Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#641 PostWysłany: 11 Cze 2013 09:43 

W Sobotę połączenie autobusem numer 9 z Portu Lotniczego do Stavanger jest dogodne chyba jedynie dla osób lecących ze Szczecina.

Przylot w Sobotę jest o godzinie 12:10 natomiast autobus linii 9 jest o godzinie: 12:37 .
Kosztu nie pamiętam, ale kilkanaście stron wcześniej ktoś pisał (prawdopodobnie 33 NOK w jedną stronę lub już 36 NOK).
Również "ktoś" pisał, aby kupować bilet grupowy chyba od 5 osób i więcej, wtedy wychodzą jakieś małe pieniądze (chyba 15 NOK od osoby).

Sobota: Stavanger Lufthavn (Sola) -> Stavanger Sentrum
11:37; 12:37 ; 13:37; 14:37; 15:37 itd.

Czas jazdy: 37 minut

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#642 PostWysłany: 14 Cze 2013 20:50 

Loty: 248
Kilometry: 532 673
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
Czy ktoś z forum będzie w Stavanger 6-9 lipca?
Osoba, z którą miałem lecieć nie może i plan się rozwalił :(
Proszę o kontakt na priv.
 Profil Relacje PM off  

#643 PostWysłany: 17 Cze 2013 19:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Wczoraj wróciliśmy ze Stavangeru. Głównym celem był oczywiście Preikestolen. Napiszę kilka wskazówek.

Nocleg na couchsurfingu. W tym momencie noce są tam bardzo jasne, o 1-2 w nocy jest tak jasno jak u nas wieczorem. Później przychodzi 2 godzinna lekka noc i dzień po raz kolejny się budzi. Dosyć dziwne to dla mnie było :P

Z lotniska stopem do centrum. Jechaliśmy z Norwegami, ale chciałem wspomnieć tylko Polaczka, który zatrzymał się, żeby tylko się z nas pośmiać: to jest Norwegia, musisz płacić taką cenę za autobus. I tak was nie wezmę bo mam 2 miejsca [jechaliśmy w trójkę], odjechał. Typowo Polaczkowe... No ale 10 minut później młodzi Norwedzy podwieźli nas pod sam dom.

Pierwszy dzień (piątek) to wyprawa dookoła Stavanger (prawie 30km :D). Mieszkaliśmy na południu miasta, zaczęliśmy więc od zachodniego wybrzeża kierując się na północ i kończąc na centrum. Rano w drodze lekko popadało i to był jedyny deszczyk przez 2 dni.

Zrobiliśmy zakupy w dużej Remie 1000 - woda, najtańsza - 7 NOK i znaleźliśmy jakieś taniutkie piwo 4-5% 0.33l tylko za ok. 6-8 NOKów! Bardzo mi smakowało, zielone z Sandefjord. Resztę jedzenia mieliśmy z Polski.

Image
Idąc ścieżkami rowerowymi dotarliśmy do całkiem przyjemnego daszku na łódeczkę :D

Image
Stąd przy morzu kierowaliśmy się na północ - do Trzech Mieczy.

Image
Przy pomniku pełno rowerów i dzieciaków z pobliskiego obozu.

Kierując się na północ dojdziemy wreszcie do malowniczego jeziorka Store Stokkavatnet. Dużo ptaków, przepiękne widoki i ładny las. Znaleźliśmy super miejsce na mały lekki obiadek.

Image
Lasek

Image

Image

1.5km i jesteśmy na starówce Stavangeru. Małe, niskie, położone na skarpie domki w połączeniu z gigantycznymi statkami znajdującymi się tuż za nimi powodowały bardzo pozytywne odczucia.

Image

W Katedrze właściwie nic ciekawego, każdy kościół w Polskiej pipidówie wygląda podobnie. W samym centrum tłoczno i bogato.

Image

Jutrzejszego dnia mieliśmy bardzo mało czasu więc trzeba było się sprężyć i sprawdzić wszystko dzisiaj. Promy do Tau jeżdżą bardzo często na miejscu są szafki ale >50 NOKów (w zależności od rozmiaru). Nam po przeliczeniu zostaje 30-40 NOKów, a nie ma sensu brać pieniądze z bankomatu, bo tak mało przecież nie wypłacimy. Poszliśmy na pobliski dworzec kolejowy, gdzie znaleźliśmy szafki od 25 koron.

Rano wstaliśmy bardzo wcześnie by wyjść już o 6:30. Do centrum mieliśmy 5km, zapakowaliśmy szybko wszystkie rzeczy do szafek i zdążyliśmy na prom na 8:00. Bilety można kupić od pana który chodzi na pokładzie lub w okienku na statku po 10-15 minutach rejsu - kartą. 46 NOK.

Wyjechały wszystkie samochody z Tau a my nadal nie mieliśmy nikogo, kto mógłby nas zabrać pod parking. Dlatego zdecydowaliśmy się pójść kawałek dalej do głównej drogi. Nawet nie doszliśmy do najgłówniejszej drogi a wzięła nas przemiła Norweżka jadąca na południe. Wysadziła nas co prawda przy głównej, ale to było lepsze niż nic. 5km do parkingu, ale z nudów idąc zaczęliśmy łapać stopa spośród osób jadących obok nas na tej jakże wąskiej dróżce. Pan jechał na pole golfowe, ale podrzucił nas te 3km dalej bez żadnego problemu.

Na parkingu są łazienki, 3.8km na szczyt. Startujemy o 10:00. Droga nie jest bardzo łatwa, jest średnia. Ten ciężki odcinek może niektórym sprawić trudności. Całą trasę, trochę gubiąc się, pokonaliśmy w około 1.5h (mówią, że to 2h normalnie zabiera).

Image

Image

Image

Preikestolen zrobił ogromne wrażenie, ale nie będę tego opisywał, bo pewnie osoby czytające ten temat już mają kupione bilety i odwiedzą szczyt już niedługo. A jeśli nadal się zastanawiacie to WARTO :) Po prostu wszystko jest tam takie ogromne! Czułem się taki malutki patrząc na ten 40km fjord.

Image

Image

Image
My :P

W drodze powrotnej czekaliśmy ponad półtorej godziny na stopa. Zbliżał się ostatni awaryjny prom o 17:00, później zaczęłoby być niebezpiecznie ze względu na lot powrotny, który mięliśmy o 21:55. Zaczęliśmy chodzić po parkingu i pytać. Na szczęście wzięła nas pierwsza zapytana osoba.

Image

Skoczyliśmy do szafek na dworcu i tuż przy głównej (1km dalej) zaczęliśmy łapać stopa. Ustaliliśmy sobie awaryjny czas na półtorej godziny, po tym czasie trzeba brać autobus. Na szczęście w mniej niż 10 minut siedzieliśmy już z Norweżkami.

Mieliśmy więcej czasu, który postanowiliśmy zainwestować w plażę. To był super wybór! Sprawdziłem jeszcze tylko, kiedy możemy spodziewać się jakiegoś lądującego samolotu i ruszyliśmy. Z lotniska jest mniej niż 2km. Widok na samolot spod spodu oszałamiający!

Image

Image

Wróciliśmy ogromnie zadowoleni, nocka na lotnisku i do domu. Minęło trochę czasu od momentu kiedy spałem ostatni raz na Pyrzowicach. A tutaj miła niespodzianka, wygodne, rozkładane kanapy na tarasie widokowym! Uważam, że komfort był dużo lepszy niż nawet na Changi w Singapurze, brawo Pyrzowice (tylko trochę zimno w nocy)!

Image

Koszt na osobę to ok. 250zł z dojazdem na Pyrzowice w dwie strony.

#644 PostWysłany: 17 Cze 2013 19:27 

niebieski
konradzik napisał(a):
ehhh nikt nie ma jakis kontaktow do ludzi prwatnie wynajmujacych pokoje? jak w polskich gorach?

A myślisz, że tam będzie taniej? Sprawdź na airbnb, tam ludzie prywatnie wynajmują pokoje :)
To jest Skandynawia. Jak szkoda Ci kasy to bierz namiot, masz nocleg za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#645 PostWysłany: 17 Cze 2013 20:25 

niebieski
Zaostrzyłeś mi apetyt tą relacją :)
 Profil Relacje PM off  

#646 PostWysłany: 18 Cze 2013 00:04 
Awatar użytkownika

Hej,

lecę z kumplem w ten weekend, sb-ndz z Gdańska. Wylot jest o 6:15, a do GDN przyjeżdżamy Polskimbusem o 4:00. Niestety autobus N3 odjeżdża właśnie o 4:00 więc szanse są bliskie 0, zaś autobus 210 odjeżdża o 4:59 a na lotnisku jest 5:30, zatem 15 min. przed zamknięciem bramek, jest to trochę ryzykowne. Wizzair oferuje shuttle busa za 15 zł, ale nie wiem o której odjeżdża, podane jest że informacją zostanie podana w mailu po wykupieniu tego transferu. Czy ktoś będzie leciał tym lotem i byłby w stanie nas zgarnąć, oczywiście dorzucimy się do paliwa.
 Profil Relacje PM off  

#647 PostWysłany: 18 Cze 2013 01:50 

Jest jeszcze opcja:4.23 SKM do Wrzeszcza,4.46 autobus 110.Na lotnisku jestes 5.14
 Profil Relacje PM off  

#648 PostWysłany: 18 Cze 2013 18:15 
Awatar użytkownika

diraj999 napisał(a):
Jest jeszcze opcja:4.23 SKM do Wrzeszcza,4.46 autobus 110.Na lotnisku jestes 5.14

Wielkie dzięki za pomoc diraj999.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#649 PostWysłany: 18 Cze 2013 22:54 

Na 99% zdążycie na ten nocny o 4.00.Z mojego doświadczenia PB zawsze jest sporo przed czasem na mecie.
 Profil Relacje PM off  

#650 PostWysłany: 19 Cze 2013 23:26 
Awatar użytkownika

diraj999 napisał(a):
Na 99% zdążycie na ten nocny o 4.00.Z mojego doświadczenia PB zawsze jest sporo przed czasem na mecie.

Na to właśnie liczę :)
 Profil Relacje PM off  

#651 PostWysłany: 20 Cze 2013 01:45 
Awatar użytkownika

Spokojnie, ja tak właśnie jechałem PB miał przyjechać o 4:25, a był o 4:10 na miejscu.

Pojechałem tak:
Gdańsk Główny -> Galeria Batycka …………………… autobus N13, 04:22 – 04:33
Galeria Bałtycka -> Port Lotniczy …………………… autobus 110, 04:54 – 05:20

z tym, że ja miałem farta, bo mi autobus 110 przyjechał jakoś 04:30 (coś koło tego).

#652 PostWysłany: 20 Cze 2013 01:47 
Awatar użytkownika

Ewentualnie:

Gdańsk Główny -> Gdańsk Wrzeszcz …………………… SKM, 04:30 – 04:37
Gdańsk Wrzeszcz -> Port Lotniczy …………………… autobus 110, 04:52 – 05:20

#653 PostWysłany: 20 Cze 2013 12:19 

Informacja dla tych co ewentualnie wybierają się autobusem z Sandnes w pobliże wodospadu Manafossen (przystanek Eikjeskog).
Według rozkładu trzeba się przesiąść na przystanku Stasjonen do autobusu nr 48. Ten przystanek nie istnieje. Startuje on teraz z
z przystanku Hølen- na którym nie ma jeszcze informacji o rozkładzie jazdy tej lini.

Manafossen jest również bardzo dobrym miejscem wypadowym w kierunku Kjerag przez doliny Fidjadalen i Blastodalen.
O aktualnych warunkach w tej dolinie można przeczytać na blogu gospodyni hytte Blåfjellenden: link.
Mimo, że to dolina to trzeba jednak sporego wysiłku żeby ją przejść i być dobrze przygotowanym na niskie temperatury.
Mapa jest również bardzo wskazana. Ja wystartowałem w piątek ok. godz 15 (Manafossen) i do restauracji Oygardsstolen doszedłem
o godz. 17 w niedziele, robiąc dłuższe przystanki i czasami świadomie zbaczając ze szlaku.
 Profil Relacje PM off  

#654 PostWysłany: 24 Cze 2013 10:47 

Do kiedy trwa sezon na Pulpit Rock? Chciałem wybrać się w sierpniu - nocleg w namiocie - da radę ?
 Profil Relacje PM off  

#655 PostWysłany: 24 Cze 2013 14:04 
Awatar użytkownika

niebieski
karoll napisał(a):
Do kiedy trwa sezon na Pulpit Rock? Chciałem wybrać się w sierpniu - nocleg w namiocie - da radę ?

Na stronie jest napisane ze sezon jest od kwietnia do pazdziernika:

http://www.visitnorway.com/en/Product/?pid=31157

Mysle ze w sierpniu pod namiotem dasz rade.... jak nie bedzie padac

#656 PostWysłany: 27 Cze 2013 23:01 
Awatar użytkownika

diraj999 napisał(a):

I tak też się stało, autobus był jakieś 20 minut przed czasem, zdążyliśmy na N3, który był pełen imprezowiczów (kasujących bilety, SZOK!!!).
A sam wypad wypas, nie będę się tu rozpisywał bo powyżej napisano chyba już prawie wszystko w tym temacie.
Początkowo miałem wątpliwości co do noclegu na lotnisku ale Kissing Point jest pod tym względem rewelacyjny.
Pozdrowienia dla Pary z Poznania spotkanej na szlaku.
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 05 Lip 2013 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 437 629
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
Może mi ktoś podpowiedzieć, jak sprawdzić ceny biletów w Kolumbusie? Na stronie jest tylko informacja ile kosztuje przejechanie stref. A skąd mam się dowiedzieć przez ile stref będę jechał?

#658 PostWysłany: 05 Lip 2013 11:55 
Awatar użytkownika

Tu
http://www.kolumbus.no/index.php?c=112& ... 3|&id=1258
masz stronę z linkami do mapek stref (sonekart). Interesuję Cię pewnie Stavanger.

#659 PostWysłany: 05 Lip 2013 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 437 629
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
Dzięki za szybką odpowiedź. O to mi właśnie chodziło

#660 PostWysłany: 07 Lip 2013 00:46 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Chcę się wybrać w sierpniu na Kjerag, w opcji wylot w sb z Gdańska, powrót we wt do Kato. I tak sobie planuję - przylot o 8 rano w sobotę, więc do Lysebotn nie popłyniemy, tak więc stopem do Stavanger, stamtąd promem do Tau i stopem do Forsand (na Preikestolen byliśmy już rok temu). Nocleg w namiocie gdzieś po drodze i rano (niedziela) promem do Lysebotn, tam wspinaczka na Kjerag i spacer po okolicach. I z dalszym ciągiem mam problem. Widzę, że jest prom do Stavanger, ale w poniedziałek rano, a my lot powrotny mamy dopiero we wtorek wieczorem. Co więc polecalibyście jeszcze zobaczyć w okolicy? Generalnie chodzi o to żeby było jak najtaniej, ale też chcielibyśmy jak najwięcej zobaczyć. Fajnie by było wrócić na lotnisko we wtorek trochę wcześniej żeby jeszcze wybrać się nad morze, ale oczywiście nie można mieć wszystkiego. :) Z góry dzięki!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość