Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Paź 2014 14:32 

srebrny
Runo-88 napisał(a):
Ja mam takie pytanie, może ktoś mi doradz:
Kusi mnie, żeby polecieć do Bolonii w ostatni weekend stycznia (piątek-niedziela, z tym, że przylot do Włoch ok. godz. 18 i powrót do Polski w niedzielę ok. godz. 13). Lepiej ograniczyć się do zwiedzania samej Bolonii, czy też zrobić Bolonię w piątek wieczorem i niedzielę do południa, a w sobotę udać się pociągiem na cały dzień do Florencji?

Na Florencję to zdecydowanie za mało czasu. No chyba że chcesz się przebiec z dworca przez centrum, tylko pytanie po co?
Szkoda kasy na pociąg...
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 27 Gru 2014 17:25 

niebieski
Jako, że miesiąc temu byłem w Bolonii, a w zeszłym roku w Bergamo wypowiem się o moich odczuciach odnośnie tych miast.

Bergamo wydaje mi się zdecydowanie ładniejsze, takie urocze, małe miasteczko. Polecam wjechać kolejką wąskotorową na jedno ze wzgórz, bodajże San Viglio, stamtąd mamy piękny widok zarówno na Bergamo jak i na Alpy pojawiające się gdzieś na horyzoncie.

Bolonia natomiast owszem ma fajny klimacik i mnóstwo artystów na głównym placu, ale jakoś mnie nie urzekła. Może tych gór mi brakowało właśnie. Jeśli chodzi jednak o jedzenie to w Bolonii było smaczniej, ale wynikało to być może z lepszego przygotowania i zaznaczenia na mapie polecanych miejsc.

Także ja gorąco polecam tym którzy jeszcze nie byli odwiedzić Bergamo.

#23 PostWysłany: 27 Gru 2014 19:42 

Bez sensu jechać do Florencji na jeden dzień. Lepiej zwiedzić jedno miasto, a dokładniej. Florencja jest zbyt piękna, żeby poświęcić na nią jedynie kilka godzin.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 30 Gru 2014 12:20 

Zgadzam się z Natalią. Florencja na jeden dzień to tylko polizanie cukierka przez papierek.

#25 PostWysłany: 02 Sty 2015 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 29 352
Krajów: 10 / 4.7%
Jak miałbym wybierać to zdecydowanie Bergamo. Bolonia to chyba jedno z tych miejsc, w którym trzeba trochę pobyć, żeby dokładnie określić czy się podoba czy nie. Bergamo jest za to idealnie na krótki, weekendowy wypad. Znajdzie się tam wszystko czego człowiek potrzebuje a przy tym są nieziemskie widoki.

Odnośnie Florencji na jeden dzień to jak dla mnie zwykła głupota. To miasto ma tyle do zaoferowania, że i miesiąc to za mało. ;)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 02 Sty 2015 23:36 

niebieski
Ze swojej strony zdecydowanie Bergamo, w Bolonii fajny klimat studencki i tanie knajpy.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 11 Lut 2015 23:56 

Stawiam na Bergamo, jak pierwszy raz tam byłem to miasto zrobilo na mnie lepsze wrażenie
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 12 Lut 2015 00:57 

Loty: 119
Kilometry: 307 051
Krajów: 32 / 15.0%
Jak dwa dni to Bolonia , mozna chodzic bez celu i bez konca ! Polecam
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 10 Mar 2015 23:14 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Hej Kochani, dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi, chciałam Wam zakomunikować, że wybrałam Bolonię :) W dniu, kiedy założyłam ten wątek uciekły mi bilety na październik tak, jak planowałam, (bo zamiast siedzieć na forum bookuj bilety!) ale nie ma tego złego, upolowałam na początek marca na urodziny Męża. Weekend się udał, pogoda wiosenna, jedzonko przepyszne i nawet wyskoczyliśmy na chwilę do Rimini.

Przesyłam wszystkim błękit włoskiego, bolońskiego nieba, a mi teraz nie pozostaje nic innego, jak upolować loty do Bergamo :)

Załączniki:
DSCF3515 (2).jpg
DSCF3515 (2).jpg [ 150.16 KiB | Obejrzany 2970 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 10 Mar 2015 23:17 

srebrny
Też byłem w ten weekend. Cudne przedwiośnie! :D
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 11 Mar 2015 11:51 

niebieski
Również byłem w weekend 6-8marca i muszę powiedzieć,że jedyne co w Bolonii mi się spodowało to....słońce ; )
posmakowałem, pozwiedzałem ale miasto mnie do siebie nie przekonało. Pobliska Florencja widziana w zeszłym roku
zrobiła na mnie większe wrażenie...no ale wiadomo,są gusta i guściki ; )
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 11 Mar 2015 12:03 

Florencja to inna liga niz Bolonia.

To mniej wiecej tak jakbys chcial porownac Rzeszow z Krakowem. :D
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#33 PostWysłany: 11 Mar 2015 13:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja lecąc do Bolonii nie oczekiwałam, że zobaczę drugą Florencję, czy jakiekolwiek inne włoskie miasto, które mnie kiedyś zachwyciło. Chciałam włoski weekend w Bolonii - posmakować win i dań z regionu Emilia Romania, poczuć klimat miasta pod arkadami, naładować się energią od Włochów (ta niezależnie od regionu niezmiennie pozytywna), zachwycić się błękitem nieba i to się udało.
A przy okazji nie było natłoku turystów, których wszechobecność we Florencji męczy ;-)

#34 PostWysłany: 11 Mar 2015 15:55 

niebieski
A gdzie spałaś i czy polecasz ? :-)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 02 Sty 2016 14:19 
Awatar użytkownika

niebieski
No dobra, w nocy wróciłam z Bergamo, wiec "na świeżo" moje wrażenia :)
Tym samym mogę już sobie odpowiedzieć na zadane przeszło rok temu pytanie.
Bolonia, czy Bergamo? BERGAMO!!!:)
Urokliwa starówka z wąskimi uliczkami, romantyczne wzgórze San Vigilio, cudowne knajpki, kafejki, same ochy i achy:)
Jesteśmy z mężem zauroczeni. Cieszę się, że tu postanowiliśmy przywitać Nowy Rok.
Załącznik:
DSCF7861a.jpg
DSCF7861a.jpg [ 70.96 KiB | Obejrzany 2512 razy ]

Do tego urozmaiciliśmy sobie wyjazd wizytą w miasteczku San Pellegrino Terme, o czym popełnię oddzielny post, bo tu również zachwyt!;-)

@asiasz zarówno w Bolonii, jak i Bergamo wzięliśmy Mercure (Bolonia to był czas, kiedy zbierało się punkty do Big Wina).
2 ludzi lubi ten post.
asiasz uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 03 Sty 2016 07:23 

niebieski
A to miło, dzięki za odpowiedź. Dla mnie cały czas aktualna, bo jakoś ciągle mnie tam nie było :-) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
 Profil Relacje PM off
LaVarsovienne lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości