Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#461 PostWysłany: 15 Kwi 2013 08:18 
Awatar użytkownika

2 dni, nawet gdyby to miało być prawie 48 godzin, to chyba trochę mało na obydwie atrakcje. Chyba, że będziecie dysponowali samochodem. Wtedy się da. Ale bez samochodu przy chęci zobaczenia Kjerag jesteście skazani na prom do Lysebotn (kursuje rzadko) i to mocno ogranicza możliwości przemieszczania.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#462 PostWysłany: 15 Kwi 2013 10:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Sezon na Kjerag zaczyna sie dopiero w czerwcu i trwa do wrzesnia.
W zeszlym roku probowalam wejsc na Kjerag na poczatku czerwca i sniegu bylo tyle ze bez rakow nie bylo mozliwosci przejscia tych najbardziej stromych etapow.
Narazie nie zapowiada sie ze w tym roku bedzie lepiej gdyz droga z Sirdalen jest wciaz zamknieta.

#463 PostWysłany: 15 Kwi 2013 10:43 

Dzięki Wielkie za info. Wobec tego wszystko jasne - pozostaje "Ambona", a w perspektywie powrót w innym okresie roku. :)
A czy coś na drugi dzień pobytu moglibyście zaproponować, oczywiście oprócz Stavanger? Czy lepiej na spokojnie Stavanger?
Zastanawiam się też nad "niedrogim" noclegiem :) Jakiś hotel lub B&B możecie polecić? Ewentualnie miejsce na dobra rybkę do zjedzenia w Stavanger ;)
Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#464 PostWysłany: 15 Kwi 2013 17:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Ceny noclegów.... Hmmmm.... Do tanich nie należą ale podaje ponieważ lokalizacja poniższych jest jest bardzo dobra:
http://www.stavangerbedandbreakfast.no/ ... anger.html
http://www.regionstavanger.com/en/WHERE ... n-Camping=

Jeżeli chodzi o wycieczkę ze Stavanger to polecam Sirdal, fabrykę świec, oraz Frafjord z wodospadem Månafossen ale tam tylko samochodem....

#465 PostWysłany: 15 Kwi 2013 23:04 

Loty: 72
Kilometry: 141 891
Krajów: 25 / 11.7%
2 maja wylatuję do Bergen i wraz ze znajomymi mamy zamiar podróżować wynajętym samochodem [może ktoś ma do polecenia miejsce gdzie wypożyczyć auto? albo jakieś promocje [upgrade już znalazłam :) ]] a spać w namiotach - mam nadzieję, że pogoda Nas nie wystraszy i przetrwamy tam 4ry noce niechowając się w hostelach.
Z tego co czytam, to nie mamy ani szans na Kjerag ani na Trollstigen :( Co polecacie innego o tej porze roku?
Do jakiego lodowca może nam się udać dotrzeć samodzielnie i z turystycznym sprzętem [tak by dotknąć i fotę zrobić :P]
 Profil Relacje PM off  

#466 PostWysłany: 15 Kwi 2013 23:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Osobiście byłam na Lodowcu Jostedal i gorąco ;) polecam.
http://www.jostedal.com/index.htm
Mozna dotknąć lodowca a co wiecej wspinać sie na jeden z języków ale ... tylko z grupa i za znaczna odpłata.
Wycieczki na lodowec rezerwuje sie w Breheimsenteret visitor's center.

Uważajcie z rozbijaniem namiotu byle gdzie... straznicy parku narodowego jeżdżą i gdy was znajda to bedzie nie wesoło (mowie z doświadczenia, my nie dostaliśmy mandatu bo zebraliśmy sie w przeciągu 10 minut i udalismy na pobliski Camping).

Warty sprawdzenia jest tez lodowec Folgefonn wraz z letnim stokiem narciarskim. Kierujcie sie na Jondal. Info:
http://www.folgefonn.no/

#467 PostWysłany: 16 Kwi 2013 09:38 
Awatar użytkownika

Czy na szlaku z Floyen na Urliken można zatrzymać się w nocy, rozpalić ognisko i przespać się w śpiworze pod chmurką? Czy jednak pomimo tego prawa do koczowania gdziekolwiek byłoby to niewskazane?

#468 PostWysłany: 16 Kwi 2013 09:46 

kangaroo1983 dziękuję i chylę czoła za niezliczone trasy. Ja przy Tobie dopiero raczkuję :), ale lepiej późno niż wcale :). Jeszcze jeśli można coś odnośnie wyprawy do Frafjord. Gdzie korzystałaś z wynajmu samochodu i czy dojście do wodospadu, to jakiś większy wysiłek? czy w tym terminie (koniec maja) to nie ma przeciw wskazań co do pogody?
Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#469 PostWysłany: 16 Kwi 2013 14:26 

kangaroo1983 napisał(a):

Uważajcie z rozbijaniem namiotu byle gdzie... straznicy parku narodowego jeżdżą i gdy was znajda to bedzie nie wesoło (mowie z doświadczenia, my nie dostaliśmy mandatu bo zebraliśmy sie w przeciągu 10 minut i udalismy na pobliski Camping).

No to na prawdę mieliście szczęście :) A jedyne co do mnie dotarło to fakt, że namiotu nie można rozbijać w odległości do 150m od zabudowań i na terenach prywatnych. Coś się zmieniło. Więcej niż 1 nocy nie zatrzymamy się w jednym miejscu :)
 Profil Relacje PM off  

#470 PostWysłany: 17 Kwi 2013 20:22 
Awatar użytkownika

niebieski
@Gregar
Jeżeli chodzi o Frafjord to ze Stavanger należy sie kierować na Sirdal, po około 1,5 godziny bedzie skręt w lewo ze znakiem Månafossen. Następnie 4 km tunelem i jesteś przy Frafjord. Stad to jeszcze około 8 km do parkingu przy wodospadzie. Wejście na górę to raptem 20 minut, po schodkach i dość stromych lancuchach, ale jak moi rodzice tam weszli to każdy wejdzie :) Od wodospadu szlak idzie dalej i w zasadzie biegnie równoległe do rzeki Mån.
Tu znajdziesz kilka informacji:
http://www.stavangertravel.com/trip/manafossenlong.cfm
http://www.turinspirasjon.net/side84.html
W dolinie Mån możesz spokojnie rozbić namiot :) Na zdjęciach pod drugim linkiem widać stara chatę, to jest schronisko (całodobowe) gdzie w piwnicy możesz przenocowac za free (jest tam nawet kominek). Pokoje na gorze sa do wynajmu za opłata (z wyprzedzeniem).
Pogoda w Stavanger jest nieprzewidywalna. Musisz zaopatrzyć sie w parasol i kurtkę przeciwdeszczowa. Za to wodospad prezentuje sie cudnie podczas deszczu.
Niestety nie wiem nic o wynajmie samochodu gdyż zawsze korzystam z uprzejmości znajomych mieszkających w Norwegii.

#471 PostWysłany: 18 Kwi 2013 16:10 

A czy znacie jakieś mapy z zaznaczonymi dojazdami/trasami pieszymi w okolicach atrakcji w Norwegii? Dopiero staram się zdobyć info co gdzie jest - jak dojechać, jak dojść? I google nie jest tak pomocne, bo nie wiem gdzie warto np. przy Sognefjorden się zatrzymać, jak dotrzeć w dogodne miejsce :)
 Profil Relacje PM off  

#472 PostWysłany: 18 Kwi 2013 22:32 

kangaroo1983 dziękuję pocieszyłaś mnie :). Czy wiesz coś na temat kursów promów obsługiwanych przez Kolumbus http://www.kolumbus.no/index.php?c=120& ... =_76|_120|. Jak dobrze to rozumiem to pływają one na trasie Stavanger - Jørpeland - Tau. Czy nie lepiej w drodze na Pulpit Rock skierować się właśnie bezpośrednio do Jørpeland (bliżej) zamiast do Tau. Nie widziałem korespondencji z tym wariantem. Czy są jakieś przeciwskazania? może cena?
Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#473 PostWysłany: 28 Kwi 2013 11:54 

Czy z lotniska Oslo Torop można dostac się z sensownym czasie/cenie na fiordy/Preikestolen (Pulpit Rock) ??
 Profil Relacje PM off  

#474 PostWysłany: 28 Kwi 2013 12:06 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 8 613
Krajów: 2 / 0.9%
A patrzyłeś na mape choć raz?Gdzie Pulpit Rock a gdzie Torp!

#475 PostWysłany: 28 Kwi 2013 12:17 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
Krajów: 15 / 7.0%
karoll napisał(a):
Czy z lotniska Oslo Torop można dostac się z sensownym czasie/cenie na fiordy/Preikestolen (Pulpit Rock) ??

prędzej z lotniska w Stavanger albo i Bergen...

#476 PostWysłany: 28 Kwi 2013 14:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Gregar napisał(a):
kangaroo1983 dziękuję pocieszyłaś mnie :). Czy wiesz coś na temat kursów promów obsługiwanych przez Kolumbus http://www.kolumbus.no/index.php?c=120& ... =_76|_120|. Jak dobrze to rozumiem to pływają one na trasie Stavanger - Jørpeland - Tau. Czy nie lepiej w drodze na Pulpit Rock skierować się właśnie bezpośrednio do Jørpeland (bliżej) zamiast do Tau. Nie widziałem korespondencji z tym wariantem. Czy są jakieś przeciwskazania? może cena?
Pozdr

Dopiero teraz zauważyłam twój post. Mam nadzieje ze poniższe info jeszcze sie przyda. Statki nie zatrzymują sie w Jørpeland (przynajmiej nje wszystkie). To jest mała wioska przez która musisz przejechać po opuszczeniu ferry w Tau, w drodze na parking przy Preikestolen.
Moim zdaniem opcja ferry do Tau jest najszybszybszym sposobem dostania sie na Preikestolen. Ewentualnie mozna jechać ze Stavanger do Lauvvik i stad złapać statek do Oanes (15 minut damochodem do parkingu). Ten statek jest tańszy niż ferry ze Stavanger do Tau ale kursuje rzadziej.

#477 PostWysłany: 28 Kwi 2013 14:48 

Info nadal było (jest) aktualne, gdyż wylot dopiero 30.05 :) Chyba z grubsza wszystko już poukładane. 2 dni pobytu, 2 gł. punkty: Preikestolen i wodospady Månafossen. Noclegi w hotelu Rica Forum - mam nadzieję, ze to dobry wybór. A może jeszcze jakaś drobna sugestia na temat "dobrych i niedrogich" posiłków.
Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#478 PostWysłany: 28 Kwi 2013 19:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Wiesz jak to jest z cenami...
Polecam Far East Takeaway. Maja oni dwie lokalizacje w Stavanger: http://www.feast.no/index_en.html
Pracują tam tez Polacy. Dobre i w miarę tanie chińskie/tajskie jedzenie.
Tuż obok Far East na Nytroget pamietam kilka tureckich restauracji z kebabem. Nie licz na ceny polskie bo za kebab zapłacisz tu około 100 NOK ale za to najesz sie do syta.
Mogę polecić tez Ymmy India ale tu już ceny ostro skaczą w górę.
http://www.yummyindia.no/index.php

Jeszcze jedna atrakcja mi sie przypomniała: Dalsnuten. Mała górka położona w Sandnes. W pogodny dzien rozciaga sie z jej szczytu super widok na Stavanger. Fajna rozgrzewka przed Preikestolen :)
Tu info jak sie tam dostać:
http://www.stavangertravel.com/trip/dalsnuten.cfm

#479 PostWysłany: 28 Kwi 2013 19:54 

kangaroo, wiesz moze czy juz pod koniec maja bedzie kursował ten prom z Lauuvik do Lyseboten, bo chciałem z Pulpit Rock dojść do Bratelli i tam go łapać. sprawdzam na stronie Kolumbus.no i cięzko do tego dojść bo częśc rzeczy jest po norwesku, a jak potem z Lyseboten wrócić do Stavanger?
 Profil Relacje PM off  

#480 PostWysłany: 28 Kwi 2013 20:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Prom z Lauuvik do Lyseboten jest obslugiwany przez firme NORLED
I teraz tak... widze dwie informacje:
1. Tu pisza ze prom kursuje od 14.06-18.08 :
http://www.fjordnorway.com/en/Product/?TLp=40255
2. A tu jest napisane ze kursuje od 11.05 do 01.09 + soboty w okresie od 06.04 do 28.09 i niedziele 05.05 i 29.09.
http://www.norledfjordcruise.no/event/d ... lang=en_GB

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości