Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#481 PostWysłany: 28 Kwi 2013 22:02 

To co podałaś to chyba są te drogie promy ze szczegółowym zwiedzaniem fiordów.
Kolumbus też obsługuje promy. Trasa Tur/retur Lauvvik - Lysebotn (kombibåt).
Oczywiście przystań w Bratteli jest na żądanie, telefon pod którym można zamówić prom jest chyba podany w rozkładzie (jeżeli ktoś zna norweski to proszę o potwierdzenie).

kangaroo1983 napisał(a):
Moim zdaniem opcja ferry do Tau jest najszybszym sposobem dostania się na Preikestolen. Ewentualnie mozna jechać ze Stavanger do Lauvvik i stad złapać statek do Oanes (15 minut damochodem do parkingu). Ten statek jest tańszy niż ferry ze Stavanger do Tau ale kursuje rzadziej.

Prom Lauvvik-Oanes jeździ co 30min, czyli wcale nie aż tak rzadko. Gorzej jest się dostać do Lauvvik bo autobusy kursują dość rzadko.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#482 PostWysłany: 29 Kwi 2013 15:39 
Awatar użytkownika

Trafiłem na bardziej aktualny, letni rozkład:
http://www.kolumbus.no/downloadfile.php ... 64682b80f8
Norwegowie są chyba specami od takiego pisania rozkładów, żeby trzeba było mieć co najmniej doktorat by go zrozumieć...
Przyznaję poległem przy deszyfracji... Zwłaszcza tego co jest w czerwonej ramce.
Czy ktoś może mi powiedzieć czy w niedziele promy z Lysebotn do Lauvvik kursują?
Wg starego (ale aktualnego na ten rok) rozkładu tak. Ale wg tego letniego nie jest to już takie oczywiste :? Wiem tylko, że żaden nie pływa w soboty.
EDIT: Już wiem :D
Żółte kursują tylko od 14 czerwca do 18 sierpnia.
Niebieskie nie kursują od 14 czerwca do 18 sierpnia.
w czerwonej ramce od 14 czerwca do 18 sierpnia kursują tylko w niedziele, poza tym zakresem dat codziennie prócz sobót.
Jeżeli ktoś rozumie inaczej, proszę o sprostowanie.

Wg tłumacza google telefon podany na rozkładzie służy to tego by zarezerwować miejsce dla samochodu (ograniczona ilość, bez rezerwacji nie wpuszczają) lub zamówić prom w miejsca zaznaczone w rozkładzie na zielono (na żądanie).

Tegoroczne ceny:
Stavanger – Tau – 46 NOK (Norled)
Oanes - Lauvik – 27 NOK (Norled)
Lauvik/Forsand – Lysebotn – 93/90 NOK (Kombibat Kolumbus)
Stavanger - Lysebotn – 131 NOK (Kombibat Kolumbus)
Lysebotn – Bratteli - 63 NOK (Kombibat Kolumbus)
Wszystkie ceny za dorosłego bez samochodu.

#483 PostWysłany: 29 Kwi 2013 19:38 

A to dzisiaj musieli podmienić rozkład. Dzięki za objaśnienie nowego rozkładu :)

Nie wiem czy przypadkiem nie można również przywołać promu podnosząc czerwoną boję na przystani
co widać na tym

. Chyba, że ją się podnosi tylko w celu potwierdzenia, że dotarło się na przystań.
 Profil Relacje PM off  

#484 PostWysłany: 30 Kwi 2013 01:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Hejo,
13-15.06 wybieramy się budżetowo na Stavanger (z KTW). Głównym punktem podróży jest oczywiście Preikestolen.

Jako że wątek jest bardzo rozbudowany, a wiele forumowiczów ma doświadczenie, zdecydowałem się zdobyć kilka info z pierwszej ręki. Tak, żeby wiedzieć w jaki sposób potoczyć dalej tripa.

1) Spanie na Stavangerze. Czy jest to jakiś problem. Czytałem o Kissing room, ale to raczej swera marzeń :D Mówimy o zwykłym noclegu nawet w śpiworku na ziemi. Czy jest wystarczająco miejsca. Jakieś polecane miejscówki?
2) Czytałem, że stop lotnisko-Stavanger jest dosyć łatwy. A jak wygląda sprawa z podwózką od Tau pod parking pod Preikestolenem?
3) Nocleg, rzecz zasadnicza. Planujemy camping. Namiot, grill itd. Które miejsce będzie najodpowiedniejsze. Słyszałem, że zaraz koło "schroniska" na parkingu koło Preikestolenu jest możliwość skorzystania z prysznica. Z drugiej strony słyszałem, że został on zniszczony. Jak obecnie to wygląda?
4) Jakieś rady ogólne? Skoczymy sobie też na plażę Sola.

Z góry dzięki,
miłego wieczoru.

#485 PostWysłany: 30 Kwi 2013 08:46 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
miki3475 tak samo czekam na info odnośnie stopa ;) i dla tych co byli ponawiam pytanie, czy ruch z lotniska do Stavanger w godzinach porannych (7-8) jest w miarę natężony?

Lucass pytanie mam:
Stavanger – Tau – 46 NOK (Norled) jest to cena w jedną stronę?

#486 PostWysłany: 30 Kwi 2013 10:17 
Awatar użytkownika

Legion1 napisał(a):
Stavanger – Tau – 46 NOK (Norled) jest to cena w jedną stronę?
Tak, wszystkie ceny są w 1 stronę.

Czytając rożne relacje n/t autostopu można wysnuć skrajnie różne wnioski, choć generalnie Norwegowie, a przede wszystkim imigranci, chętnie zabierają stopowiczów.
Z Tau jeżdżą też autobusy (bodajże TIDE), więc w razie skrajnych trudności można skorzystać.
Ruch samochodowy z samego lotniska jest uwarunkowany przylotami/odlotami. Ewentualnie można by z buta przemieścić się w kierunku Soli. Powinno być lepiej.

wirdil napisał(a):
Nie wiem czy przypadkiem nie można również przywołać promu podnosząc czerwoną boję na przystani
Wszędzie czytałem o konieczności telefonicznego zamówienia. O bojce nigdzie. Gdybym miał dużo czasu i alternatywny transport, to może bym się zdecydował. Ale biorąc pod uwagę, że większość przystanków na żądanie to dziury nie mające innego rozsądnego połączenia ze światem oraz mając na uwadze częstotliwość kursowania promu, to chyba bym się bał. A przynajmniej nie chciałbym być testerem tej metody.

EDIT: Na stronie NORLEDu pojawiły się rozkłady obowiązujące od 1 maja 2013. Bardzo pobieżnie oceniając, raczej się wiele nie zmieniło.
http://www.norled.no/Default.aspx?pageid=1182

#487 PostWysłany: 01 Maj 2013 21:42 

Loty: 52
Kilometry: 58 250
Krajów: 17 / 7.9%
Lecimy 04.06 ze Szczecina i od miesiąca poszukujemy informacji na różnych forach odnośnie "przemieszczenia się " ;-) z Lysebotn w okolice restauracji -nazwy nie będę kaleczyła ;-). Czy orientuje się ktoś jak wygląda ruch samochodów osobowych w tym czasie- myślimy o stopie , ewenualnie czy kursują specjalne busy w tym terminie?
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 02 Maj 2013 08:54 
Awatar użytkownika

niebieski
einie napisał(a):
Lecimy 04.06 ze Szczecina i od miesiąca poszukujemy informacji na różnych forach odnośnie "przemieszczenia się " ;-) z Lysebotn w okolice restauracji -nazwy nie będę kaleczyła ;-). Czy orientuje się ktoś jak wygląda ruch samochodów osobowych w tym czasie- myślimy o stopie , ewenualnie czy kursują specjalne busy w tym terminie?

Rozumiem ze macie w planie wejsc na Kjerag z restauracji Øygardstøl?
Jezeli chodzi o autobusy aby dostac sie na Kjerag Tide oferuje pakiet statlu plus autobusu. Wiecej detali tu: http://www.tidereiser.com/Hikingtour-Kjerag
Niestety sezon na Kjerag zaczyna sie dosc pozno bo doiero 14 czerwaca (UWAGA! Duzo sniegu jest tam jeszcze!). W zeszlym roku bylam na Kjerag pod koniec lipca i jeszcze mozna bylo zauwazyc spore platy sniegu.
Z tego powodu mysle ze moze byc ciezko z lapaniem stopa, bo bedzie mniej ludzi... Praktycznie tylko ludzie co beda na ferry z wlasnym samochodem moga wam pomoc....

#489 PostWysłany: 02 Maj 2013 10:11 
Awatar użytkownika

srebrny
@kangaroo1983
Korzystałaś może z karty Kolumbuskort? Na autobusy zdaje się daje zniżkę 25%, a na promy 17%.
Kolumbus oferuje również bilet dzienny Dag- og korttidspass za 80 NOK. Wydaje się, że pozwala również na podróż promem Stavanger-Tau.
Możesz to potwierdzić?

#490 PostWysłany: 02 Maj 2013 10:27 
Awatar użytkownika

niebieski
wtak napisał(a):
@kangaroo1983
Korzystałaś może z karty Kolumbuskort? Na autobusy zdaje się daje zniżkę 25%, a na promy 17%.
Kolumbus oferuje również bilet dzienny Dag- og korttidspass za 80 NOK. Wydaje się, że pozwala również na podróż promem Stavanger-Tau.
Możesz to potwierdzić?

Tak znam karte Kolumbuskort. Mozesz ja zakupic na dworcu w Satavnger za 50 NOK (bezzwrotne). Ladujesz karte rowniez na dworcu w kasie. Mozesz doladowac sobie jakakolwiek kwote. Przy wejsciu do autobusu mowisz 'Rejsekonto' i kierowca sciaga si odpowiednia kworte z karty (normalny bilet minus 25%). Taka sama sprawa na promie. Niestety nie jestem pewna czy bilet dzienny obowiazuje tez na autobusy ale moge to sprawdzic poniewaz jestem w ten weekend w Stavanger.

#491 PostWysłany: 02 Maj 2013 10:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki za przyjazną informację.
Jestem szczęśliwym posiadaczem tej karty ;) lecz dopiero ją zarejestrowałem i usiłuję ogarnąć zasadę działania.
Cytuj:
Niestety nie jestem pewna czy bilet dzienny obowiazuje tez na autobusy ale moge to sprawdzic poniewaz jestem w ten weekend w Stavanger

Bilet dzienny to chyba będzie głównie na autobusy :D Miałaś na myśli promy oczywiście?
Fajnie jakbyś mogła sprawdzić czy bilet dzienny i trzydniowy pozwala hulać autobusami i promami i w jakim zakresie terytorialnym.
Czy do parkingu Preikestolen też by się na takim bilecie dotarło? Tanio by było :)

#492 PostWysłany: 02 Maj 2013 10:47 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Krajów: 19 / 8.9%
kangaroo1983 napisał(a):
Rozumiem ze macie w planie wejsc na Kjerag z restauracji Øygardstøl?
Jezeli chodzi o autobusy aby dostac sie na Kjerag Tide oferuje pakiet statlu plus autobusu. Wiecej detali tu: http://www.tidereiser.com/Hikingtour-Kjerag

@kangaroo1983

Super opcja dla tych, ktorzy nie maja czasu kombinowac ze stopem. Ja zamierzam skorzystac :) Dzieki!

#493 PostWysłany: 02 Maj 2013 10:55 
Awatar użytkownika

niebieski
wtak napisał(a):
Dzięki za przyjazną informację.
Jestem szczęśliwym posiadaczem tej karty ;) lecz dopiero ją zarejestrowałem i usiłuję ogarnąć zasadę działania.
Cytuj:
Niestety nie jestem pewna czy bilet dzienny obowiazuje tez na autobusy ale moge to sprawdzic poniewaz jestem w ten weekend w Stavanger

Bilet dzienny to chyba będzie głównie na autobusy :D Miałaś na myśli promy oczywiście?
Fajnie jakbyś mogła sprawdzić czy bilet dzienny i trzydniowy pozwala hulać autobusami i promami i w jakim zakresie terytorialnym.
Czy do parkingu Preikestolen też by się na takim bilecie dotarło? Tanio by było :)

Tak tak, myslalam o promie. Dowiem sie wszystko na dworcu i dam znac w weekendzik.

#494 PostWysłany: 02 Maj 2013 11:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Bardzo mi miło (i innym zainteresowanym pewnie też) :)

#495 PostWysłany: 02 Maj 2013 12:01 
Awatar użytkownika

wtak napisał(a):
Prom Stavanger - Tau obsługuje Norled, więc wątpię. Ale
Cytuj:
The Short-term Pass is also valid on the express boat between Stavanger and Byøyene.

Kangaroo1983 gdybyś mogła przy okazji popytać jakie warunki śniegowe :? panują w Lysebotn i ewentualnie na trasie z Lysebotn na Kjerag byłbym dozgonnie wdzięczny. Wybieramy się 9-14.05 z namiotem i wolałbym wiedzieć na co się nastawiać.
:)

#496 PostWysłany: 02 Maj 2013 14:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Ooo, Lucass`ie - jako pierwszy przetrzesz tego roku szlak :)

#497 PostWysłany: 02 Maj 2013 15:03 

Tutaj masz jako taki punkt odniesienia: Giljastølen, 30km od Kjerag. Zdjęcia robione każdego dnia o godz. 13.
Górki na zdjęciu mają ok. 600m (pozycja na mapie). Restauracja przy szlaku na Kjerag- Oygardsstolen, jest na tej wysokości.

Kamera z samego Lysefjorden (tylko nr 9 jest aktualna): link.

Jak wrócisz to daj znać jakie zastałeś warunki na szlaku.
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 02 Maj 2013 17:10 
Awatar użytkownika

Dzięki wielkie!
Niech zawsze Twoje palmy uginają się pod ciężarem daktyli, a wielbłądy odnajdą drogę do oazy! :D

Oj będziemy przecierać, będziemy. Zachciało się Stavanger w maju... :lol:
Jeżeli w Forsand śniegu nie ma, to jest pewna szansa, że i w Lysebotn już znikł.
U góry może być weselej...
No i pewnie trzeba się przygotować na marsz serpentynami, bo specjalnego tłoku na drodze raczej nie będzie... :?
A, tam! Dało radę wejść w 30 stopniowym upale z Kotoru na Jezerski Vrh i wrócić, to może i tu się uda.
Coby tylko nie lało...
...za bardzo :mrgreen:

Na Kjerag ciągle zima. Mróz, a jutro śnieg. Dopiero od niedzieli poprawa.
http://www.yr.no/sted/Norge/Rogaland/Fo ... arsel.html

#499 PostWysłany: 03 Maj 2013 16:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Lucass napisał(a):
Kangaroo1983 gdybyś mogła przy okazji popytać jakie warunki śniegowe :? panują w Lysebotn i ewentualnie na trasie z Lysebotn na Kjerag byłbym dozgonnie wdzięczny. Wybieramy się 9-14.05 z namiotem i wolałbym wiedzieć na co się nastawiać.
:)

W informacji turystycznej w Stavanger otrzymalam takie oto informacje: W Lysebotn sniegu jest niewiele (przy samej wodzie). Oygardsstolen restauracja jest zamknieta. Drogra od Lysebotn do Oygardsstolen oraz na Sirdalen jest zamknieta z powodu sniegu. Nie zapowiada sie ze bedzie otwarta przed 1 czerwca. Dzis pada snieg na Kjeragu i dojscie na kamien jest nie mozliwe z powodu duzej ilosci lodu i wciaz topniejacego sniegu.

Jezeli chodzi o bilet jednodniowy na autobusy (za 80 NOK) to Lucass mial racje. Mozna kozystac ze wszystkich autobusow w rejonie Rogaland (nie obowiazuje w nocnych autobusach). Bilet nie obowiazuje na prom ze Stavanger do Tau a jedynie express boat pomiedzy Stavanger a Byøyene. W informacji turystyczniej otrzymalam ta sama informacje jak opisane na stronie kolumbusa:
http://www.kolumbus.no/article.php?id=979

Wydaje sie ze Stavanger przezywa dzis oblezenie! Wszedzie Polacy... troche tylko niezawodoleni z silnego deszczu i wiatru.

#500 PostWysłany: 03 Maj 2013 17:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Polacy. Dziś Święto Konstytucji 3 Maja (222 lata temu czyli 1791 rok- druga na świecie) ale i tzw. długi weekend majowy. U nas w Ojczyźnie też ciągle pada.
Dziękujemy Ci za zdobyte informacje. Kolumbuskort i dzienny bilet godne rozważenia, ... ale nie aż tak.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości