Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Sty 2011 16:58 

niebieski
Witajcie,
5 kwietnia wraz z 2 kumplami lecimy z Wrocka do Forli. Pierwszy raz jesteśmy we Włoszech, zastanawiamy się jak sobie zorganizować podróż.
Couchsurfing z noclegiem raczej odpada, bo jest nas 3ch.
Mamy taki plan:
lądujemy 5 kwietnia w Forli. Pociagiem do Rimini. Tam mamy bazę, nocujemy w http://www.sunflowerhostel.com
Kolejne dni, to zwiedzanie Forli, wypad do San Marino.
Ostatni dzień i noc w Bolonii (9 kwietnia o 10 godzinie wylatujemy, więc 8 kwietnia byśmy pojechali do Bolonii i spędzili tam noc z 8 na 9).
9 nad ranem jedziemy do Forli , jesteśmy tam koło 6-7 i wylot o 10.

Macie jeszcze jakieś propozycje?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 13 Sty 2011 17:34 

niebieski
A może do Florencji i Sieny? Chyba są ciekawsze od Forli, San Marino i Bolonii.

#3 PostWysłany: 13 Sty 2011 17:47 

niebieski
A jak z kosztem dojazdu z Flori do Florencji/Sieny?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Sty 2011 18:32 

niebieski
Rozkład i ceny pociągów: http://trenitalia.com/
Florencja 11.3 €
Siena 19.15 €
Patrz na pociągi oznaczone literą 'R' - są najtańsze

Z lotniska w Forli na stację kolejową, jeśli nie macie dużo bagazu, to polecam spacer, ok. 40 min , okolica jest przyjemna i można zaoszczędzić 3.5 € na autobusie.

W samym Forli raczej nie ma nic ciekawego, w Rimini (jeśli chodzi o zwiedzanie) - też nie - to jest typowa imprezownia.
Bolonię polecam, aczkolwiek 1 dzień to za mało
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Sty 2011 16:11 

niebieski
Ferrare polecam i Ravenne takze, w poblizu
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Sty 2011 02:53 
Awatar użytkownika

niebieski
ja dodam ze jesli wieksze miasto to sa ludzie ktorzy przyjmą trójkę, ja razem "sufrowałem" z trzema kumplami i jeszcze nasi "gospodarze" nocowali jednego panamczyka :D
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Mar 2012 22:27 

Z Rimini dość szybko można dostać się również do San Marino :D
Wyjazd z przed dworca kolejowego w Rimini
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Mar 2012 02:03 

IMO San Marino jest przereklamowane, już dawno zmieniło się w supermarket i można sobie darować. Jeśli chcesz zobaczyć twierdzę górską w okolicach Rimini to polecam San Leo.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Mar 2012 13:28 

Loty: 259
Kilometry: 427 536
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
mm0512 napisał(a):
IMO San Marino jest przereklamowane, już dawno zmieniło się w supermarket i można sobie darować. Jeśli chcesz zobaczyć twierdzę górską w okolicach Rimini to polecam San Leo.

Jeśli masz takie zdanie o SM to mam wrażenie, że np. poza sklepami przy parkingu dla autokarów nic więcej nie zdążyłeś tam poznać... Albo, co bardziej pewne, nie miałeś okazji poznać tego San Marino z przed kilkunastu lat kiedy Polacy jeździli tam tylko i wyłącznie na zakupy (głównie po rowery i alkohol) i mało kto z nich docierał choćby do Bramy Św. Franciszka. Jeśli dziś ktoś powiedziałby o tej republice, że jest rajem na zakupy to rzeczywiście powiedziałbym, że SM jest przereklamowane. Trudno jednak zlekceważyć wspaniałą historię tego heroicznego państewka czy wspaniałe zabytki jakimi się szczyci. Choć faktem jest, że obecny wygląd najważniejszej destrykcji SM będącej zarazem jego stolicą zawdzięczamy pracom restauracyjnym i rekonstrukcyjnym które rozpoczęły się w połowie XIX i trwały do początku ubiegłego stulecia. Niezwykle ciekawy jest również obecny ustrój tego państwa z jego specyficzną strukturą władzy która sięga korzeniami aż do okresu antycznego Rzymu z okresu królewskiego...
Ja osobiście uważam, że Republika San Marino jest niezwykle urocza i jeśli już ma się okazję znaleźć w jej sercu to wystarczy godzina spaceru, żeby się temu urokowi poddać. Wyznaję też pewną filozofię według której, przejść przez SM ale nie przejść ścieżką na przełęczy pomiędzy antycznymi wieżami Guidą i Cestą (zdjęcia poniżej) to tak jakby być w Watykanie i nie zobaczyć Papieża...
Ponadto dziwię się, że twierdzisz, że SM jest przereklamowane a jednocześnie polecasz San Leo. Niewątpliwie, twierdza Malatesty jak i muzeum księcia Caliostro które się w niej znajduje są niezwykle imponujące a samo miasteczko ma nawet w środku sezonu ze względu na brak turystów niezwykle intymny klimat. Ale jeśli doceniasz wartość tego miejsca to tym bardziej nie rozumiem dlaczego tak lekceważąco odnosisz się do SM...
Ja osobiście polecam oba te miejsca. A do nich dorzucę jeszcze jedno które z dwoma poprzednimi jest jak średniowieczne trójmiasto:-) Myślę o Villa Veruchio gdzie znajduje się klasztor franciszkański. Według tradycji, Św. Franciszek pielgrzymując po terenach Emilia Romagnia zatrzymał się tam i zasadził cyprys. Cyprys ten dziś stoi na środku dziedzińca klasztornego podtrzymywany przez żeliwne podpory. Sypiący się ze starości krużganek, chodzący pogrążeni w modlitwie mnisi w sandałkach związanych rzemykiem i ten wiekowy cyprys stojący pośrodku sprawiają wrażenia jakby czas zatrzymał się w miejscu...

Załączniki:
KIF_0420B.JPG
KIF_0420B.JPG [ 44.22 KiB | Obejrzany 8344 razy ]
KIF_0413.JPG
KIF_0413.JPG [ 79.6 KiB | Obejrzany 8346 razy ]
100_2494.JPG
100_2494.JPG [ 124.86 KiB | Obejrzany 8346 razy ]

#10 PostWysłany: 19 Mar 2012 14:57 

San Marino miałoby swój urok i klimat, ma ku temu ogromny potencjał, gdyby nie stoiska z kiczem, muzeum osobliwości itp. nadające temu miejscu jarmarczny wygląd. I nie, nie ograniczyłem się do parkingu dla autobusów, przyjechałem tam samochodem i spędziłem bez pośpiechu kilka godzin.
Z mniej popularnych (i mniej zadeptanych) miejsc w okolicy polecam również miejscowości Torriana i Montebello.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Mar 2012 15:52 

Loty: 259
Kilometry: 427 536
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
mm0512 napisał(a):
San Marino miałoby swój urok i klimat, ma ku temu ogromny potencjał, gdyby nie stoiska z kiczem, muzeum osobliwości itp. nadające temu miejscu jarmarczny wygląd.

Trudno się z tobą nie zgodzić nie mniej jednak to zbyt słaby argument aby móc powiedzieć o tej Republice, że jest przereklamowana... Wymień mi znane i popularne miejsce w których nie znajdziesz wszechobecnego kiczu... Ale jeśli Ci on przeszkadza to polecam San Marino poza sezonem w godzinach porannych, kiedy wszystko jest pozamykane i nie spotkasz żywego ducha na ulicy. Uwierz mi! Niepowtarzalny klimat!
W San Marino najgorszym okresem jest okres wakacyjny ze swoim szczytem w słynne ferragosto kiedy tłumy zjeżdżają się z z tysięcy hoteli na Riwierze Adriatyckiej. Z drugiej strony, to właśnie wtedy można zobaczyć np. niepowtarzalne obchody święta Giornati Medivali kiedy mieszkańcy wspominają swoich średniowiecznych przodków. Ktoś powie folklor - ale niewątpliwie na najwyższym poziomie...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości