Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 08 Sty 2016 13:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@paisas
Jakby co, to tu masz rozkłady autobusów :)
http://www.asfautolinee.it/Lineeeorari/ ... fault.aspx
http://www.asfautolinee.it/Portals/5/Do ... 074545-483

Ostatnio edytowany przez maczala1, 08 Sty 2016 13:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
paisas uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#102 PostWysłany: 08 Sty 2016 13:50 

niebieski
paisas napisał(a):

Uprzedzę odpowiedzi, google w tym wypadku nie przedstawia gotowej drogi ;)

No jak? :D

https://www.google.pl/maps/dir/Mediolan ... 437564!3e3
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#103 PostWysłany: 08 Sty 2016 13:52 

niebieski
Haha, jedna literówka i mimo prowadzenia w podobne miejsce, wyskakiwał komunikat "brak aktualnych rozkładów dla tych rejonów" czy jakoś tak ;)

dzięki ! :)

#104 PostWysłany: 15 Sty 2016 11:57 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Taki plan:
za tydzień jednodniówka w Bergamo i myślałem żeby od razu z rana ( przylatuję o 8.25 ) wskoczyć w pociąg do Lecco nad jezioro Como. Ma być niby temperatura ok 11 stopni. Tam połazić trochę wypić kawę ( myślicie,że będzie coś otwarte? )
Po 2-3h powrót do Bergamo, zaliczyć górne miasto zjeść pizzę i poszwędać się i 20.10 samolot powrotny.
Da się na luzie ( i przede wszystkim czy warto? ) czy w praktyce to będzie latanie z wywieszonym jęzorem? Jedziemy z dzieckiem 5 lat :)
Z komunikacją widzę nie ma problemu, odległosci niewielkie raczej ale wolę się upewnić u kogoś kto to przerobił na własnej skórze :)
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@klimas
Plan do zrobienia na luzie, tylko faktycznie pozostaje pytanie czy warto jechać zimą na chwilkę do Lecco, czy lepiej pozostać w Bergamo ?
Osobiście to albo bym się skupił na Bergamo albo pojechał do Lecco i dalej do Varenny z powodu dużo lepszych widoków jeziora. Tylko w tym drugim wariancie czasu na Bergamo już raczej nie starczy. Wybierał bym w zależności od pogody.
 Profil Relacje PM off
klimas lubi ten post.

#106 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@klimas
musisz wziąć pod uwagę, że jak wrodzicie do bergamo to pewnie będziecie chcieli coś zjeść. jak wyjdziecie z lokalu (bo w zimie zimne kanapki zakrawają na ascetyzm) to już będzie ciemno albo prawie ciemno. czasu po 18 nie bierzecie pod uwagę jako dobry do zwiedzania. OK, widoki z górnego miasta jako takie są... nawet główna ulica (na dole) będzie przyjemnie wyglądać. tak czy siak, ja bym zrobił tak jak proponujesz ale wiedz, że to nie będzie to samo co bergamo w cieplejszej porze roku (tzn będziesz musiał i tak jechać jeszcze raz :) )
klimas lubi ten post.

#107 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:24 

niebieski
no to na pewno jeszcze będzie lot do BGY jak będzie cieplej :)
tak jak pisałam wg prognozy ma być lekkie zachmurzenie ale 11 stopni więc pogoda spoko.
Wyjazd pociągiem nad jezioro rozpatruję troche w kategorii atrakcji dla młodego (tak młody więcej leciał samolotem niż jechał pociągiem :D )
Z drugiej strony nie chciałbym się nadziać na minę,że będziemy w Lecco ok 10.00 chcieli iść na kawę a tam będzie wszystko zabite dechami.
A powrót planowałbym ok 14.00 więc jeszcze coś tam u góry w Bergamo powinniśmy zobaczyć? Niby ciemno robi się po 17.00
@namteH @maczala1 czyli raczej skłaniacie się do Como niż cały dzień w Bergamo przy założeniu,że prognoza pogody się sprawdzi?
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@klimas
ciężko mi dać Ci jednoznaczna odpowiedź... :)
w Lecco ( ;) )na pewno będą pootwierane kawiarnie. to nie jest taka mała mieścina! tam nawet jest muzeum i McD!

może ktoś inny doradzi co obejrzeć w okolicach bergamo. gdzieś parę dni temu o jakiej kolejce ktoś wspominał, gdzieś na zachód od miasta. :)

Ostatnio edytowany przez namteH, 15 Sty 2016 12:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Lecco to nie jest mała turystyczna osada, tylko średnie miasteczko, na pewno coś będzie otwarte. W Varennie faktycznie może być zabite na głucho ale z drugiej strony trasa kolejowa Lecco-Varenna nad brzegiem jeziora zrobiłaby na pewno na młodym wrażenie. Wersję z Varenną rozpatrywałbym w ogóle tylko jak będzie super słoneczna pogoda.
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:43 

Loty: 28
Kilometry: 32 819
Krajów: 10 / 4.7%
Obecnie na górnym miescie w Bergamo nie ma co robic.Bylem tydzien temu.Szaro ciemno i deszczowo a co gorsza najlepsza lodziarnia i pizzeria ta co na wage sprzedaja sa pozamykane
 Profil Relacje PM off
klimas uważa post za pomocny.

#111 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:44 
Awatar użytkownika

niebieski
namteH napisał(a):
gdzieś parę dni temu o jakiej kolejce ktoś wspominał, gdzieś na zachód od miasta. :)

Obie kolejki - Albino/Selvino i Argegno/Pigra są opisane na poprzedniej stronie :)
Przy jednodniówce z powodu odległości w grę by wchodziła raczej tylko ta pierwsza.

-- 15 Sty 2016 11:45 --

Bydgoszcz1990 napisał(a):
pizzeria ta co na wage sprzedaja sa pozamykane

To akurat wielka zaleta, bo nikt się nie natnie na paskudną, tłustą pizzę :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#112 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:47 

niebieski
no właśnie ...niby popularna jednodniówka a zasiane ziarno niepewności :D
ta trasa kolejką faktycznie fajna tylko zastanawiam się czy sens ją robić na jednodniówce mimo wszystko....
Przy okazji -rozumiem,że ten bilet 24 h za 5e ogarnie mi transport lotnisko-dworzec-centrum bergamo-lotnisko ?
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@klimas
Bergamo to popularna, może i mieścina, ale z wieloma atrakcjami dookoła. Jedź i się nie przejmuj! To w końcu 1 dzień więc ile można to planować? :)
Tak, za 5euro masz ten bilet dzienny.
klimas lubi ten post.

#114 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:56 

niebieski
zobaczymy jaka będzie pogoda na miejscu i dworcu albo w lewo albo w prawo :D
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#115 PostWysłany: 15 Sty 2016 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
klimas napisał(a):
Wyjazd pociągiem nad jezioro rozpatruję troche w kategorii atrakcji dla młodego (tak młody więcej leciał samolotem niż jechał pociągiem :D )
Dwie kolejki szynowo-linowe w Bergamo chyba dostarczą mu więcej wrażeń, niż pociąg;-) Do tego jak się dobrze zakręcisz przy panu maszyniście to pozwoli młodemu stanąć przy "sterach" - 2 tyg. temu widziałam jak pozwolił wejść tam dwójce dzieci i były zajarane;-) Nie wiem, czy jeszcze miasto jest udekorowane świątecznie, jeśli tak to właśnie większy klimat jest po zmroku, co i tak nie zmienia faktu, że wszystko trzeba zobaczyć za dnia i jak jest ciemno.
Jeśli młody lubi karuzele to jest i na dole i na górze na Starówce, na dole jest też lodowisko.
klimas lubi ten post.

#116 PostWysłany: 15 Sty 2016 13:25 

niebieski
@klimas
Obowiązkowo jedź do Lecco! Cudo, na 2-3 godziny ideał. Knajpek sporo, spokojnie usiądziesz na kawie. Jak poszperasz na forum to znajdziesz mój wpis o Lecco, gdzie dałem namiar na sklep w centrum. Jest on bardzo schowany przed ludźmi i ciężko trafić.

Bergamo - tu będziesz miał zagadkę, bo - i teraz się narażę pewnie wielu osobom - pizza nie z ristorante to nie pizza. A takiej nie z ristorante nie uświadczysz w Bergamo przed 19:00. Reasumując - plan na zjedzenie w knajpce pizzy możesz uskutecznić jedynie tu:
https://www.google.pl/maps/place/Bergam ... d1!6m1!1e1
Knajpa daje radę o tyle, że nie ma na co szczególnie narzekać. Minus taki, że jest na dole a nie na górze.

Aczkolwiek - każda chwila w Italii jak dla mnie warta :D
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 15 Sty 2016 13:33 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Maciek78 napisał(a):
Bergamo - tu będziesz miał zagadkę, bo - i teraz się narażę pewnie wielu osobom - pizza nie z ristorante to nie pizza. A takiej nie z ristorante nie uświadczysz w Bergamo przed 19:00.
Zgadzam się z tezą, że jak pizza to z ristorante, ale jeśli chodzi o tę drugą kwestię mam inne doświadczenia. Byłam 2 tyg. temu i właśnie jedyne co można zjeść w ristorante do 19:00 to pizza, min. w ristorante/pizzerii na wzgórzu San Vigilio.
Maciek78 napisał(a):
Aczkolwiek - każda chwila w Italii jak dla mnie warta :D
Dokładnie, pełna zgoda! :)

#118 PostWysłany: 15 Sty 2016 13:41 

niebieski
Jeżeli na wzgórzu serwują pizzę przed 19:00 to wypas! Tylko trzeba pamiętać, że tam są dwie knajpki i jedna - czyli ta do której ja trafiłem - nie ma pizzy w ofercie :D
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 18 Sty 2016 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 376
Kilometry: 536 746
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Bilet kolejowy jest ważny przez 6 godzin od skasowania, możesz więc coś pokombinować, np. zaliczyć Lecco i Varennę. Tzn. najpierw na jednym bilecie jedziesz do Varenny, a później już wracając do Bergamo robisz postój i zaliczasz Lecco:)
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 19 Sty 2016 12:44 

Loty: 18
Kilometry: 17 941
Krajów: 6 / 2.8%
Witam.
W sobotę rano przylatuję do Bergamo i miałem ochotę pierwszy raz zahaczyć o jezioro Como. Z powodu tego, że jest styczeń to pewnie za dużo nie zobaczę, ale chciałbym w końcu zobaczyć to cudo :)
W sumie w Bergamo byłem już 2 razy i mogę podarować sobie Citta Alta, albo wyjść na chwilę po zmroku (powrót mam w niedzielę rano). Pytanie moje brzmi: Warto zrobić wycieczkę Varenna-Lecco, czy zostać przy Lecco + Cita Alta Bergamo?
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości