Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#1061 PostWysłany: 05 Lip 2015 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
W tym roku nikt jeszcze nie napisał nic o Bratteli. Cos sie zmnieniło? Nadal tylko na telefon i z mniejszym czy większym ryzykiem?
No i czy te 7-8h z Pulpit Rock do Bratteli jest warte widokow (polowa lipca) i ryzykowania z promem?
Czy jednak bezpieczniej do Stavanger i ruszac na Kjerag?

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1062 PostWysłany: 05 Lip 2015 23:54 

Było stronę lub dwie wcześniej. Szlak taki sobie jak na Norwegię. Sporo w lesie, po drodze miejsce na camping i ewentualną kąpiel w jeziorze. Kilka razy wychodzi się na punkty widokowe.
Co do promu, to myśmy akurat dzwonili żeby wysiąść na Bratteli (przy ostatnim kursie jest adnotacja żeby dzwonić) i było wszystko OK. Ja bym poszedł zamiast wracać do Stavanger. Oczywiście nie mówię tu o sobocie.
 Profil Relacje PM off  

#1063 PostWysłany: 06 Lip 2015 06:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Jestem na bieżąco z tym tematem. Wczoraj przeczytałem znowu wszystko od początku. Przyznaje że jak doszedłem do "kursu mikrobiologii" to się zatrzymałem i nie zauważyłem Twojej informacji :oops:

Ile ci to zajęło? Bo prom w Bratelli będzie o 14:20, co oznacza że trzeba ze skały się zwijać wcześnie rano.
Co w sytuacji kiedy promu nie będzie lub się na niego nie dojdzie? Tak hipotetycznie chciałbym wiedzieć jakie są później możliwości ;)

#1064 PostWysłany: 06 Lip 2015 12:47 
Awatar użytkownika

1. Rozbijasz obóz, czekasz do następnego dnia i płyniesz do Lysebotn
2. Czekasz na prom popołudniowy do Lauvvik/Stavanger.
3. Idziesz dalej do Lysebotn, ale to opcja dosyć hard, bo ten odcinek szlaku jest zdaje się miejscami dosyć dziki i słabo przechodzony. No i nie będąc Terminatorem w tym samym dniu nie masz szansy tam dojść. Z Bratteli najpierw kawałek musisz się cofnąć do góry, potem wchodzisz na szlak do Songesand, dalej drogą 661, z której potem schodzisz w nieco mniej uczęszczaną drogę biegnącą dolina Daladalen, potem znów szlakiem, potem znów drogą i... już po jakimś tygodniu dochodzisz do celu ;)
Zerknij na mapę, to na bidę jakieś 35 km. No i z aprowizacją po drodze krucho. Trza by mieć zapasy.
http://ut.no/kart?lat=59.01962&lng=6.45 ... fore=false

Pozostaje jeszcze podróż wpław ;)
2 ludzi lubi ten post.

#1065 PostWysłany: 06 Lip 2015 14:30 

Witam,
Wiem ze podobnych pytan bylo juz wiele, probowalem przebrnac przez caly watek ale na stronie 29 sie poddalem...

Wybieramy sie (4osoby) do norwegii 29 sierpnia tj sobota. Lot z Warszawy wiec po 9 rano jestesmy na lotnisku.
Plan.
Chcemy zdobyc Preiklosten i Kjerag. Chcemy aby nasza podroz byla nisko budzetowa. Bierzemy namiot ze soba.
Poczatkowo chcelismy uderzyc na Pulpit Rock potem do Bratelii zlapac prom oraz wyjsc na Kjerag.
Jak do tej pory zauwazylem dwa problemy. W Brateli bylibysmy w niedziele? i tutaj pytanie czy sa jakies promy?
Druga sprawa po wysiadce z promu pod schronisko jest droga ok 6km ktora trzeba pokonac z buta badz stopem.

Czy ktos moze wie jak inaczej dostac sie pod schronisko?

A moze skoro jest nas 4 osoby to moze lepiej wynajac auto?
 Profil Relacje PM off  

#1066 PostWysłany: 06 Lip 2015 15:29 

Jak pisałem wcześniej w dniach 25-29 sierpnia będziemy w Norwegii. Lot z Katowic czyli w Stavenger o 17,30. Mój plan jest taki aby jeszcze tego samego dnia dostać się autobusami (według rozkładu trzeba jechać dwoma) do Lauvvik. Tam planujemy rozbić gdzieś namiot i tu pytanie ktoś zna jakąś fajną miejscówkę w okolicy ? Następnego dnia promem o 6,00 popłynąć do Lyseboten i stamtąd na Kjerag. Potem powrót na ostatni prom i wysiadka w Bratteli. Po drodze na Preikestolen nocleg. Z rana wyruszamy na półkę i myślę że w okolicach popołudnia byśmy byli w okolicach Tau. Jest to plan optymistyczny zakładający ładną pogodę i brak innych nie przewidzianych przeszkód. Gdyby się udał to zostają prawie dwa dni i co tu robić ? :) Spędzić w okolicy czy ruszyć gdzieś dalej. Mam też pytanie do tych którzy już byli w Norwegii co polecacie do spróbowania z miejscowej kuchni, jakieś miejscowe specjały ?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1067 PostWysłany: 06 Lip 2015 15:46 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Po ostatnim wypadzie do Stavanger (27-30.06) stwierdzam ze nie ma lepszej opcji jak wynajęcie auta. 3 lata temu byłem bez samochodu, tylko stop/raz autobus i teraz juz wiem ze drugi raz bym tego nie powtórzył, moze przez lenistwo :D plecaki zostawialiśmy w aucie, wchodziliśmy wszędzie bez obciążenia, dojechaliśmy gdzie chcieliśmy, jak padało to czekaliśmy w samochodzie dopóki nie przestalo, wszystkie rzeczy (oprócz namiotu - padało w nocy) były suche, korzystaliśmy z ladowarki samochodowej i telefony zawsze były naładowane. Komfort posiadania samochodu kosztował nas 650zl + paliwo (21 litrów - ponad 400km), sobota - wtorek, SIXT.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1068 PostWysłany: 06 Lip 2015 17:17 
Awatar użytkownika

kogucikk napisał(a):
i tutaj pytanie czy sa jakies promy?
Druga sprawa po wysiadce z promu pod schronisko jest droga ok 6km ktora trzeba pokonac z buta badz stopem.

Czy ktos moze wie jak inaczej dostac sie pod schronisko?

A moze skoro jest nas 4 osoby to moze lepiej wynajac auto?

Tu jest rozkład promu pływającego po Lysefjordzie
https://www.kolumbus.no/globalassets/ru ... mbibat.pdf
W niedzielę masz z Bratteli do Lysebotn dwa promy. O 14:20 i 17:05 66 NOK z osobę dorosłą.
Z Lysebotn na górę innej opcji nie ma, chyba że umiecie latać :wink:
Jest możliwość dojazdu samochodem od drugiej strony ze Stavanger lub Soli przez Sandnes, Algard, Oltedal i Sinnes (to około 150 km OW) lub z pod Pulpit Rock drogą od Jorpeland do przeprawy promowej w Oannes i dalej do Oltedal i potem j.w. (ok. 130 km OW).
Przy czterech osobach warto się co najmniej zastanowić.
Trzeba tylko pamiętać, że opłata za przeprawę samochodu promem jest wyższa niż za samego pieszego.
Z interesujących was potencjalnie:
Stavanger - Tau - 149 NOK za samochód z kierowcą + 3x49 NOK za pasażerów
Oanes - Lauvvik - 70 NOK za samochód z kierowcą + 3x29 NOK za pasażerów.
Raczej nie opłaca się opcja przeprawy samochodu promem przez Lysefjord. 349 NOK za samochód z kierowcą + 3x100 NOK za pasażerów w przypadku rejsu z Lauvvik lub 506 NOK za samochód z kierowcą + 3x141 NOK za pasażerów w opcji rejsu ze Stavanger. I trzeba wcześniej rezerwować miejsce dla samochodu, bo prom jest mały i ma ograniczone możliwości.
:)

Przy okazji uzupełnienie dla DAD
Gdyby to była niedziela, to w razie czego masz jeszcze ten prom z Bratteli o 17:05

morówki napisał(a):
Mam też pytanie do tych którzy już byli w Norwegii co polecacie do spróbowania z miejscowej kuchni, jakieś miejscowe specjały ?

Druga strona
oslo,1331,17052

#1069 PostWysłany: 06 Lip 2015 20:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki, ale niedziela odpada. W piątek rano mam samolot powrotny do Wawy. Moj plan wpisalem na stronie 49, http://www.fly4free.pl/forum/norweskie-fiordy,1241,11225?start=960, gdzie zresztą bardzo precyzyjnie mi odpisałeś, za co raz jeszcze dziękuję ;)
Lucass lubi ten post.

#1070 PostWysłany: 06 Lip 2015 21:47 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 660 794
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
a jak się jednak komuś nie uda w przysłowiowe 12h zaliczyć wejścia na Kjerag i Preikestolen, to ta druga atrakcja jest już dostępna w mapach google :) można sobie "pochodzić" po szlaku :D w dodatku może ktoś się odnajdzie na fotach.

Image
 Profil Relacje PM off  

#1071 PostWysłany: 07 Lip 2015 11:28 

DAD napisał(a):
Ile ci to zajęło? Bo prom w Bratelli będzie o 14:20, co oznacza że trzeba ze skały się zwijać wcześnie rano.
Co w sytuacji kiedy promu nie będzie lub się na niego nie dojdzie? Tak hipotetycznie chciałbym wiedzieć jakie są później możliwości ;)

Z Brattelli do skrzyżowania szlaków szlismy coś koło 5 godz., później już ok. godziny do góry. Ty pójdziesz odwrotnie więc powinno być szybciej (w końcu z 600 m zejdziesz do zera). Dni są długie, więc można wstać wczesniej i wtedy nie ma ryzyka.

Jeśli chodzi o spanie, to powyżej półki skalnej jest super miejscówka do spania. Widok na cały fiord i Pulpit. Trzeba się kierować na ten drugi szlak z Preikestolen (czyli po zejściu z Pulpit Rock do góry po skałach)
 Profil Relacje PM off
DAD uważa post za pomocny.

#1072 PostWysłany: 07 Lip 2015 19:54 

Lucas bardzo dziekuje za odpowiedz.

Postaram sie troche uporzadkowac moze komus tez sie przyda. Oczywiscie brakujace miejsca prosze uzupelnic. Bede wdzieczny.

Opcja 1. Poruszamy sie transportem publicznym ewentualnie stopem.

Przylot sobota rano, zatem:
albo bierzemy Flybussena koszt dla 4 osobowej grupy to 80NOK/os
albo idziemy pieszo 3km i dochodzimy do przystanku linii nr 7(przystanek sola u.skole >> Stavanger hpl. 12) koszt 38NOK/os tego nie jestem pewny ale zakladam ze fare to jest cena.

https://www.google.pl/maps?saddr=Port+l ... 6&t=m&z=15

Kolejny krok to przeprawa promowa.
Jak juz wspomniales Stavanger - TAU 100NOK samochod plus 49/osoba.
Dodatkowo parking pod Pulpit Rock 100NOK moze ktos potwierdzic?

Natomiast uzywajac transport nalezy doliczyc 49NOK/os za prom? ktos moze potwierdzic?
Oraz 85NOK/os za TAU-Preikestolen oraz 45NOK/os za Preikestolen parking - Preikestolen camping? ktos moze potwierdzic?
 Profil Relacje PM off  

#1073 PostWysłany: 07 Lip 2015 23:05 
Awatar użytkownika

kogucikk napisał(a):
linii nr 7(przystanek sola u.skole >> Stavanger hpl. 12) koszt 38NOK/os tego nie jestem pewny ale zakladam ze fare to jest cena.
Z grubdsza ta. "Fare" to opłata. Cena to "pris". Ale kwota się zgadza.
kogucikk napisał(a):
Jak juz wspomniales Stavanger - TAU 100NOK samochod plus 49/osoba.
Mniej więcej. Cena za samochód jest liczona razem z kierowcą, bo samochody rzadko pływają same. ;) Stąd 149 NOK. Za każdą osobę prócz kierowcy niezależnie czy podróżuje ona samochodem czy pieszo 49 NOK
kogucikk napisał(a):
Natomiast uzywajac transport nalezy doliczyc 49NOK/os za prom? ktos moze potwierdzic?
Tak.

#1074 PostWysłany: 07 Lip 2015 23:08 

A o co chodzi z
"Natomiast uzywajac transport nalezy doliczyc 49NOK/os za prom? ktos moze potwierdzic?
Oraz 85NOK/os za TAU-Preikestolen oraz 45NOK/os za Preikestolen parking - Preikestolen camping? ktos moze potwierdzic?"

Jaka jest cena one way od Promu po schronisko/parking. Najdalej jak sie da dojechac?
 Profil Relacje PM off  

#1075 PostWysłany: 08 Lip 2015 00:05 
Awatar użytkownika

Można się gdzieś rozbić w Stavanger tak, żeby mieć w miarę blisko na poranny prom do tau? Widziałem na gmaps jeziorko niedaleko
 Profil Relacje PM off  

#1076 PostWysłany: 08 Lip 2015 00:08 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 660 794
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
na upartego: sprawdź czy przystań promowa w Stavanger jest zamykana na noc. Kiedy tam się zjawiłem o 9:00 rano, widziałem kilka osób owiniętych w środku w śpiwory.

Image
 Profil Relacje PM off  

#1077 PostWysłany: 08 Lip 2015 10:40 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 91 172
Krajów: 15 / 7.0%
Jeśli ktoś podróżował z Sandnes do Lauvvik to proszę o poradę, która droga Høleveien czy Rv13 jest bardziej atrakcyjna widokowo? :)

#1078 PostWysłany: 08 Lip 2015 17:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Najgorsze jest chyba to, że cały tydzień pada i przyszły też ma padać... :x

Tak chciałem się tylko pożalić bo to w terminie mojego wyjazdu...

#1079 PostWysłany: 08 Lip 2015 19:27 

Jakie polecacie alternatywne zejscie z pulpit rock? Jezeli nie Bratteli?
 Profil Relacje PM off  

#1080 PostWysłany: 08 Lip 2015 20:16 

DAD napisał(a):
Najgorsze jest chyba to, że cały tydzień pada i przyszły też ma padać... :x

Tak chciałem się tylko pożalić bo to w terminie mojego wyjazdu...

ogólnie to Norwegię w tym roku lato omija, co najwyżej raz w miesiącu wiosna zagląda :/

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości