Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 12 Paź 2016 22:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌Pama‌
Io viaggio jest ważny tylko w granicach Lombardii.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#202 PostWysłany: 12 Paź 2016 23:47 
Awatar użytkownika

Loty: 462
Kilometry: 526 322
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Pama napisał(a):
Djorkaeff napisał(a):
Jeśli problemem są koszty, kup bilet "Io viaggio in Lombardia" w Trenord, działą na całą Lombardię. Z tego co widzę - jednodniowy 16 euro, trzydniowy 32.

Upatrzyłam sobie Weronę, może warto pójść tym tropem, jednak muszę znać koszt. Na stronie Trenord nie mogę znaleźć dokładniejszych informacji co rozumieją jako jednodniowy na "całą Lombardię" - czy są to fizyczne granice czy relacje pociągów. Werona jest lekko poza Lombardią, stąd wątpliwości czy taki bilet jest ważny do tego miasta.

No raczej za dopłacenie do biletu na trasie granica Lombardii-Werona w pociągu Regionale to fortuny nie zapłacisz, to kwestia kilku euro w tę i z powrotem będzie :)

Jadąc do Włoch warto pamiętać o jednym - nie ma czegoś takiego jak "muszę znać koszt". 8-) Jak nie przepłacisz za pociąg, to przepłacisz w barze, a jak nie w barze to za autobus miejski, bo akurat skończą się bilety w kiosku/nie działa automat, a bilety w autobusie 100% droższe.

Jadąc do Włoch wydatki można jedynie oszacować, a nie ustalić ;)
3 ludzi lubi ten post.

#203 PostWysłany: 20 Gru 2016 12:04 

Warto się zastanowić nad Florencją. Bolonia to idealne miejsce na wypad właśnie do Florencji. Ja tak właśnie byłem i pewnie zrobił bym to samo. Pociąg Bolonia - Florencja 35 min. Więc nie ma się nad czym zastanawiać.

Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 30 Gru 2016 17:49 

W styczniu wybieram się z rodziną do Bergamo. Plan mam taki (po przeczytaniu tego wątku i kilku innych to standard):
poniedziałek (16.01) przylot i mały rekonesans po mieście
wtorek - Bergamo
środa - Mediolan
czwartek - jezioro Como
piątek - wylot o 14:40 więc za specjalnie czasu zbyt dużo nie będzie.
Odnośnie pobytu nad Como plan mam taki: pociągiem do Lecco -> kolejka na Pani d'erna-> Vrenna (łażenie po mieście) -> prom do Bellagio (łażenie po mieście). Jest to plan maksimum, który zdaje sobie sprawę, że jest mało realny (chcemy na spokojnie pochodzić z dzieckiem bez wielkiej spinki). Wobec powyższego mam pytanie: czy zrezygnować z Pani d'erna czy z Bellagio. Co wg Was jest fajniejsze. Jeżeli bedzie pochmurno to chyba Pani d'ena sobie odpuścimy bo pewnie i tak nic z góry nie będzie widać

Pytanie nr 2: ile czasu potrzeba na trasę Bergamo-Albino-Selvino?

Z góry dziękuje za rady
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 31 Gru 2016 23:31 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 125 943
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
@‌jacub‌

Dot. 2: jeżeli samochodem to nawet w 20 min da radę dojechać. Pociągiem w 30 min + 30 min na przejście.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 01 Sty 2017 00:09 

@jacub byłam 4 dni w Bergamo, w tym 2 dni poświęciłam na Como:

1) Lecco+Varenna
2) Como+Bellagio

jak ma być bez spiny to się raczej nie wyrobisz, ja jechałam z rana pociągiem do Lecco, tam Piani d'Erna+jezioro i dalej do Varenny szybko zamek i wybrzeże. Na Bellagio nie bylo szans. A nie rozwazałeś zrezygnowania z całodziennego zwiedzania Bergamo? Ja zwiedzałam parę h (właśnie po przylocie+później przed) i nie mam wrażenia, że coś mnie ominęło ;)

Ale jeżeli miałabym coś wybrać to chyba jednak Bellagio, ale to też dlatego, że byłam w niedzielę, turystów było mnóstwo i się nie dało spokojnie chodzic.

-- 01 Sty 2017 00:12 --

Jeszcze raz, bo pomieszałam :D Ale jeżeli miałabym coś wybrać to chyba jednak Bellagio Piani di Erna
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 03 Sty 2017 00:06 

m72 napisał(a):
@‌jacub‌

Dot. 2: jeżeli samochodem to nawet w 20 min da radę dojechać. Pociągiem w 30 min + 30 min na przejście.

Rozumiem, że pisząc pociąg miałeś na myśli tramwaj. Jeżeli zdecyduję się tam jechać to faktycznie tramwajem bo samochodu nie będę wypożyczał. Czyli realnie trzeba liczyć ok 2,5 godziny.

Aero napisał(a):
Na Bellagio nie bylo szans. A nie rozwazałeś zrezygnowania z całodziennego zwiedzania Bergamo? Ja zwiedzałam parę h (właśnie po przylocie+później przed) i nie mam wrażenia, że coś mnie ominęło

Ja to bym i zaczął zaraz po przylocie i co najwyżej w drugi dzień przed południem, ale z moją drugą połówką to chyba nie przejdzie - pewnie po przylocie to już jej się nie będzie chciało zbyt dużo chodzić :evil:

Dzięki za dobre rady.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 18 Sty 2017 19:57 

W Lutym planuje wycieczkę do północnych Włoch. Jednym z ostatnich punktów programu jest właśnie Bergamo i w tej kwestii potrzebuje porady/informacji.

Do Bergamo będziemy przyjeżdżać z Mediolanu 6 lutego ok godz 15.
Planujemy najpierw wjechać kolejką na górne miasto póki jeszcze będzie widno,
następnie połazić po centrum Bergamo, zaliczyć parę knajpek no i tak... do 6 rano.

O 6-7 rano wsiadamy w autobus i jedziemy na lotnisko Orio Al Serio,
skąd o 9:00 mamy powrotny lot do PL.

Pytanie, co polecacie na spędzenie nocy w Bergamo?
Może jakiś sprawdzony nie drogi pub?
Z tego co czytałem, nie ma tam żadnego całodobowego McDonalds'a
(czasem tak można było te 2-3 h nad ranem przesiedzieć)

Czy lepiej już ok. północy pojechać na lotnisko i tam próbować się przekimać?
Przeglądałem temat o spaniu na tym lotnisku i w ostateczności się na to zdecydujemy,
ale może ktoś z podróżników ma lepszą propozycje?

Z góry dzięki za sugestie :)
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 18 Sty 2017 20:08 

niebieski
Zdecydowanie druga opcja w okresie zimy.
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 18 Sty 2017 20:43 

Dzięki za podpowiedź.

Fakt, że nocą temperatura w lutym może spaść w okolice 0 stopni,
więc spacery wielogodzinne nie wchodzą w grę, ale bardziej myślałem
własnie o jakimś pubie/ restauracji w której można posiedzieć.

Jeśli zdecydujemy się na to by pojechać na lotnisko już ok północy,
to nie będzie problemu z dojazdem autobusem w tych godzinach,
oraz z tym, żeby o tej porze znaleźć dla siebie i dwóch towarzyszy jakiś kąt na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 19 Sty 2017 00:29 

niebieski
Nie pamiętam o której jedzie ostatni autobus na lotnisko, ale chyba po 23, więc nie powinno być problemu, sprawdź sobie.

Polecam jednak zostać na Górnym Mieście także po zmroku, na Dolnym jest nudno, a z górnego masz piękny widok na morze świateł, ja raz specjalnie jechałem na górę byle tylko na chwilę na to popatrzeć.

Kąt do spania znajdziesz, ale już żeby trafić ławeczkę to trzeba się trochę nachodzić, no ale jak będziesz zmęczony to jakoś się wyśpisz.

#212 PostWysłany: 27 Sty 2017 22:12 

Też czeka mnie noc w Bergamo 6 lutego podobnie jak kolegę ravau16 :)

Przylatuje o 21 na BGY, lepiej zostać na lotnisku czy pochodzić po mieście i jakoś przeżyć w nim noc? jest gdzie?

Po zwiedzaniu Bergamo planuję kierować się albo do Como + kolejka Argengo-Pigra, ewentualnie Lecco + Piani D'Erna, co byście bardziej polecili? Mam na to cały dzień, plus ewentualnie zwiedzanie Bergamo rano o ile zostałbym na lotnisku, sam jeszcze nie wiem jak będzie lepiej.

Późnym wieczorem przejazd do Mediolanu, tam nocleg, od rana sam Mediolan i wieczorem powrót do Warszawy.

Orientujecie się jak sprawa by wyglądała z biletami na przejazdy? W pierwszym dniu będzie trochę jeżdzenia, warto zainwestować w bilet 24h? obejmie on wszystkie punkty programu? Czy trzeba będzie kupować osobno?

Co do środków transportu to najlepszą opcją są połączenia wyszczegolnione w google maps szukając trasy z punktu a do b? Nic więcej tam nie będzie?

Z góry dzięki za pomoc :)
mtmx lubi ten post.
mtmx uważa post za pomocny.

#213 PostWysłany: 27 Sty 2017 23:02 
Awatar użytkownika

niebieski
@meusx
Jak chcesz to przejżyj relację, jestam tam sporo informacji, m.in. o transporcie i tych dwóch kolejkach nad Como.
polnocne-wlochy-jezioro-como-final-le-turyn-powrot,1506,60978
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 28 Sty 2017 00:27 

Loty: 36
Kilometry: 58 679
Krajów: 12 / 5.6%
@meusx
Bilet 24h obejmie wszystkie przejazdy (kolejki też). Do Lecco jest dużo łatwiej dojechać z Bergamo niż do Argegno. Byłem na Piani di Erna i widoki przy dobrej pogodzie są więcej niż satysfakcjonujące. Na górze jest restauracja i bar, także można coś przekąsić. Ceny raczej przystępne.
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 28 Sty 2017 19:43 

Byłem w ubiegłym tygodniu na Piani d'Erna. Ogólnie pustki. Na górę oprócz mnie i mojej rodziny jechał jeden pan, a w dół jechaliśmy już sami. Widoki przednie. Górna stację kolejki obsługuje miły, z którym fajnie się gawędziło. Poopisywał co tam widać z góry, pokazała gdzie wypatrywać Mt Blanc. W drodze powrotnej do Lecco niezapomniane wrażenia zapewnił kierowca autobusu linii 5, który rozmawiał przez telefon, a kierował jedną ręka po wąskich serpentynach :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 09 Lut 2017 17:54 

@‌jacub‌ a z ciekawości - ile trwa dojazd z Lecco (z dworca) do Piani? Tzn. razem z wjazdem kolejką?
Zastanawiam się nad jednodniówką w Bergamo - znowu ;) w samym Bergamo byliśmy, więc chcieliśmy pojechać teraz do Lecco. Tylko, że w samym Lecco to chyba spacer, jakaś kawka i tyle... więc fajnie by było to urozmaicić. Tylko pytanie, ile to zajmie czasu (wjazd/zjazd) tak żebyśmy ok. 14-15 mogli zawijać już do B. W Lecco przy dobrych wiatrach będziemy ok. 11.
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 09 Lut 2017 19:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@mysimpleworld
Niedawno uaktualniłem linki do całej komunikacji, można sobie sprawdzić kolejkę i autobus.
Kolejka ma przerwę w działaniu we wczesnych godzinach popołudniowych (w okresie jesienno-zimowym 12.30-13.30).

polnocne-wlochy-jezioro-como-final-le-turyn-powrot,1506,60978#p411082
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 10 Lut 2017 11:24 

@‌maczala1‌ świetna relacja i przepiękne zdjęcia :)
a może będziesz w stanie odpowiedzieć mi ile czasu zajęło Wam dotarcie na samą górę kolejki i z powrotem - autobus + wjazd kolejką i powrót + ile trzeba przeznaczyć czasu żeby zrobić zdjęcia itp. (nie planujemy tej trasy, o której piszesz)?
Będziemy w Lecco krótko i nie wiem czy gra jest warta świeczki. Nie wiem czy dobrze rozumiem - bilet kosztuje 6 eur/os. a kolejka kursuje co 30 min?
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 10 Lut 2017 12:17 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌mysimpleworld‌
Autobus jedzie ok. 30 min (przystanek niedaleko dworca w Lecco nazywa się Via Montello).
http://www.lineelecco.it/wp-content/upl ... -Brick.pdf
Kolejka kursuje co 30 min. i kosztuje 6 € tylko w dni robocze. W weekendy może kursować co 15 minut ale kosztuje drożej.
https://www.pianidibobbio.com/prezzi-orari/piani-derna

Musisz sprawdzić rozkład autobusu w konkretnych godzinach. Autobus kursuje nieregularnie w zależności od pory dnia i oczywiście na dni świąteczne jest inny rozkład.
Trzeba też pamiętać o przerwie w kursowaniu kolejki we wczesnych godzinach popołudniowych.
Masz klocki i trzeba je złożyć według własnego uznania i ocenić czy to ma sens :)

edit:
Przy jednodniówce warto pamiętać o słynnym bilecie łączonym "Io Viaggio ovunque in Lombardia", który kosztuje 16€ i obowiązuje na całą komunikację w regionie, łącznie z kolejką Piani di Erna.
http://www.atm.it/it/ViaggiaConNoi/Pagi ... aggio.aspx
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 13 Lut 2017 14:14 

Witam wszystkich,
W sobote 18 lutego ląduje w Bergamo o 16;35. Stamtąd odbiera nas shuttle bus do hotelu winter garden, blisko lotniska.
Po szybkim check in chciałbym trochę pozwiedzać okolice. Udało mi się na street view znaleźć przystanek autobusowy Grassobio via Azzano 71 –ok 1,5 km od hotelu.
Może ktoś się orientuje czy z tego przystanku dojadę do centrum i wrócę tak na 22 do hotelu? Niestety nie mogę się połapać na rozkładzie jazdy i obawiam się ze w sobotę o tej porze za często nie kursują autobusy.Boje się, ze zapuszczę się do miasta a potem będzie problem z powrotem do hotelu :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość