Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Kwi 2026 11:25 

Loty: 259
Kilometry: 289 346
Krajów: 24 / 11.6%
Nie znalazłem identycznego wpisu, więc rozpocznę wątek w temacie zaplanowania zwiedzania Bergen i okolicy. Jako punkt wyjścia dodam mapkę z trasą, która aktualnie w moim mniemaniu raczej nadaje się na 4 dni (a nawet 5 czy 6 jeśli chcemy zrobić wszystkie dłuższe atrakcje jak trekking Rimstigen, wejście na Język Trolla, podróż Flåmbanen, przejście przez dolinę wodospadów Husedalen itd.).

Ja mam 3 pełne dni, ale raczej preferuję objazdówkę niż trekking. Dodatkowo w połowie maja (mój termin wyjazdu) to Język Trolla raczej mi odpada. Jak już coś to krótsze spacerki planuję jak na jezioro Bondhusvatnet i ewentualnie dłuższy przez dolinę wodospadów Husedalen. A i tak biorąc pod uwagę chęć jeszcze spędzenia minimum 1/3 dnia w Bergen to coś mi tu się chyba nie spina. W sensie przejazd pierwszego dnia na Stegastein jest ok. ale to później trzeba wracać aby dojechać do Vøringsfossen przez Hardangervidda (https://www.nasjonaleturistveger.no/en/ ... ngervidda/) to mamy 3h. Chcąc dojechać do Låtefossen to dolina wodospadów Husedalen wydaje się być już średnio osiągalna (wszak to spacerek z 6h).

W maju zachód słońca jest dość późno co wydłuża dzień, ale mimo wszystko zastanawiam się nad odpuszczeniem jazdy do Stegastein i kierowania się pierwszego dnia już na Vøringsfossen.

Chętnie przyjmę wszelakie rady i co jest "must see", a co można odpuścić.

ps. Byłem już na objazdówce na fiordach i lodowcach w okolicach Alesund oraz w Stavanger (Preikestolen i Månafossen), zatem już jestem rozdziewiczony jeśli chodzi o piękno Norwegii ;)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Przejazd z Bergen do Bergen
2026-04-27_103426_www.google.pl.png
2026-04-27_103426_www.google.pl.png [ 889.09 KiB | Obejrzany 397 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
ted07 uważa post za pomocny.

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
#2 PostWysłany: 27 Kwi 2026 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 408 338
Krajów: 80 / 38.7%
złoty
Tu masz wszystkie polecajki (temat o tym istnieje)
bergen-co-polecacie,1241,17720
grabosic lubi ten post.
grabosic uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Kwi 2026 14:33 

bim-bam napisał(a):
Tu masz wszystkie polecajki (temat o tym istnieje)
bergen-co-polecacie,1241,17720

Przecież to temat głównie o samym Bergen. Wpiszesz tam Husedalen, Låtefossen albo Rimstigen to nie ma nawet jednej odpowiedzi na ten temat. Mi nie chodzi o samo Bergen tylko okolice.

#4 PostWysłany: 27 Kwi 2026 15:09 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 408 338
Krajów: 80 / 38.7%
złoty
Moje wpisy w tamtym wątku dotyczą okolic Bergen.
grabosic lubi ten post.
grabosic uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 27 Kwi 2026 18:15 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Szczególnie pod koniec wątku (ostatnie strony) jest więcej dyskusji o okolicach.

Pewnie luźno przydatne, bo kierunek był nieco inny, ale przejrzyj trasę mojej wycieczki kiedyś tam dawno temu. W szczególności między Oddą i Bergen trasa częściowo się pokrywała, to może coś Ci się przyda. Weź pod uwagę, że w połowie maja to w wyższych partiach będzie ciągle biało - stuptupy, a nawet raczki mogą się przydać, jeśli będziesz chciał się gdzieś dalej z buta zapuszczać. Język Trolla to wyjście na większość dnia, przy tak ograniczonym czasie i chęci pojeżdżenia po okolicy szkoda czasu.
tam-i-z-powrotem-czyli-raz-jeszcze-okolice-bergen,1507,145860&p=1265432
Przemk0 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 27 Kwi 2026 19:26 

BrunoJ napisał(a):
Weź pod uwagę, że w połowie maja to w wyższych partiach będzie ciągle biało - stuptupy, a nawet raczki mogą się przydać, jeśli będziesz chciał się gdzieś dalej z buta zapuszczać.

Nie mam mowy abym się zapuszczał w wyższe partie. W połowie maja co prawda zwykle przychodzi wyraźne ocieplenie, ale to bardziej liczę na wodospady solidnie już zasilane topniejącym śniegiem z wyższych parti. Dlatego myślę o Husedalen i to maksymalnie do ostatniego wodospadu (Søtefossen), który chyba jest na wysokości ok. 600m. Jezioro Bondhusdalen jest jeszcze niżej (300m?).

Ewentualnie zimową scenerię to mogę podziwiać z samochodu wychodząc czasem na chwilę na trasie przez Hardangervidda. Tylko tak jak w oryginalnym poście wspomniałem nie wiem czy mi się opłaca jechać przez ten płaskowyż (droga jest otwarta cały rok) czy to nie za dużo.

---

Temat o Bergen przejrzę. Mi tu bardziej chodziło nie o pojedyncze podpowiedzi tylko o temat w którym będzie można sklecić optymalną 3-5 dniową trasę, co może przydać się innym biorącym samochód w Bergen i chcącym objechać okolice. Moja trasa będzie właściwie 2,5 dniowa zatem liczę jakieś podpowiedzi w stylu "To jest must-see", "To odpuść jak masz tylko 2,5 dnia... ale przy 4 dniach to warto zajechać" itd.

#7 PostWysłany: 27 Kwi 2026 21:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Intencje są zrozumiałe od początku. Ale nie wiem czy ktoś robił akurat tak precyzyjnie te trasy. Raczej kojarzę omawianie wyjazdów na tydzień, i latem, a wtedy wiadomo - Geiranger, Flam, itp., z rodzinami i na spokojnie. Kolega @tropikey kilka lat temu objeżdżał okolice, ale też kojarzę że dłużej niż 3 dni.

Jesli faktycznie koncentrujesz się bardziej na jechaniu niż chodzeniu, to ja bym jechałbym tę trasę przez Hardangervidda, szczególnie, że potem będziesz wracał inaczej. Ale to ja, człowiek drogi jestem. Tylko czas przelicz z zapasem, bo trochę kręcenia tam jest, a navi może naiwnie zakładać 80km/h, bo poza obszarem zabudowanym. Weż też pod uwagę - jeśli połowa maja zahacza o weekend 15-18.05, to 17.05 jest tutejszy dzień niepodległości - w każdej większej miejscowości będą parady (może fajna okazja zobaczyć dużą imprezę w Bergen?), plus robi się długi weekend, więc sporo ludzi będzie jechać do rodziny lub na "działkę" (czytaj - domek w górach).

Ja zimą często jeżdżę 134'ką od strony Haugesund, nie skręcając w 13'kę do Oddy (ewentualnie tylko krótki kawałek, żeby zahaczyć o Låtefossen), ale jadę w dół do Røldal, lub jeszcze dalej, np. do Høvden. Fragment drogi do Haukeli prowadzi przez kilka bajecznych przełęczy. Spodziewam się podobnych klimatów na Twojej trasie, może ciut bardziej płasko i nieco mniej zimowo zapewne. Wszystkie te trasy są otwarte zimą, bo to główne drogi do kurortów (co nie oznacza, że droga jest czarna). Zamyka się tylko naprawdę lokalne drogi w trudniej dostępnych miejscach. Albo jak coś pierdyknie (lawina, osuwisko, prze-opady śniegu). W maju droga na pewno już czarna, chyba że pogoda spłata figla na chwilę. Ale w większości kurortów stoki ciągle białe (naśnieżane jeśli potrzeba) i może być sporo ludzi, również na drogach.
Przemk0 uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 28 Kwi 2026 09:47 

Dzień niepodległości trochę zmienia. Faktycznie będę 15-17.05. Gdzie 17stego melduję się Bergen i teraz wiem aby się nie spieszyć. Parady i tłumy mnie nie interesują, więc mam nadzieję, że wieczorem się trochę rozluźni (chociaż pewnie mogę się nadziać na ruch związany z powrotami z długiego weekendu ;/). Dobrze wiedzieć, że jest długi weekend aby się nastawić psychiczne na większą ilość ludzi :D Akurat tego nie sprawdziłem i głównie opierałem się na fakcie, że historycznie w ten weekend jest dość dobra pogoda.

#9 PostWysłany: 29 Kwi 2026 00:21 
Awatar użytkownika

niebieski
To będzie ogólnie długi weekend, bo 14go (czwartek) jest wolne, więc dużo ludzi weźmie wolny piątek. Sprytni i planujący ostre picie pewnie wezmą też zapobiegawczo poniedziałek ;-)
17go nastaw się że ścisłe centrum będzie zamknięte dla ruchu cały dzień (jeśli planujesz wjeżdżać autem) - rano oficjalne parady po ulicach (szkoły itp, więc naprawdę tłumy), a po południu wszelkiej maści imprezy dodatkowe, plus pomniejsze parady - jakieś kluby, kółka zainteresowań, zloty pojazdów, koncerty itp. Każde miasto ma swoją specyfikę. Późniejszym popołudniem powinno być już spokojniej.
Tutaj masz trasę i trochę informacji:
https://www.17-mai.no/processions/?lang=en
Tutaj mapa terenu zamkniętego dla ruchu do północy (17/18), od 15tej będą niektóre autobusu, wcześniej będą miały zmienione trasy i omijały zamkniętą strefę (plus będą zawalone wszystkimi którzy jadą na/z parady)
https://www.17-mai.no/trafikkreguleringar-kart/

Poza centrum powinno być ok, chociaż gminy i dzielnice często organizują swoje małe parady (głównie rano).

Także tak - nie spiesz się ;-)
bim-bam lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 26 Maj 2026 15:02 

Loty: 118
Kilometry: 266 380
Krajów: 33 / 15.9%
możesz udostępnić mapkę z zaznaczonymi poleceniami? Mam 3 dni pod koniec czerwca w Bergen, bierzemy auto i też będziemy jeździć. jedynie co to nasz hotel jest w Bergen i musimy wracać tam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość