Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#361 PostWysłany: 07 Sie 2012 19:35 

OK, dzięki.
O bezpieczeństwo mi właśnie chodziło :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#362 PostWysłany: 12 Sie 2012 22:44 
Awatar użytkownika

Nie ma sensu iść tam w deszcz bo nic nie będzie widać, ale jak już się ktoś zdecyduje to koniecznie trzeba mieć odpowiednie obuwie, bo miejscami może być ślisko.

#363 PostWysłany: 12 Sie 2012 22:58 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Krajów: 43 / 20.1%
Zbanowany
Mateusz napisał(a):
Leci ktoś 14.08 z Gdańska?
Czy wpuszczą nas na lotnisko Stavanger w nocy jak powrót mamy dopiero o godz. 14?

wpuszczą :)

#364 PostWysłany: 13 Sie 2012 18:46 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
I ja się wypowiem w temacie.
Jadąc na weekend (sobota/Modlin - niedziela/Katowice) w grupie 4-5 osób.
Opłaca się wypożyczyć auto niż podróżować autobusem do centrum.
Auto w HERTZ na 2 dni 450zł, do tego chcą blokadę na na karcie 1200NOK mnie się udało utargować 1000NOK.
Benzyna w cenie 14NOK/l
Cena za prom to 125NOK (auto + kierowca) w jedną stronę, każda inna osoba płaci po 42NOK
Myśmy zrobili +- 200KM na benzynę wydaliśmy 183NOK
Parking przy Pulpit rock = 100NOK
Do tego trzeba liczyć opłaty za przejazd drogami (znaki KR serwis) jeden przejazd 20NOK
Sumując na 2 dni za auto, za osobę wyszło 130zł na osobę. ( nie licząc promu )

Jeżeli kogoś interesuje zakup alkoholu po przylocie, polecam zaopatrzyć się w piwo na strefie bezcłowej (lotnisko tranzytowe)
Piwo można kupić także w sklepie KIWI ale cenowo wygląda 2x drożej.
Pamiątki (magnes) najtaniej widziałem w sklepie z pamiątkami pod pulpit rock.
Prysznic w schronisku nieczynny.
Samo wejście pod górę masakryczne, szczególnie na dwóch stromych podejściach (także liczcie się z tym że mogą was nogi boleć) na samej półce ludzi masa :/
Samo Stavanger jest uroczym miasteczkiem, z prysznica można skorzystać w porcie.
Cena za otwarcie drzwi to 10NOK płatne kartą, w środku znajdują się 4 prysznice, pralka,suszarka i toalety.
Strefa dobrych cen w Mc'Donald to 40NOK
Sklep z pamiątkami na mieście w sobotę nieczynny, w niedzielę czynny 9 - 16
Obiad w restauracji 130-180NOK/os
Ja osobiście spałem w aucie na parkingu w porcie, chociaż bardziej polecam wyskoczyć na parking przy plaży i tam nocować.
Sama plaża przy lotnisku jest super, jak ktoś leci z namiotem polecam tak wyskoczyć na noc.
I ostatnie, za 2 cole 1,5l, za 2 paczki chrupek, 2 czekolady w sklepie Kiwi zapłaciliśmy 150NOK :/ także tanio nie ma.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 13 Sie 2012 21:00 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
byłem 4-7.08. 3osoby.
Pogoda średnia, w połowie podejścia na Pulpit rozpadało się ale nie trwało to dłużej niż 20-30min później od razu lekkie słońce i mgła szybko opadła. Polecam zabrać płaszcz przeciwdeszczowy i buty najlepiej z gortex'em, zwiększy to komfort wyprawy bo chodzenie w przemoczonych lub nawet wilgotnych butach nie należy do najprzyjemniejszych ;) wystarczy, że trochę popada i znalezienie odpowiedniego miejsca do rozbicia namiotu też staje się niemałym problemem. Spaliśmy obok schroniska przy Preikestolen pierwszej nocy i gdyby nie folia malarska rozłożona pod namiotem moglibyśmy odczuć dużo większą wilgoć. Poruszaliśmy się stopem, czasem trafiał się chętny odrazu, a czasem trzeba było trochę przejść zanim ktoś się zatrzymał. Prom ze Stavanger do Tau za free, powrotny również :D Ostatniego dnia tak padało, że pewnie nie udałoby się nic złapać i postanowiliśmy jechać autobusem nr 9. Kierowcą okazał się nasz rodak który wydrukował nam bilet 3osobowy za 0,00 nok :) jeśli ktoś spotkałby kierowcę z blizną obok prawego oka to niech spyta czy przypadkiem nie ma szczęśliwego dnia i nie przewiezie za darmo ;) osoby wybierające się pod namiot zamiast kołków do agrowłókniny niech wyposażą się w kołki (chyba) do nawodnienia, czy jakoś tak się to nazywało. Są droższe ale i dużo wytrzymalsze i spokojnie przeszły z Modlina i później ze Stavanger. Na miejscu wszystko bardzo drogie, my zabraliśmy jedzenie z polski. 50zł wydane w biedronce w zupełności wystarczyło na 3 dni. Kolejnym razem napewno wezmę więcej chleba, bo to był jedyny kłopot tym bardziej że w niedziele praktycznie wszystko pozamykane. Namiot: hannah troll s, 3 osoby zmieściły się bez większego ścisku.

Załączniki:
kołek.jpg
kołek.jpg [ 14.47 KiB | Obejrzany 1149 razy ]
tmazur uważa post za pomocny.

#366 PostWysłany: 13 Sie 2012 21:49 
Awatar użytkownika

O widzę, że kolega powyżej ma podobne doświadczenia. My jak zaczęliśmy badac grunt koło schroniska pod Preikestolen to zwątpiliśmy - jedno wielkie mokradło (torfowiska siakieś jakieś ;) Rozbiliśmy się gdzieś w drodze pomiędzy Jorpeland a Oanes - miejsce suche, ale meszki/komary nas mało żywcem nie zjadły.

W Kolumbusie, który obsługuje trasy w Rogalandzie zdecydowana wiekszośc kierowców to rzeczywiście Polacy, ale my nie próbowlismy wysępić z tego powodu biletów :D W przeciwieństwie do innych rzeczy bilety autobusowe są cenowo znośne.

Co do chleba to nie opłaca się go zabierać z Polski, praktycznie w każdym z marketów w Stavanger (widzieliśmy go też w Forsand i Sandnes) jest dostępny tzw. Kneipp-brot, który chodzi po 6-8 koron, czyli podobnie jak w Polsce. My nazwyliśmy go chlebem "socjalnym" (ceny innego pieczywa zaczynały się od 20 koron wzwyż), I o dziwo pomimo swojej ceny naprawdę nam smakował.
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 14 Sie 2012 02:33 

Zbanowany
Witam, mam kilka pytań:
1. Czy jest możliwość podjechania z centrum Stavanger autobusem jak najbliżej pomnika Trzech Mieczy (Sverd i Fjell). Na google maps pokazuje ok. 6km, ale wolę się zabezpieczyć jak będzie padać :-)
2. Czy w mieście jest gdzieś przechowalnia bagażu?
3. Czy płynął ktoś promem w 3h rejs po fiordzie? Warto? Kosztuje ok. 300/400NOK / osoba
4. Czy honorują bez problemu polskie legitymacje studenckie?
5. Czy autobus na lotnisko (numer 9) kursuje tylko od pon. do piątku?
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 14 Sie 2012 07:45 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
szyper napisał(a):
Witam, mam kilka pytań:
1. Czy jest możliwość podjechania z centrum Stavanger autobusem jak najbliżej pomnika Trzech Mieczy (Sverd i Fjell). Na google maps pokazuje ok. 6km, ale wolę się zabezpieczyć jak będzie padać :-)
3. Czy płynął ktoś promem w 3h rejs po fiordzie? Warto? Kosztuje ok. 300/400NOK / osoba

1. Na pewno jest, ma maps.google.com wybierasz miejsce z którego startujesz, miejsce do którego się wybierasz i klikasz na autobus, wybierasz date, godzine i pokazuje ci jakim autobusem o której dojedziesz.
2. Na lotnisku jest przechowalnia za 25 NOK za dzień za duży bagaż, mniejszy do koszt 20 NOK/dobe
3. nie wiem
4. Bez problemu
5. http://kolumbus.no/
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 14 Sie 2012 09:03 

konrad91 napisał(a):
Spaliśmy obok schroniska przy Preikestolen pierwszej nocy i gdyby nie folia malarska rozłożona pod namiotem moglibyśmy odczuć dużo większą wilgoć.

To Wy spaliście obok tego placu-boiska pod schroniskiem i paliliście ognisko?

#370 PostWysłany: 14 Sie 2012 09:25 

niebieski
Tompot:
my nic nie sepilismy, kierowca slyszal jak rozmawialismy przed autobusem po polsku idal nam bilet jak wsiadalismy ;) to, ze jest polakiem wydalo sie dopiero po chwili ;p
Zapomnialem wspomniec o tych komarach i muszkach, to naprawde ciezki temat i warto sie czyms wysmarowac :)

Piopen:
no spalismy tam przy boisku, ogien jakis sie palil :D a Ty byles z dziewczyna? ;)

#371 PostWysłany: 14 Sie 2012 09:48 

Nie, z dziewczyną to nie ja. A Wasze obozowisko łatwo było zapamiętać po "chlewie" jaki zostawiliście po sobie łącznie z tą folią malarską, którą tak zachwalałeś. Byście po sobie przynajmniej posprzątali, kosze mieliście niedaleko, nad samym jeziorem. Ale po co...

#372 PostWysłany: 14 Sie 2012 10:13 

niebieski
No to musialo zajsc nieporozumienie bo my to nie tamci a Ty to nie Ci co z nimi rozmawialismy ;) i posprzatalismy po sobie, a nasz namiot nie byl jedynym rozstawionym w tamtym miejscu :)

#373 PostWysłany: 14 Sie 2012 10:17 
Awatar użytkownika

Jasne ...
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 14 Sie 2012 10:27 

niebieski
ciesze sie ze wszystko wyjasnione :D

#375 PostWysłany: 14 Sie 2012 10:30 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
szyper napisał(a):
Witam, mam kilka pytań:

1. Na pewno się da, widziałem 2 przystanki autobusowe, zaraz obok pomniku.
5. Tak, przez cały weekendowy wypad nie widziałem ani razu, komunikacji miejskiej na lotnisku, a byłem tam ze 3 razy w różnych porach.
9 normalnie po mieście jeździ.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 14 Sie 2012 10:41 

Ad.1 . Przystanki obok pomnika są tzn jest jedna wiata i jeden słup po drugiej stronie, ale rozkładów nie było więc raczej nie jeżdżą tam autobusy. Mnie też zmyliło google street view na którym jest zielony autobus :)
Ad.5. Autobus nr 9 w soboty jeździ co godzinę od 11.37 z lotniska, jest to spokojnie do sprawdzenia w rozkładzie który pojawiał się już wiele razy na tym forum.

#377 PostWysłany: 15 Sie 2012 21:15 
Awatar użytkownika

Dobry wieczor

Właśnie wrociłem.

Dzis krótko, bo jestem bardzo głodny Image

Kogo tam nie było jeszcze niech się nie zastanawia tylko już się pakuje.
Komu pogoda pokrzyżowała plany i nie wszedł na któraś z gór niech tam wraca.
Kto był i przeżył niesamowitą przygodę pozdrawiam gorąco, bo to był niesamowity wypad.

PS Zauwazyłem, że wiele osob ląduje w Stavanger rano.
Ja postawiłem noge na norweskiej ziemi ok 14.
Wieczorem juz byłem na Preikestolen. Następnego dnia byłem o tej samej porze na Kjerag.
Dzięki temu uniknąłem tłumów, o których często wspominacie w temacie.
Na Pulpit Rock kręciło sie po okolicy maks 10 osób, a na Kjerag wchodziłem jako przedostatnia osoba [w pewnym momencie zaczałem się zastanawiać czy będzie miał mi kto zdjęcie zrobić Image ]

W ciągu kilku dni najeździłem sie stopem więcej niż wcześniej w ciągu całego życia :D
To co miałem rozplanowane na maks 3 dni zrobiłem w dwa.

#378 PostWysłany: 15 Sie 2012 21:33 
Awatar użytkownika

Jak dostałeś się na kjerag?
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 15 Sie 2012 22:10 
Awatar użytkownika

pegie84 napisał(a):
Jak dostałeś się na kjerag?

Marsz od schroniska w kierunku Forsand, w polowie tej drogi na szczycie udało sie w końcu złapać stop.
Potem prom do Lysebotn [polecam, piękne widoczki i szybko płynie]
Następnie stop do restauracji na Kjerag i od razu atakowałem na kamień :P
Wieczorem zejscie, nocleg w namiocie kolo tej zagrody dla owiec :D

Tak jak napisałem wyżej, poruszałem sie w innych godzinach niż wiekszość osob.
Na gorki wspinałem się wieczorem, schodziłem albo od razu (Kjerag) albo rano (Preikestolen).
Dzieki temu nie bylo nigdzie tłumów, ale też były momenty na trasie, że musiałem sporo maszerować z buta, bo ruch odbywał się głownie w drugą stronę. ;)
Suma sumarów i tak wylądowałem z powrotem w Stavanger szybciej niż przewidywałem i to gdy wydawało mi sie, że trasa Kjerag-Stavanger ma okolo 70 km, tymczasem gdy zobaczyłem w pewnym momencie znak Sandnes 85 km, to myślałem, że szlag mnie trafi.
Dziś sprawdziłem, ta trasa ma łącznie ok 140 km, nie wiem skąd mi sie uroiło te 70...

#380 PostWysłany: 15 Sie 2012 23:54 

Mam takie pytanie czy dla kogoś kto nigdy nie był w górach i nie należy do entuzjastów sportów ile zajmie wejście na Pulpitrock ? Czy lepiej sobie odpuścić ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość