Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 16 Cze 2017 13:07 

Loty: 47
Kilometry: 55 558
Krajów: 12 / 5.6%
@zulu czy "io viaggio ovunque in Lombardi" na pewno jest ważny pełne dni czyli od 9 do 9 (24h, 48h itd.)? Gdzieś na włoskiej stronie nt. tych biletów w FAQu znalazłam, że nie jest od 9 do 9, a od 9 do końca dnia.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#302 PostWysłany: 16 Cze 2017 13:11 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
@acidka na swoim przykładzie powiem że przyleciałem z rana Wizzem z Wawy. Pojechałem na stacje kupiłem bilet ok 9 rano. Po 3 dniach wracam na lotnisko koło 7:30 na poranny lot powrotny do Wawy. Kontrola biletów w 1A na lotnisko. Szczegółowa kontrola biletu. Informacja przypominająca od kontrolera że bilet ważny jest jeszcze przez około 1,5 h i wszystko w tym temacie. :D

"Biglietti integrati per viaggiare 1, 2, 3 o 7 giorni consecutivi utilizzando qualsiasi servizio di trasporto ...." co na nasze oznacza że bilet jest ważny przez 1,2,3 lub 7 kolejnych dni a nie dni kalendarzowych.

Bilet ten ma jedną niesamowitą zaletę o której mało kto na początku myśli. Mamy ustalone połączenia i zaplanowaliśmy że raz pojedziemy pociągiem, potem przesiadka na kolejny a potem autobus taki a taki. Potem okazuje się że coś nam się opóźniło i pociąg właśnie odjechał (ostatnio tak miałem że już biegłem po schodach i już byłem na peronie i ..... tyle było z moje podróży tym pociągiem bo właśnie ruszył). Normalnie albo nam bilety przepadają bo już kupione kiedy wybieramy alternatywny środek transportu albo musimy czekać bo kasa wydana i szkoda wydać na inne połączenie. W tym wypadku po prostu szukamy innego połączenia np. zamiast pociągu autobus i jedziemy bez dodatkowych kosztów. W moim wypadku przesiadka na autobus skończyła się poznaniem nowych miejsc, wspaniałymi widokami i fajnymi wspomnieniami. Ten bilet na prawdę jest warty swojej ceny. 3 razy go kupiłem i 3 razy wyszło mnie to dużo taniej niż poszczególne środki transportu a i swoboda wyboru połączenia jest wielkim plusem.

Ostatnio edytowany przez zulu, 16 Cze 2017 13:23, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 16 Cze 2017 13:23 

Loty: 47
Kilometry: 55 558
Może od tej 9 do 9 dotyczy tylko biletów 2 dniowych i dłuższych, bo dla 1 dniowego na tej stronie http://www.regione.lombardia.it/wps/portal/istituzionale/HP/DettaglioServizio/servizi-e-informazioni/cittadini/muoversi-in-lombardia/biglietti-e-agevolazioni/io-viaggio/io-viaggio-ovunque-in-lombardia-biglietti-giornaliero-settimanale jest napisane:

Il biglietto Io viaggio ovunque in Lombardia valido 1 giorno è valido 24 ore dalla convalida o solo fino a mezzanotte?

Il biglietto Io Viaggio Ovunque in Lombardia 1 giorno è valido nel giorno della convalida, fino al termine del servizio ovvero anche oltre la mezzanotte qualora l'azienda di trasporto di cui si stanno usufruendo i servizi preveda la partenza dell'ultima corsa della giornata oltre le 23:59. Ad es: un treno regionale in partenza da Milano Centrale alle ore 00:12 che è previsto dall'orario ufficiale quale ultima corsa della giornata.

czyli, że jest ważny w dniu skasowania do północy lub do ostatniego połączenia.

#304 PostWysłany: 16 Cze 2017 13:27 
Awatar użytkownika

niebieski
acidka napisał(a):
Może od tej 9 do 9 dotyczy tylko biletów 2 dniowych i dłuższych, bo dla 1 dniowego na tej stronie http://www.regione.lombardia.it/wps/portal/istituzionale/HP/DettaglioServizio/servizi-e-informazioni/cittadini/muoversi-in-lombardia/biglietti-e-agevolazioni/io-viaggio/io-viaggio-ovunque-in-lombardia-biglietti-giornaliero-settimanale jest napisane:

Il biglietto Io viaggio ovunque in Lombardia valido 1 giorno è valido 24 ore dalla convalida o solo fino a mezzanotte?

Il biglietto Io Viaggio Ovunque in Lombardia 1 giorno è valido nel giorno della convalida, fino al termine del servizio ovvero anche oltre la mezzanotte qualora l'azienda di trasporto di cui si stanno usufruendo i servizi preveda la partenza dell'ultima corsa della giornata oltre le 23:59. Ad es: un treno regionale in partenza da Milano Centrale alle ore 00:12 che è previsto dall'orario ufficiale quale ultima corsa della giornata.

czyli, że jest ważny w dniu skasowania do północy lub do ostatniego połączenia.

Masz rację. Jest też takie info:
"Con il biglietto “io viaggio ovunque in Lombardia” 1 giorno è possibile viaggiare nel giorno di convalida e fino al termine del servizio. Con i biglietti “io viaggio ovunque in Lombardia” validi 2, 3 e 7 giorni, è possibile viaggiare nel giorno di convalida e in quelli successivi, fino al termine del servizio dell'ultimo giorno di validità del biglietto."
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 21 Cze 2017 09:33 

Czołem :)
Mam pytanie, przylatuję do Bergamo w niedzielę, zwiedzę najpierw miasto, potem jadę do Mediolanu.
Najlepszy dojazd mam kolejką (trenord). Bilety można kupić online, ale nie wiem na którą godzinę się wyrobię.
Dlatego mam pytanko - czy cena biletów online jest taka sama jak na dworcu? (może ktoś wie)
Czy w niedzielę na dworcu jest otwarty punkt sprzedaży biletów? (można płacić kartą?)
Z góry dzięki za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 21 Cze 2017 09:37 

Loty: 52
Kilometry: 88 577
Krajów: 13 / 6.1%
@Benobi Ceny są takie same, jeśli nie kasy, to są jeszcze automaty, można płacić kartą.
 Profil Relacje PM off
Benobi lubi ten post.
Benobi uważa post za pomocny.

#307 PostWysłany: 21 Cze 2017 10:54 

To jeszcze jedno - czy z biletem 90 minutowym wyrobię się na kolejkę funicolare (autobus z lotniska)?
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 21 Cze 2017 10:57 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 125 943
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
@Benobi
Z lotniska do dolnej stacji jest ok. 30 min autobusem.
 Profil Relacje PM off

#309 PostWysłany: 21 Cze 2017 10:59 

przy kolejce są kolejki? :)
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 21 Cze 2017 11:51 

Loty: 52
Kilometry: 88 577
Krajów: 13 / 6.1%
Nie ma, tam nikt tym nie jeździ, chyba że trafisz na jakąś wycieczkę. My przez 5 dni nie widzieliśmy ani razu kolejek.
 Profil Relacje PM off
Benobi lubi ten post.

#311 PostWysłany: 21 Cze 2017 12:48 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
Krajów: 14 / 6.5%
Tylko raz była tam kolejka, a było to 21 maja kiedy w Bergamo odbywał się etap Giro d' Italia. Następnego dnia nie było żadnych kolejek.
 Profil Relacje PM off
Benobi lubi ten post.

#312 PostWysłany: 22 Cze 2017 07:59 

Dzięki za pomoc.
Przeczytałem, że najlepiej zostawić bagaż w szafce w centrum handlowym oriocentrum.
Jest to tylko kaucja za kluczyk.
A czy są może też tego typu szafki (nieodpłatne) gdzieś bliżej centrum?
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 23 Cze 2017 11:09 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
niebieski
Jeżeli nie znajdziesz bezpłatnych - tanie skrytki bagażowe są przy informacji miejskiej - naprzeciwko dworca kolejowego. 3 lub 4€ za dzień w zależności od wielkości skrytki.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#314 PostWysłany: 23 Cze 2017 21:19 

Benobi napisał(a):
To jeszcze jedno - czy z biletem 90 minutowym wyrobię się na kolejkę funicolare (autobus z lotniska)?

Tak.

Co do kolejek to różnie bywa, wagoniki zabierają o ile pamiętam 45 osób, stałem w zeszłym tygodniu o godzinie 21-22 w kolejce na 50 osób i się ledwo załapałem. Ludzie uciekali przed burzą, ale tak czy inaczej kolejka była.

Sam bilet na Funicolare kosztuje jak coś 1.30E.

W kwestii Bergamo - może komuś się przyda. 500m na prawo od dworca, koło Green Bed znajduje się supermarket Il Gigante. Doskonale zaopatrzony, bardzo dużo zniżek, można się tam nieźle obkupić na powrót, jeśli chodzi o jedzenie, słodycze etc.
 Profil Relacje PM off
Benobi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#315 PostWysłany: 23 Cze 2017 21:44 
Awatar użytkownika

niebieski
mazzano napisał(a):
W kwestii Bergamo - może komuś się przyda. 500m na prawo od dworca, koło Green Bed znajduje się supermarket Il Gigante. Doskonale zaopatrzony, bardzo dużo zniżek, można się tam nieźle obkupić na powrót, jeśli chodzi o jedzenie, słodycze etc.
Kiedyś o tym sklepie pisałem. Taki pordzewiały i nie widać wejścia z ulicy a w google widać że na dachu jest boisko. :lol:

a tu ten post posting.php?mode=quote&f=1452&p=776207 w temacie Sklep spożywczy w Bergamo sklep-spozywczy-w-bergamo,1452,86187
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#316 PostWysłany: 23 Cze 2017 21:55 

Czy bilet na komunikację 72h zaczyna obowiązywać od momentu zakupu czy może od pierwszego przejazdu albo może liczone są po prostu trzy doby razem z tą w której zakupiono bilet?
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 23 Cze 2017 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
niebieski
Nawet strony wstecz nie przeczytałaś?
 Profil Relacje PM off
zulu lubi ten post.

#318 PostWysłany: 23 Cze 2017 22:02 
Awatar użytkownika

niebieski
luxca9 napisał(a):
@Benobi Ceny są takie same, jeśli nie kasy, to są jeszcze automaty, można płacić kartą.
Na początku czerwca automat nie przyjmował banknotów.
 Profil Relacje PM off
Benobi lubi ten post.

#319 PostWysłany: 23 Cze 2017 23:07 

le_szek napisał(a):
Nawet strony wstecz nie przeczytałaś?

Jestem przy 11 stronie, a w międzyczasie przeglądam podlinkowane relacje :) Wolałem zapytać od razu bo pewnie za chwilę padnę i jeszcze tylko jutro przed wylotem coś ogarnę, a mam kompletny mętlik w głowie. Będę tam do wtorku, pogoda zapowiada się deszczowa. Na miejscu będę koło 17tej, baza w Mercure Bergamo. W sobotę bliżej Lecco ma być ładniej niż w samym Bergamo więc myślałem o tym wariancie:
Cytuj:
Wycieczka nad Como wygladała tak: z Bergamo pociag do Varenny (przesiadka w Lecco, mały dworzec spokojnie wystarczy kilka minut na przesiadkę) potem prom do Bellagio (przepiękne, dużo knajpek) kolejny prom do Lecco, dalej pociąg do Bergamo. Jak ktoś planuje oba promy to najlepiej kupić bilet od razu na całą trasę, wychodzi taniej niż kupowanie osobno) Kosztowało to 10 Euro, ale z Bellagio do Lecco płynie sie 1,5 godziny a widoki są obłędne! bardzo polecam!

1. Po przylocie kupię bilet 72h, czy obowiązuje on też na koleje co Lecco i Vareny?
2. Jeśli nie to rozumiem, że takie bilety kupię na dworcu. Przesiadka w drodze do Vareny jest konieczna?
3 .Czy bilety na prom kupuję na przystani? Nadal można kupić łączony bilet na kilka przepraw i wyjdzie taniej jak w opisie powyżej?
4. Czy mógłbym prosić o podlinkowanie terminarza dla promów i kolei do Lecco/Varena?

Przepraszam za tyle ogólnych pytań, część linków gdzieś mi mignęła ale trochę się w tym gubię :) powoli pewnie dojdę co i jak ale gdyby ktoś miał sugestie to z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 23 Cze 2017 23:16 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
Krajów: 14 / 6.5%
baja napisał(a):
Czy bilet na komunikację 72h zaczyna obowiązywać od momentu zakupu czy może od pierwszego przejazdu albo może liczone są po prostu trzy doby razem z tą w której zakupiono bilet?
Jak myślisz? Jeśli bilet ma napisane 72 godziny to jak długo jest ważny? Litości. Taki bilet możesz kupić zabrać do Polski, znowu pojechać do Bergamo i dopiero jak skasujesz w pierwszym środku komunikacji startuje czas => 72 godziny od pierwszego skasowania. Więcej już nie kasuj nawet w funiculare, należy go tylko pokazać.
 Profil Relacje PM off
m72 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości