Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 120 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 17 Paź 2014 16:12 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Kogut123 napisał(a):
...Czy jest sens?

Sam zdecyduj => https://plus.google.com/u/0/photos/+GrzegorzDymon/albums/6050811621966329521 :)
 Profil Relacje PM off
Nabi1004 lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#62 PostWysłany: 09 Gru 2014 14:14 

Loty: 59
Kilometry: 111 281
Krajów: 23 / 10.8%
Ja ze swojej strony mogę polecić kartę StockholmCard sporo kosztuje, ale zdecydowanie się opłaca. Byłem w Sztokholmie 6 dni i kupiłem najdroższą ofertę na 5 dni (ok. 1100 SEK) i zwróciła się dość szybko. Dzięki niej poruszamy się za darmo komunikacją miejską na terenie Sztokholmu oraz wstęp do większości muzeów (większości, bo np. nie dotyczy Muzeum Abby).
Warto zobaczyć chyba wszystkie punkty wymienione na liście StockholmCard, bo gdzie bym nie poszedł było na prawdę ciekawie i spędzałem tam zdecydowanie więcej czasu niż planowałem. Ze swojej strony mogę polecić:
- Muzeum Vasa
- Stare miasto
- Muzeum Techniki
- Muzeum Historii Naturalnej
- Skansen
- Muzeum Średniowiecznego Sztokholmu
- Pałac Królewski
- SkyView
- Muzeum Techniki
W sezonie letnim dostępne są jeszcze pływanie statkiem, zwiedzanie na rowerach i wstęp do lunaparku.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 10 Gru 2014 02:32 

Ze swojej strony oprócz wyżej wymienionych dołączyłbym Ratusz, gdzie odbywa się bankiet po gali rozdania nagrody Nobla oraz muzeum nagrody Nobla. Tak na marginesie, mimo iż byłem w Sztokholmie tylko 3 dni to na każdym kroku widać, że mieszkańcy dumni są przede wszystkim i szczególnie to podkreślają z rodziny królewskiej i właśnie z nagrody Nobla ;)
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 04 Sty 2015 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Jako że wróciłam wczoraj dodam kilka info od siebie.

Fotografiska to obowiązkowy punkt dla tych, co interesują się fotografią! Po obejrzeniu wystaw można szamać jedzonko z takim widokiem :)
Załącznik:
Fotografiska.jpg
Fotografiska.jpg [ 117.93 KiB | Obejrzany 8066 razy ]

Obecnie wstęp kosztuje 120 SEK, studenci 90 SEK, czynne 9-23. W restauracji do wyboru sałatki, kanapki (od 95 SEK), ciacha. Piwko 60 SEK, cola 35 SEK Z kawy i herbaty można korzystać bezpłatnie i bez oporu.

Rejs po archipelagu - w okresie zimowym jest tylko jedna opcja http://www.stromma.se/en/Stockholm/The- ... ith-guide/ Warto przeklikać stronę, na wiosnę, czy lato więcej możliwości rejsowych. My wzięliśmy opcję z lunchem za 345 SEK/os. Zdecydowanie polecam, stoliczek z niezapomnianymi widokami:)
Załącznik:
rejs.jpg
rejs.jpg [ 79.07 KiB | Obejrzany 8066 razy ]

Na skwerku Monica Zetterlunds Park jest długa grająca ławka ze śpiewem tejże artystki z nazwy parku ;)
Załącznik:
ławka.jpg
ławka.jpg [ 92.83 KiB | Obejrzany 8066 razy ]
Stąd można przejść się 20 min. lub dojechać metrem do Stadionu Olimpijskiego z 1912 roku, całego z cegły, przy okazji warto zejść do stacji metra Stadion.

Stacje metra: Solna Centrum, Stadion, T-Centralen. Bilet 36 SEK Jeśli się nie opuszcza stacji można wrócić na tym samym bilecie. Przynajmniej nam się udało ;)
Załącznik:
stacjea.jpg
stacjea.jpg [ 60.31 KiB | Obejrzany 8066 razy ]

Ponadto dodam, że w okresie świąteczno-sylwestrowym atrakcją samą w sobie jest oczywiście piękna iluminacja świąteczna, ciekawe ruchome wystawy sklepowe, lodowisko przy Kungsträdgården.

#65 PostWysłany: 01 Mar 2015 11:46 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 909 504
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Mała przestroga ode mnie:
Nie wybierajcie się na wieżę telewizyjną, która znajduje się we wschodniej części Sztokholmu - byłem tam w piątek wieczorem. Wjazd na górę kosztuje 55 SEK. Niestety widok z góry nie powala - wieża jest po prostu ustawiona zbyt daleko od zabudowań miasta i ledwo można rozpoznać Sztokholm, nie mówiąc już o zrobieniu dobrego zdjęcia.

#66 PostWysłany: 02 Mar 2015 13:10 

Runo-88 napisał(a):
Mała przestroga ode mnie:
Nie wybierajcie się na wieżę telewizyjną, która znajduje się we wschodniej części Sztokholmu - byłem tam w piątek wieczorem. Wjazd na górę kosztuje 55 SEK. Niestety widok z góry nie powala - wieża jest po prostu ustawiona zbyt daleko od zabudowań miasta i ledwo można rozpoznać Sztokholm, nie mówiąc już o zrobieniu dobrego zdjęcia.

Myślę, że spodobałby Ci się widok z ratusza (Stadshuset)
http://international.stockholm.se/the-c ... all-tower/
- cena podobna, niestety czynna tylko wiosna-lato.
Co do wieży TV to jest akurat mocno subiektywna opinia. Wieża TV jest poza centrum i jako taka widoku na _centrum_ Sztokholmu nie oferuje (tu trzeba się udać właśnie na Stadshuset) - nie zgodzę się, że nic się nie da rozpoznać (byłem w dzień) , za to fajnie widać archipelag i port. Tak, zgoda, jest daleko - ale żeby z tego powodu "ostrzegać"? Natomiast cena 55 SEK to jak na warunki sztokholmskie raczej tanio...
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 02 Mar 2015 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Przed wyjazdem wystarczyło tylko przeczytać ten wątek, by wiedzieć, że darmowe widoki są z Gondolen. Wystarczy wejść do budynku, wjechać windą na ostatnie piętro, potem przejść schodami jeszcze jedno, otwierasz przeszklone drzwi i jesteś na miejscu ;)
anka_ww uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 02 Mar 2015 13:45 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 909 504
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
No może ,,ostrzeżenie" to złe słowo :-)
Po prostu jeśli ktoś liczy na zrobienie ładnego zdjęcia z nocną panoramą miasta, to niech sobie odpuści wieżę tv, bo to nie będzie to samo co widok z wieży w Pradze czy Berlinie.
Za dnia widok na pewno jest ciekawszy niż w nocy.
55 SEK to nie majątek, ale można je przeznaczyć na ciekawsze rzeczy, IMO oczywiście :-)

#69 PostWysłany: 28 Mar 2015 22:14 

Loty: 33
Kilometry: 36 038
Krajów: 10 / 4.7%
Jeśli ktoś by jednak nie trafił po samym opisie:
Wejście do windy jest tutaj:
https://www.google.pl/maps/@59.319663,1 ... YNYQ4g!2e0
Tam gdzie jest cyferka 6 - wchodzimy do środka idziemy 3m prosto i skręcamy w lewo do windy. Tam wjeżdżamy na ostatnie piętro.
Po wyjściu z windy idziemy prosto, a potem skręcamy w prawo na schody. Przechodzimy jedno piętro i wychodzimy na taras.

Jeszce inny widok, też bardzo ładny jest z miejscówki na Sodermalm. Dojście od Kościoła Marii Magdaleny:
https://www.google.pl/maps/dir/59.31918 ... ,17z?hl=pl

Niestety byłem tam tylko w nocy, ale w ciagu dnia też musi być ładnie
Takie zdjęcia mi wyszły, zwykłym aparatem cyfrowym:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/623 ... 1234_o.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/623 ... 2871_o.jpg

W ten wtorek spędziłem w Sztokholmie cały dzień od 10 rano do 3:30, kiedy odjechałem na lotnisko. W wolnej chwili przygotuje jakąś małą relację.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 28 Mar 2015 23:11 

w kwestii noclegów - tania opcja to popłynąć do HEL promem, 2 nocki + dzień w Hel dużo taniej niż noclegi na miejscu,
a w Sztokholmie nocleg w schronisku na żaglowcu, jedyne takie w Europie (niezbyt tanio)
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 30 Mar 2015 14:00 

to_masz napisał(a):
w kwestii noclegów - tania opcja to popłynąć do HEL promem, 2 nocki + dzień w Hel dużo taniej niż noclegi na miejscu,
a w Sztokholmie nocleg w schronisku na żaglowcu, jedyne takie w Europie (niezbyt tanio)

Żaglowiec nazywa się "Af Chapman" jakby ktoś szukał.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 24 Maj 2015 19:22 

@LaVarsovienne @Parys dzięki wielkie na dokładny namiar jak wejść na ten taras :D Było genialnie! :D
 Profil Relacje PM off
LaVarsovienne lubi ten post.

#73 PostWysłany: 24 Maj 2015 19:37 

srebrny
Fajny punkt widokowy jest też na ulicy Fjallgatan:
https://www.google.pl/maps/@59.317231,1 ... !2e0?hl=pl
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 29 Maj 2015 20:27 

Na mnie osobiście duże wrażenie zrobiło Armémuseum. (Warto było wydać 80 SEK). Można tam poznać kawał historii Szwecji i zarazem znaleźć sporo historycznych "pamiątek" z Polski. Piękna flaga Lwowa, klucze do Torunia. itp ;) . Skansen zaś średnio mi się podobał - ani nie jest to zoo, ani super skansen, a bilecik drogi.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 31 Maj 2015 18:03 

a czy ktoś z Was był na darmowych wycieczkach pieszych po Sztokholmie z przewodnikiem i może opowiedzieć jak było?

#76 PostWysłany: 02 Cze 2015 21:07 
Awatar użytkownika

Loty: 79
Kilometry: 82 424
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
@wtrips ja byłem. Naprawdę bardzo przyjemnie (była to wycieczka o g.10:00 i startowała z tych schodow, przewodnik opowiadał o Ikei, historii i różne anegdotki). Warto się wybrać ale n wersje o starym mieście. Oczywiście polega to na tym, ze po wycieczce daje się mu napiwki i jest to trochę krepujace. U mnie koleś dostawał banknoty rzedu 50,100 EUR i zaczyna sir robić nie zręcznie jak przychodzi kolej na Polaka :)

#77 PostWysłany: 02 Cze 2015 21:30 

szczota1992 - dzięki za info, trochę mnie zmartwiłeś tymi napiwkami tymi kwotami. Jak z tego wybrnąłeś?
50 EUR to strasznie dużo jak dla mnie. A czy były osoby, które dawały mniej lub w ogóle?

#78 PostWysłany: 03 Cze 2015 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 79
Kilometry: 82 424
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
To jest tak, ze nie robisz tego przy wszystkich tylko tak jakby we dwojke z tym przewodnikiem. Najlepiej poczekać na koniec aż wszyscy juz dadzą i wtedy mu dac. My dalismy mu we trzech 100 SEK.

#79 PostWysłany: 09 Cze 2015 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Travel Card Rates: SEK 115 for 24 hours

jak liczony jest czas 24 H ?
- od momentu skasowania 24 H
- wylacznie na dzien w ktorym dokonano skasowania
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 14 Cze 2015 22:20 

Jasne, że warto. My zwiedziliśmy to co tutaj wpisane -> http://weekendtrips.pl/package/sztokholm/
Natomiast wg mnie lepiej w ciepłych miesiącach tam jechać.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 120 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość