Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Channel Islands
#1 PostWysłany: 17 Cze 2024 15:35 
Awatar użytkownika

Loty: 1027
Kilometry: 2 242 317
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Chciałbym się tam wybrać w przyszłym roku i zobaczyć Guernsey, Jersey, Sark, Herm i Alderney.
O Guernsey i Jersey można przeczytać tu i tam. Pytanie czy warto wynajmować samochód czy rower wystarczy? A może są jakieś autobusowe wycieczki po wyspie?
Po dniu wystarczy?

Herm - promy tu http://www.traveltrident.com/. Wydaje się, że można zwiedzać na piechotę. 3-4h wystarczy?
Sark - promy https://www.sarkshipping.gg/ Wg map, ciekawe miejsca są dookoła wyspy. Jeśli pieszo to pewnie cały dzień zejdzie. Czy warto spędzić cały dzień?
Alderney - promy w cenie samolotu, więc chyba lepiej polecieć z Aurigny. Tutaj też widzę z mapy miejsca dookoła wyspy. Czy warto spędzić cały dzień?

Może są jakieś zorganizowane wycieczki na te mniejsze wyspy?

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
 Temat postu: Re: Channel Islands
#2 PostWysłany: 17 Cze 2024 16:00 

Loty: 511
Kilometry: 960 031
Krajów: 81 / 37.9%
srebrny
Mogę się wypowiedzieć tylko o Jersey.

Działa tam całkiem sprawnie komunikacja miejska. Podróżowałem tylko nią i jestem zadowolony. Należy pamiętać, że ważność biletu jest do wejścia do autobusu, tj. jeśli przesiądziesz się zdaje się w ciągu godziny, to można jechać do końca danej trasy.

Jeden dzień to chyba trochę mało, ale 2 dni powinny wystarczyć na najciekawsze miejsca.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 17 Cze 2024 16:17 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Moge o Jersey tylko powiedziec. Bylam 3 dni (2 pelne). Jezdzilam rowerem, takim zwyklym, nie elektrykiem. Bardzo dobrze oznakowana siec sciezek rowerowych, wiec jak lubisz sie troche zmeczyc to rower polecam. 1 dzien to moim zdaniem za malo. Zalezy oczywiscie co cie interesuje. Bo pewnie galopujac da sie to i w 1 dzien ogarnac przy wczesnym przylocie. W samych bunkrach zejdzie troche czasu, a sa jeszcze fajne trasy trekkingowe i rowerowe, plaze, zamek itd.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#4 PostWysłany: 17 Cze 2024 17:12 

niebieski
Idealnie jest spędzić na Guernsey i Jersey po dwa dni. W jeden dzień trzeba wybierać i na pewno nie da się wszystkiego sensownie zobaczyć rowerem. Komunikacja wewnątrzwyspowa bardzo przyzwoita, 12 lat temu kosztowała równe 1 GBP za przejazd.

Herm to taka większa wioska, 3-4h powinny wystarczyć. Alderney też dość małe, choć jedyne, co widziałem, to stolicę zrobioną piechotą z lotniska. Warto wziąć Air Aurigny - mam dobre wspomnienia, bo na prawie 400 dokonanych był to najkrótszy mój lot, w dodatku tuż za pilotem :) O Sark się nie wypowiem, bo przez spóźnienie TGV do St. Malo nie byłem w stanie tam dotrzeć.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#5 PostWysłany: 17 Cze 2024 19:14 

Moim zdaniem, na Jersey i Guernsey po jednym dniu to za mało (są np. ścieżki spacerowe na klifach), na Herm w zasadzie wszyscy zostali na plaży i kolejnym promem wrócili. Aurigny ma fajną politykę dokonywania zmiany lotu (można zmienić lot do godziny przed zaplanowaną godziną odlotu), ale kojarzę, że chyba dość często odwołuje loty z powodu pogody. Promy też są odwoływane z powodu pogody. Tam często pada, więc raczej tylko w sezonie letnim warto polecieć, żeby było przyjemnie zwiedzać i raczej bez problemów komunikacyjnych.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#6 PostWysłany: 17 Cze 2024 21:00 
Awatar użytkownika

Loty: 1027
Kilometry: 2 242 317
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Te szlaki przy wybrzeżu bardzo mnie interesują - któreś szczególnie polecasz?

#7 PostWysłany: 18 Cze 2024 09:36 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Na Guersney komunikacja autobusowa działa dobrze. Na Alderney rower jest idealny, bardzo miła wysepka na jeden dzień.
cart lubi ten post.

#8 PostWysłany: 19 Cze 2024 23:22 

cart napisał(a):
Te szlaki przy wybrzeżu bardzo mnie interesują - któreś szczególnie polecasz?

Nie pamiętam już takich szczegółów, ale na Guernsey warto (ze względu na widoki) przejść się na południu w okolicy Jerbourg.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Jersey
#9 PostWysłany: 27 Kwi 2026 14:07 

niebieski
Aby nie zakładać nowego tematu, napiszę tu o Jersey.
Byliśmy ok 24h na miejscu i jest wystarczająco czasu. Mieliśmy wynajęte auto.
Udało się zobaczyć wszystko co sobie założyliśmy a i tak zostało sporo wolnego czasu. Zamek Elżbiety jak i latarnia morska zaliczone podczas niskiego i wysokiego pływu.
Co do parkowania - w centrum Saint Helier często jest postój ograniczony do 3h - trzeba mieć specjalne dyski i ustawić godzinę kiedy się zaczął parking.
Aby dostać się do zamku Elżbiety, najlepiej zaparkować przy plaży na Victoria Ave - są 4 zatoczki do parkowania. 1,1 GBP za 2 godziny.
Płatność możliwa w jakichś sklepach podobno, bądź przez aplikację https://www.paybyphone.co.uk/. Polecam ją zainstalować wcześniej, bo ma graniczenia terytorialne i nie tak łatwo zainstalować na telefonie z regionem Polska, a bez tego ciężko znaleźć inne sensowne miejsca do parkowania.
Załącznik:
99.jpeg
99.jpeg [ 211.89 KiB | Obejrzany 512 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 14 Cze 2026 21:51 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 404 998
Krajów: 82 / 38.3%
złoty
Ze szlaków pieszych które przeszedłem na Jersey mogę polecić trzy:
1.
Image

Image

Image

Image

2.
Image

Image

Image

Image

3.
Image

Image

Image

Image

W planie wycieczki na Jersey warto uwzględnić pobyt w ogrodzie botanicznym Samares Manor (wstęp 15 GBP):

Image

Image

Image
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 24 Lip 2026 07:23 
Awatar użytkownika

Jestem wlasnie na Jersey. Wczoraj zrobilem trase opisana tu jako "Sektion Six". W poprzednich latach (odwiedzam Jersey raz w roku od 5 lat) zrobilem wczesniejsze odcinki. Zostal mi juz tylko ostatni odcinek do St.Helier, aby domknac 77km petle w wzdluz wybrzeza. Uwazam, ze z tych trzech wymienionych propozycji, ta ktora szedlem wczoraj jest najmniej ciekawa (oczywiscie to moje subiektywne odczucie). Dla mnie najciekawszym odcinkiem jest "Sektion four", a pozniej "Sektion two". Wydaje mi sie, ze ten przedstawiony tu opis poszczegolnych odcinkow pochodzi z opisu corocznej imprezy obejscia wyspy.
Jersey najciekawiej zwiedza sie rowerem. Pare razy juz ta wyspe objechalem. Na dluzsze trasy polecam elektryka, bo roznice wysokosci moga byc meczace.
Ze wszystkich atrakcji wyspy, dla mnie najciekawsze sa te zwiazane II wojna. Duzo stanowisk ogniowych, bunkrow (niektore z wyposazeniem), wiez obserwacyjnych. A najciekawsze jest https://www.jerseywartunnels.com/ . Dla mnie chyba najlepsze tego typu miejsce w jakim bylem i obowiazkowy punkt wizytu tutaj.
Bardzo podobala mi sie tez wizyta w starym mlynie wodnym: https://www.jersey.com/things-to-do/att ... -quetivel/
Godne odwiedzenia sa tez zamki: https://www.jerseyheritage.org/visit/pl ... th-castle/ i dla mnie ciekawszy: https://www.jerseyheritage.org/visit/pl ... il-castle/
Bardzo ciekawe jest muzeum polaczone z viktorianskim domem bogatego kupca (zachowalo sie pelne wyposazenie z epoki): https://www.jerseyheritage.org/visit/pl ... ey-museum/
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 26 Lip 2026 09:00 
Awatar użytkownika

Wczoraj bylem w tutejszym sadzie oraz parlamencie. Niestety, ale wizyty sa tylko mozliwe w jedna sobote w miesiacu miedzy godz. 10 a 12ta. Bilet dla doroslego kosztuje 7,5£. Na wyjsciu dostaje sie torbe z kilkoma gadzetami (m.in. czekolada w ksztalcie wyspy) i chyba ich koszt przewyzsza cene biletu. Wycieczka jest z przewodniczka, która opowiada (piekna angielszczyzna, ale tez po francusku i w Jèrriais ), przeplatajac wieloma anegdotami, o historii powstania budynkow (pierwotnie jako biblioteka), historii wyspy, jej mieszkancach, prawodawstwie, parlamentaryzmie oraz o roznych tytulach i funkcjach jakie posiadaja mieszkancy Jersey i co sie z tym wiaze. Dla mnie mega ciekawe. Jedyny minus, to brak mozliwosci robienie wewnatrz zdjec, a te sa piekne.
Wycieczka jest bardzo kameralna, oprocz mnie byla jeszcze tylko jedna para Anglikow. Towarzyszyl nam jeszcze bardzo przyjazny ochroniarz, ktory wpuscil nas do dodatkowych pomieszczen (normalnie nie sa w planach wizyty) jak sala gdzie zbieraja sie lawnicy sadowi (wyciagal nam nawet togi z szafy) oraz sala z bufetem gdzie odpoczywaja czlonkowie parlamentu. Przyniosl nam tez do pokazania 360 letnia krolewska bulawe (royal mace) jaka nosi (oraz jest zatknieta przed jego fotelem w parlamencie) Bailiff (szef sadu, parlamentu, cywilny szef Jersey). Moglem tez usiasc na jego miejscu w parlamencie.
https://www.jersey.com/things-to-do/tou ... mber-tour/
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 26 Lip 2026 20:45 
Awatar użytkownika

Dzisiaj bylo otwartych kilka bunkrow. Najczesciej sa otwarte przez kilka godzin jedna niedziele w miesiacu. W koncu udalo mi sie w taka trafic. Niektore (male) sa za darmo, te najwieksze i najciekawsze za 10£.
Jesli kogos interesuja zdjecia i filmy z wnetrz to moze je zobaczyc na moim FB (sa publicznie dostepne): https://www.facebook.com/media/set/?set ... 541&type=3
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość