Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#921 PostWysłany: 20 Kwi 2015 16:31 

Lucass napisał(a):
Post wyżej masz rozkłady promów.

Z Preikestolen można pójść do Bratteli i tam złapać prom do Lysebotn. Ale trzeba być świadomym, że mimo iż to tylko ok. 8 km, to jest to 8 km norweskiego momentami trudnego i słabo oznakowanego szlaku, na które potrzeba około 6-8 godzin. Prom w Bratteli zatrzymuje się "na żądanie" ale są rozbieżne wersje czy trzeba go "przywołać" wykonanym wcześniej telefonem, czy wystarczy machaniem.
Podobno Chuck Norris przeszedł z Preikestolen do samego Lysebotn wzdłuż fiordu. ;)

Można też zejść z Preikestolen spowrotem, ale zamiast do Stavanger pojechać najlepiej stopem w kierunku Oanes i promem przedostać się do Lauvvik. Stąd promem do Lysebotn. Ewentualnie zamiast do Oanes to można przejść/przejechać przez most nad Lysefjordem i dostac się do Forsand i stąd promem do Lysebotn.
Jak spojrzysz na mapę to zobaczysz, że jest zdecydowanie bliżej. Problemem może być jedynie transport do Oanes/Forsand. Ale to w końcu tylko jakieś 15 km. ;)

Podstawową jednak kwestią jest to czy Kjerag w maju będzie już dostępny - śnieg i lód na szlaku.

Od maja wizzair zrezygnował z czwartku z katowic do stavenger.
W związku z tym mam jeden dzień więcej.
Tak jak pisałem lecę w sobotę i wracam w niedziele.
1 dzień, wlaściwie wieczór - sola.
2 dzień (niedziela) - pulpit rock.
3 dzień- kjerag? będzie to polowa maja...
4 dzień powrót

ewentualnie jakieś alternatywy dla dnia 3?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#922 PostWysłany: 20 Kwi 2015 18:30 
Awatar użytkownika

Jakieś tam pojęcie o stanie szlaków na Kjerag może Ci dać informacja o stanie drogi Fv500 i Fv986 z Sirdal do Lysebotn. Zwłaszcza Fv500 jest istotna. W tej chwili jest zamknięta z powodu zimy.
Cytuj:
Fv 500 Sirdal - Lysebotn, Vardeheii - Lysebotn
Rogaland — Vinterstengt
Vinterstengt.
Gjelder fra: 08.12.2014 10:30
http://www.vegvesen.no/trafikk/html/sav ... tml?id=604 - strona jest aktualizowana na bieżąco.

Aby dostać się z Lysebotn do początku szlaku na Kjerag, czyli na parking z restauracją Oygardsstolen, trzeba podejść/podjechać stopem ~11 km i 600 m wzwyż serpentynami drogą Fv500. Jeżeli ta droga będzie zamknięta dla samochodów, to dla pieszego też łatwo nie będzie, o ile w ogóle da się przejść.

Niestety w kwestii alternatywnych wariantów spędzenia czasu nie jestem w stanie pomóc.

#923 PostWysłany: 22 Kwi 2015 08:59 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Adrian Blondzik napisał(a):
Ja w czwartek po 17 jestem w Stavanger i w sobotę o 22 wracam do Polski.
Napiszę Wam jak widzę swoją podróż i jakbyście powiedzieli czy coś Wam nie pasuje byłbym wdzięczny.

Ląduję w Stavanger o 17.30 i busem 9 jadę co centrum Stavanger.
a z Tau do Jorpeland mam autobus w ramach biletu trzydniowego z Kolumbus (linia 100). Z Jorpeland pieszo na Plupit Rock.

I co o tym sądzicie?

Ja jestem świeżo po takiej wycieczce. Opisuję to.
Zobacz http://www.fly4free.pl/forum/stavanger-brama-do-fiordow,1507,71006

Zobacz, że z Jorpeland masz około 8 km do parkingu pod szlakiem na Pulpit Rock (chyba że jest jakiś inny szlak, ale ja go nie znam). Droda z Jorpeland dosyć trudna. Wydaje mi się że musisz przynajmniej 10-11 h przeznaczyć na całą wyprawę.

-- 22 Kwi 2015 09:02 --

Lucass napisał(a):
Jakieś tam pojęcie o stanie szlaków na Kjerag może Ci dać informacja o stanie drogi Fv500 i Fv986 z Sirdal do Lysebotn. Zwłaszcza Fv500 jest istotna. W tej chwili jest zamknięta z powodu zimy.

Pytałem w informacji turystycznej w Stavanger w ostatni weekend i powiedziano mi, że szlak zamknięty.
Nie wiem na ile to ostrożność na ile realne zagrożenie. Nie powiedzieli mi czy szlak jest tylko oblodzony czy po prostu jest kilka metrów śniegu. Ja niestety odpuściłem wyprawę.

#924 PostWysłany: 22 Kwi 2015 16:02 

Nie mam planu na jeden dzień w okolicach Stavanger. Kjerag raczej będzie nieczynny (połowa maja), a innej alternatywy nie mam na chwilę obecną. Ktoś coś poleci?

I pytanie - spał ktoś pod namiotem na Preikestolen?
 Profil Relacje PM off  

#925 PostWysłany: 22 Kwi 2015 16:47 

Kilka info po moim weekendowym wypadzie:

- w weekend bardzo trudno o dostanie się do Stavanger po taniości, co ok. pół godz jeździ Flybussen ale cenowo drogo, dlatego w sobotę pieszo dostaliśmy się do przystanku "7" Sola szkoła, szło się ok 35 min, pierwszy kurs 7.08, pozostaje także łapanie stopa, ale rodacy którzy to robili po kilkunastu minutach zrezygnowali
- wszyscy kierowcy (w 4 kursach ) "zielonych autobusów" to byli Polacy, więc można się wypytać o wszystko
- wszędzie gdzie byłem można płacić gotówką, w busach, hotelu, sklepach, na promie
- spanie na lotnisku jest możliwe - ruch cichnie po 22.30, ale już po 3 w nocy schodzą się ludzie na pierwsze odloty - więc się nie pośpi w tych warunkach
- na skale obok Pulpit Rock widziałem namiot, więc nocować w takich warunkach można
- na lotnisku dostępny jeden sklepik "Seven" ( w strefie ogólnodostępnej), cenowo drogo, np. puszka coca-coli 10 zł czy kanapka 30 zł, dlatego posłuchałem propozycji i wziąłem kilka kanapek ;) - w drodze na przystanek "7", czyli ok 30 min drogi od lotniska jest mini market "Kiwi"
- w wyższych partiach na Preikestolen leży dość dużo śniegu, a kamienie są oblodzone - trafiliśmy na super pogodę w Stavanger było 20 st a przylecieliśmy do Gdańska to było 7 ;)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Ale widok powala
DSC_0829.JPG
DSC_0829.JPG [ 112.5 KiB | Obejrzany 1755 razy ]
Komentarz do pliku: Śnieżnie
DSC_0740.JPG
DSC_0740.JPG [ 85.03 KiB | Obejrzany 1755 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#926 PostWysłany: 23 Kwi 2015 16:32 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
pivko19 napisał(a):

- w weekend bardzo trudno o dostanie się do Stavanger po taniości, co ok. pół godz jeździ Flybussen ale cenowo drogo, dlatego w sobotę pieszo dostaliśmy się do przystanku "7" Sola szkoła, szło się ok 35 min, pierwszy kurs 7.08, pozostaje także łapanie stopa, ale rodacy którzy to robili po kilkunastu minutach zrezygnowali
Wystarczyło zebrać grupę 8 osób i wynająć taxi busa z lotniska - wyszło by po około 50-55 NOK za kurs do centrum Stavanger (połowa tego co za Flybuss). Pisałem o tym.

pivko19 napisał(a):
- na lotnisku dostępny jeden sklepik "Seven" ( w strefie ogólnodostępnej), cenowo drogo
Jeżeli liczysz na to że w Norwegii będzie tanio to ... niestety ale pomyliłeś kraje.
 Profil Relacje PM off  

#927 PostWysłany: 23 Kwi 2015 21:21 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
zulu napisał(a):
pivko19 napisał(a):

pivko19 napisał(a):
- na lotnisku dostępny jeden sklepik "Seven" ( w strefie ogólnodostępnej), cenowo drogo
Jeżeli liczysz na to że w Norwegii będzie tanio to ... niestety ale pomyliłeś kraje.

Akurat seven uważam za najtańszą sklepokawiarnie jaką widziałem, a ceny na lotnisku wyjątkowo niskie, porównywalne z cenami na lotnisku w Polsce.
Dla przykładu - kawa duża americano 20 NOK

#928 PostWysłany: 24 Kwi 2015 15:58 

17 maja w Norwegii jest akurat święto konstytucji.
Ktoś spał w mieście pod namiotem? Szukam takowej lokacji
 Profil Relacje PM off  

#929 PostWysłany: 24 Kwi 2015 23:17 

Loty: 158
Kilometry: 117 483
Krajów: 26 / 12.2%
Ja spałem pod namiotem na dziko nad jeziorem Mosvatnet. Bardzo blisko miasta. Właściwie to taki duży park w mieście. Miejsca, żeby rozłożyć gdzieś "z boku" namiot - dużo. Na terenie parku jest kemping i informacje ze biwakowanie na dziko jest zabronione. Ja olałem tę informację. Namiot rozłożyłem późno i zwinąłem się wcześnie :) Mega polecam nocleg nad zbiornikami wodnymi w drodze lub przy powrocie na Preikestolen. Cisza, spokój, pięknie i sama natura. W nocy może być bardzo zimno

#930 PostWysłany: 25 Kwi 2015 11:07 
Awatar użytkownika

cmmwdf napisał(a):
Na terenie parku jest kemping i informacje ze biwakowanie na dziko jest zabronione. Ja olałem tę informację. Namiot rozłożyłem późno i zwinąłem się wcześnie :)
Dałeś radę... Naprawdę :|

#931 PostWysłany: 28 Kwi 2015 11:44 

srebrny
Czy ktoś się orientuje jak obecnie jest z dostępnością ścieżki na Kjerag?

#932 PostWysłany: 30 Kwi 2015 09:38 
Awatar użytkownika

Myślę, że przez te 10 dni sytuacja nie zmieniła się jakoś diametralnie. Skoro droga jest zamknięta, to i szlak może być raczej trudno dostępny.
Zerknij kilka postów wyżej.

EDIT:
Tutaj masz obraz z kamery z okolicy Ådneram i Sirdal, czyli w prostej linii kilkanaście km od Kjerag. Tam jest całkiem regularna zima.
http://www.aftenbladet.no/webkamera/liv ... 1o1k_t_iho

Skoro zatem droga dojazdowa do parkingu na początku szlaku jest zamknięta i panują takie warunki, to szlak będzie zapewne nieprzedeptany. Jednym słowem może być potrzebne kilka dni na jego pokonanie :wink:
Arekkk uważa post za pomocny.

#933 PostWysłany: 08 Maj 2015 11:29 

Witam,
26 maja wybieram się do Stavanger. Tam mamy kilka noclegów. Proszę o wszelkie informacje w tematach:
- ciekawe turystyczne rejsy ze Stavanger - kierunki i ceny
- czy na trasie na Preikestolen będzie jeszcze śnieg? i czy wystarczy bluza czy jednak kurtka? :-)
- czy wybierając się na wyspę Flor & Fjaere trzeba rezerwować wcześniej bilety i w jakiej są cenie?
- czy faktycznie warto pojechać na wyspę i jest co robić przez 5 godzin?
- może ktoś poleci fajną trasę rowerową dla amatorów ze Stavanger?-zależy mi na pięknych widokach ale też nie chcę paść po drodze :-)

robię chłopakowi niespodziankę i chcę wszystko dograć :-) dowie się gdzie lecimy na lotnisku ;-)

z góry serdecznie dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#934 PostWysłany: 08 Maj 2015 13:00 
Awatar użytkownika

Carmennnnnn napisał(a):
- czy na trasie na Preikestolen będzie jeszcze śnieg? i czy wystarczy bluza czy jednak kurtka? :-)
Nikt Ci nie napisze, że będzie, ani że nie będzie. To Norwegia. Pogoda tam jest trudno przewidywalna i lubi płatać figle. Dlatego też kurtka przynajmniej w plecaku konieczna i to nieprzemakalna. Buty też raczej nieprzemakalne. Norwegia to żabi kraj (choć żab tam nie widziałem), gdzie wody jest bardzo dużo nie tylko w fiordach i jeziorach, ale też wszędzie dookoła w postaci mokrej jak gąbka gleby.

Carmennnnnn napisał(a):
- czy wybierając się na wyspę Flor & Fjaere trzeba rezerwować wcześniej bilety i w jakiej są cenie?
Wg informacji z tej strony https://florogfjare.no/english/about-flor-fjaere wcześniejsza rezerwacja jest konieczna
Cytuj:
All visits must be pre-booked by phone +47 51 11 00 00, e-mail or webbooking

#935 PostWysłany: 15 Maj 2015 14:58 

Lecę jutro. Pogody nie komentuję, bo prognozy przerażają.
Nie zamierzam brać gotówki - normalne?
 Profil Relacje PM off  

#936 PostWysłany: 15 Maj 2015 15:31 
Awatar użytkownika

Loty: 185
Kilometry: 325 925
Krajów: 37 / 17.3%
platynowy
W górach śnieg, jak widać na załączniku. Czasem czerwiec jest tam jeszcze zimny, jak np. ubiegłego roku.

Załączniki:
n.JPG
n.JPG [ 62.63 KiB | Obejrzany 1086 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#937 PostWysłany: 15 Maj 2015 15:39 

myślicie, że karta płatnicza wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#938 PostWysłany: 15 Maj 2015 19:28 

jednooki napisał(a):
myślicie, że karta płatnicza wystarczy?

Norwegia to kraj, gdzie wszędzie możesz płacić kartą, nawet na promach i parkingach. Najlepiej mieć tłoczoną Visę, bo nietłoczona nie wszędzie działa - na przykład w pociągach jest problem.

jadąc do Norwegii pamiętajcie o kurtce przeciwdeszczowej i przeciwwiatrowej - najlepiej jakiś softshell. Na wybrzeżu często wieje

#939 PostWysłany: 16 Maj 2015 08:37 
Awatar użytkownika

srebrny
pabloz napisał(a):
W górach śnieg, jak widać na załączniku.

gdzie ty tam widzisz śnieg, przecież to jest zrzut chmur
 Profil Relacje PM off  

#940 PostWysłany: 16 Maj 2015 21:31 
Awatar użytkownika

Loty: 185
Kilometry: 325 925
Krajów: 37 / 17.3%
platynowy
cypel napisał(a):
pabloz napisał(a):
W górach śnieg, jak widać na załączniku.

gdzie ty tam widzisz śnieg, przecież to jest zrzut chmur

Chmury widać po lewej. Na sat24 przemieszczały sie szybko, w przeciwieństwie do zaśnieżonego obszaru.
Poza tym, o tej porze roku śnieg w norweskich górach to raczej norma...
Poniżej foto z...28 czerwca 2014. Okolice Tromso.

Załączniki:
n2.jpg
n2.jpg [ 253.7 KiB | Obejrzany 2338 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość