Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#561 PostWysłany: 24 Maj 2013 14:26 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Witam

Mam pytanie bo nie mogę się doczytać na tych norweskich stronach, o ile rozkład Kolumbusa rozkminiłem szybko, o tyle transport Stavanger-Tau promem i dla bezpieczeństwa Tau-schronisko pod Preikestolen jest dla mnie nie do rozgryzienia póki co jeśli chodzi o godziny rozkłady i potwierdzenie cennika. Przeglądałem zarówno stronę Boreal.no jak i Norled.no i nie mogę tam ani cenników ani rozkładów odnaleźć. Mógłby ktoś pomóc? ;)

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#562 PostWysłany: 24 Maj 2013 21:45 

Dobry,
10-12 maja byłem na dwie noce w Bergen i okolicach. Plan był: wyprawa w plener, namiot w ładnych okolicznościach przyrody, no i czywiście żeby fjord jadł nam z ręki.
Wykorzystałem plan AndziaP84 z pewnymi modyfikacjami.
- z Bergen do Stanghele autobusem (poniżej 200 NOK), i stamtąd pieszo do Dale. Miałem nadzieje, że ścieżka wyprowadzi nas gdzieś na górę. Jednak idzie się dołem, i to asfaltem, nie do końca o to chodziło. Ale nie ma co marudzić. Tak naprawdę potem z Dale można wejść/wjechać na górę i tam mieć miłą krajoznawczą wycieczkę. Nam nie starczyło czasu i zaparcia. Namiot rozbiliśmy w wiacie przed Dale.
- Następnego dnia stopem i pociągiem wróciliśmy do Bergen. Planem było Floyen i wycieczka do Ulrike, nocleg gdzieś po drodze z ładnym widokiem. Rozrzutnie: kolejką na górę.Od rana leje jak szlag. Widoki mocno ograniczone. Chwile połaziliśmy po okolicy. Znaleźliśmy wiate. Rozbiliśmy obóz. Gdzieś po 16 nagroda: wyszło słońce, widoczność na maxa i ciuchy zaczęły wysychać.

Tak to wyglądało u nas. Świetny jest pomysł z grillem jednorazowym - wzięliśmy z Polski - super sprzęt.

A póżniej wgryzając się w temat znalazłem następujące rozwiązania dla takiego właśnie spędzenia czasu w okolicach Bergen:
http://www2.turistforeningen.no/files/B ... _cabin.pdf
http://www2.turistforeningen.no/files/B ... Vidden.pdf

następnym razem będzie lepiej...
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 24 Maj 2013 21:50 

Hej,
Przeszukując internet znalazłem przewodnik po regione Ryfylke: Stavanger i okolice - świetnie zorganizowany i według mnie może być przydatny przy planowaniu wycieczek ze Stavanger:
http://www.e-pages.dk/visitnorway/401/50

Następnym miom celem będzie właśnie Stavanger.
 Profil Relacje PM off  

#564 PostWysłany: 25 Maj 2013 07:42 
Awatar użytkownika

Legion1 napisał(a):
Witam

Mam pytanie bo nie mogę się doczytać na tych norweskich stronach, o ile rozkład Kolumbusa rozkminiłem szybko, o tyle transport Stavanger-Tau promem i dla bezpieczeństwa Tau-schronisko pod Preikestolen jest dla mnie nie do rozgryzienia póki co jeśli chodzi o godziny rozkłady i potwierdzenie cennika. Przeglądałem zarówno stronę Boreal.no jak i Norled.no i nie mogę tam ani cenników ani rozkładów odnaleźć. Mógłby ktoś pomóc? ;)

http://www.tidereiser.com/Hikingtour-Pulpitrock
http://www.boreal.no/pulpit-rock-rogala ... ry845.html

i poczytaj jeszcze to:
http://www.fly4free.pl/relecja-z-wyciec ... lpit-rock/
 Profil Relacje PM off  

#565 PostWysłany: 26 Maj 2013 09:10 
Awatar użytkownika

Legion1 napisał(a):
Witam

Mam pytanie bo nie mogę się doczytać na tych norweskich stronach, o ile rozkład Kolumbusa rozkminiłem szybko, o tyle transport Stavanger-Tau promem i dla bezpieczeństwa Tau-schronisko pod Preikestolen jest dla mnie nie do rozgryzienia póki co jeśli chodzi o godziny rozkłady i potwierdzenie cennika.

Tu na stronie Norledu w środkowej części masz linka do rozkładu promów Stavanger - Tau do pobrania w .pdf-ie
http://www.norled.no/Default.aspx?pageid=1182
Tutaj
http://www.norled.no/Default.aspx?pageid=1184
jako trzeci od góry do pobrania jest cennik dla rejonu Rogaland.

Prom Stavanger - Tau to 15 stref (sone, takstsone), a to daje 46 NOK za osobę pieszą w 1 stronę.

#566 PostWysłany: 26 Maj 2013 18:24 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Ok wielkie dzięki za pomoc ;) wylot w czwartek więc to ostatnia prosta żeby wszystko podsumować i ogarnąć ;)

#567 PostWysłany: 29 Maj 2013 10:56 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 99 772
Krajów: 20 / 9.4%
Witam kolegów. Właśnie wróciłem z stavanger. W najblizszym czasie postaram się zdać jako taką relacje. Na poczatek che zdementować tylko jedna rzecz o której pisano w tym temacie.
szlak z Pulpit Rock do Bratelli jest DOBRZE OZNACZONY. Poza samą końcówką nie mieliśmy problemów z dotarciem. Czas przejscia z plecakami (tak do 15kg bo mieliśmy namiot i jedzenie) wyszedł nas około 7 godz. szlak prawdopodobnie odnowiony - przynajmniej takie miałem wrazenie po kolorze farby :) w razie pytań piszczie postaram się pomóc:)
 Profil Relacje PM off  

#568 PostWysłany: 29 Maj 2013 14:00 
Awatar użytkownika

orodruin2 napisał(a):
szlak z Pulpit Rock do Bratelli jest DOBRZE OZNACZONY. Poza samą końcówką nie mieliśmy problemów z dotarciem. Czas przejscia z plecakami (tak do 15kg bo mieliśmy namiot i jedzenie) wyszedł nas około 7 godz.
A powiedz z czego wynika tak długi czas? Wg mapy to około 8-9 km zasadniczo w dół, więc to dość krótki odcinek. Wychodzi więc nieco ponad 1 km/h.
Choć zdaję sobie sprawę, że mapa nie uwzględnia np kluczenia między kamolami, jeziorkami itp. atrakcjami.
:)

#569 PostWysłany: 29 Maj 2013 15:36 
Awatar użytkownika

We wrześniu szłam z Preikestolen do Songesand, przez Bratelli i Baken. Z ciężkimi plecakami i w deszczu szliśmy właśnie około 1,5 km/h. Woda lała się po kamieniach, było ślisko, a błoto czasami do kostek. Teraz może być łatwiej i szybciej :) Po drodze jest różnie, powalone drzewa, czasem trzeba się rozejrzeć z T na drzewie czy skale. Trzeba też przejść przejść przez strumyk po kamieniach, chociaż z plecakiem trudno o równowagę ;) Raz trzeba zaufać staremu drutowi i przejść po ścianie. Trasa jest okej, chociaż polecam ją raczej bez deszczu. Mogę wkleić później zdjęcia poglądowe z mojej trasy, jakby kogoś interesowało.
 Profil Relacje PM off  

#570 PostWysłany: 29 Maj 2013 15:58 

rrrrr napisał(a):
We wrześniu szłam z Preikestolen do Songesand, przez Bratelli i Baken. Z ciężkimi plecakami i w deszczu szliśmy właśnie około 1,5 km/h. Woda lała się po kamieniach, było ślisko, a błoto czasami do kostek. Teraz może być łatwiej i szybciej :) Po drodze jest różnie, powalone drzewa, czasem trzeba się rozejrzeć z T na drzewie czy skale. Trzeba też przejść przejść przez strumyk po kamieniach, chociaż z plecakiem trudno o równowagę ;) Raz trzeba zaufać staremu drutowi i przejść po ścianie. Trasa jest okej, chociaż polecam ją raczej bez deszczu. Mogę wkleić później zdjęcia poglądowe z mojej trasy, jakby kogoś interesowało.

mnie to napewno zainteresuje
 Profil Relacje PM off  

#571 PostWysłany: 29 Maj 2013 16:17 
Awatar użytkownika

rrrrr napisał(a):
Mogę wkleić później zdjęcia poglądowe z mojej trasy, jakby kogoś interesowało.
Jasne, że by interesowało.
A ta ściana z "drutem" jest na którym odcinku?

#572 PostWysłany: 29 Maj 2013 16:54 
Awatar użytkownika

Lucass napisał(a):
rrrrr napisał(a):
Mogę wkleić później zdjęcia poglądowe z mojej trasy, jakby kogoś interesowało.
Jasne, że by interesowało.
A ta ściana z "drutem" jest na którym odcinku?

Przed Bratelli, więc idąc od Preika tak czy inaczej trzeba przez niego przejść, ale to dosłownie 1,5 metra drutu, więc lajcik. W Bratelli jest drogowskaz na przystań, chociaż polecam dojście do Songesand - fajna poczekalnia promowa, z kanapą i prądem.. ;) tylko trzeba dzwonić po prom, bo nie zawsze staje. Tak samo w Bratelli i Bakken.
 Profil Relacje PM off  

#573 PostWysłany: 29 Maj 2013 17:24 
Awatar użytkownika

widzę ze ktoś już pięknie opisał:) no nie szaleliśmy z tymi plecakami. Ale zatrzymywałem się robić fotki i w ogóle nacieszyć się tym wszystkim bo było warto. Zwłaszcza że pusto!!! my mieliśmy na następny ranek zarezerwowany prom więc nam się nie śpieszyło. Ale tu słusznie ktoś powiedział PAMIĘTAJCIE ZAREZERWOWAĆ PROM bo inaczej możecie się rozczarować jak dwóch anglików których spotkaliśmy tam popołudniem. Mówiłem im że prom im się nie zatrzyma jak nie mają rezerwacji i tak było!! mimo że machali i w ogóle. I co? musieli wracać wieczorem na sam początek.... oby dotarli. Ja nawet jak rezerwowałem prom to pani podała mi numer chyba bezposrednio na prom żebym rano potwierdzi bo inaczej nie zatzryma się tam prom. postaram się zaraz wrzucić kilka fotek
 Profil Relacje PM off  

#574 PostWysłany: 29 Maj 2013 17:31 
Awatar użytkownika

To jest właśnie Bratelli :)

Załączniki:
Komentarz do pliku: To jest Bratteli :)
bratella.jpg
bratella.jpg [ 131.08 KiB | Obejrzany 587 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 29 Maj 2013 19:27 
Awatar użytkownika

rrrrr napisał(a):
chociaż polecam dojście do Songesand - fajna poczekalnia promowa, z kanapą i prądem.. ;) t
A jak to wygląda odległościowo, a może raczej czasowo?

#576 PostWysłany: 29 Maj 2013 19:59 

Lucass napisał(a):
rrrrr napisał(a):
chociaż polecam dojście do Songesand - fajna poczekalnia promowa, z kanapą i prądem.. ;) t

A w nocy otwarta ta poczekalnia też jest?
 Profil Relacje PM off  

#577 PostWysłany: 29 Maj 2013 21:28 
Awatar użytkownika

lukaszad napisał(a):
Lucass napisał(a):
rrrrr napisał(a):

A w nocy otwarta ta poczekalnia też jest?

Nie powiem Ci na 100%, ale chyba tak. Coś pamiętam, że ktoś tam spał.. gdzieś tak czytałam. Gniazdka są też na zewnątrz, a woda w toaletach nie jest pitna. Z resztą po drodze jest dużo eleganckich źródeł, żeby zrobić zapasy wody :)

Z Preika do hytty w Bakken ok. 9 - 9,5 km, a z hytty w Bakken do przystani w Songesand 2,20 km. Ten ostatni odcinek prawie czas jest zaraz przy wodzie, po wielkiej stercie kamieni.

Załączniki:
Komentarz do pliku: szlak do Songesand
DSC_3674.JPG
DSC_3674.JPG [ 87.71 KiB | Obejrzany 804 razy ]
Komentarz do pliku: hytta
DSC_3649.JPG
DSC_3649.JPG [ 77.86 KiB | Obejrzany 804 razy ]
Komentarz do pliku: przystań w Songesand (ta z prądem)
DSC_3762.JPG
DSC_3762.JPG [ 94.91 KiB | Obejrzany 804 razy ]
Komentarz do pliku: przystań w Bakken, zaraz obok jest mała drewniana poczekalnia.
DSC_3616.JPG
DSC_3616.JPG [ 107.86 KiB | Obejrzany 804 razy ]
Komentarz do pliku: szlak
DSC_0041.JPG
DSC_0041.JPG [ 132.78 KiB | Obejrzany 804 razy ]
DSC_0027.JPG
DSC_0027.JPG [ 145.76 KiB | Obejrzany 804 razy ]
DSC_0023.JPG
DSC_0023.JPG [ 147.01 KiB | Obejrzany 804 razy ]
Komentarz do pliku: szlak
DSC_0019.JPG
DSC_0019.JPG [ 95.72 KiB | Obejrzany 804 razy ]
Komentarz do pliku: tak to mniej więcej wygląda
DSC_0017.JPG
DSC_0017.JPG [ 119.13 KiB | Obejrzany 804 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#578 PostWysłany: 29 Maj 2013 22:23 

kobrys napisał(a):
Nie powiem Ci na 100%, ale chyba tak. Coś pamiętam, że ktoś tam spał.. gdzieś tak czytałam. Gniazdka są też na zewnątrz, a woda w toaletach nie jest pitna. Z resztą po drodze jest dużo eleganckich źródeł, żeby zrobić zapasy wody :)

Z Preika do hytty w Bakken ok. 9 - 9,5 km, a z hytty w Bakken do przystani w Songesand 2,20 km. Ten ostatni odcinek prawie czas jest zaraz przy wodzie, po wielkiej stercie kamieni.

ciekawie to wszystko wyglada wlasnie takich zdjec tu brakowalo dobra robota
 Profil Relacje PM off  

#579 PostWysłany: 30 Maj 2013 00:10 

Witajcie,

ktoś wie jak wygląda kwestia przesiadek w autobusach Kolumbus ? płacimy za trasę w pierwszym autobusie, czy też w każdym autobusie osobno ?
Czy autobusy z X w numerze to ekspresy ? kosztują więcej ?
I ostatnie pytanie, czy ktoś już w praktyce korzystał z biletów przedpłacanych (karty) Kolumbusa i zaoszczędził te 25% ?

Nasza trasa wygląda na dziś następująco:

11.06
21:25 przylot do Sola
przejście/autostop 3,2 km (40 min) na kamping w Soli (Sola Motel og Camping, Nordsjøvegen 315, 4053 Ræge, Norge)
nocleg
12.06
09:02 dojazd autobusem do Stavanger (1h 12min)
spacerek po Stavanger
13:15 prom do Bratteli, na miejscu 14:30
przemarsz w okolice Preikestolen (opis trasy: http://ut.no/tur/preikestolhytta-bratteli-gjennom-hengjane-tyskerens-rike)
około 21 dotarcie do celu, nocleg po namiotem
13.06
rano wyjście na pulpit
17:40 autobus (Boreal) do Tou
18:15 prom do Stavanger
19:09 autobus "9" do Sola (lotnisko)
19:48 przyjazd na lotnisko
21:55 odlot do Polski

Tak, to sobie wymyśliłem. Proszę o wszelkie uwagi. Będę wdzięczny za w miarę dokładną propozycję miejscówki pod namiot w okolicach Pulpitu.

Pozdr.
 Profil Relacje PM off  

#580 PostWysłany: 30 Maj 2013 10:13 
Awatar użytkownika

Dzięki wszystkim za informacje uściślające przebieg szlaku. :)

@Filo
Bilety Kolumbusa są jednorazowe, chyba że kupisz czasowy. Ale najkrótszy to dzienny za 80 NOK. I to nie doba "zegarowa" ale od momentu skasowania do północy. Więc przy Twoim planie nieopłacalny.

Co do autobusów X.. to nigdzie nie natrafiłem na informację, by kosztowały drożej. W Kolumbusie płaci się za ilość przejechanych stref.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość