Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
#541 PostWysłany: 19 Maj 2013 11:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Pokombinuj z godzinami odbioru i oddania auta. Ostatnio gdy tak zmienilem o 1h odbiór to cena spadła o 1/3
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#542 PostWysłany: 19 Maj 2013 15:35 

z racji tego ze w przyszlym miesiacu smigam do stavanger zaczolem czytac caly watek od poczatku i natknolem sie na info ze prom ze stavanger do lysebotn odplywa tylko w pon sr i pt czy to jest pewne na 100%?
zamierzam z preikestolen udac sie szlakiem do bratteli na prom ktory jest rzekomo w niedziele 30 czerwca o 14.25
czy ktos moze mi pomoc?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#543 PostWysłany: 20 Maj 2013 08:50 
Awatar użytkownika

Prom ze Stavanger do Lysebotn faktycznie pływa tylko w pon, śr, pt.
W pozostałe dni oprócz sobót ten prom pływa z Lauvvik (początek Lysefjordu). W soboty nie pływa w ogóle i warto o tym pamiętać.
Mowa cały czas o promie komunikacyjnym - nie turystycznym, który pływa tylko w sezonie letnim.

#544 PostWysłany: 20 Maj 2013 11:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Lucass napisał(a):
W pozostałe dni oprócz sobót ten prom pływa z Lauvvik (początek Lysefjordu). W soboty nie pływa w ogóle i warto o tym pamiętać.
Mowa cały czas o promie komunikacyjnym - nie turystycznym, który pływa tylko w sezonie letnim.

A tak z ciekawości - ile kosztuje ten prom i czy da się na nim zrobić Kjeragbolten w 1 dzień. W sensie że rano wypływam wieczorem wracam.
 Profil Relacje PM off  

#545 PostWysłany: 21 Maj 2013 02:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Gdzie się kupuje bilety na prom Stavanger - Tau? W jakiejś kasie, czy na statku? Bo nie wiem, czy mogę na prom przyjść minutę przed odpłynięciem, czy rezerwować sobie czas na biurokrację, kolejki do kasy itp...
 Profil Relacje PM off  

#546 PostWysłany: 21 Maj 2013 06:40 

dmirstek napisał(a):
Gdzie się kupuje bilety na prom Stavanger - Tau? W jakiejś kasie, czy na statku? Bo nie wiem, czy mogę na prom przyjść minutę przed odpłynięciem, czy rezerwować sobie czas na biurokrację, kolejki do kasy itp...

bilety kupuje sie na promie cena bodajze 44nok
 Profil Relacje PM off  

#547 PostWysłany: 21 Maj 2013 08:54 

Loty: 76
Kilometry: 175 290
Krajów: 24 / 11.2%
Darek9634 napisał(a):

Mi wychodzi 521,30 zł za najtańszy samochód. Za jedną dobę, 06-07 czerwiec. Nie wiem co zrobić by było taniej :(
Mam jeszcze pytania. Samochód jest zatankowany ? Paliwo w cenie, czy kupujemy pierwszy bak sami ?

06-07 czerwiec Stavanger Sola Airport
Wypożyczalnia: Budget
Samochód grupy B
cena ok 320 zł

Dostajesz samochód zatankowany do pełna i oddajesz również zatankowany do pełna

#548 PostWysłany: 21 Maj 2013 12:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Po wielkich bólach i poszukiwaniach (500zł+ za dobę!) wziąłem wreszcie samochód z Budget. 2 dni wyszło 110 euro około, w godzinach od 8 do 8. Jest limit 250km, za więcej trzeba będzie dopłacić 1,25 NOK za km.

Ma ktoś pojęcie jak wygląda procedura wjazdu na ten prom ze Stavanger do Tau?

Ma ktoś pomysły na to, co warto zobaczyć w okolicach Stavanger dysponując samochodem? Mam pomysł na ten wodospad wysoki, którego nazwy owszem, nie pamiętam teraz, oraz na ten pomnik z trzema krzyżami, a także na plażę Sola. Macie jakieś kolejne pomysły dla mnie... proszę?

Czy byłby ktoś wstępnie zainteresowany partycypowaniem w kosztach samochodowych w zamian za dojazd z lotniska Sola do Preistekolen (9 lipiec) i Kjeragbolten (10 lipca), oraz z powrotem? Koszty nie są małe, ale i tak niższe sporo, niż transport publiczny. Mielibyśmy 2 miejsca, ew. szczegóły na priv.
 Profil Relacje PM off  

#549 PostWysłany: 21 Maj 2013 12:10 
Awatar użytkownika

dmirstek napisał(a):

Chodzi pan i kasuje po 44 korony, albo jak się chce kartą zapłacić, to jest kantorek na promie z terminalem.

Żadnych kas w terminalu promowym szukać nie trzeba.

Image
 Profil Relacje PM off  

#550 PostWysłany: 21 Maj 2013 12:11 
Awatar użytkownika

Roku napisał(a):
Po wielkich bólach i poszukiwaniach (500zł+ za dobę!) Koszty nie są małe, ale i tak niższe sporo, niż transport publiczny. Mielibyśmy 2 miejsca, ew. szczegóły na priv.

Kupując bilety po 4 zł nie sprawdziłeś cen w Norwegii?

Image
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 21 Maj 2013 12:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

humbak napisał(a):
Roku napisał(a):
Po wielkich bólach i poszukiwaniach (500zł+ za dobę!) Koszty nie są małe, ale i tak niższe sporo, niż transport publiczny. Mielibyśmy 2 miejsca, ew. szczegóły na priv.

Kupując bilety po 4 zł nie sprawdziłeś cen w Norwegii?

A jaki przewoźnik oferuje bilety po 4zł? Chyba coś nieaktualne dane masz. Norwegię troszkę znam, ich ceny też. Byłem tam 3 razy i wiem czego się spodziewać. Nie zmienia to jednak faktu, że poszukiwanie niższych cen nie jest chyba niczym nagannym (po to chyba jest nasze forum) i że detalicznie opisałem. jak i gdzie znaleźć tańszą o mniej więcej połowę wypożyczalnię autek, co może się przydać choćby innym czytającym. Ten temat ma 50 stron i nikt tego nie napisał... ledwie wspominając gdzieniegdzie, że można znaleźc auto za 200 peelen na dobe.

PS: Oferta transportu autkiem z Sola/Stavanger do Preistekolen i Kjeragbolten na 9-10 lipca aktualna.
 Profil Relacje PM off  

#552 PostWysłany: 21 Maj 2013 14:02 
Awatar użytkownika

Prom Stavanger - Tau w tym roku kosztuje 46 NOK w jedną stronę za osobę pieszą.
W przypadku samochodu do 6,0 m długości 137 NOK za samochód + kierowcę. Pasażerowie płacą dodatkowo po 46 NOK.

Roku napisał(a):
Lucass napisał(a):

A tak z ciekawości - ile kosztuje ten prom i czy da się na nim zrobić Kjeragbolten w 1 dzień. W sensie że rano wypływam wieczorem wracam.

Na odcinku Stavanger - Lysebotn 131 NOK za osobę.
Na odcinku Lauvvik/Forsand - Lysebotn 93/90 NOK
Na odcinku Lysebotn - Bratteli 63 NOK

Jeżeli władujesz się w Lauvvik o 6:05 lub Forsand o 6:10 na poranny prom, to będziesz w Lysebotn o 7:15. Masz czas do 15:30 lub 17:45 kiedy odpływają promy powrotne. Moim zdaniem czasu powinno starczyć pod warunkiem, że zorganizujesz sobie transport kołowy przynajmniej w górę serpentynami na parking pod restauracją (to jakieś 7 km dość ostro pod górę po asfalcie w tym 1 km tunel).
Opcja promu ze Stavanger odpada bo on wypływa tylko o 13:15 i jest w Lysebotn o 15:25 czyli czasu zdecydowanie za mało, żeby tego samego dnia wrócić.

Oczywiście musisz sobie przeliczyć wszystko na swoje możliwości fizyczne. Norwegowie podają, że wycieczka z parkingu na Kjerag i z powrotem to ok.4-6 godzin. Dolicz do tego jakieś fotostopy i odpoczynki i ewentualny powrót na dół do przystani.

Ostatnio edytowany przez Lucass, 21 Maj 2013 14:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#553 PostWysłany: 21 Maj 2013 14:13 

Nie wiem, czy dobrze liczę. Jakby co to proszę, poprawcie mnie. Lecimy w trzy osoby w sobotę 08-06 wracamy 09-06 (Gdańsk - Stavanger).

Autobus
Z lotniska podmiejskim nie pojedziemy bo nie kursują. To 3*150= 450 NOK, prom ze Stavanger + autobus z Tau = 232 NOK *3=696 NOK
Razem 1.146,00 NOK

Samochód
825,75 NOK doba
prom Lauvvik - Oanes 47 NOK samochód z kierowcą + 2*19 NOK za pasażerów. To razy 2 bo powrót. Prom pływa co pół godziny.
Razem 995,75
Z lotniska do parkingu przy schronisku jest ok. 60 km. Czyli licząc powrót 120 km. Cena benzyny (?) strzelam = 10zł. Spalanie 6/100. Czyli koszt benzyny 72 zł

Mi wychodzą koszty porównywalne z korzyścią na opcję samochodu. Wygoda, czas, zmęczenie.
 Profil Relacje PM off  

#554 PostWysłany: 21 Maj 2013 14:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Darek9634 napisał(a):
Nie wiem, czy dobrze liczę.

Moim zdaniem dobrze liczysz transport publiczny, zaś w temacie auta to można chyba jednak taniej znaleźć, a benzyna w Norwegii ok. 8 zł.

Pytanie: Zakładając że ruszam z okolic lotniska autem i chcę wbić na Preistekolen, lepiej jechać na prom Stavanger-Tau, czy przez Sandness na prom Lauvvika-Oanes? Wychodzi mi że chyba raczej ta druga opcja a wrócę sobie spokojnie przez Tau do Stavanger.
 Profil Relacje PM off  

#555 PostWysłany: 21 Maj 2013 14:59 
Awatar użytkownika

Darek9634 napisał(a):
Nie wiem, czy dobrze liczę.
Dobrze sumujesz ale...
W soboty nie jeździ autobus miejski z lotniska.
Jeździ za to z Soli, jakieś 3 km od terminalu.
Opcja autobus + prom ze Stavanger do Preikestolenhytte za 232 NOK, to opcja dla wygodnickich. Dla mniej wygodnickich jest np prom + autostop.
Poza tym prom Oanes - Lauvvik kosztuje w tym roku w 1 stronę 27 NOK za osobę i 65 NOK za samochód + kierowcę

Wiadomo, że przy większej liczbie osób, i rozkładzie kosztów samochód może być opłacalny.
Wszystko zależy od priorytetów.

Roku napisał(a):
Pytanie: Zakładając że ruszam z okolic lotniska autem i chcę wbić na Preistekolen, lepiej jechać na prom Stavanger-Tau, czy przez Sandness na prom Lauvvika-Oanes? Wychodzi mi że chyba raczej ta druga opcja a wrócę sobie spokojnie przez Tau do Stavanger.
Tu musisz policzyć podobnie jak kolega, biorąc pod uwagę ceny promów, długości tras samochodowych itd.
Ale skorzystałbym z tej opcji choćby po to, żeby zobaczyć most nad Lysefjord.

#556 PostWysłany: 22 Maj 2013 08:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Od paru dni nie mogę wejść na stronę kolumbus.no. Komunikat "bad gateway". Macie ten sam problem?

#557 PostWysłany: 22 Maj 2013 09:35 

wtak napisał(a):
Od paru dni nie mogę wejść na stronę kolumbus.no. Komunikat "bad gateway". Macie ten sam problem?

mam to samo sezon sie zbliza serwery nie wytrzymaly
 Profil Relacje PM off  

#558 PostWysłany: 22 Maj 2013 10:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Akurat wczoraj działało ;)

EDIT: dziś też, ale strasznie powoli
 Profil Relacje PM off  

#559 PostWysłany: 22 Maj 2013 14:45 
Awatar użytkownika

U mnie bez zastrzeżeń.

#560 PostWysłany: 23 Maj 2013 22:32 

Witam,

Wybiera się ktoś z Was do Stavanger w wiadomym celu po 20 lipca ? Planujecie namiot? Bo innej opcji nie ma, każdy zna tamtejsze ceny a na CS bez referencji też nie chcą :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość