Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#741 PostWysłany: 17 Wrz 2013 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
macias86 napisał(a):
Witam,

Jedziemy do Stavanger na fiordy pod namiot w terminie 28.09-01.10.2013.
Prosiłbym o informacje odnośnie promów z Tau do Stavanger, bo na stronie przewoźnika widzę tylko daty do 29.09. Ja 29.09 jadę do tau i chciałem wracać 01.10 w godzinach przedpołudniowych. Czy ten prom w październiku też pływa? Ponadto mam pytanie czy w okolicach preikestolen/jorpeland/tau (niekoniecznie koło samego fiordu), są gdzieś fajne miejsca do rozbicia na namiotu blisko jakiegos jeziorka zeby polapac rybki (najlepiej łososia) koło strumyka z wodą i żeby jakieś ognisko rozpalić. Ktoś testował taki patent? Z góry dzięki za wszystkie przydatne informacje. Ponadto jeszcze info gdzie najlepiej kupic gaz byłbym wdzieczny. Pozdrawim

pływają - tutaj masz link http://reiseplanlegger.kolumbus.no/scri ... 5tterminal)+%5Bhpl.gruppe%5D&to=Tau+(Strand)+%5Bholdeplass%5D&Date=01.10.2013&Time=16:30&referrer=http%3A%2F%2Fwww.kolumbus.no%2F&instant=1&omrade=1&stagetypefrom=1&stagetypeto=1&

co do miejsc pod namiot - wszystko zależy od pogody a w zasadzie od deszczu, ale jest ich sporo tylko gdzie z nich można ryby łowić ... nie próbowałem ;)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#742 PostWysłany: 17 Wrz 2013 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 260
Kilometry: 438 923
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
suszek napisał(a):
macias86 napisał(a):
Witam,

Prosiłbym o informacje odnośnie promów z Tau do Stavanger, bo na stronie przewoźnika widzę tylko daty do 29.09. Ja 29.09 jadę do tau i chciałem wracać 01.10 w godzinach przedpołudniowych. Czy ten prom w październiku też pływa? Ponadto mam pytanie czy w okolicach preikestolen/jorpeland/tau (niekoniecznie koło samego fiordu), są gdzieś fajne miejsca do rozbicia na namiotu blisko jakiegos jeziorka zeby polapac rybki (najlepiej łososia) koło strumyka z wodą i żeby jakieś ognisko rozpalić. Ktoś testował taki patent? Z góry dzięki za wszystkie przydatne informacje. Ponadto jeszcze info gdzie najlepiej kupic gaz byłbym wdzieczny. Pozdrawim

pływają - tutaj masz link http://reiseplanlegger.kolumbus.no/scri ... 5tterminal)+%5Bhpl.gruppe%5D&to=Tau+(Strand)+%5Bholdeplass%5D&Date=01.10.2013&Time=16:30&referrer=http%3A%2F%2Fwww.kolumbus.no%2F&instant=1&omrade=1&stagetypefrom=1&stagetypeto=1&

co do miejsc pod namiot - wszystko zależy od pogody a w zasadzie od deszczu, ale jest ich sporo tylko gdzie z nich można ryby łowić ... nie próbowałem ;)

Dla uzupełnienia. Do 29.09 jeździ autobus z Tau pod początek trasy na Preikestolen (potem autobus jeździ najdalej do Jørpeland)
Prom jest chyba całoroczny
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 17 Wrz 2013 13:26 
Awatar użytkownika

niebieski
macias86 napisał(a):
blisko jakiegos jeziorka zeby polapac rybki (najlepiej łososia) koło strumyka z wodą i żeby jakieś ognisko rozpalić.

W Norwegii nie mozna lowic na jeziorach czy rzekach bez licencji. Za to mozna lowic do oporu we fjordach ale nie przy ujsciu rzeki do fjordu (100 metrow od). Rowniez mozna lowic bez ograniczen na otwartym morzu. Sezon na lososia jest tylko czerwcu. Lososia lowi sie na rzekach a nie na jeziorach.

#744 PostWysłany: 17 Wrz 2013 15:56 

Witam.
Byłem niedawno na fiordach i zostało mi w butli z trochę gazu. Wiedząc że i tak mi nie przejdzie przez odprawę a nie chciałem wyrzucać to schowałem ja niedaleko lotniska. Jeśli ktoś by potrzebował butli z gazem na krótki wypad to mogę podać namiary gdzie się butla znajduje. Butla jest na nakręcane paniki. Najlepiej pisać na PW.
Nie wiem czy dobry dział wybrałem, nigdzie nie znalazłem podobnego tematu.
Ps.
Można by założyć taki temat (jeśli go nie ma) o jakiś przedmiotach które nie przeszły by przez odprawę i ktoś je gdzieś zostawił.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 17 Wrz 2013 16:03 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Załóż :) Uważam, że to dobry pomysł.
 Profil Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 17 Wrz 2013 18:47 

kangaroo1983 napisał(a):
macias86 napisał(a):
blisko jakiegos jeziorka zeby polapac rybki (najlepiej łososia) koło strumyka z wodą i żeby jakieś ognisko rozpalić.

W Norwegii nie mozna lowic na jeziorach czy rzekach bez licencji. Za to mozna lowic do oporu we fjordach ale nie przy ujsciu rzeki do fjordu (100 metrow od). Rowniez mozna lowic bez ograniczen na otwartym morzu. Sezon na lososia jest tylko czerwcu. Lososia lowi sie na rzekach a nie na jeziorach.

Szczerze to na lowieniu sie za dobrze nie znam, wiec nie dziwi mnie moja niewiedza :D
A jakies inne ryby biora w tym okresie?
Chodzi mi o to ze bedziemy ok 2 pelne dni w okolicach preikestolen, tzn. chcemy zobaczyc fiordy, a potem juz mozemy sie przemieszczac, tak zeby na dziko przetrwac ten czas, wiec jesli gdzies jest zejscie nisko do rzeki lub inne klimatyczne miejsca gdzie by mozna zarzucic wedke to bede wdzieczny.
Ponadto jesli wiecie ze w tym okresie ciezko bedzie cos zlapac to dajcie znac, bede wiedzial ze nie mam co liczyc na jakis polow i moze po prostu dam sobie z tym spokoj, bo planuje wedkowanie jako czesc mojej wyprawy

Pozdrawiam

#747 PostWysłany: 17 Wrz 2013 18:51 

kevin napisał(a):
suszek napisał(a):
macias86 napisał(a):
Witam,

Dla uzupełnienia. Do 29.09 jeździ autobus z Tau pod początek trasy na Preikestolen (potem autobus jeździ najdalej do Jørpeland)
Prom jest chyba całoroczny

Czyli w droge powrotna musze z buta dotrzec do Jorpeland?
Normalnie bus dojezdza do preikestolen camping AS tak?
Czyli jakies 5km z buta ?

#748 PostWysłany: 17 Wrz 2013 19:58 
Awatar użytkownika

Loty: 260
Kilometry: 438 923
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
macias86 napisał(a):
Czyli w droge powrotna musze z buta dotrzec do Jorpeland?
Normalnie bus dojezdza do preikestolen camping AS tak?
Czyli jakies 5km z buta ?

W sezonie autobus jedzie aż do początku szlaku przy Preikestolhytta (schronisko/hostel), kamping jest trochę wcześniej.
Z Jørpeland do początku szlaku jest około 8-9km - sprawdzone na własnych nogach, na szczęście tylko w jedną stronę...
 Profil Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 18 Wrz 2013 19:22 

witam lece do stavanger we wtorek a w srode wracam. Mam problem gdyz wyszkiwarka kolumbusa wyszukuje mi tylko flybussy ... a tabela z odjazdami linii 9 nie dziala moze mi ktos pomoc? o 8 rano mam przylot interesuje mnie takze ostatni autobus na lotnisko tego samego dnia aha i moze ktos pamieta jak sie nazywa przystanek linii 9 z ktorego jest najblizej na prom do tau?
dzieki za pomoc:)
 Profil Relacje PM off  

#750 PostWysłany: 18 Wrz 2013 19:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Z lotniska jedź stopem (przeczytaj moją relację http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=166&t=11225&start=720#p277068). Przystanek o którym piszesz znajduje się koło katedry (której nie sposób nie zauważyć) i jest to bodaj Stavanger (Båtterminal).
Faktycznie zniknęła trasówka linii 9.Może ją wycofali.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#751 PostWysłany: 18 Wrz 2013 21:53 

marasisonlyone napisał(a):
witam lece do stavanger we wtorek a w srode wracam. Mam problem gdyz wyszkiwarka kolumbusa wyszukuje mi tylko flybussy ... a tabela z odjazdami linii 9 nie dziala moze mi ktos pomoc? o 8 rano mam przylot interesuje mnie takze ostatni autobus na lotnisko tego samego dnia aha i moze ktos pamieta jak sie nazywa przystanek linii 9 z ktorego jest najblizej na prom do tau?
dzieki za pomoc:)

9 jeździ co pół godziny z przystanku bezpośrednio przed terminalem. Wysiądź na ostatnim przystanku 9 - bedziesz miał najbliżej na prom (10 min spacerkiem). Ostatnia 9- nie pamiętam ale na końcowym możesz sprawdzić, poza tym duże prawdopodobieństwo, że trafisz na kierowcę Polaka możesz dopytać , o której ostatnia na lotnisko bo nie wszystkie kursują na wydłużonej trasie.
Pogody życzę - wróciłam w niedzielę i było słonecznie i ciepło z przelotnymi opadami, czego i Tobie życzę.
 Profil Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 18 Wrz 2013 23:00 

aha dzieki raczej pojade autobusem 33 NOk to nie jakas strasznie duzo zalezy jak przypasuje raczej droge powrotna mam zamiar na stopa chocaiz ludzie pisza ze szybko sie zalapie na stopa. No dobra a jak z wymiana waluty? podobno mozna placic karta bezgotowkowo i nie ma za to prowizji no ale w autobusie chyba nie zaplace karta? jest tam jakis kantor? :)
Kubutek czytalem Twoja relacje zastanwia mnie czemu wode w bezclowym kupowales wiem ze w norwegii drogo ale az tak ze woda wiecej jak 8zl?
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 18 Wrz 2013 23:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Karta nie mozna placic w autobusie Kolumbusa. Ale tak pozatym mozesz placic karta wszedzie.
Na lotnisku masz bankomat. Wymienic walute mozesz w bankach oraz w siedzibie Wester Union w centrum Stavanger. Kantorow nie ma.
Niestety pogoda sie zmienia i juz w zeszly weekend na Kjeragu (gdzie bylam) bylo 4 stopnie w nocy!

#754 PostWysłany: 19 Wrz 2013 10:14 

Mam jeszcze pytanie gdzie najlepiej polecacie rozbić namiot w Stavanger wieczorem, tak żeby z rana wyruszyć na prom? W parku przy jeziorze Mosvatnet da radę?
Czy lepiej przepłynąć wieczorem promem i gdzieś w Tau się rozbić?

Tak poza tym to w okolichac Tau/Jorpeland/Preikestolen orientuje sie gdzie najlepiej ryby lowic?
I na co najlepiej, splawik, grunt na jakies robale/ciasto/kukurydze, czy spining na blache, muche lub woblery?

Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam
Maciek

#755 PostWysłany: 21 Wrz 2013 18:04 

Ten namiot w miejskim parku to raczej żarcik. :shock:
Woda w Norwegii jak na nasze przyzwyczajenia bardzo droga! W REMIE 1000 najtańsza to ok. 9 KR. Za to śmiało można pić kranówę. Na potrzeby wędrówek kupuję w Polsce tabletki musujące np. z wit. C, wrzucam do butelki z wodą i gotowe. Nie wiem jak z wędkowaniem ale gdzieś we wcześniejszym poście był temat poruszany.
Wymiana waluty w każdym bankomacie.
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 23 Wrz 2013 16:46 
Awatar użytkownika

Przez cały 10 dniowy pobyt w NO ani razu nie kupiliśmy wody. Zawsze albo kranówka, albo z górskiego strumienia. Żyjemy i mamy się nieźle.

Z noclegiem w parku bym uważał. Norwegowie są naprawdę tolerancyjni, ale ich tolerancja ma swoje granice. To już lepiej przepłyńcie do Tau i tam gdzieś szukajcie.
A gotówkę w niezbędnej ilości wziąłbym z Polski. Odpada problem szukania bankomatu czy miejsca do wymiany, które np może być zamknięte, bo Norwegowie cenią sobie swój czas wolny.

#757 PostWysłany: 30 Wrz 2013 02:29 

Loty: 26
Kilometry: 31 173
Krajów: 9 / 4.2%
bojka napisał(a):
Ten namiot w miejskim parku to raczej żarcik. :shock:

Oczywiście, że da radę, bardzo przyjemne miejsce na rozbicie namiotu. Polecam, spało się wyśmienicie :)
 Profil Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 01 Paź 2013 20:16 

:roll: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 02 Paź 2013 08:03 

Loty: 4
Kilometry: 8 792
Krajów: 3 / 1.4%
Fotki z niedzieli :)

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 02 Paź 2013 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Widzę, że w tym okresie można bez problemu trafić jeszcze bardzo dobrą pogodę ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości