Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#521 PostWysłany: 18 Maj 2013 09:29 
Awatar użytkownika

Ale przystanek w Bratteli jest na żądanie. Chcąc stamtąd płynąć trzeba wcześniej prom zarezerwować telefonicznie.
Do tego chcąc tego samego dnia wrócić do Stavanger trzeba byłoby być w Bratteli o 6:30 by zdążyć na poranny prom i by móc wrócić popołudniowym promem o 15:30 lub 17:45 z Lysebotn do Stavanger.
Inna opcja tzn 14:30 z Bratteli (15:25 w Lysebotn) absolutnie nie daje możliwości powrotu w tym samym dniu ostatnim promem o 17:45, biorąc pod uwagę, że z parkingu przy restauracji idzie się na Kjerag ok. 2,5-3 godzin. A jeszcze jakoś na ten parking trza się dostać - 6 km ostro pod górę serpentynami.

Rozkłady busów ze Stavanger do Preikestolen są pod linkami obok schematycznej mapki.
http://www.boreal.no/pulpit-rock-rogala ... ry845.html
Ze sklepów najlepiej (bo najtaniej) KIWI
http://kiwi.no/Finn-butikk/#stavanger
Bunpris
http://bunnpris.no/butikker#76
Rema 1000
http://butikk.rema.no/

Ostatnio edytowany przez Lucass, 18 Maj 2013 09:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#522 PostWysłany: 18 Maj 2013 09:37 

czy ktoś mi potwierdzi, że ten prom do Lyseboten pływa dopiero od czerwca, bo ja tam będę za tydzień i raczej Kjerag nie da rady zobaczyć, chyba też ktoś pisał, że tam jeszcze śnieg leży
 Profil Relacje PM off  

#523 PostWysłany: 18 Maj 2013 09:41 
Awatar użytkownika

Od czerwca pływa prom turystyczny, zatrzymujący się w co ciekawszych miejscach.
Prom komunikacyjny (tzw kombibat) pływa cały rok.
Tu masz rozkład rejsów. Na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowany, w razie problemów pytaj.
http://www.kolumbus.no/downloadfile.php ... 64682b80f8

#524 PostWysłany: 18 Maj 2013 11:37 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Krajów: 19 / 8.9%
Lucass napisał(a):
Ale przystanek w Bratteli jest na żądanie. Chcąc stamtąd płynąć trzeba wcześniej prom zarezerwować telefonicznie.
Do tego chcąc tego samego dnia wrócić do Stavanger trzeba byłoby być w Bratteli o 6:30 by zdążyć na poranny prom i by móc wrócić popołudniowym promem o 15:30 lub 17:45 z Lysebotn do Stavanger.

Ok, ile czasu potrzeba na dojscie ze schroniska do Bratelli?

Roku napisał(a):
A czym przyjeżdzasz z Bergen?

Bus albo prom, oba sa w Stavanger ok. 12, a cena tez podobna. Wydaje mi sie jednak ze bus bedzie atrakcyjniejsza widokowo opcja.

#525 PostWysłany: 18 Maj 2013 11:59 

sawiet napisał(a):
Lucass napisał(a):

Ok, ile czasu potrzeba na dojscie ze schroniska do Bratelli?

Roku napisał(a):

Bus albo prom, oba sa w Stavanger ok. 12, a cena tez podobna. Wydaje mi sie jednak ze bus bedzie atrakcyjniejsza widokowo opcja.

z tego co sie zdarzylem zorientowac to z preikestolen nie trzeba ponowie schodzic do schroniska tylko odbija sie gdzies "po drodze" a przejscie zajmuje okolo 6-8h
 Profil Relacje PM off  

#526 PostWysłany: 18 Maj 2013 14:03 
Awatar użytkownika

glebolxxx napisał(a):
z tego co sie zdarzylem zorientowac to z preikestolen nie trzeba ponowie schodzic do schroniska tylko odbija sie gdzies "po drodze" a przejscie zajmuje okolo 6-8h
To co prawda tylko ok. 8,5 km, ok. 650m podejść i 1000m zejść, ale podobno z oznakowaniem tego szlaku jest kiepsko, więc trzeba doliczyć czas na błądzenie. W dodatku specjalnie uczęszczany też nie jest skoro w informacji niewiele są o nim w stanie powiedzieć prócz tego, że nie jest zbyt bezpieczny.
http://www.piszek.com/2012/07/preikesto ... -taniosci/
Zainteresowanym polecam mapę Norwegii
http://www.visitnorway.com/pl/VN/Map/?a ... ource=arti
W opcji "mapa" (nie "zdjęcia satelitarne") zaznaczone są czerwoną przerywaną linią szlaki turystyczne.

#527 PostWysłany: 18 Maj 2013 14:31 
Awatar użytkownika

sawiet napisał(a):
Roku napisał(a):

Ja ostatnio sprawdzałem sposoby komunikacji pomiędzy Stavanger-Bergen i najtaniej i najszybciej jest samolotem - Norwegian (SAS jest dużo droższy). Właściwie cały czerwiec są bilety po 169zł (poza sobotami) czyli niewiele drożej niż pociągiem w opcji minipris.

Załączniki:
SVG-BGO.PNG
SVG-BGO.PNG [ 39.39 KiB | Obejrzany 992 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#528 PostWysłany: 18 Maj 2013 14:51 

Z map turystycznych to ja raczej polecam tą: ut.no. Z zaznaczoną opcją Sommerstier. Ciągła czerwona linia to są szlaki oznakowane czerwoną literą T. Linie przerywane to są szlaki nieoznakowane, idąc nimi trzeba się dobrze orientować w terenie. Do druku polecam tryb Papirkart.

Jeżeli ktoś ma smartfona z androidem to polecam aplikacje "Norgeskart" (szukać nowszą wersję, przejętą przez inną firmę). Jest to turystyczna mapa działająca w trybie offline. Ze względu na wymogi licencyjne ma ona dwa ograniczenia o których trzeba pamiętać:
-ściągnięty obszar mapy ma termin ważności do 2 tyg., potem jest kasowany. W każdej chwili dany obszar można uaktualnić,
-mapa jest złożona z małych obrazków, w danym dniu można ściągnąć do 10000 tysięcy obrazków, co w zupełności wystarczy na okolice Lysefjorden.
Żeby obszar mapy był dostępny offline, trzeba go przeglądnąć albo skorzystać z opcji którą można zaznaczyć prostokątny obszar do ściągnięcia.

Ostatnio edytowany przez wirdil, 18 Maj 2013 15:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#529 PostWysłany: 18 Maj 2013 15:06 
Awatar użytkownika

wirdil napisał(a):
Z map turystycznych to ja raczej polecam tą: ut.no.
Super! Dzięki. :)

#530 PostWysłany: 18 Maj 2013 15:11 

Owszem, samolot jest najszybszy, bez dwoch zdan. Jednak widokowo to juz nie to. Do ceny biletu dolicz tez 2 transfery z/na lotnisko ;)

#531 PostWysłany: 18 Maj 2013 15:19 
Awatar użytkownika

Podobno trasa kolejowa Stavanger Bergen jest bardzo malownicza. I jak upolujesz minipris za 249 NOK to i cenowo nie tak tragicznie.
Tyle, że to 14 - 17 godzin...

#532 PostWysłany: 18 Maj 2013 15:27 

Informacja dla zmotoryzowanych: aftenbladet. Tak wyglądała droga do Lysebotn tydzień temu: aftenbladet.
 Profil Relacje PM off  

#533 PostWysłany: 18 Maj 2013 16:57 
Awatar użytkownika

Bez dwóch zdań macie rację, że dla widoków lepiej wybrać pociąg lub autobus. Ale podałem ten samolot dla tych co nie mają zbyt dużo czasu (kilkanaście godzin w pociągu, najpierw prawie dojeżdżasz do Oslo, a potem w drugą stronę).
 Profil Relacje PM off  

#534 PostWysłany: 18 Maj 2013 18:32 

skok napisał(a):
Bez dwóch zdań macie rację, że dla widoków lepiej wybrać pociąg lub autobus. Ale podałem ten samolot dla tych co nie mają zbyt dużo czasu (kilkanaście godzin w pociągu, najpierw prawie dojeżdżasz do Oslo, a potem w drugą stronę).

Autobus pokonuje te trase w 5-6 godzin, prom - 4 godziny, mysle ze mozna to przelknac.

#535 PostWysłany: 18 Maj 2013 19:14 

Loty: 76
Kilometry: 175 290
Krajów: 24 / 11.2%
Roku napisał(a):
To teraz niechaj tylko ci co pisali że znaleźli samochody za 2 stówki pochwalą się jak to zrobili i będę szczęśliwy. Bilety w cenie umiarkowanej mam, hotel w cenie wręcz świetnej jak na Norwegię, do szczęscia potrzebny mi ten samochód do wynajęcia za mniej niż 400/doba.

Nikt? Nic?

Skoro tak niewiele do szczęścia Ci potrzeba...

ja rezerwowałem coś takiego:

Avis (Stavanger lotnisko)
termin 6-9 czerwiec
samochód grupy A
koszt 617 zł (205,67 zł/doba)

pozdrawiam

p.s.
Pochwal się tym hotelem w świetnej cenie, bo mi akurat tego brakuje

#536 PostWysłany: 18 Maj 2013 19:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
foer napisał(a):
Skoro tak niewiele do szczęścia Ci potrzeba...

ja rezerwowałem coś takiego:

Avis (Stavanger lotnisko)
termin 6-9 czerwiec
samochód grupy A
koszt 617 zł (205,67 zł/doba)

pozdrawiam

p.s.
Pochwal się tym hotelem w świetnej cenie, bo mi akurat tego brakuje

Boska cena, jednak napisz jeszcze czy rezerwowałeś przez jakąś stronę, czy na miejscu w Stavanger Sola Airport.

Co się tyczy hotelu. hotel4free-pl-promocje-hotelowe-i-kody-znizkowe-na-noclegi,81,15076&start=340 to mój post, gdzie napisałem to i owo na ten temat.

Rejestrujesz się (jeszcze zdążysz) na Nordic Choice. DO 21 maja w sprzedaży jest 10.000 pokoi w cenie 399NOK. Osobiście zarezerwowałem w tej cenie 4* hotel w centrum Stavanger bez śniadań. 2 pokoje typu twin.

Aha, normalnie jak wyszukujesz to dostajesz normalne ceny, trzeba wejść w special offers i tam kliknąć ikonę 399NOK/night czy jakoś tak.

PS do innych: Ile się wchodzi na Preistekolen w jedną stronę, a ile na Kjeragbolten? Podjedziemy samochodem, ile czasu mneij więcej zajmuje wejście?
 Profil Relacje PM off  

#537 PostWysłany: 18 Maj 2013 21:37 
Awatar użytkownika

Na Preikestolen ok. 2, na Kjerag ok. 3 - 3,5 godz. Ale Kjerag jest zdecydowanie bardziej wymagający.
Nie wiem kiedy się wybierasz, ale z tym samochodem to bym się na razie nie nastawiał. Popatrz wyżej na post wirdila.
Droga wg zapowiedzi może byś otwarta (czyt. odśnieżona) dopiero od 15 czerwca.

#538 PostWysłany: 18 Maj 2013 22:29 

Loty: 76
Kilometry: 175 290
Krajów: 24 / 11.2%
Roku napisał(a):
Boska cena, jednak napisz jeszcze czy rezerwowałeś przez jakąś stronę, czy na miejscu w Stavanger Sola Airport.

Rezerwowalem bezposrednio na stronie AVIS-a

#539 PostWysłany: 19 Maj 2013 08:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Lucass napisał(a):
Na Preikestolen ok. 2, na Kjerag ok. 3 - 3,5 godz. Ale Kjerag jest zdecydowanie bardziej wymagający.
Nie wiem kiedy się wybierasz, ale z tym samochodem to bym się na razie nie nastawiał. Popatrz wyżej na post wirdila.
Droga wg zapowiedzi może byś otwarta (czyt. odśnieżona) dopiero od 15 czerwca.

Dzięki. Wybieramy się 8 lipca.
 Profil Relacje PM off  

#540 PostWysłany: 19 Maj 2013 10:11 

foer napisał(a):
Roku napisał(a):

Rezerwowalem bezposrednio na stronie AVIS-a

Mi wychodzi 521,30 zł za najtańszy samochód. Za jedną dobę, 06-07 czerwiec. Nie wiem co zrobić by było taniej :(
Mam jeszcze pytania. Samochód jest zatankowany ? Paliwo w cenie, czy kupujemy pierwszy bak sami ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość