Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#201 PostWysłany: 13 Cze 2012 14:12 

Wagus napisał(a):
paulinaku napisał(a):
113 zł w 1 stronę

A ja mam pytanie te ceny za te domki to było za dobę czy za cały Wasz pobyt? I jeśli możesz to powiedz ile kosztuje bilet na prom z Stavanger do Tau.
Dzięki za super opis :)

Na drugie pytanie już ktoś odpowiedział. Z tymże my kupowaliśmy bilety ulgowe więc jak widać na niektórych promach są takie. Jeszcze 1 wskazówka : kiedy jechałam stopem z Pulpit Rock do Stavanger, pojechaliśmy an inną przeprawę promową tzn nie z samego Tau a trochę dalej i dopłynęliśmy również nie do centrum Stavanger a 10 km od STavanger. Tamten prom był znacznie tańszy. Za osobę płaciliśmy 25 NOK. Dla osób które na Pulpit Rock wybierają się autem , myślę, że to dobra opcja.

Co do domków to niestety cena za dobę (480 NOK - 2 os. (spały tam 4 , w tym 2 dzieci) oraz 4 osobowy 650 NOK (2 łóżka piętrowy i duża sofa). 2 domki starczyły na 10 osób ale ciasno było.

Jeszcze raz polecam też zrobienie sobie porządnej "wałówki" z jedzeniem i jeśli jedzie was więcej , dokupienie bagażu rejestrowanego (226 w wizz air). Ktoś na forum robił przytyki że przepłaciłam ale chyba ta osoba nie zna cen skandynawskich.... 500 zł. duże zakupy w Makro, 226 zł. za bagaż i przez tydzień kupowaliśmy tylko chleb i mleko dla dziecka. Za te pieniądze w Norwegii moglibyśmy sobie raz kupić po zestawie w fastfoodzie.10 NOK czyli 5,5 - 6 zł. kosztuje wczorajszy chleb a za 190 nok widziałam 25 dag boczku w plasterkach...

Niemniej jednak widoki są warte dużo dużo więcej
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#202 PostWysłany: 13 Cze 2012 15:00 

Na weekendy w Norwegii cena paliwa jest niższa niż w normalny dzień tygodnia, wtedy można kupić benzynę porównywalnie jak w Polsce ;)

#203 PostWysłany: 13 Cze 2012 21:28 

paulinaku napisał(a):
Jeszcze raz polecam też zrobienie sobie porządnej "wałówki" z jedzeniem i jeśli jedzie was więcej , dokupienie bagażu rejestrowanego (226 w wizz air). Ktoś na forum robił przytyki że przepłaciłam ale chyba ta osoba nie zna cen skandynawskich...

Nikt nikomu przytyków nie robił :!: Jeśli poczułaś się urażona, to przepraszam.
Po prostu zdziwiłam się, bo leciałam końcem kwietnia do Norwegii (właśnie WizzAir'emi) i za bagaż zapłaciłam 68 zł. Zapomniałam, że od maja wchodzi inny cennik i myślałam, że wracaliście już bez bagażu. Dlatego wydało mi się, że coś dużo zapłaciliście.
PS. Ceny w Norwegii znam doskonale. Jeżdżę tam co roku na przynajmniej miesiąc - i tak od 5 lat. :D :D :D

Co do jedzenia, to polecam salami z KIWI - opakowanie chyba 150 gramów 25 NOK
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 13 Cze 2012 21:40 

tyle, że nam wałówka cała weszła do podręcznego... choć w ten sposób 4 - 5 dni to max chyba
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 13 Cze 2012 23:46 

Zawsze można wykupić bagaż odprawiany tylko w jedną stronę.
Wtedy wystarczy do podręcznego zapakować wszystkie ciuchy, aparat, itp.
Do odprawianego ładujemy: mięsko, wędlinki, kiełbaskę, kabanosy, trochę konserw, pasztetów, jakieś zupy w torebkach, chinole i wszystko inne co się nadaje do jedzenia a się nie zepsuje poza lodówką. Dodatkowo ładujemy małe szampony, żele pod prysznic, kremy, pasty, które zużyje się podczas wyjazdu :) Z racji, iż mięsko jest ciężkie, a zajmuje stosunkowo mało miejsca nie wysilając się zbytnio 32 kg można zapakować w walizkę o wymiarach bagażu podręcznego (sama testowałam).
Oczywiście zależy ile kto je, ale tak załadowany bagaż powinien spokojnie na 2-3 tygodnie wystarczyć dla 2-4 osób. Dokupujemy tylko chleb za 4-6 NOK i fiordy jedzą nam z ręki :)

Jeśli chodzi o cenę paliwa w Norwegii, to pozwolę sobie na małe zadanie matematyczne.
Cena paliwa w Norge 14,71 NOK oraz cena paliwa w Polsce 5,71 zł
Średnie ceny paliw pobrane ze strony https://www.e-petrol.pl/index.php/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa
Miesiąc ma 160 godzin pracujących, najniższe zarobki w Norge wynoszą 140 NOK za godzinę brutto, a w Polsce wynoszą 9,375 zł
Najniższe wynagrodzenie brutto w Norge: 140 NOK x 160 = 22400 NOK zaś netto 14500 NOK
Najniższe wynagrodzenie brutto w Polsce: 9,375 zł x 160 = 1500 zł, netto 1116 zł
Proste zadanko
Dzielimy norweskie wynagrodzenie netto przez cenę paliwa w Norge: 14500 / 14,71 = 986 litrów
Teraz polskie wynagrodzenie netto dzielimy przez ceną paliwa w PL: 1116 / 5,71 = 195 litrów
I dzielimy 986 na 195 = 5,05 w przybliżeniu 5 :!:
Wniosek:
Norweska kasjerka z KIWI (oni zarabiają najniższe wynagrodzenie) może sobie kupić 5 razy więcej paliwa, niż wykonująca taką samą pracę kasjerka w Polsce.
Oczywiście to jest czysto hipotetyczna sytuacja, bo przecież trzeba jeszcze coś jeść :)

Dodatkowo: każdy kto był w Norwegii wie, że tam wszystko jest średnio 4 razy droższe, natomiast paliwo w porównaniu do polskich cen jest tylko 1,5 raza droższe :!: Można powiedzieć, że "prawie" za darmo :lol:

Prościej:
Norwegia: chleb kosztuje 10 zł, paliwo 8,50 zł
Polska: chleb kosztuje 2,50 zł, paliwo 5,71 zł
W Norwegii dajesz komuś chleb, a on Ci tankuje litr paliwa i jeszcze piętki oddaje, w Polsce za litr paliwa musisz dać 2 chleby i bułkę.

Tak jak już wcześniej wspomniano, nie ma co żałować kasy na norweską benzynę, tylko ładujemy w bagaże tyle jedzenia, ile tylko się da, siadamy w pożyczone autko i dawaj na podbój trolli. :D
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 14 Cze 2012 09:34 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.4%
A próbował może ktoś przejść szlakiem z Preikestolen do Bratteli do portu? Jest tam gdzie się robić na noc?

Ostatnio edytowany przez pegie84 15 Cze 2012 08:33, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 14 Cze 2012 10:50 

Nam ten bagaż zapakowany na 32 kg starczył na 5 dni dla całej naszej 10 osobowej grupy, z tymże moje 3 miesięczne dziecko oczywiście było tylko przy piersi i z jedzenia nie korzystało. Poza nim, 2 letnią córeczką i mną , resztę grupy stanowili wiecznie głodni faceci a i tak jedzenia starczyło.

Do bagażu rejestrowego wpakowaliśmy też fotelik samochodowy dziecięcy dzięki czemu oszczędziliśmy ok. 150 zł. (koszt wypożyczenia fotelika na 1 dzień w wypożyczalni Budget ). Dlatego m.in. zapłaciłam z a bagaż rejestrowany w 2 strony. Z maluchami troszkę inaczej się podróżuje, trzeba wziąć to pod uwagę :)
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 14 Cze 2012 15:16 

Loty: 127
Kilometry: 210 430
Krajów: 21 / 10.1%
Hej!

Niedawno wróciłam z "norweskiej wyprawy życia".
Napisałam z tej niskobudżetowej podróży (ok. 60zł ze wszystkim) artykuł

http://etraveler.pl/strefa-podroznika/e ... af42000000

Jeżeli wam się spodoba możecie na mnie zagłosować na tej samej stronie w sondażu.
Powodzenia w tworzeniu waszych życiowych wyjazdów!
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 14 Cze 2012 17:44 

szkoda, że ja nie potrafię ładnie pisać :)
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 15 Cze 2012 08:18 

pegie84 - a nie chodzi Ci o Bratteli może? :) Bo jeśli tak, to jest tam znakowany szlak którym można przejść ze schroniska pod Pierkestolen. http://www.visitlysefjorden.no/trips_an ... ysefjorden - a tutaj opisane są krótko poszczególne odcinki trekkingu w okół fiordu, jakby ktoś miał takie ambicje:)
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 15 Cze 2012 08:48 
Awatar użytkownika

dzięki gagatka, o to właśnie mi chodziło. Gdybyśmy mieli może jeden dzień więcej to byśmy się szarpnęli na podróż wzdłuż fiordu ale niestety z braku czasu będziemy z Bratteli płynąć promem do Lysebotn, wchodzimy na Kjerag i z powrotem następnego dnia promem do Bratteli.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 15 Cze 2012 09:02 

My chyba wybierzemy dojście na pieszo z Pierke do Lysebotn i na Kjerag, a spowrotem promem przez cały fjord do Laurvik. Ale plan zweryfikuje oczywiście pogoda, teren i chęć Norwegów do podwiezienia najpierw z lotniska, potem gdzieś w pobliże Pierke... Też będziemy próbować rozbijać się na dziko. Myślę, że z tym akurat nie powinno być problemu:)
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 15 Cze 2012 09:27 
Awatar użytkownika

A kiedy się wybieracie?:) I w ile dni chcecie zrealizować plan?
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 15 Cze 2012 10:51 

Będziemy na miejscu na początku lipca przez 5 pełnych dni. Może zabraknąć 1, może 2 dni...ale wtedy będzie pretekst żeby wrócić i dokończyć trasę;)
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 15 Cze 2012 12:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Lecimy 2 os z WMI 24.08 wracamy 28.08 do Gdańska; póki co czekamy na nowe posezonowe rozkłady jazd autobusów i promów, które będą obowiązywały od 20 sierpnia w Stavanger; niestety przylot w sobotę i póki co nie mogę rozplanować podróży, na Kazalnicę vel. Ambonę oraz na Kjerag przy założeniu najtańszej komunikacji publicznej (autostop planowany przez pierwsze 30 min, bo na koniec sezonu Norwedzy będą mieli pewnie już dość .... rasistów i hooliganów z PL)

#216 PostWysłany: 22 Cze 2012 09:33 

Lecę jutro w opcji weekendowej Warszawa-Stavanger-Katowice. Celem jest zdobycie Preikestolen :) Niestety prognoza pogody nie jest optymistyczna:
http://www.yr.no/place/Norway/Rogaland/ ... _hour.html
Wchodził ktoś z Was tam w deszczu? Jak wrażenia?

#217 PostWysłany: 22 Cze 2012 11:07 

Mam nadzieję, że do środy się wypada :) bo wtedy lecimy na tydzień :roll: .
Mam takie pytanie - jakie śpiwory zabieracie? Bo ja mam do wyboru cieńki i lekki i taki byłby najfajniejszy, ale z drugiej strony jak tam ostro ciągnie po nerach to może lepiej jakiś solidniejszy :/.
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 22 Cze 2012 15:10 

ja miałam puchowy....taki do -20 8-)
było za ciepło
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 22 Cze 2012 15:13 

No ja też taki mam ale zajmuje za dużo miejsca :P.
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 22 Cze 2012 15:15 

nam wszedł bez problemu, obydwoje mieliśmy puchowe
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość