Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#941 PostWysłany: 18 Maj 2015 12:27 

Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi :-)

-- 18 Maj 2015 12:28 --

Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi :-)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#942 PostWysłany: 18 Maj 2015 20:21 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 207 503
Krajów: 38 / 17.8%
Czy ktoś z Was wie może, czy w norweskich fiordach można się kąpać? Chodzi mi o takie kąpanie dla relaksu, a nie w celach higienicznych ;) Czy jest jakieś prawo, które tego zabrania?
 Profil Relacje PM off  

#943 PostWysłany: 18 Maj 2015 21:36 
Awatar użytkownika

Zgodnie z prawem powszechnego dostępu do natury obowiązującym w Skandynawii nie sadzę by był to jakiś problem prawny. Ale może być techniczny, bo plaż to tam raczej nie ma, a ściany mocno do pionu zbliżone są ;)
Chyba że mówimy o Oslofiordzie.

#944 PostWysłany: 19 Maj 2015 11:00 

Witam,
forum śledzę od dawna ale jest to mój pierwszy post.

Właśnie się dowiedziałem że po raz kolejny Wizzair zmienił nam lot do Stavanger. Na lotnisku będziemy dopiero o 21.25.
Na miejscu prawdopodobnie odbierze nas znajomy i pewnie zdążymy na prom o 22.40 lub o północy ze Stavanger. Natomiast problem pojawia się w Tau. Busa czy stopa po północy raczej nie złapiemy. Nie chcemy jechać pierwszym porannym busem z Tau, bo obawiamy się że wtedy na „półce” będzie już pełno ludzi.

Dlatego wpadł mi do głowy pomysł aby może spróbować przepłynąć z Lauvvik do Oanes. Stamtąd mielibyśmy trochę bliżej z buta pod szlak.
Tyle że nie potrafię nic znaleźć o rozkładach (aktualnych). Wyszukiwarki w ogóle nie pozwalają zabukować takiego połączenia. Znalazłem tylko suchą informację, że w marcu połączenie było nieczynne.

https://www.kolumbus.no/en/routes/traff ... /lauvvik1/
 Profil Relacje PM off  

#945 PostWysłany: 19 Maj 2015 11:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Na aktualnej mapie połączeń Kolumbusa w ogóle nie ma tego połączenia. Chyba najlepiej do nich napisać.
https://www.kolumbus.no/en/routes/ferries/ryfylke/
https://www.kolumbus.no/globalassets/ka ... truter.pdf
 Profil Relacje PM off  

#946 PostWysłany: 19 Maj 2015 12:13 

Dzięki,
wygląda na to że rzeczywiście nie ma tego promu. Spróbuję coś do nich napisać.

Mamy wogóle w planach przejście przez większą część Lysefjordu. Być może będziemy się posiłkowac częściowo przeprawami promowymi. Plan przejścia już mamy, natomiast mamy duże obawy o znajdowanie odpowiedniej ścieżki w terenie.
GPS-a nie mamy, myślę nad trekbuddy ale nie wiem czy dam sobie radę z wykonaniem map. Znalazłem jeszcze taką mapę, która daje możliwość lokalizacji w terenie http://ut.no/kart/
Kartę na telefon będę miał od kumpla, więc wystarczy tylko doładować. Tylko czy w tamtych rejonach nie będzie problemu z zasięgiem? Jeśli ktoś ma jakieś inne pomysły to będę wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

#947 PostWysłany: 19 Maj 2015 15:46 

Witam.
Planuję w okolicach najbliższego lipca wycieczkę do Norwegii na około tydzień, typowo żeby zobaczyć fiordy (w 2 osoby). Czytam ten temat, kilka innych i większość informacji jest o wycieczkach 2,3,4 dniowych w okolicach Stavanger (zwiedzanie miasta, Pulpit Rock, ewentualnie Lysefjord i powrót), a mnie interesuje co można zaplanować na powiedzmy 8 dni. W tym czasie pewnie możliwy by był przylot do Stavanger, zwiedzanie okolic i kierowanie się w stronę Bergen. Jednak nie znalazłem żadnej konkretnej relacji z podobnej wycieczki na której mógłbym się wzorować. Całość bardzo utrudnia fakt, że odpada nocowanie w namiocie, więc chciałbym dokładnie zaplanować wszystkie miejsca noclegu i możliwe zarezerwować. Dodatkowo podróż samolotem, więc bez własnego samochodu - ten moglibyśmy wypożyczyć, ale to chyba są wielkie koszta, a też zależy na tym aby było jak najtaniej.
Czy mógłby ktoś doradzić jak się zabrać za takie planowanie? Czy to się w ogóle opłaca, bo jeżeli koszty byłby większe niż wycieczki z biura podróży to się to chyba mija z celem.
Pomysł Stavanger -> Bergen to tylko taka propozycja, a jestem otwarty na wszystkie propozycje.
Byłbym wdzięczny za wszystkie linki i rady.
Z góry dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#948 PostWysłany: 24 Maj 2015 11:09 

niebieski
Jeśli odpada Ci nocowanie w namiocie to za noclegi zapłacisz mnóstwo pieniędzy, tak trzeba chyba liczyć ok. 150-200 zł za noc. Chociaż może jakiś couchsurfing by się tutaj sprawdził.

Moim zdaniem taka dłuższa wycieczka do Norwegii w okolicę Stavanger czy Bergen nie jest dobrym pomysłem, gdyż loty tam są bardzo tanie, a noclegi drogie, dlatego uważam że lepiej wyskakiwać tam na krótsze okresy, a częściej.

#949 PostWysłany: 24 Maj 2015 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 660 794
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
@soivek domyślam się, że na miejscu wynajmujecie auto ? Jeżeli tak, to możesz dorzucić do tego spokojnie z miast Haugesund i dorzucić np. wypad na lodowiec Folgefonna.
Pamiętaj też, że chociaż odległości na mapie nie są znaczące, to na miejscu nie poruszasz się tak szybko, jak jesteś do tego przyzwyczajony w PL. Do tego dochodzi czas oczekiwania na promy, bez których się nie obejdzie.

Jeżeli nie upolowałeś już wcześniej żadnych noclegowych promo np. na Nordic Ccoice Hotels, to proponuje poszukać na airbnb albo couchsurfing.

Nikt nie jeździ turystycznie na tak długo do Norwegii ze względu na koszta na miejscu - szczególnie noclegów. Ceny lotów z PL są małe, więc można to rozbijać na mniejsze 2-4 dniowe tripy. Wyjątek na forum to chyba ta bardzo fajna relacja autorstwa @Pytusia84 norweskie-fiordy-nie-z-pierwszej-lapanki,1507,60379

Image
 Profil Relacje PM off  

#950 PostWysłany: 24 Maj 2015 21:33 

Cześć :)

Dokładnie 02.04- 06.04 wybieram się z chłopakiem (jedziemy tylko we dwójkę) do Norwegii. Z racji tego, że jest to nasz pierwszy wyjazd w te rejony byłabym wdzięczna za informację, czy nasz plan wydaje się realny do zrobienia.

PLAN:

1 dzień (02.04)- przylot o 21:00 do Oslo
pociąg nocny z Oslo do Stavanger

2 dzień (03.04)- Stavanger, wyjście na Preikestolen

3 dzień (04.04)- przejazd do Oddy, wejście na Trolltunga (o ile pogoda pozwoli)

4 dzień (05.04)- lodowiec Folgefonna

5 dzień (06.04)-podróż z Oddy do Oslo --> samolot z Oslo o godz. 21:00

Bierzemy ze sobą namiot, planujemy nocować na dziko i podróżwać stopem. Jedyny przejazd jaki mamy zarezerwowany to pociąg z Oslo do Stavanger. Najbardziej obawiam się powrotu z Oddy do Oslo- czy jest realne, że uda nam się w 12 h dotrzeć do Oslo? Ewentualnie zastanawiamy się nad porzuceniem Folgefonna i rozpoczęciem powrotu dzień wcześniej i ewentualnie pozwiedzania trochę Oslo. Będę wdzięczna za wszelkie rady :)
 Profil Relacje PM off  

#951 PostWysłany: 25 Maj 2015 11:24 
Awatar użytkownika

Tauzen napisał(a):
Dlatego wpadł mi do głowy pomysł aby może spróbować przepłynąć z Lauvvik do Oanes. Stamtąd mielibyśmy trochę bliżej z buta pod szlak.
Tyle że nie potrafię nic znaleźć o rozkładach (aktualnych). Wyszukiwarki w ogóle nie pozwalają zabukować takiego połączenia. Znalazłem tylko suchą informację, że w marcu połączenie było nieczynne.
https://www.kolumbus.no/en/routes/traff ... /lauvvik1/
Tej trasy nie obsługuje Kolumbus tylko NORLED.
https://www.norled.no/en/maps-and-sched ... /rogaland/
Proszę rozkład
https://www.norled.no/contentassets/d12 ... auvvik.pdf]
Rejs trwa 10 minut, prom co pół godziny, 3 strefy czyli 29 NOK za osobę dorosłą.
:)

Co do samego planu przejścia wzdłuż Lysefjordu - jest to plan ambitny. W Norwegii szlaki, a raczej ścieżki znakowane są specyficznie lub wcale. Oznacza to tyle, że trzeba mieć niezłą orientację w terenie + bardzo przydaje się mapa ew. GPS. A i tak w terenie przebieg ścieżki może wyglądać inaczej niż na mapie :lol:
Ścieżki poza tymi mocno uczęszczanymi (znaczy na Preikestolen) bywają słabo nie tyle oznakowane, co nawet przedeptane. Najczęściej jest podmokło (nawet wyżej), kamieniście i skaliście. Jednym słowem to nie są beskidzkie szlaki ;)
Nie chcę Cię zniechęcać, bo uważam, ze to jest do zrobienia, trzeba jedynie wiedzieć na co być przygotowanym. Czyli kilkudniowa wyprawa z pełnym zaopatrzeniem, bo wzdłuż fiordu chyba sklepu nie ma. ;)
Poszukaj choćby tu na forum opisu przejścia z Preikestolen do Bratteli. A to nawet nie 1/4 drogi do Lysebotn.

owocowa napisał(a):
Dokładnie 02.04- 06.04 wybieram się z chłopakiem (jedziemy tylko we dwójkę) do Norwegii. Z racji tego, że jest to nasz pierwszy wyjazd w te rejony byłabym wdzięczna za informację, czy nasz plan wydaje się realny do zrobienia.
3 dzień (04.04)- przejazd do Oddy, wejście na Trolltunga (o ile pogoda pozwoli)

Nierealne. To znaczy o ile uda się Wam dojechać ekspresowo do Oddy, a potem do Tyssedal i wejść na Trolltunga, to na pewno nie dacie już rady tego samego dnia zejść. To wg różnych źródeł 10-12 forsownych godzin w dwie strony, 1000 m podejść i potem zejść, przy czym będziecie już mieli w nogach poprzedni dzień.
Polecam stronę http://ut.no/kart/
Po wpisaniu w okno wyszukiwarki interesującego Cię miejsca pokażą Ci się dostępne szlaki wraz z opisami.
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#952 PostWysłany: 25 Maj 2015 15:31 

Dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli lepiej zrezygnować z jednego punktu wycieczki? Albo Język Trolla albo lodowiec? A jak kwestia związana z powrotem z Oddy do Oslo? Czy przy założeniu, że będziemy mieć na to 12h (sugerowany czas samochodem 6h) to jest to wystarczający czas na autostopowy powrót? Wiem, że pytanie ciężkie (nikt nie przewidzi, czy uda się nam złapać stopa, czy nie ;)) ale być może ktoś wracał i zna z autopsji ;)
 Profil Relacje PM off  

#953 PostWysłany: 25 Maj 2015 20:19 
Awatar użytkownika

Pisałaś o kwietniu. Jeżeli to faktycznie będzie początek kwietnia, to pamiętajcie, że tam o tej porze może byś jeszcze śnieg i regularna zima + słabo przetarty/zawiany szlak. Bądźcie przygotowani sprzętowo (namiot z fartuchami) i tekstylnie. I przede wszystkim psychicznie :wink:
Chyba że chodzi o czerwiec. Ale to wiele nie zmienia. Przynajmniej w tym roku, bo zima w NO zdaje się była śnieżna.

Co do stopa niestety nie pomogę. 350 km w 12 godzin... Chyba bym nie ryzykował, ale ja mam asekurancką naturę ;)
owocowa uważa post za pomocny.

#954 PostWysłany: 25 Maj 2015 21:29 

Lucass dzięki wielkie jeszcze raz. Teraz zauważyłam, że napisałam kwiecień ;)- pomyłka, lecimy w czerwcu, już za tydzień :D na 4 dni. Mam nadzieję, że pogoda dopisze i nie będzie bardzo mroźno. Przemyślimy jeszcze raz trasę, bo faktycznie nie uśmiecha nam spóźnić się na lot. Zastanawialiśmy się jeszcze jako opcja nr 2 zamiast Języka Trolla, spędzić jeszcze jeden dzień w okolicach Stavanger i popłynąć na całodniową wycieczkę wzdłuż Lysefiord (może ktoś był? ;)) , potem jechać do Bergen, pozwiedzać i na spokojnie koleją dojechać do Oslo (podobno jedna z najładniejszych tras w Europie:)).
 Profil Relacje PM off  

#955 PostWysłany: 25 Maj 2015 22:48 

Dzięki Lucass za pomoc.

Ten prom do Oanes dużo by nam pomógł. Z buta jest dużo bliżej pod szlak niż z Tau. Martwi mnie jedynie kwestia chodzenia pieszo przez tunele. Żadnych znaków zakazu dla pieszych na drodze nie widzę, ale też miejsca w tunelu dla pieszych też nie ma. Nie chciałbym by na jakimś monitoringu nas wypatrzyli i wlepili jakiś mandat.
Z Oanes do początku szlaku wokół Lysefjordu mamy raptem 6,7 km, potem jest ok. 7 km pod szlak na Pulpit Rock. Ale chyba dołożymy trzy kilometry asfaltem. Będzie pewniej.

Co do samego obejścia Lysefjordu to czytałem że będzie ciężko z odnalezieniem szlaku. Ile przejdziemy to przejdziemy. Wyjazd bez ciśnienia. Najwyżej podratujemy się promem. Szkoda tylko że w tą sobotę nic nie pływa, bo byśmy mogli sobie pomóc i podpłynąć z Bratteli lub Songesand do Lysebotn.

Jedzenie bierzemy z PL na cały wyjazd.
Byleby pogoda dopisała, bo na razie to od przeszło dwóch tygodni jest kicha.
 Profil Relacje PM off  

#956 PostWysłany: 25 Maj 2015 22:57 

Witam, jak wygląda sprawa z ogniskami na fiordach? Wiem, że jest zakaz od kwietnia do września, stąd moje pytanie jakimi sposobami mogę otrzymać wrzątek? Przylatuje do stav już po zamknięciu sklepów sportowych więc kupno butli odpada. Przewóz paliwa stałego (np. Esbit) jest zakazane nawet w bagażu rejestrowanym (a taki biorę). Słyszałem, że można uzyskać wrzątek ze schroniska czy od ludzi z prywatnych domów, jednak ja zamierzam przebywać z dala od nich. Podobno w sklepie Kiwi w stavanger można kupić jednorazowego grilla - ktoś potwierdzi? Ewentualnie czy w okolicach preike, kjeraga są wyznaczone miejsce gdzie legalnie będę mógł zapalić ognisko?
 Profil Relacje PM off  

#957 PostWysłany: 26 Maj 2015 07:15 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Zajrzy do stavanger-butla-campingaz-potrzebna,22,72922
 Profil Relacje PM off  

#958 PostWysłany: 26 Maj 2015 08:53 
Awatar użytkownika

Sam dwa razy przewoziłem kartusze z gazem w bagażu rejestrowanym do Norwegii "maskując" je dookoła konserwami i innym żelastwem. Wiem, że to nie do końca zgodne z regulacjami, ale to było moje ryzyko. :wink: Wiem też skądinąd, że nie jestem jedyny który tak robi i nie słyszałem żeby ktoś miał z tego tytułu problemy. Przynajmniej w Europie. Oczywiście nie namiawiam, a decyzja należy do Ciebie.

owocowa napisał(a):
Zastanawialiśmy się jeszcze jako opcja nr 2 zamiast Języka Trolla, spędzić jeszcze jeden dzień w okolicach Stavanger i popłynąć na całodniową wycieczkę wzdłuż Lysefiord (może ktoś był? ;)) , potem jechać do Bergen, pozwiedzać i na spokojnie koleją dojechać do Oslo (podobno jedna z najładniejszych tras w Europie:)).
Jeżeli pytasz o ten rejs za 420 NOK https://www.norled.no/en/fjordcruise/ly ... ol-cruise/, to raczej nikt nie był, bo ta oferta pojawiła się z tego co obserwuję dopiero w tym roku.
Chyba że mówimy o rejsie promem Kolumbusa, takim zwykłym transportowym. Tylko tu musielibyście się dokładnie zapoznać z rozkładem
https://www.kolumbus.no/globalassets/ru ... mbibat.pdf (w razie problemów ze zrozumieniem tabelki tu viewtopic.php?f=1421&t=31432&p=582405#p582405 w 7 od góry wpisie jest jej ogólne tłumaczenie)
Bo on w różne dni tygodnia kursuje z różnych miejsc i w różne wraca. Np. wypływając ze Stavanger (tylko pon., śr., pt.) wraca tylko do Lauvik. Żebyście potem nie mieli problemu z powrotem do Stavanger. I ten prom co ważne w ogóle nie kursuje w soboty.

Co do trasy kolejowej Stavanger - Bergen - Oslo - tak mówią 8-) Tyle że bilet z Bergen do Oslo w Waszym terminie to jakieś 700-800 NOK :|

#959 PostWysłany: 26 Maj 2015 22:32 

niebieski
owocowa napisał(a):

Dokładnie 02.06- 06.06 wybieram się z chłopakiem (jedziemy tylko we dwójkę) do Norwegii.

Ja lecę w terminie 04.06 - 06.06, ale bezpośrednio do Stavanger (wylot GDN, powrót KTW) i Preikestolen będę chyba zdobywał dwa dni po Was. A i nas leci siódemka :D

#960 PostWysłany: 27 Maj 2015 13:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Lucass napisał(a):
Jeżeli pytasz o ten rejs za 420 NOK https://www.norled.no/en/fjordcruise/ly ... ol-cruise/, to raczej nikt nie był, bo ta oferta pojawiła się z tego co obserwuję dopiero w tym roku.

Te rejsy wycieczkowe NORLED ma już od dawna, tylko ich strona jest mało przejrzysta i często zmieniają odnośniki. Rok temu mieliśmy w planie płynąć ale ostatecznie zabrakło czasu. Konkurencyjna firma RODNE ma podobne wycieczki w dwóch opcjach - normalny rejs, rejs + bus z przerwą na wejście na Pulpit Rock:
http://www.rodne.no/sightseeing-en/lyse ... ghtseeing/
http://www.rodne.no/sightseeing-en/pulp ... uise-hike/
 Profil Relacje PM off
Lucass uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość