Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#1101 PostWysłany: 16 Lip 2015 08:48 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 660 794
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
możliwe utrudnienia: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxNewsImg

Image
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1102 PostWysłany: 16 Lip 2015 12:49 

Loty: 99
Kilometry: 229 208
Krajów: 30 / 14.0%
Przejrzałam temat, ale chyba nic nie znalazłam odnośnie kwestii mnie interesującej.

Czy istnieje szansa zrobić Kjerag w jeden dzień (dojazd ze Stavanger i powrót wieczorem)? Hotel mamy na cały wyjazd. Pierwszy dzień planuję Pulpit Rock, drugi dzień prom wycieczkowy plus Stavanger i okolice, trzeciego dnia chciałabym pojechać na Kjerag, ale z tego co widzę jest prom, który jest tam dopiero o 15 i za chwilę jest powrotny do Stavanger.

Czy ktoś kojarzy inne sposoby dotarcia? Może są jakieś autobusy?
 Profil Relacje PM off  

#1103 PostWysłany: 16 Lip 2015 13:11 

niebieski
No to ja podobnie planuję pod koniec września i zacząłem już szukać info na ten temat, lecimy w 6 osób i planujemy parami łapać stopa. Myślę, że Kjerag i Preikestolen wygodniej zrobić dzień po dniu bo są bliżej siebie niż Stavanger więc logistycznie będzie prościej. Ale liczę na podpowiedzi kogoś kto był zwłaszcza z uwzględnieniem poruszania się autostopem.
Z tego co ustaliłem to z lotniska Stavanger powinno się udać dotrzeć stopem i promem do Tau a stamtąd złapać kolejnego kogoś kto będzie jechać na południe 20 km drogą numer 13 i wysiąść 5 km od parkingu do Preikestolen - zostaje więc 5 km asfaltem (1h marszu) + trasa przez las nad fjord.

-- 16 Lip 2015 13:40 --

DAD - wróciłeś?

Ja dodam, że byłem w Rygge na jednodniówce w niedzielę i była super pogoda, podobnie w połowie kwietnia w Sandefjord ale pewnie dlatego, ze to bardziej na południe. Południowa Szwecja np.okolice Goteborga to też miejsce gdzie latem jest ciepło - temperatury podobne jak w Polsce, wiele razy się tam smażyłem na słońcu i kąpałem całe wakacje w jeziorach i nad morzem.

#1104 PostWysłany: 16 Lip 2015 13:59 

niebieski
Ewcia(L) napisał(a):

Czy ktoś kojarzy inne sposoby dotarcia? Może są jakieś autobusy?

http://www.visitkjerag.no/en/images/Kje ... track6.jpg

na lato idealna opcja, i w sumie nie tak drogo
 Profil Relacje PM off  

#1105 PostWysłany: 16 Lip 2015 17:58 
Awatar użytkownika

Loty: 246
Kilometry: 292 076
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Ja takowy wykupiłem rok temu i mogę śmiało polecić.

#1106 PostWysłany: 18 Lip 2015 07:30 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
Wróciłem wróciłem :)

Wszystko się udało i nawet miałem okno pogodowe i nie padało w tym okresie.
Jak cos to chętnie pomoge (Pulpit + Kjerag), bo z tego watku tez duzo skorzystalem i teraz moge pomoc innym :)

Moja trasa:
Stavanger - Tau - Preikstolen - Tau - Stavanger - Lysebotn - Kjerag - Lysebotn - Lauvvik - Sandnes - Sola (lotnisko).
Od wtorku rana do piątku rana.

#1107 PostWysłany: 20 Lip 2015 15:27 

DAD
Korzystales z transportu publicznego czy stopa?
Moglbys cos wiecej napisac? Spanie pod namiotem?
 Profil Relacje PM off  

#1108 PostWysłany: 20 Lip 2015 18:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak się ogarnę w pracy, to może nawet napisze coś więcej (moze jakaś mini relacja).

Póki co:

W zyciu nie miałem tak łatwo ze stpem jak w Norwegii, ale moze dlatego ze bylem w parze z ładną blondynką :D

Na lotnisku w Stavanger (kolo rondka) czekalem cale 5 minut. Minęło mnie może z 6 samochodow. To bylo najdluzsze czekanie podczs calego pobutu (sic!). :twisted:

Transport pod sam prom. Tam prom do Tau. W zasadzie to nawet kontroler biletow / sprzedawca nie podszedl do mnie (minal mnie), ale zaplacilem mimo wszystko przez zejsciem na ląd. To nie bylo duzo, jakies 20zł za kurs, wiec nie robmy jaj...

Tam zaraz przy zejsciu samochodow musisz lapac stopa. W ciagu kilkunastu (serio) sekund zatrzymala się Norweżka jadaca do Sandnes. Po drodze zawiozla nas pod sam szlak, zbaczajac tym samym o 5km w kazda strone. Milo z jej strony :)

Po powrocie z Pulpit Rock niemal natychmiastowy stop do Jorpeland, aby po jakis 10 sekundach zlapać kolejny na prom do Stavanger.

Tam prom do Lyseboth po 30 minutach czekania (koszt okolo 50zł). Po zejsciu z promu natychmiast lapiesz stopa. Koniecznie te auta ktore zjezdzaja z promu (to wazne). jak nie zlapiesz, masz 7,5km dymania w gore po serpentynach. Moj plecak wazyl 16kg, wiec dziekuje... Byl tam jednak jakis autobusm skorelowany z promem, wiec pieszo chyba nie trzeba po przyplynieciu ;)

Po zejsciu z Kjerag, zagaduje Polaków jadących na dol i doslownie po minucie jade na prom. Prom plynal do Lauvvik, wiec tam natychmiast łapie auto z promu do Sandnes (to troche kawalek byl). W Sandnes kupilem bilet na komunikacje miejscą do Sola (lotnisko), bo to centrum miasta bylo i w sumie to nawet mi sie nie chcialo juz isc na obrzeza miasta łapac stopa. Podczas jazdy mila pogawedka z kirowca Polakiem i po jakies 30 minutach laduje przy lotnisku.
Na serio nigdy wczesniej nie mialem takiej latwosci z autostopem. Na pewno przydala się wspomniana blondynka, ale i wydrukowane wczesniej nazwy miejscowosci, ktore wystawialem po zejsciu z promu.

Co do spania. Namiot. Na pulpit rock jest na serio mase miejsca powyzej samej skaly. Tylko ze caly tydzien wczesniej padalo, wiec musialem troche sie nachodzic aby znalezc cos suchego.

W Lysebotn spalem w dolinie na Kjerag (polecam). Zimo bylo, snieg wokol, ale mozna sie bylo umyc w lodowatej rzece :)

W SOla to spalem na plazy. Na drugi dzien rano mialem samolot, wiec to byla najlepsza opcja. Niestetyt to byla najslabsza nocka. Mega duza wilgoc, zimno jak cholera i juz o 4 rano wstalem, bo mi bylo za zimo :lol:

Generalnie to cala opcja z Pulpit Rock jest mega prosta i na pewno tam jeszcze wrócę :mrgreen:

#1109 PostWysłany: 20 Lip 2015 18:58 

DAD,

Super sprawa.
Teraz zaluje ze wypozyczylismy auto. Z drugiej strony jestesmy w czterech facetow. Mysle ze nasza liczba plus brak pieknej blondynki mogla by stowrzyc trudnosci w lapaniu stopa...

Napisales ze prom ze stavanger do lysebotn za ok 50z? czyli 100NOK? Masz moze linka do stronki gdzie mozna zamawiac bilety?

-- 20 Lip 2015 19:19 --

Mam jeszcze jedno pytanie,
Na stronie kolumbusa ( http://bestilling.kolumbus.no/ ) moge kupic bilety ale tylko dla osob. Gdzie jest opcja samochodu? Rowniez na stronie http://www.tidereiser.com/upload/images ... pt_eng.pdf jest rozklad jazdy, ale nie moge nigdzie znalezc ceny.

Czy ktos wie jak moge spr ceny dla auta? Czy sa to dwaj rozni przewoznicy czy to samo?

-- 20 Lip 2015 19:19 --

Mam jeszcze jedno pytanie,
Na stronie kolumbusa ( http://bestilling.kolumbus.no/ ) moge kupic bilety ale tylko dla osob. Gdzie jest opcja samochodu? Rowniez na stronie http://www.tidereiser.com/upload/images ... pt_eng.pdf jest rozklad jazdy, ale nie moge nigdzie znalezc ceny.

Czy ktos wie jak moge spr ceny dla auta? Czy sa to dwaj rozni przewoznicy czy to samo?
 Profil Relacje PM off  

#1110 PostWysłany: 20 Lip 2015 19:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Prom plynie co 40 minut. Po prostu stan przy nabrzeżu do kolejki i juz.
Biletu kupuje sie na pokladzie promu, ale mozna tez przez internet. NIe wiem gdzie, nie sprawdzalem, bo tez nie wiedzialem o ktorej to bedzie godzinie. Przez internet pewnie moze byc troche taniej.

#1111 PostWysłany: 20 Lip 2015 21:43 

kogucikk napisał(a):
W Lysebotn spalem w dolinie na Kjerag (polecam). Zimo bylo, snieg wokol, ale mozna sie bylo umyc w lodowatej rzece

A gdzie dokladnie jest ta "dolina"? Gdzies pomiedzy restauracja Oygardstol?a szlakiem na Kjerag?
I czy przy restauracji jest parking czy moze obie te rzeczy sa w roznych miesjcach>?

-- 20 Lip 2015 21:50 --

I ile Ci zajelo samo wyjscie na Kjerag i Pulpit Rock od schornisk? Jezeli sie rozbijales w drodze na Kjerag to odlicz czas poszukiwania miejsca oraz rokzladania namiotu.
thx
 Profil Relacje PM off  

#1112 PostWysłany: 20 Lip 2015 22:48 
Awatar użytkownika

Przy restauracji jest parking.
W 2012 roku spałem niedaleko tego parkingu w jakiejs zagrodzie :P

Ja na Kjerag wszedlem i zszedlem w 1:53 (szedlem z plecakiem). Na Preikestolen moj czas jest troche malo wiarygodny, bo szedlem inna droga, ta trudniejsza, gdzie wychodzi jeszcze wyzej nad tą półką skalną.

#1113 PostWysłany: 21 Lip 2015 01:22 

niebieski
DAD napisał(a):
W Sandnes kupilem bilet na komunikacje ... Podczas jazdy mila pogawedka z kirowca Polakiem

bylem w Stavanger ostatnio, nie moglem sie oprzec wrazeniu ze chyba wszyscy kierowcy autobusow pochodza z Polski :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#1114 PostWysłany: 21 Lip 2015 09:34 
Awatar użytkownika

srebrny
kogucikk napisał(a):
kogucikk napisał(a):
W Lysebotn spalem w dolinie na Kjerag (polecam). Zimo bylo, snieg wokol, ale mozna sie bylo umyc w lodowatej rzece

A gdzie dokladnie jest ta "dolina"? Gdzies pomiedzy restauracja Oygardstol?a szlakiem na Kjerag?
I czy przy restauracji jest parking czy moze obie te rzeczy sa w roznych miesjcach>?

-- 20 Lip 2015 21:50 --

I ile Ci zajelo samo wyjscie na Kjerag i Pulpit Rock od schornisk? Jezeli sie rozbijales w drodze na Kjerag to odlicz czas poszukiwania miejsca oraz rokzladania namiotu.
thx

Wchodzisz na szlak na Kjerag. Taka stroma góra, która schodzi w dolinę z rzeką. Ona jest duża, otoczona górami z 3 stron w zasadzie. Nie da się nie zauważyć.

Tablica informacyjny mowi ze Kjerag to 2,5 + 2,5h. Mnie się nie spieszylo, robilem zdjecia, etc etc. Wg mnie te 3h policz sobie i juz.

Pulpit to 2h lekkim tempem, bez napinki ze zdjeciami.

Przy restauracji jest Parking, bo jakze by inaczej :) Tam przeciez jada ludzie samochodami na kolacje, obiad etc etc.

#1115 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:26 
Awatar użytkownika

niebieski
lupus napisał(a):
Ja na Kjerag wszedlem i zszedlem w 1:53 (szedlem z plecakiem)

Nie pisz takich rzeczy, bo nieobeznani w temacie ludzie to przeczytają i jeszcze pomyślą, że to realny czas :)
 Profil Relacje PM off  

#1116 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:04 

niebieski
DAD - po co wracałeś z Pulpit Rock do Stavanger, zamiast zejść do Bratelli na prom do Lysefjord - szybciej byś dotarł do Kjerag jak sądzę?
Możesz rozpisać swoją wycieczkę na poszczególne dni?

Na jaką pogodę liczyć początkiem września i czy na koniec września pogoda jest znacząco gorsza?
Wizzair zmienił siatkę lotów i muszę się zastanowić nad nowym terminem wycieczki, miał być początek września. Organizacyjnie bardziej mi leży 26-29.09 tylko co z pogodą?

Myślę intensywnie nad tym stopem, my będziemy w 4 lub 6 facetów, chcielibyśmy po 2 łapać stopa. Skoro Wam poszło tak łatwo, to może w gronie facetów też to jest możliwe, nawet jeśli nie tak mega łatwo?

#1117 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Dwa dni wcześniej zdobyłem w Alpach jeden z czterotysięczników (Bishorn). Przyznaje że miałem mega hiper zakwasy i ogromne problemy z mięśniami ud, a tym samym problemu przy zjeściach (pomimo kijków jakie wziąłem do pomocy). Prom z Bratelli jest o 13. To trasa na jakieś 6h, a teren był rozmoknięty po deszczach, co raczej wydłużałoby czas.

Jak dla mnie było spore ryzyko że pomimo wyjścia skoro świt, to nie zdążę na jedyny transport. Powrót do Stavanger był spowodowany świadomym ograniczeniem ryzyka przy mojej kondycji tego dnia :roll:

Dotarcie do Stavanger zajęło mi jakieś 3h.

Ze stopem to wiesz... roznie bywa. Ja jestem facetem i nie boję się w sumie za bardzo zabierac na stopa innych. Natomiast 3 facetów... nie zabrałbym...

Jak nie stop, to jest zaraz przy promie transport autobusowy. To nie sa jakies ogromne pieniądze.

#1118 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:26 

niebieski
Rozumiem, brzmi rozsądnie.
Stopa spróbujemy parami łapać.

#1119 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:30 
Awatar użytkownika

srebrny
radzio666 napisał(a):
DAD napisał(a):
W Sandnes kupilem bilet na komunikacje ... Podczas jazdy mila pogawedka z kirowca Polakiem

bylem w Stavanger ostatnio, nie moglem sie oprzec wrazeniu ze chyba wszyscy kierowcy autobusow pochodza z Polski :mrgreen:

Taka sytuacja... wchodze do autobusu w Sandnes okazuje sie że kierowca Polak. To był zły autobus, wiec kieruje mnie do innego. Tam kierowca Polak. Z drugiej jezdni podjezadza kolejny autobus, otwiera sie okienko... i kierowca rozmawia z tym kierowcą autobusu po... polsku :lol:

W ciągu 2 minut 3 kierowcow z Polski :D

#1120 PostWysłany: 21 Lip 2015 15:07 
Awatar użytkownika

maczala1 napisał(a):
lupus napisał(a):
Ja na Kjerag wszedlem i zszedlem w 1:53 (szedlem z plecakiem)

Nie pisz takich rzeczy, bo nieobeznani w temacie ludzie to przeczytają i jeszcze pomyślą, że to realny czas :)

To czas "ruchu". Pominalem kwestie przystanków na zdjęcia - to czysto indywidualna kwestia.

Sprawdzał ktoś może dostępność pryszniców przy schronisku Preikestolen?
Jak bylem swego czasu, byly zamkniete.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość