:00 mam czas. Co polecacie? Czy tylko muzea, czy może jest coś wartego zobaczenia niekoniecznie wymagającego płacenia :) ??? jakieś fajne miejsca???
 Profil Relacje PM off  

#1139 PostWysłany: 06 Sie 2015 15:23 

Czy możecie mi powiedzieć dokładnie z którego miejsca w STV startuje ten prom???

o właśnie ten: https://www.kolumbus.no/globalassets/pr ... sebotn.pdf
 Profil Relacje PM off  

#1140 PostWysłany: 06 Sie 2015 15:40 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 492 027
Krajów: 43 / 20.1%
niebieski
@mack3211@wp.pl

Jeżeli to prom numer 560 (trasa się zgadza), to tak jak i pozostałe promy z Fiskepirterminalen ( https://www.google.pl/maps/place/Fiskep ... bb16e5ce16 ). Do planowania warto używać travelplannera na https://www.kolumbus.no/en/travelplanner .
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość